Tauragės žinios logotipas
Egzotiškoji vilkžuvė su 3 skirtingais pagardais: su griet

Egzotiškoji vilkžuvė su 3 skirtingais pagardais: su grietinėle, pomidorais arba pikantiško skonio iš Azijos

Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.

Pasižymi gerųjų savybių gausa

„Kai kalba pasisuka apie gastronominius eksperimentus, pastebime, kad žmonės į juos leistis linkę vis dažniau. Matome, kad pastaruoju metu populiarėja įmantresnė žuvis bei jūros gėrybės: tinklo pirkėjai ragauja ir midijų, krevečių, netgi skraidkalmarių čiuptuvų, o per Kalėdas prisivalgę silkių – šiuo metu renkasi įvairesnę žuvį: plekšnę, juodąjį paltusą ar melsvąją vilkžuvę“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vilkžuvė – ypatingos išvaizdos žuvis. Šios žuvys išsiskiria ne tik savo spalva, bet ir dydžiu. Vilkžuvės gali užaugti net iki 1,5 m ilgio ir sverti iki 24 kilogramų. Šios žuvys būna pačių įvairiausių spalvų – nuo alyvuogių žalios, purpurinės, rudos ar mėlynai pilkos. Vilkžuvės paprastai gyvena Šiaurės, Barenco, Baltijos jūrose, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Šios nepaprastos žuvys pasižymi ne tik subtiliu, salstelėjusiu skoniu, bet ir malonia tekstūra. Be to, jose yra ir daugybė sveikatai naudingų savybių: gausu omega-3 riebalų rūgščių, baltymų. Be to, vilkžuvėje yra nedaug kalorijų – 100 gramų jų yra vos 96.

Sunku sugadinti

„Vilkžuvė, kaip ir daugelis baltos žuvies rūšių, yra labai universali. Dėl savo švelnaus skonio ji puikiai tinka žuvienėms, ją galima kepti orkaitėje, keptuvėje, kepsninėje, praturtinti įvairiausius makaronų ar kruopų patiekalus, salotas. Dažniausiai ši žuvis yra skaninama šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: rozmarinu, čiobreliais, bazilikais, petražolėmis ar krapais, citrina. Ją mėgstama patiekti su ryžiais, šparaginėmis pupelėmis ar kitomis daržovėmis“, – teigia V. Juodkazienė.

Geriausiai šios žuvies skonį atskleidžia grietinėlės ir citrinos padažas, kuris dažnai yra patiekiamas ir su omarais. Visgi, prie šios nepaprasto skonio žuvies dera patys įvairiausi ingredientai: kaparėliai, kepti pomidorai ar paprikos. Ją patiekti galima ir su stipresnio skonio padažais, pavyzdžiui, ančiuvių arba aštriųjų pipirų ir imbiero. Kaip pabrėžia ekspertė, dar vienas vilkžuvės privalumas – ją sunku perkepti.

„Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, šią žuvį sunku sugadinti – net jeigu perkepsite, ji nebus sausa ir nemalonios tekstūros, mat ši žuvis pasižymi didele riebalų gausa. Kiek laiko keps vilkžuvė, priklauso nuo gabalėlių storumo. Plonesni gabalėliai iškepti gali per 10 minučių, o storesniems prireiks ir visų 20-ies. Visgi, ar žuvis iškepusi, lengviausia patikrinti šakute. Ją geriausia įbesti į storiausią žuvies gabalėlio vietą – jeigu žuvis nėra permatoma ir lengvai byra, vadinasi, ji iškepusi“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais su vilkžuve, kuriuos įkvėpė skirtingi pasaulio kraštai.

Vilkžuvė prancūziškame grietinėlės ir citrinų padaže

Jums reikės:

  • Vilkžuvės pjausnių
  • Druskos ir pipirų
  • Gabalėlio sviesto
  • Riebios grietinėlės
  • Citrinos sulčių
  • Kelių skiltelių česnako
  • Svogūno
  • Kelių šaukštelių garstyčių
  • Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių
  • Citrinos griežinėlių ir šviežių krapų papuošimui

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Vilkžuvės pjausnius apibarstykite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo indą. Nedidelį puodą įkaitinkite iki vidutinės ugnies. Jame ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Į jį sudėkite susmulkintus svogūnus ir česnakus ir viską pakepkite apie minutę. Galiausiai įmaišykite grietinėlę, citrinos sultis, garstyčias ir raudonųjų pipirų dribsnius. Padažą užpilkite ant žuvies, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kepkite 10–12 minučių. Jeigu žuvies gabalėliai storesni, juos pakepti galite kiek ilgiau –15–20 minučių. Iškeptą žuvį papuoškite šviežiais krapais.

Azijietiška vilkžuvė su sojų ir čili padažu

Jums reikės:

  • Kelių gabalėlių vilkžuvės
  • Svogūnų laiškų
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Pusės čili pipiro

Padažui:

  • 2 skiltelių česnako
  • Gabalėlio tarkuoto imbiero
  • Šlakelio vandens
  • Šlakelio sojos padažo
  • Šaukštelio medaus
  • Šaukštelio sezamo aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Pusės čili pipiro
  • 1 šaukštelip paprikos miltelių
  • Šlakelio citrinos sulčių

Gaminame:

Vilkžuvės pjausnius apšlakstykite citrinos sultimis, suberkite susmulkinto pusė čili pipiro ir supjaustytus svogūnų laiškus. Galiausiai didelėje keptuvėje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir viską šiek tiek pakepkite. Kai padažas sutirštės, į jį sudėkite žuvį ir viską apie 15 minučių patroškinkite. Patiekite su ryžiais.

Ispanijos įkvėpta vilkžuvė su pomidorais, citrina ir bulvėmis

Jums reikės:

  • Kelių gabalėlių vilkžuvės
  • Nedidelių bulvių
  • Saujos šviežios kalendros
  • Skiltelės česnako
  • Dviejų citrinų sulčių
  • Kelių lauro lapų
  • ½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros
  • ½ arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
  • 300 g geltonų ir raudonų vyšninių pomidorų
  • 100 ml šalto vandens
  • Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame:

Smulkiai supjaustykite česnaką. Nulupkite bulves ir perpjaukite pusiau. Stambiai supjaustykite kalendros lapus. Į puodą sudėkite bulves, česnaką, kalendrą, citrinos sultis, lauro lapus, maltas kalendras, čili miltelius, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 100 ml vandens ir viską apie 50 minučių troškinkite ant labai mažos ugnies. Retkarčiais patikrinkite, ar daržovės neprilimpa prie puodo dugno. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai ant viršaus išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską dar pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Galiausiai uždenkite dangtį ir viską patroškinkite apie 10–15 minučių. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

„Džiazo Jūros“ garsams lietus nesutrukdė

Šeštadienio pavakarę rinkosi ištikimiausi džiazo mylėtojai ir tie, kurie palaiko muzikuojantį jaunimą. Vyko projekto „Džiazo Jūra“ finalinis koncertas.   Jei koncerto pradžioje žiūrovų galvas dengė skėčiai, koncertui įpusėjus bijančių sušlapti mažėjo, slopo lietus.  Atėnės Ravinkaitės atliekama M

Į „Džiazo Jūrą“ įbridęs jaunimas kviečia žiūrovus: žada geras emocijas

Jei festivalis „Tauragė Jazzׅ“ šiltuoju metų laiku kviečia suaugusiuosius mėgautis įžymybių rengiamais pasirodymais, kasmet viduržiemį prasidedantis projektas „Džiazo Jūra“ suburia jaunus muzikantus ir suteikia galimybę groti džiazą patiems. Šį šeštadienį jaunuoliai savo sunkaus darbo vaisių prist

Šiandien Kartų parko saloje ir Pilies menėse – du festivalio KVADRATU performansai

Šiandien Tauragėje vyks du šiuolaikinio meno performansai, kviečiantys patirti meną per kūną, garsą ir erdvę. Abu pasirodymai yra šių metų festivalio „Kvadratu“ programos dalis ir kartu vieni pirmųjų Tauragės miesto šventės renginių. Festivalio tema „Kaimynystė“ šiemet skirta stiprinti sant

Ugnimi pasibaigusių išgertuvių rezultatas – laisvės atėmimo bausmė

Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Jurbarko gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl buto padegimo. Jam paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė. Bylos duomenimis, 35 metų D. Č. 2024 m. gruodžio mėnesį atvyko pasisvečiuoti pas buvusią sugyventinę ir jos draugą į Tauragės rajone, Eičių kaime, esantį butą. Visi trys pradėjo vart

Kaltinėnų bažnyčios Kryžiaus kelio stotys

Šiais begalinio skubėjimo laikais kiekvienas skriejame savo darbų orbitose, todėl vis mažiau bendraujame su giminėmis, draugais ir kolegomis. Be to, laisvesnę minutę iš mūsų išplėšia visagalis internetas, televizija. Mus veikia ne tik ekrano magija, bet ir, kaip dažnai galvojame, galimybė apie viską sužinoti greitai. Ret

Sinoptikai įspėja apie pavojingus orų reiškinius – kelininkai stiprina budėjimą visoje Lietuvoje

Kaip skelbia sinoptikai, šiandien visoje Lietuvoje prognozuojama stipri perkūnija, intensyvus lietus ir gūsingas vėjas. Nuo vidurdienio sudėtingiausios oro sąlygos formuosis pietiniuose ir rytiniuose Lietuvos regionuose. AB „Kelių priežiūra“ komanda šiems reiškiniams ruošiasi iš anksto ir stiprina budė

Tauragėje – tarptautinis rankinio turnyras, vienijantis penkias šalis ir beveik šimtą jaunų sportininkų

Gegužės 23–25 dienomis Tauragė tapo tarptautiniu jaunimo sporto susitikimų tašku – Bastilijos sporto komplekse įvyko pagrindinis Erasmus+ projekto „SPORTS – Strengthening Partnerships and Opportunities through Recreational Team Sports“ renginys: trijų dienų tarptautinis jaunimo rankinio turnyras. Penki partneri

Kroatijos bibliotekininkės lankėsi Tauragėje

Gegužės 26–30 dienomis Tauragės rajono savivaldybės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje viešėjo svečiai iš Kroatijos – Karlovaco miesto Ivano Gorano Kovačičiaus viešosios bibliotekos direktorė Kristina Čunović ir bibliotekininkė Sanja Graša. Vizitas įvyko vykdant „Erasmus+“ prog

Pareigūnai fiksavo neatsakingus vairuotojus

Birželio 2-4 d. policijos pareigūnai fiksavo neatsakingus vairuotojus, kurie vairuodami transporto priemones naudojosi mobiliojo ryšio priemonėmis ir nesegėjo saugos diržų. Nors vairuotojai apie sugriežtintą kontrolę buvo įspėti iš anksto socialiniuose tinkluose, tačiau daugelis į šį policijos pareigūnų įspėjimą nesureagavo ir

Projektas su šunimi Kuršiu užbaigtas jaukiai ir prasmingai

Tauragės rajono bibliotekose baigtas projektas „Susitikimai su terapiniu šunimi Kuršiu“. Jo sumanytojai – šuo Kuršis ir jo šeimininkė Inga Norkūnienė – aplankė daugybę bibliotekų, subūrė bendruomenes ir paliko gilių įspūdžių tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Kuršis – neeilini

Panemunės pilis jungiasi prie tarptautinio festivalio: dvarų kultūros šventėje leis patirti gyvą istorinę atmosferą

Panemunės pilis, jau trečius metus iš eilės organizuojanti dvarų kultūros festivalį, šiemet jungiasi prie tarptautinio festivalio „Baltic Manors Festival“ (liet. Baltijos regiono dvarų festivalis), vykstančio Pietryčių Baltijos jūros regione. 2025 m. birželio 28-29 dienomis vyksiančio festivalio tema – „Ponas T

Skelbiami Centro turgaus kioskų elektroniniai nuomos aukcionai

Tauragės rajono savivaldybės administracija skelbia Centro turgaus kioskų elektroninius nuomos aukcionus. Kiekvienas statinys (kioskas) išnuomojamas 5 metų terminui (su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų). Numatytas veiklos pobūdis kiekviename statinyje (kioske) – prekyba (maisto ir ne maisto produktais). Aukcionuose i&scaro