Artimųjų Rytų perlas – humusas jau ne vienerius metus išgyvena tikrą aukso amžių. Šis pagardas dažnai sutinkamas kavinių meniu, tačiau taip pat žmonės išmoko humusą gaminti ir namuose. O jeigu tradicinis humusas jau spėjo pabosti, naujų skonių ir spalvų suteikti galima jį pagardinus skirtingais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai į racioną stengiasi įtraukti daugiau įvairesnių daržovių, tarp jų ir avinžirnių, iš kurių gaminamas maistingasis humusas.
Vienas seniausių patiekalų pasaulyje
„Sveika mityba tarp lietuvių populiarėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai ieško ne tik maistingesnių ingredientų, bet ir užkandžių. Dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: prekybos tinkle galima rasti ne tik pačių įvairiausių daržovių ir vaisių, bet ir jau paruoštų salotų ar humuso, kuris dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose ir puikiai tinka tiems, kurie nori greitai, tačiau sveikai užkąsti“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad humusas savo vardą įgavo ne veltui. Arabų kalboje žodis „hummus“ reiškia avinžirnį, be kurio ši nuostabaus skonio užtepėlė neįsivaizduojama. Iš kur tiksliai kilo šis patiekalas – nėra žinoma, tačiau manoma, kad jo gimtinė – Egiptas. Humusas laikomas vienu seniausių patiekalų, o tradiciniu savo virtuvėse jį laiko tiek egiptiečiai, graikai, Izraelio gyventojai, jordaniečiai, libaniečiai, turkai ar sirai.
„Pagrindinė humuso sudedamoji dalis, be jokios abejonės, yra avinžirniai, humusas taip pat gardinamas sezamų sėklų pasta, vadinama tahini, įvairiausiais prieskoniais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, česnakais“, – sako „Iki“ atstovė.
Visgi, jeigu tradicinis humuso skonis kiek pabodo, gaminant šį patiekalą labai lengva improvizuoti: gardini humusą burokėliais, špinatais, moliūgais, saulėje džiovintais pomidorais – taip humusas įgaus ne tik subtilesnio skonio, bet ir spalvų. Jeigu mėgstate aštriau – humusą pagardinti galite čili pipirais, jeigu norisi kitokių, tačiau nemažiau pikantiškų skonių – prie humuso puikiai dera ir įvairiausios šviežios prieskoninės žolelės. Tačiau improvizuojant V. Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahini pasta – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą.
Greitai pagaminamas, tačiau naudingas sveikatai
Humusas dažniausiai derinamas su įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis: morkomis, agurkais, paprikomis, salierais. Ši užtepėlė dažniausiai valgoma su įvairiausiomis duonomis – dažniausiai pita. Humusas dažnai patiekiamas prie tradicinių arabiškų falafelių. Netgi mėsos patiekalų. Šiuo metu humusu gardinami ir sumuštiniai, tortilijų suktinukai, šią užtepėlę galima naudoti netgi kaip salotų padažą arba valgyti prie mėsos ar žuvies, netgi įvairiausių kruopų ar makaronų patiekalų. Dar vienas humuso pliusas – tai ne tik skanus, greitai pagaminamas, bet ir sveikas pagardas. Mat avinžirniai pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
Visgi, avinžirniai ne vienintelis sveikatai naudingas priedas. Tahini pasta taip pat vertinama dėl baltymų gausos bei kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis.
V. Juodkazienė šios nepaprasto skonio užtepėlės siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis netradicinio humuso receptais, kurie taps – tikrų tikriausia stalo pažiba.
Humusas su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės:
250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų)
2 v. š. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos
2 skiltelių česnako
1 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. citrinos sulčių
Druskos, juodųjų pipirų
6 džiovintų pomidorų puselių
Petražolių, krapų arba kalendrų
Paruošimas:
Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis, džiovintus pomidorus ir šviežias žoleles ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais.
Avokadų humusas
Jums reikės:
2 nuluptų prinokusių avokadų
400 g konservuotų avinžirnių
50 g sezamo sėklų pastos
1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
2 skiltelių česnako
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1/4 a. š. kumino
Šviežios kalendros
Druskos, raudonojo pipiro
Gaminame:
Avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.
Burokėlių humusas
Jums reikės:
Supjaustyto burokėlio
Skardinės avinžirnių
Saujos graikinių riešutų
Skiltelės česnako
Žiupsnelio kumino
Šlakelio citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Šaukšto natūralaus jogurto
Gaminame:
Burokėlius, nuvarvintus avinžirnius, graikinius riešutus, česnako skiltelę ir kuminus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį. Humusą sukrėskite į serviravimo dubenėlį, įdėkite keletą šaukštų natūralaus jogurto ir ragaukite su balta prancūziška duona, trapučiais ar ruginės duonos džiūvėsėliais, pita ar mėgstamomis daržovėmis. Skanaus!
Vasaros sezonui įsibėgėjus, AB „Kelių priežiūra“ specialistai valstybinės reikšmės keliuose dirba visu pajėgumu. Šiuo laikotarpiu atliekami ne tik važiuojamosios dalies remonto darbai, bet ir daugybė kitų saugiam eismui svarbių veiklų. Vasarą itin daug dėmesio skiriama kelio dangų defektų šalinimui. Ypač didelis dė
Nuo 2025 m. liepos 1 d. plečiamas mokamų kelių tinklas krovininiam ir komerciniam transportui – į kelių naudotojo mokesčiu (vinjete) apmokestinamų valstybinės reikšmės kelių tinklą papildomai įtrauktas 21 krašto kelių ruožas. Lengvųjų automobilių (M1) vairuotojams mokestis ir toliau taikomas nebus. Iki liepos 1 d. komerci
Menų spaustuvė ir šiais metais keliauja po Lietuvą su sklaidos projektu, kuriame pristatoma Nyderlandų trupė „Knot on hands“ ir jų šiuolaikinio cirko pasirodymas „Brace for Impact“. Birželio 26-29 dienomis šį darbą bus galima išvysti Tauragėje, Troškūnuose, Druskininkuose bei Užpaliuose!&nb
Tauragės apylinkės teismo Jurbarko rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pripažino Jurbarko gyventoją L. S. Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 m. kovo mėnesį, gavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VTMT) Tauragės departamento pranešimą, kad tarnybos darbuotojams a
Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmai nuosprendžiu nuteisė K. G. ir V. Š., kurie per 5 kartus iš negyvenamos sodybos Šilutės rajone pagrobė metalo gaminių ir įrankių už daugiau nei 1000 eurų. Teismas nustatė, kad vyrai 2023 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. iš neaptvertos teritorijos ir neužrakintų pastatų pavogė
Tvarka – tai ne tik vizualinis estetinis pojūtis. Tai mūsų kasdienybės pagrindas, kuris veikia produktyvumą, nuotaiką ir net sprendimų priėmimą. Tyrimai rodo, kad organizuota aplinka padeda susikaupti, mažina stresą ir taupo laiką. Tačiau dažnai pamirštame, kad tvarka neatsiranda savaime – ją reikia kurti sąmoningai. Netvarka ka
Interneto svetainė – tai jūsų verslo veidas skaitmeninėje erdvėje. Tačiau ar kada pagalvojote, kiek iš tikrųjų jūsų tekstai prisideda prie pardavimų? Neretai puikiai atrodanti svetainė slepia silpną grandį – tekstus, kurie informuoja, bet neįtikina. Kalba, bet neparduoda. Turinio reikšmė šiuolaikinėje konkurencinėj
Šaltuoju metų laiku vis daugiau žmonių ieško sprendimų, kaip užtikrinti komfortišką ir sveiką gyvenimo aplinką savo namuose. Vienas iš sprendimų, kuris sulaukia vis daugiau dėmesio, yra šildomų grindų kilimėlis. Šis paprastas, bet efektyvus būdas šildyti patalpas ne tik suteikia jaukumo, bet ir gali
Tremtis – tai ne tik geografinis atstumas nuo Lietuvos iki Sibiro, bet tai ir didžiulė dvasinė kelionė per skausmą, netektį ir...viltį. Tai viena skaudžiausių Lietuvos istorijos patirčių, kai tūkstančiai žmonių buvo prievarta ištremti į tolimiausius, atšiauriausius Sibiro kraštus. Išvežti dėl savo įsitikinimų, dėl
Tauragės LIONS klubas, įžengdamas į septintuosius veiklos metus, iškilmingai pradėjo naują tarnystės etapą. Tradiciškai Tauragės pilies menėse vyko metinis klubo susirinkimas, kurio metu aptarti nuveikti darbai, išsakyti padėkos žodžiai ir simboliškai, perduodant klubo regalijas, inauguruotas naujasis klubo prezidentas T
Šią vasarą Tauragė vėl tampa atvira scena gyvam žodžiui ir muzikai – nuo liepos 22 dienos prasideda keturioliktasis festivalis „Prie garažų“! Tai vienas iš nedaugelio festivalių Lietuvoje, kuriame susipina profesionali kūryba, netradicinės erdvės ir jauki atmosfera tarp atlikėjų bei publikos. „Prie garažų&ldqu
Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i