Artimųjų Rytų perlas – humusas jau ne vienerius metus išgyvena tikrą aukso amžių. Šis pagardas dažnai sutinkamas kavinių meniu, tačiau taip pat žmonės išmoko humusą gaminti ir namuose. O jeigu tradicinis humusas jau spėjo pabosti, naujų skonių ir spalvų suteikti galima jį pagardinus skirtingais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai į racioną stengiasi įtraukti daugiau įvairesnių daržovių, tarp jų ir avinžirnių, iš kurių gaminamas maistingasis humusas.
Vienas seniausių patiekalų pasaulyje
„Sveika mityba tarp lietuvių populiarėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai ieško ne tik maistingesnių ingredientų, bet ir užkandžių. Dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: prekybos tinkle galima rasti ne tik pačių įvairiausių daržovių ir vaisių, bet ir jau paruoštų salotų ar humuso, kuris dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose ir puikiai tinka tiems, kurie nori greitai, tačiau sveikai užkąsti“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad humusas savo vardą įgavo ne veltui. Arabų kalboje žodis „hummus“ reiškia avinžirnį, be kurio ši nuostabaus skonio užtepėlė neįsivaizduojama. Iš kur tiksliai kilo šis patiekalas – nėra žinoma, tačiau manoma, kad jo gimtinė – Egiptas. Humusas laikomas vienu seniausių patiekalų, o tradiciniu savo virtuvėse jį laiko tiek egiptiečiai, graikai, Izraelio gyventojai, jordaniečiai, libaniečiai, turkai ar sirai.
„Pagrindinė humuso sudedamoji dalis, be jokios abejonės, yra avinžirniai, humusas taip pat gardinamas sezamų sėklų pasta, vadinama tahini, įvairiausiais prieskoniais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, česnakais“, – sako „Iki“ atstovė.
Visgi, jeigu tradicinis humuso skonis kiek pabodo, gaminant šį patiekalą labai lengva improvizuoti: gardini humusą burokėliais, špinatais, moliūgais, saulėje džiovintais pomidorais – taip humusas įgaus ne tik subtilesnio skonio, bet ir spalvų. Jeigu mėgstate aštriau – humusą pagardinti galite čili pipirais, jeigu norisi kitokių, tačiau nemažiau pikantiškų skonių – prie humuso puikiai dera ir įvairiausios šviežios prieskoninės žolelės. Tačiau improvizuojant V. Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahini pasta – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą.
Greitai pagaminamas, tačiau naudingas sveikatai
Humusas dažniausiai derinamas su įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis: morkomis, agurkais, paprikomis, salierais. Ši užtepėlė dažniausiai valgoma su įvairiausiomis duonomis – dažniausiai pita. Humusas dažnai patiekiamas prie tradicinių arabiškų falafelių. Netgi mėsos patiekalų. Šiuo metu humusu gardinami ir sumuštiniai, tortilijų suktinukai, šią užtepėlę galima naudoti netgi kaip salotų padažą arba valgyti prie mėsos ar žuvies, netgi įvairiausių kruopų ar makaronų patiekalų. Dar vienas humuso pliusas – tai ne tik skanus, greitai pagaminamas, bet ir sveikas pagardas. Mat avinžirniai pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
Visgi, avinžirniai ne vienintelis sveikatai naudingas priedas. Tahini pasta taip pat vertinama dėl baltymų gausos bei kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis.
V. Juodkazienė šios nepaprasto skonio užtepėlės siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis netradicinio humuso receptais, kurie taps – tikrų tikriausia stalo pažiba.
Humusas su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės:
250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų)
2 v. š. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos
2 skiltelių česnako
1 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. citrinos sulčių
Druskos, juodųjų pipirų
6 džiovintų pomidorų puselių
Petražolių, krapų arba kalendrų
Paruošimas:
Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis, džiovintus pomidorus ir šviežias žoleles ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais.
Avokadų humusas
Jums reikės:
2 nuluptų prinokusių avokadų
400 g konservuotų avinžirnių
50 g sezamo sėklų pastos
1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
2 skiltelių česnako
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1/4 a. š. kumino
Šviežios kalendros
Druskos, raudonojo pipiro
Gaminame:
Avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.
Burokėlių humusas
Jums reikės:
Supjaustyto burokėlio
Skardinės avinžirnių
Saujos graikinių riešutų
Skiltelės česnako
Žiupsnelio kumino
Šlakelio citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Šaukšto natūralaus jogurto
Gaminame:
Burokėlius, nuvarvintus avinžirnius, graikinius riešutus, česnako skiltelę ir kuminus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį. Humusą sukrėskite į serviravimo dubenėlį, įdėkite keletą šaukštų natūralaus jogurto ir ragaukite su balta prancūziška duona, trapučiais ar ruginės duonos džiūvėsėliais, pita ar mėgstamomis daržovėmis. Skanaus!
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie per pastarąją parą užfiksuotus įvykius: Neblaivūs vairuotojaiLiepos 14 d. apie 15.57 val. Pagėgių savivaldybėje, Kentrių kaime, sustabdytas automobilis „VW Passat“, kurį vairavo neblaivus (2,20 prom.) ir teisės vairuoti neturintis vyras, gimęs 1982 m. Pradėtas ikit
Startuoja „Caritas klauso“ – emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms, – skelbia Lietuvos Caritas. Nemokamą ir konfidencialią pagalbą „Caritas klauso“ telefonu 0 800 700 08 darbo dienomis nuo 9 iki 19 valandos užtikrins per 70 specialiai apmokytų savanorių. „Caritas klauso“ skambučių centrai
Prieš du mėnesius įsikūręs „Beach Tennis Club Tauragė“ kviečia šio sporto entuziastus į du atkaklius turnyrus. „Šilo“ aikštyne vyks reitinginės Lietuvos paplūdimio teniso federacijos (LPTF) PT10 varžybos ir atranka į Europos čempionatą. „Jūros“ upės pakrantėje įsikūręs Tauragės
Šiemet Lauksargiams minint 360 metų jubiliejų, švente rūpinasi bendruomenės nariai, kurių dalies tėvai ir seneliai atsikėlė į dabartinę seniūniją pokariu. 1944 m. vasarą prasidėjusi Rytų Prūsijos gyventojų evakuacija spalio pradžioje vyko jau masiškai ir chaotiškai. Anksčiau išvykę spėjo pasitraukti į saugesnes vi
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai intensyviai tęsia kovą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Liepos 11 d. buvo gauta informacija, kad šilutiškis, gim. 1987 m., automobiliu ,,Opel Astra“ gabena kontrabandines cigaretes, nepaženklintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nusta
Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinės piniginės paramos poskyryje darbą pradėjo specialistė Gabrielė Pakalniškytė. Ji bus atsakinga už gyventojų konsultavimą socialinės paramos skyrimo klausimais, prašymų priėmimą ir apdorojimą, sprendimų ir kitų su socialinės paramos skyrimu susijusių dokumentų p
Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl