Sekmadienį minima vieno mėgstamiausių lietuvių patiekalų – cepelinų diena. Ko gero, ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui. Juk cepelinai yra tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas. Vis dėlto jeigu tradiciniai cepelinai pabodo – pats metas išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių – rinktis saldžiąsias bulves, o mėsos įdarą pakeisti vegetariškais pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tikrai neabejingi bulvių patiekalams ir tai matyti iš bulvių pardavimų.
Skirtingi gaminimo būdai – skirtingi pavadinimai
„Bulvės populiarios ištisus metus. Be jų sunkiai apsieitų daugybė tradicinių patiekalų ir, žinoma, cepelinai. Pastebime, kad kasmet pirkėjai itin laukia ir šviežių, lietuviškų bulvių derliaus, tačiau gausų įvairiausių bulvių asortimentą esame paruošę ištisus metus: nuo tradicinių iki sparčiai populiarėjančių saldžiųjų bulvių, o tie, kurie gamindami tradicinius lietuviškus patiekalus nori sutaupyti laiko, gali įsigyti ir iš anksto paruoštų tarkių“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad nors lietuviška virtuvė be cepelinų neįsivaizduojama, manoma, kad cepelinai yra visai ne lietuviškos, bet vokiškos kilmės, o jų receptas greičiausiai kilo iš vokiško bulvių patiekalo kartoffelknödel. Be to, panašius į cepelinus patiekalus galima rasti ir Danijoje, Norvegijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje. Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš apytiksliai 150 metų. Svarstoma, kad į Žemaitiją jų receptas galėjo atklysti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse – per Lietuvos žydus.
„Cepelinai nuo seno gaminami keliais būdais – iš virtų, iš žalių bulvių tešlos arba jas maišant tarpusavy. Įdomu dar ir tai, kad iš skirtingų bulvių gaminami cepelinai turi skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, Aukštaitijoje iš virtų bulvių pagamintas patiekalas vadinamas ne cepelinais, o didžkukuliais ir yra įdaromas varške. Tuo tarpu šiame regione tikrieji cepelinai gaminami iš tarkuotų bulvių“, – teigia ji.
Ne tik su mėsa
Nors šiandien girdime daugybę išsiskiriančių nuomonių apie bulvių naudą – ši daržovė neretai yra nepelnytai nuvertinama. Mat tinkamai paruoštos bulvės pasižymi įvairiausių naudingų medžiagų gausa. Pavyzdžiui, bulvėse randama vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E ir C bei mineralų, kurie gali padėti sergantiems širdies, kraujagyslių, inkstų ar net nervų ligomis. Pasak ekspertės, geriausias bulvių paruošimo būdas – virimas, ypač su lupenomis.
Be to, norint pasigaminti burnoje tirpstančių cepelinų, nebūtina jų gaminti tik su tradicine kiauliena ir panardinti į grietinės ir spirgučių padažą – netgi tradicines, lietuviškas bulves galima keisti saldžiosiomis.
„Cepelinus galima įdaryti ir kita mėsa: vištiena ar antiena, grybais, įvairiausiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, šviežiais ar raugintais kopūstais, žuvimi, ruošti juos su varške, netgi sojų mėsa ar kitu augalinės kilmės faršu. Norintiems lengvesnės šios patiekalo versijos vietoje grietinės ar kitų riebių padažų patiekti su natūraliu jogurtu, daržovių ar grybų padažu“, – sako V. Juodkazienė, ir dalijasi net trimis ypatingo skonio cepelinų receptais.
Mažoji cepelinų kopija – saldieji bulvinukai
Jums reikės:
1–2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių
200 g avinžirnių miltų (gaminimui ir papildomai dar kelių šaukštų bulvinukų formavimui)
Druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį
Gaminimas:
Bulves supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute. Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais, pagardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite. Ant švaraus stalviršio ar lentelės pabarstykite miltų. Delnais iš bulvių masės formuokite mažus bulvinukus (sumažinta cepelino versija), juos apvoliokite miltuose. Puode užvirkite vandenį, įdėkite druskos ir po vieną dėkite bulvių kukulius. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis). Kai bulvinukai iškyla – galite juos išimti. Išvirtus bulvinukus galite gardinti sviestu, grietine ar patinkančiu padažu. Puikiai tiks pesto, grybų, pankolių ar pomidorų padažai.
Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu
Jums reikės:
10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių
1 pakelio sojos faršo
2 vnt. svogūnų
1 vnt. imbiero šaknies
Šaukšto lydyto ghee sviesto
Graikiško ar kito lieso jogurto be priedų
Druskos, pipirų
Gaminimas:
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.
Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis.
Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite ghee sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbieru spirgučių padažu ir liesu jogurtu.
Cepelinai su varške ir mėtomis
Jums reikės:
10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių
200 g norimo riebumo varškės
1 vnt. kiaušinis
20 g sviesto
1 šaukšto grietinės
Mėtos lapelių
Lieso jogurto
Druskos, pipirų
Gaminimas:
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite krakmolo daugiau. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes. Patiekite su liesu jogurtu arba imbieriniu spirgučių padažu. Skanaus!
Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d
Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos
Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur
Policija tiria du svetimo turto pagrobimo atvejus, įvykusius Šilalės ir Šilutės rajonuose. Šilalės rajone, Vingininkų kaime, laikotarpiu nuo birželio 28 d. 15.00 val. iki birželio 29 d. 10.00 val., iš 1951 m. gimusiai moteriai priklausančio neužrakinto ūkinio pastato buvo pavogti grūdai. Dėl šio įvykio pradėtas i
Per du dešimtmečius Lietuva tapo šimtaprocentine europietiška šalimi, tačiau vos už kelių šimtų kilometrų nuo sostinės, kurioje sukoncentruotas valstybės valdymas, mokslas ir verslas su gerai apmokamomis darbo vietomis, europietiškos kultūros šalis vis labiau panašėja į skurdžią pensinin
Siekiant stiprinti keliuose dirbančių specialistų ir visų eismo dalyvių saugumą, AB „Kelių priežiūra“ įsigijo 20 naujų mobilių smūgio slopintuvų. Šiuo metu vykdomas dar 11 tokių pat įrenginių įsigijimo procesas. Bendra numatoma investicija į įvairias darbuotojų saugumo priemones – daugiau nei 1 milijonas eurų. Bend
Nuo šių metų rugpjūčio 1 d. paslaugos, susijusios su valstybinės žemės valdymu, Lietuvoje bus teikiamos tik internetu – per modernizuotą Žemės informacinę sistemą (ŽIS). Asmenims nebereikės vykti į savivaldybes, Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ar pas kitus valstybinės žemės patikėtinius – prašymus dėl valstybinės žemės nuo
Seimas priėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtus įstatymus, kurie atveria kelią antrosios pensijų kaupimo pakopos pokyčiams. Sistema bus patrauklesnė ir lankstesnė, bus užtikrintas savanoriškas dalyvių įsitraukimas ir įgyvendintas Konstitucinio Teismo nutarimas, numatant galimybes pasitraukti iš kaupimo antroje
Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais įteisintas naujas GPM tarifas, nustatytas atskiras apmokestinimas ūkininkams ir papildomas neapmokestinamąsias pajamas auginantiems vaikus, individualios veiklos pajamos įtraukiamos į bendrą progresinį apmokestinimą. Už tai numatančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas
Seimas priėmė naujos redakcijos Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, kuriame skirtingai apmokestintas gyventojų turimas nekomercinį nekilnojamasis turtas – išskiriant pagrindinį gyvenamąjį būstą* ir kitą asmens nekomercinį nekilnojamąjį turtą. Nustatyta, kad savivaldybių tarybos nustatys pagrindinio gyvenamojo būsto mokestinės
Siekiant, kad žmonės su negalia galėtų sėkmingai naudotis šunų pagalbininkų pagalba, bus patobulintas prieinamumo reglamentavimas, įtvirtinta asmenų su negalia teisė į šuns pagalbininko įsigijimo išlaidų kompensaciją, teisė patekti ir būti viešojoje erdvėje, statiniuose, nepriklausomai nuo jų paskirties, naudotis vie&sca