Egzotiškoji vilkžuvė su 3 skirtingais pagardais: su grietinėle, pomidorais arba pikantiško skonio iš Azijos
Įkelta:
2022-01-16
Nuotrauka
zuvis

Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.

Pasižymi gerųjų savybių gausa

„Kai kalba pasisuka apie gastronominius eksperimentus, pastebime, kad žmonės į juos leistis linkę vis dažniau. Matome, kad pastaruoju metu populiarėja įmantresnė žuvis bei jūros gėrybės: tinklo pirkėjai ragauja ir midijų, krevečių, netgi skraidkalmarių čiuptuvų, o per Kalėdas prisivalgę silkių – šiuo metu renkasi įvairesnę žuvį: plekšnę, juodąjį paltusą ar melsvąją vilkžuvę“, – teigia V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vilkžuvė – ypatingos išvaizdos žuvis. Šios žuvys išsiskiria ne tik savo spalva, bet ir dydžiu. Vilkžuvės gali užaugti net iki 1,5 m ilgio ir sverti iki 24 kilogramų. Šios žuvys būna pačių įvairiausių spalvų – nuo alyvuogių žalios, purpurinės, rudos ar mėlynai pilkos. Vilkžuvės paprastai gyvena Šiaurės, Barenco, Baltijos jūrose, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Šios nepaprastos žuvys pasižymi ne tik subtiliu, salstelėjusiu skoniu, bet ir malonia tekstūra. Be to, jose yra ir daugybė sveikatai naudingų savybių: gausu omega-3 riebalų rūgščių, baltymų. Be to, vilkžuvėje yra nedaug kalorijų – 100 gramų jų yra vos 96. 

Sunku sugadinti

„Vilkžuvė, kaip ir daugelis baltos žuvies rūšių, yra labai universali. Dėl savo švelnaus skonio ji puikiai tinka žuvienėms, ją galima kepti orkaitėje, keptuvėje, kepsninėje, praturtinti įvairiausius makaronų ar kruopų patiekalus, salotas. Dažniausiai ši žuvis yra skaninama šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: rozmarinu, čiobreliais, bazilikais, petražolėmis ar krapais, citrina. Ją mėgstama patiekti su ryžiais, šparaginėmis pupelėmis ar kitomis daržovėmis“, – teigia V. Juodkazienė.

Geriausiai šios žuvies skonį atskleidžia grietinėlės ir citrinos padažas, kuris dažnai yra patiekiamas ir su omarais. Visgi, prie šios nepaprasto skonio žuvies dera patys įvairiausi ingredientai: kaparėliai, kepti pomidorai ar paprikos. Ją patiekti galima ir su stipresnio skonio padažais, pavyzdžiui, ančiuvių arba aštriųjų pipirų ir imbiero. Kaip pabrėžia ekspertė, dar vienas vilkžuvės privalumas – ją sunku perkepti. 

„Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, šią žuvį sunku sugadinti – net jeigu perkepsite, ji nebus sausa ir nemalonios tekstūros, mat ši žuvis pasižymi didele riebalų gausa. Kiek laiko keps vilkžuvė, priklauso nuo gabalėlių storumo. Plonesni gabalėliai iškepti gali per 10 minučių, o storesniems prireiks ir visų 20-ies. Visgi, ar žuvis iškepusi, lengviausia patikrinti šakute. Ją geriausia įbesti į storiausią žuvies gabalėlio vietą – jeigu žuvis nėra permatoma ir lengvai byra, vadinasi, ji iškepusi“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais su vilkžuve, kuriuos įkvėpė skirtingi pasaulio kraštai. 

Vilkžuvė prancūziškame grietinėlės ir citrinų padaže

Jums reikės:

  • Vilkžuvės pjausnių
  • Druskos ir pipirų
  • Gabalėlio sviesto
  • Riebios grietinėlės
  • Citrinos sulčių
  • Kelių skiltelių česnako
  • Svogūno
  • Kelių šaukštelių garstyčių
  • Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių
  • Citrinos griežinėlių ir šviežių krapų papuošimui

Gaminame: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Vilkžuvės pjausnius apibarstykite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo indą. Nedidelį puodą įkaitinkite iki vidutinės ugnies. Jame ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Į jį sudėkite susmulkintus svogūnus ir česnakus ir viską pakepkite apie minutę. Galiausiai įmaišykite grietinėlę, citrinos sultis, garstyčias ir raudonųjų pipirų dribsnius. Padažą užpilkite ant žuvies, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kepkite 10–12 minučių. Jeigu žuvies gabalėliai storesni, juos pakepti galite kiek ilgiau –15–20 minučių. Iškeptą žuvį papuoškite šviežiais krapais. 

Azijietiška vilkžuvė su sojų ir čili padažu

Jums reikės:

  • Kelių gabalėlių vilkžuvės 
  • Svogūnų laiškų
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Pusės čili pipiro

Padažui:

  • 2 skiltelių česnako
  • Gabalėlio tarkuoto imbiero
  • Šlakelio vandens
  • Šlakelio sojos padažo
  • Šaukštelio medaus
  • Šaukštelio sezamo aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Pusės čili pipiro
  • 1 šaukštelip paprikos miltelių
  • Šlakelio citrinos sulčių

Gaminame: 

Vilkžuvės pjausnius apšlakstykite citrinos sultimis, suberkite susmulkinto pusė čili pipiro ir supjaustytus svogūnų laiškus. Galiausiai didelėje keptuvėje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir viską šiek tiek pakepkite. Kai padažas sutirštės, į jį sudėkite žuvį ir viską apie 15 minučių patroškinkite. Patiekite su ryžiais. 

Ispanijos įkvėpta vilkžuvė su pomidorais, citrina ir bulvėmis

Jums reikės:

  • Kelių gabalėlių vilkžuvės
  • Nedidelių bulvių
  • Saujos šviežios kalendros
  • Skiltelės česnako
  • Dviejų citrinų sulčių
  • Kelių lauro lapų
  • ½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros
  • ½ arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
  • 300 g geltonų ir raudonų vyšninių pomidorų
  • 100 ml šalto vandens
  • Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame: 

Smulkiai supjaustykite česnaką. Nulupkite bulves ir perpjaukite pusiau. Stambiai supjaustykite kalendros lapus. Į puodą sudėkite bulves, česnaką, kalendrą, citrinos sultis, lauro lapus, maltas kalendras, čili miltelius, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 100 ml vandens ir viską apie 50 minučių troškinkite ant labai mažos ugnies. Retkarčiais patikrinkite, ar daržovės neprilimpa prie puodo dugno. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai ant viršaus išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską dar pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Galiausiai uždenkite dangtį ir viską patroškinkite apie 10–15 minučių. Skanaus!

Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-03-11
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
salotos
Įkelta:
2024-02-25
Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.
Nuotrauka
pica
Įkelta:
2024-02-24
Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų. 
Nuotrauka
kopūstai
Įkelta:
2024-02-17
Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-02-12
Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.
Nuotrauka
sumuštinis
Įkelta:
2024-02-10
Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį
Nuotrauka
duona
Įkelta:
2024-02-06
Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Nuotrauka
Pusryčiai
Įkelta:
2024-01-22
Kiaušinių patiekalai yra populiarūs visame pasaulyje. Būdų, kaip galima paruošti šį maisto produktą, yra tikrai nemažai, tačiau būtent omletas yra vienas dažniausių pasirinkimų. Deja, paruoštas patiekalas ne visada būna toks, kokio norėtųsi, todėl naudinga žinoti, kaip paruošti tiesiog tobulą omletą: pasirodo, sėkmės paslaptis slypi net ir iš pažiūros nereikšmingose smulkmenose. Taigi, ką reikia žinoti apie šio patiekalo ruošimą?
Nuotrauka
sausainiai iki
Įkelta:
2023-12-13
Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?
Nuotrauka
spanguoles
Įkelta:
2023-10-15
Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.
Nuotrauka
kugelis
Įkelta:
2023-09-24
Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
vaikas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-09-10
Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
sprotai
Įkelta:
2023-08-20
Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.
Nuotrauka
derlius
Įkelta:
2023-08-06
Rugpjūtį net ir prisiekę mėsavalgiai galėtų tverti be jos, mat akys raibsta nuo šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Dabar pats laikas mėgautis ne tik besitęsiančiu agurkų, cukinijų įkarščiu, bet ir imti baklažanų, įvairių uogų derlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna pačios skaniausios, naudingiausios ir geriausios kainos.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2023-08-05
Penktadienį, Tarptautinę alaus dieną, nemaža dalis lietuvių pasitiks su nealkoholine šio gėrimo versija. Bent jau taip rodo besikeičiantys lietuvių įpročiai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, per trejus metus nealkoholinio alaus pardavimai išaugo beveik penktadaliu. Paklausa kaskart ūgteli ir artėjant savaitgaliui, o šį, ypač karštą, verta atsigaivinti ir iš nealkoholinio alaus pasigamintu kokteiliu.
Nuotrauka
moliugai
Įkelta:
2023-07-30
Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.
Nuotrauka
voveraites
Įkelta:
2023-07-29
Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.
Nuotrauka
vistienos iesmeliai
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-07-16
Atėjus savaitgaliui sukate galvą, ką pasigaminti pietums? Išbandykite Prancūzijos ir Graikijos įkvėptus vištienos iešmelių receptus. Tokį patiekalą namuose pasigaminti nesudėtinga: tereikia kokybiškos vištienos ir šiek tiek fantazijos – marinatams puikiai tinka įvairiausios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, garstyčios, kiti ryškaus skonio patiekalui suteiksiantys priedai.
Nuotrauka
grill
Įkelta:
2023-07-01
​​​​​​​Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-23
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.  
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-04
Neeilinę dieną – neeiliniai ir pusryčiai. Tėvo dieną sukant galvą, kuo jį nustebinti, verta pagalvoti apie ypatingo patiekalo paruošimą dar vos prasidedant dienai. Populiarieji angliški pusryčiai yra sotus variantas, kuris negali nepalikti įspūdžio. O dar geriau – jam paruošti sugaišite vos 20 minučių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-21
Pavasarį norisi lengvesnio maisto, daugiau daržovių. Šių salotų produktai paprasti, pagaminti lengva, jos tokios gaivios, traškios ir skanios, kad sunku sustoti valgyti. Puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek kasdienai. Tad pasilepinkite ir palepinkite kitus. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2023-05-06
Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo. „Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Toks  tortukas – puikus sprendimas, kai nėra laiko ar nesinori kepti biskvito, o torto norisi. Puiki išeitis – pirktiniai plikyti sausainiai. Žinoma, galima jų išsikepti ir namuose. Vaisius ar uogas galima naudoti bet kokias: jei norisi saldžiau, tinka, pavyzdžiui, bananai, jei gaiviau – citrusiniai vaisiai. 
Nuotrauka
vista
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-03-19
Šį sekmadienį, kovo 19-ąją, minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, po kiaulienos yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas.