Tauragės žinios logotipas
Žiemą iš kiemo varome originaliai: skanaukite dar neragautų Užgavėnių blynų

Žiemą iš kiemo varome originaliai: skanaukite dar neragautų Užgavėnių blynų

Daug, sočiai bei skaniai pavalgyti nuo septynių iki dvylikos kartų ir prisiragauti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą. Taip, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, lietuviai nuo seno švęsdavo Užgavėnes. Todėl per šią šventę ant stalo tradiciškai buvo dedami tikrai ne dietiniai patiekalai: šiupinys, šaltiena, kiti mėsiški valgiai ir, žinoma, blynai. Kodėl pastarieji vadinami Užgavėnių simboliu bei kokiais originaliais receptais vadovaujantis galima juos išsikepti, pasakoja „Maximos“ maisto ekspertai.

Turėjo mistinę reikšmę

Blynus kepti šiandien galima iš įvairiausių ingredientų, tačiau tradicinio ir visų pamėgto patiekalo neatsiejama dalis – miltai. „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad būtent miltų ir jų mišinių, skirtų blynams kepti, pardavimai jau Užgavėnių išvakarėse kyla į neregėtas aukštumas.

„Pernai per Užgavėnes miltų buvo parduota 35 proc. daugiau nei įprastai, o miltų mišinių, skirtų blynų gamybai – net 2,5 karto daugiau. Tai – pats tikriausias įrodymas, kad tautiečiai be blynų Užgavėnių neįsivaizduoja“, – apie lietuvių pirkimo įpročius kalba E. Dapkienė.

Sočiai bei skaniai valgyti per Užgavėnes ragina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Tokia tradicija, anot jos, šią šventę lydi nuo seniausių laikų.

„Tikėta, kad apskritimo forma, kuria pasižymi ir blynai, yra neprieinama erdvė piktosioms dvasioms. Tačiau senovės lietuviai siekė atbaidyti ne tik jas. Kepdami karštus, didelius, geltonus blynus, žmonės tikėjo, kad saulė sugrįš greičiau. Mat patiekalas buvo suvokiamas kaip šio dangaus kūno simbolis. Todėl ir liedavo kuo didesnius blynus per visą keptuvę, mirkydavo juos į riebiausius padažus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Dalinasi išskirtiniais receptais

Užsiminusi apie blynų simbolizmą, B. Baratinskaitė priduria – šis patiekalas šiandien yra mėgstamas daugelio, tačiau neretai išbraukiamas iš valgiaraščio pradėjus laikytis dietų. Visgi, jos teigimu, miltinių valgių atsisakyti reikia ne visada.

„Toks maistas yra tikras energijos šaltinis. Miltiniai patiekalai gausūs skirtingų angliavandenių, turi skaidulų, reikalingų mikroelementų, vitaminų. Svarbiausia yra tik pasirinkti tinkamus – visagrūdžius miltus – ir nepamiršti saiko“, – pažymi „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Visgi, per Užgavėnes sveikos mitybos principus galima bent trumpam atidėti į šalį, tad B. Baratinskaitė siūlo žiemą iš kiemo varyti originaliai ir pasigardžiuoti blynais, kurie nustebins net visko ragavusį šio patiekalo mėgėją.

Tikriems gurmanams: su silke ir kiaušiniu

Reikės: 250 g miltų, 300 ml pieno, 200 ml vandens, 2 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 3 arbatinių šaukštelių cukraus, 3/4 arbatinio šaukštelio sodos, šlakelio citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus kepimui, 1 lengvai sūdytos silkės filė, mažo raudonojo svogūno, 2 virtų kiaušinių, šiek tiek grietinės, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, ryšulėlio šviežių krapų.

Pirmiausia, sumaišykite miltus, pieną, vandenį, 2 kiaušinius, sodą, cukrų ir druską, paruoškite blynų tešlą, iškepkite blynelius. Sudėkite juos į krūvą, kad išliktų šilti. Įdarui smulkiai supjaustykite silkės filė, virtus kiaušinius, šiek tiek pakepintą svogūną, įpilkite citrinos sulčių ir sumaišykite dubenyje. Tada mišinį pabarstykite maltais juodaisiais pipirais ir smulkintais krapais. Pagal skonį įpilkite grietinės ir išmaišykite. Įdaras turi būti pakankamai tirštas. Ant blyno krašto dėkite 1–2 valgomuosius šaukštus silkės įdaro, suformuokite trikampį taip, kad blyno galai neišlįstų. Tada blynus apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes. Skanaus!

Norintiems sočiau bei saldžiau: su šonine ir bananais

Reikės: 200 g šoninės, 140 g kvietinių miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus, 2 prinokusių bananų (1 sutrinto banano ir 1 plonai supjaustyto griežinėliais), 2 didelių kiaušinių, 25 g ištirpinto sviesto, 125 ml pieno, klevų sirupo.

Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite šoninę, kurią išdėliokite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite 5–7 minutes, kol ji taps traški. Tada išjunkite orkaitę, bet palikite skardą viduje, kad išliktų šilta. Tuomet dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų su žiupsneliu druskos. Viduryje padarykite duobutę ir sudėkite sutrintą bananą, kiaušinius, sviestą bei pieną. Išplakite iki vientisos tešlos be miltų gumuliukų. Tuomet didelėje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto, įpilkite tešlos, kepkite blynus. Ant kiekvieno blyno paviršiaus uždėkite po 2–3 banano griežinėlius ir kepkite dar porą minučių ant vidutinės ugnies. Kai tarp banano griežinėlių atsiras burbuliukų, apverskite blynus, kepkite dar minutę, kol jie išsipūs ir taps auksiniais. Patiekite blynelius su traškia šonine, apšlakstykite klevų sirupu. Ragaukite!

Tiesiog unikalūs: su nealkoholiniu putojančiu vynu

Tešlai reikės: 200 g miltų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 1 arbatinio šaukštelio sodos, 280 ml pasukų, 4 valgomųjų šaukštų mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno, 2 kiaušinių, šiek tiek sviesto.

Užpilui reikės: 150 g cukraus ir 150 ml mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno.

Pirmiausia, sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą dubenyje. Mišinio viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite pasukas bei putojantį vyną. Tada įmuškite kiaušinius, plakite iki vientisos masės. Leiskite mišiniui valandą pastovėti. Tuomet nedideliu samčiu pasemkite tešlos, užpilkite ant karštos, sviestu pateptos keptuvės, kepkite iš abiejų pusių. Taip iškepkite visą tešlą. Tuomet ruoškite sirupą: sumaišykite cukrų ir putojantį vyną, mišinį virkite, kol cukrus visiškai ištirps bei susidarys sirupas. Tai truks apie 3 minutes. Pagardinkite blynelius mėgstamais priedais, užpilkite šiltu sirupu ir mėgaukitės!

„Tokia įvairovė tik įrodo, kiek skirtingų blynų receptų galima išbandyti. Todėl kviečiu žiemą išlydėti sočiai, skaniai ir originaliai“, – sako „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr