Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.
Pasižymi gerųjų savybių gausa
„Kai kalba pasisuka apie gastronominius eksperimentus, pastebime, kad žmonės į juos leistis linkę vis dažniau. Matome, kad pastaruoju metu populiarėja įmantresnė žuvis bei jūros gėrybės: tinklo pirkėjai ragauja ir midijų, krevečių, netgi skraidkalmarių čiuptuvų, o per Kalėdas prisivalgę silkių – šiuo metu renkasi įvairesnę žuvį: plekšnę, juodąjį paltusą ar melsvąją vilkžuvę“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vilkžuvė – ypatingos išvaizdos žuvis. Šios žuvys išsiskiria ne tik savo spalva, bet ir dydžiu. Vilkžuvės gali užaugti net iki 1,5 m ilgio ir sverti iki 24 kilogramų. Šios žuvys būna pačių įvairiausių spalvų – nuo alyvuogių žalios, purpurinės, rudos ar mėlynai pilkos. Vilkžuvės paprastai gyvena Šiaurės, Barenco, Baltijos jūrose, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Šios nepaprastos žuvys pasižymi ne tik subtiliu, salstelėjusiu skoniu, bet ir malonia tekstūra. Be to, jose yra ir daugybė sveikatai naudingų savybių: gausu omega-3 riebalų rūgščių, baltymų. Be to, vilkžuvėje yra nedaug kalorijų – 100 gramų jų yra vos 96.
Sunku sugadinti
„Vilkžuvė, kaip ir daugelis baltos žuvies rūšių, yra labai universali. Dėl savo švelnaus skonio ji puikiai tinka žuvienėms, ją galima kepti orkaitėje, keptuvėje, kepsninėje, praturtinti įvairiausius makaronų ar kruopų patiekalus, salotas. Dažniausiai ši žuvis yra skaninama šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: rozmarinu, čiobreliais, bazilikais, petražolėmis ar krapais, citrina. Ją mėgstama patiekti su ryžiais, šparaginėmis pupelėmis ar kitomis daržovėmis“, – teigia V. Juodkazienė.
Geriausiai šios žuvies skonį atskleidžia grietinėlės ir citrinos padažas, kuris dažnai yra patiekiamas ir su omarais. Visgi, prie šios nepaprasto skonio žuvies dera patys įvairiausi ingredientai: kaparėliai, kepti pomidorai ar paprikos. Ją patiekti galima ir su stipresnio skonio padažais, pavyzdžiui, ančiuvių arba aštriųjų pipirų ir imbiero. Kaip pabrėžia ekspertė, dar vienas vilkžuvės privalumas – ją sunku perkepti.
„Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, šią žuvį sunku sugadinti – net jeigu perkepsite, ji nebus sausa ir nemalonios tekstūros, mat ši žuvis pasižymi didele riebalų gausa. Kiek laiko keps vilkžuvė, priklauso nuo gabalėlių storumo. Plonesni gabalėliai iškepti gali per 10 minučių, o storesniems prireiks ir visų 20-ies. Visgi, ar žuvis iškepusi, lengviausia patikrinti šakute. Ją geriausia įbesti į storiausią žuvies gabalėlio vietą – jeigu žuvis nėra permatoma ir lengvai byra, vadinasi, ji iškepusi“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais su vilkžuve, kuriuos įkvėpė skirtingi pasaulio kraštai.
Vilkžuvė prancūziškame grietinėlės ir citrinų padaže
Jums reikės:
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Vilkžuvės pjausnius apibarstykite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo indą. Nedidelį puodą įkaitinkite iki vidutinės ugnies. Jame ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Į jį sudėkite susmulkintus svogūnus ir česnakus ir viską pakepkite apie minutę. Galiausiai įmaišykite grietinėlę, citrinos sultis, garstyčias ir raudonųjų pipirų dribsnius. Padažą užpilkite ant žuvies, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kepkite 10–12 minučių. Jeigu žuvies gabalėliai storesni, juos pakepti galite kiek ilgiau –15–20 minučių. Iškeptą žuvį papuoškite šviežiais krapais.
Azijietiška vilkžuvė su sojų ir čili padažu
Jums reikės:
Padažui:
Gaminame:
Vilkžuvės pjausnius apšlakstykite citrinos sultimis, suberkite susmulkinto pusė čili pipiro ir supjaustytus svogūnų laiškus. Galiausiai didelėje keptuvėje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir viską šiek tiek pakepkite. Kai padažas sutirštės, į jį sudėkite žuvį ir viską apie 15 minučių patroškinkite. Patiekite su ryžiais.
Ispanijos įkvėpta vilkžuvė su pomidorais, citrina ir bulvėmis
Jums reikės:
Gaminame:
Smulkiai supjaustykite česnaką. Nulupkite bulves ir perpjaukite pusiau. Stambiai supjaustykite kalendros lapus. Į puodą sudėkite bulves, česnaką, kalendrą, citrinos sultis, lauro lapus, maltas kalendras, čili miltelius, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 100 ml vandens ir viską apie 50 minučių troškinkite ant labai mažos ugnies. Retkarčiais patikrinkite, ar daržovės neprilimpa prie puodo dugno. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai ant viršaus išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską dar pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Galiausiai uždenkite dangtį ir viską patroškinkite apie 10–15 minučių. Skanaus!
Didijį antradienį Tauragės radijo studijoje apsilankė Tauragės Šv. Trejybės parapijos klebonas kunigas dr. Marius Venskus... Šiandien jau Didysis ketvirtadienis... ryt... nebeskaičiuokim – susikaupkim! Pabūkim tyloje, minčių tyloje, laukdami Prisikėlimo... https://open.spotify.com/episode/2HyNnXlw25yrygt8Jabxr2 Kalbino A
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad gyventojai, kurie per 2024 m. pardavė nekilnojamąjį turtą (NT), kurį nuosavybėje išlaikė trumpiau nei 10 metų, ar transporto priemonę, kuri buvo išlaikyta trumpiau nei 3 metus, iki gegužės 2 d. turi pateikti pajamų mokesčio deklaraciją. Naujausiais VMI duomenimis pajamų mokesčio deklar
Kovo mėnesį Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje fiksuoti informaciniai incidentai, kurių metu buvo siekta ne tik manipuliuoti informacija, skleisti prieš Lietuvą nukreiptus naratyvus, bet ir platinti „melagienas“. Daugiausiai jų skleista siekiant didinti informacinį neapibrėžtumą apie Pabradės poligono apylinkėse nuskendusį &s
Skiautinys – iš medžiagos gabalėlių sukurtas spalvingas rankdarbis. Specialistai šių rankdarbių techniką įvardija geometrinių formų menu, o pats siuvimas – labai kruopštus darbas, reikalaujantis ir meninio suvokimo. Būtent rankų darbą vertina bei puoselėja mūsų kraštietė Gražina Digaitytė-Kriaunevičienė, kuri
Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms – skubame prisikelti kiekvienas vis savaip, o svarbiausias šio metų laiko akcentas – atgimimas ar pabudimas, kurį jaučiame kiekvienas. Tas jausmas, lydimas džiugesio, kviečia švęsti, žaisti... Kad Šv. Velykų laukimas būtų prasmingas, Kvėdarno
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus teikti paraiškas taršių katilų keitimui į efektyvius šilumos gamybos įrenginius. Netikėtai greitai pasibaigę ankstesnių etapų kvietimai rodo itin didelį gyventojų susidomėjimą naujais ir efektyviais šilumos siurbliais bei jų įsigijimui taikomoms dotacijoms. Ecoenergi
Su 36-erių metų pašnekove pajuokaujame, kad dažnai manoma, jog iki pilnos laimės žmogui būtinai reikia sukurti šeimą, pastatyti namą, dar parašyti knygą. Kyokushin karate meistrė Jurgita Vencaitė neįgyvendino nė vieno šio punktų, tačiau pilnatvė ateina per panašius potyrius: ji realizuoja save sporte, yra mylima s
Nuo šių metų pradžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva sugriežtintas užsieniečių, ypač imigrantų iš trečiųjų šalių, įdarbinimas Lietuvoje. Ministerija nustatė nekintamą kvotą – šiemet šalyje įsidarbinti galės tik 24830 užsieniečių, gavusių darbo pagrindu išduotus leidim
Tauragės ligoninėje gimusiems kūdikiams – nemokami plukdymo užsiėmimai baseine. Studijoje viešnios - Rūta Stasytienė, Tauraės rajono savivaldybės Sveikatos reikalų koordinatorė ir Sandra Martinkienė, Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, baseino administratorė. Kalbamės apie iniciatyvą, tokių užsiėmimų naudingumą, kaip ir
Išrinktas naujasis Tauragės apsk. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas, juo tapo dabartinis Klaipėdos apsk. VPK viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius. Raimondas Vaitkevičius gimė 1978 metais, studijas pradėjo Klaipėdos aukštesniojoje policijos mokykloje, tęsė Klaipėdos verslo kolegijoje.
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Jaunųjų psichiatrų asociacija ragina tėvus, artimuosius, ugdymo įstaigų darbuotojus būti budriais ir pastebėti vaikų ir paauglių pernelyg didelį įsitraukimą į socialinius tinklus ir jų susido
Tauragės rajono savivaldybės taryba, siekdama stiprinti gyventojų saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą pritarė programai, skirtai trūkstamų pirminės ir vidurinės grandies policijos pareigūnų pritraukimui į Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Apie programoje numatytas skatinimo priemones, siekiant motyvuoti pareigūnus