Tauragės žinios logotipas
Artėjant cepelinų dienai – tradicinio patiekalo skonis kitaip

Artėjant cepelinų dienai – tradicinio patiekalo skonis kitaip

Sekmadienį minima vieno mėgstamiausių lietuvių patiekalų – cepelinų diena. Ko gero, ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui. Juk cepelinai yra tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas. Vis dėlto jeigu tradiciniai cepelinai pabodo – pats metas išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių – rinktis saldžiąsias bulves, o mėsos įdarą pakeisti vegetariškais pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tikrai neabejingi bulvių patiekalams ir tai matyti iš bulvių pardavimų.

Skirtingi gaminimo būdai – skirtingi pavadinimai

„Bulvės populiarios ištisus metus. Be jų sunkiai apsieitų daugybė tradicinių patiekalų ir, žinoma, cepelinai. Pastebime, kad kasmet pirkėjai itin laukia ir šviežių, lietuviškų bulvių derliaus, tačiau gausų įvairiausių bulvių asortimentą esame paruošę ištisus metus: nuo tradicinių iki sparčiai populiarėjančių saldžiųjų bulvių, o tie, kurie gamindami tradicinius lietuviškus patiekalus nori sutaupyti laiko, gali įsigyti ir iš anksto paruoštų tarkių“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad nors lietuviška virtuvė be cepelinų neįsivaizduojama, manoma, kad cepelinai yra visai ne lietuviškos, bet vokiškos kilmės, o jų receptas greičiausiai kilo iš vokiško bulvių patiekalo kartoffelknödel. Be to, panašius į cepelinus patiekalus galima rasti ir Danijoje, Norvegijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje. Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš apytiksliai 150 metų. Svarstoma, kad į Žemaitiją jų receptas galėjo atklysti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse – per Lietuvos žydus.

„Cepelinai nuo seno gaminami keliais būdais – iš virtų, iš žalių bulvių tešlos arba jas maišant tarpusavy. Įdomu dar ir tai, kad iš skirtingų bulvių gaminami cepelinai turi skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, Aukštaitijoje iš virtų bulvių pagamintas patiekalas vadinamas ne cepelinais, o didžkukuliais ir yra įdaromas varške. Tuo tarpu šiame regione tikrieji cepelinai gaminami iš tarkuotų bulvių“, – teigia ji.

Ne tik su mėsa

Nors šiandien girdime daugybę išsiskiriančių nuomonių apie bulvių naudą – ši daržovė neretai yra nepelnytai nuvertinama. Mat tinkamai paruoštos bulvės pasižymi įvairiausių naudingų medžiagų gausa. Pavyzdžiui, bulvėse randama vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E ir C bei mineralų, kurie gali padėti sergantiems širdies, kraujagyslių, inkstų ar net nervų ligomis. Pasak ekspertės, geriausias bulvių paruošimo būdas – virimas, ypač su lupenomis.

Be to, norint pasigaminti burnoje tirpstančių cepelinų, nebūtina jų gaminti tik su tradicine kiauliena ir panardinti į grietinės ir spirgučių padažą – netgi tradicines, lietuviškas bulves galima keisti saldžiosiomis.

„Cepelinus galima įdaryti ir kita mėsa: vištiena ar antiena, grybais, įvairiausiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, šviežiais ar raugintais kopūstais, žuvimi, ruošti juos su varške, netgi sojų mėsa ar kitu augalinės kilmės faršu. Norintiems lengvesnės šios patiekalo versijos vietoje grietinės ar kitų riebių padažų patiekti su natūraliu jogurtu, daržovių ar grybų padažu“, – sako V. Juodkazienė, ir dalijasi net trimis ypatingo skonio cepelinų receptais.

Mažoji cepelinų kopija – saldieji bulvinukai

Jums reikės:

1–2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių

200 g avinžirnių miltų (gaminimui ir papildomai dar kelių šaukštų bulvinukų formavimui)

Druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį

Gaminimas:

Bulves supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute. Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais, pagardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite. Ant švaraus stalviršio ar lentelės pabarstykite miltų. Delnais iš bulvių masės formuokite mažus bulvinukus (sumažinta cepelino versija), juos apvoliokite miltuose. Puode užvirkite vandenį, įdėkite druskos ir po vieną dėkite bulvių kukulius. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis). Kai bulvinukai iškyla – galite juos išimti. Išvirtus bulvinukus galite gardinti sviestu, grietine ar patinkančiu padažu. Puikiai tiks pesto, grybų, pankolių ar pomidorų padažai.

Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių

1 pakelio sojos faršo

2 vnt. svogūnų

1 vnt. imbiero šaknies

Šaukšto lydyto ghee sviesto

Graikiško ar kito lieso jogurto be priedų

Druskos, pipirų

Gaminimas:

Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.

Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.

Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis.

Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite ghee sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbieru spirgučių padažu ir liesu jogurtu.

Cepelinai su varške ir mėtomis

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių

200 g norimo riebumo varškės

1 vnt. kiaušinis

20 g sviesto

1 šaukšto grietinės

Mėtos lapelių

Lieso jogurto

Druskos, pipirų

Gaminimas:

Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite krakmolo daugiau. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes. Patiekite su liesu jogurtu arba imbieriniu spirgučių padažu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kviečiame į parodos „Forma ir dvasia. Regimanto Midvikio retrospektyva“ pristatymą

Lapkričio 25 d. 17.30 val. Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ vyks parodos „Forma ir dvasia. Regimanto Midvikio retrospektyva“ pristatymas. Šis renginys – jautrus menininko atminimo pagerbimas, pažymint lygiai dešimtmetį nuo vieno iškiliausių Lietuvos skulptorių netekties. „Pasaulis

Ieškomas be žinios dingęs vyra

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja, kad ieškomas be žinios dingęs Laimonas Balčiauskas, gimęs 1977 m. Vyras yra vidutinio kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, trumpų šviesiai rudų plaukų. Išeidamas iš namų vilkėjo kamufliažinę striukę, mėlynus džinsus ir aulinius batus. Žinančius Laimono Bal

Lakštingalos giesmė tremties naktį. Pokalbis su Terese Rubšyte-Ūksiene

2025 m. spalio 22 d. į Viešpaties glėbį iškeliavo poetė, pedagogė, partizanų ryšininkė, tremtinė, Biblijos vertėjo prel. Antano Rubšio sesuo Teresė Rubšytė-Ūksienė. Dalinamės prieš keletą metų žurnale „Kelione“ skelbtu pokalbiu, kuriame Teresė pasakoja apie laisvės kovas, ryšius su partiz

Kaip išvengti šaltuoju metu dažniausiai užklumpančių sveikatos problemų?

Atvėsus orams, mūsų imuninė sistema susiduria su tikru iššūkiu. Staigūs temperatūros pokyčiai, šildymo sezono pradžia, mažiau saulės šviesos ir dažnesnis buvimas uždarose patalpose – visa tai silpnina organizmo apsauginius mechanizmus. Taigi, šaltuoju laikotarpiu dažniau užklumpa peršalimas, gripas ar

Paminėta Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti: policija ragina didinti atsakomybę keliuose

Sekmadienį, lapkričio 16 d., Tauragės apskrities policijos pareigūnai kartu su visuomene minėjo Pasaulinę dieną žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šios dienos tikslas – priminti apie kiekvieno eismo dalyvio asmeninę atsakomybę, Kelių eismo taisyklių laikymosi svarbą ir būtinybę elgtis kelyje taip, kad būtų išvengta skaudžių nel

B. Baltrušaitytės biblioteka Tarptautinę tolerancijos dieną paminėjo edukacija „Karšuvos“ mokyklos Tauragės skyriuje

Lapkričio 16-ąją minint Tarptautinę tolerancijos dieną, Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos darbuotojos surengė išvykstamąją edukaciją Tauragės r. „Karšuvos“ mokyklos Tauragės skyriuje. Edukacijos metu vaikams buvo skaitoma knyga „Aš galiu“, kurioje akcentuojamas pasitikėjimas

Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

Likus vos keliems mėnesiams iki Dakaro ralio starto lenktynininkas Rokas Baciuška gyvena itin intensyviu ritmu. Neseniai iš treniruočių Dubajuje grįžęs sportininkas sako, kad pasiruošimas Dakarui vyksta visus metus. „Svarbi kiekviena treniruotė, darbas su technikais, šturmanu – viskas yra ruošimosi Dak

Tauragės rajone įgyvendinamas projektas „GALIA negalioje“ – kviečia prisijungti

Tauragės rajone įgyvendinamas naujas, bendruomenę telkiantis projektas „GALIA negalioje“, kurį organizuoja Jaunimo klubas „Feniksas“. Projektą finansuoja Europos Sąjunga per Europos solidarumo korpusą, taip sudarydama galimybę plėtoti reikšmingas veiklas vaikams ir jaunimui su negalia bei jų tėvams.   Projekto

Kviečia teikti teikti kandidatūras nusipelnusio slaugytojo nominacijai

Spalio 28 d., 11 val. Tauragės bendruomenių  namuose (Vytauto g. 141) vyks mokslinė-praktinė konferencija ,,Slaugytojas: nematomas medijoje-neįkainojamas bendruomenėje". Konferencija skirta: slaugytojams, akušeriams, kineziterapeutams ir visiems, kam įdomios pranešimų/dirbtuvėlių temos.    Renginys suburs net 15 lekto

Galimai balionais atkeliavę rūkalai pasiekė Klaipėdos rajoną (video)

2025 m. lapkričio 13 d. apie 11.35 val. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai Klaipėdos r., Pėžaičių kaime, aptiko įspūdingą kontrabandinių cigarečių slėptuvę. Teritorijoje rasta 7 500 pakelių cigarečių – 6 000 „NZ“ su baltarusiškomis b

Norintiems tęsti arba pradėti pensijų kaupimą – ką svarbu žinoti

Artėjant pensijų kaupimo pokyčiams, gyventojams tampa ypač svarbu priimti gerai apgalvotą asmeninį sprendimą dėl dalyvavimo antros pakopos pensijų kaupime. Žmonės, kurie planuoja likti kaupime ar svarstantys prie jo prisijungti, turėtų aiškiai suprasti, kaip yra pervedamos įmokos, kokiu būdu prie kaupimo prisideda valstybė, kokios numatytos

Tauragėje veiklą pradėjo naujas policijos komisariatas – vadovaus Rima Trijonienė

Nuo 2025 m. spalio 1 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato struktūroje veiklą pradėjo naujas padalinys – Tauragės rajono policijos komisariatas. Šio pokyčio tikslas – užtikrinti aukštesnę policijos paslaugų kokybę Tauragės rajono gyventojams, stiprinti bendradarbiavimą su savivaldybe bei vietos bendruom