Tauragės žinios logotipas
Šventinio stalo žvaigždė – karpis: 3 skirtingi receptai

Įvaizdinė nuotrauka

Šventinio stalo žvaigždė – karpis: 3 skirtingi receptai

Ant stalo garuojantis karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar pagardinus įmantresniais ingredientais karpis taps tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad karpis šventinius lietuvių stalus puošdavo nuo seno ir kalėdiniu laikotarpiu šios žuvies pardavimai kasmet išauga.

Pasižyminti gerosiomis savybėmis

„Populiariausiomis žuvimis ne tik visus metus, bet ir šventiniu laikotarpiu išlieka lašiša, karpis bei jų pusgaminiai. Prieš Kalėdas nuo jų neatsilieka ir tradicinių Kūčių stalo patiekalų karalienė – silkė. Visgi, tinklo pirkėjai, ieškantys įdomesnių skonių, per šventes renkasi ir upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes vidutiniškai išauga 30 proc. Be to, per šventes vis labiau populiarėja ne tik žuvis, bet ir jūros gėrybės – jų pardavimai vidutiniškai padidėja trečdaliu“, – duomenimis dalijasi V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. Be to, karpiuose yra labai nedaug kalorijų, 100 g žuvies jų randama vos 162. Karpiuose daug baltymų, todėl šią žuvį pravartu valgyti ne tik per šventes, bet įtraukti ir į kasdienį savo racioną.

Kaip paruošti?

Maisto ekspertė sako, kad karpis – žuvis, kurią galima ruošti universaliai. Visgi patogiausias karpio paruošimo būdas – kepimas orkaitėje.

„Kelis kilogramus sveriantis karpis iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškeps maždaug per 45 minutes. Žinoma, karpius galima kepti ir keptuvėje, tokiu atveju skaniausia karpio gabalėlius apibarstyti druska, pipirais, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga. Dar vienas karpio paruošimo būdas – troškinimas. Ši žuvis puikiai tinka ir žuvienėms, o turintys galimybių ją puikiai išsikeps ir kepsninėje“, – sako maisto ekspertė.

Dar vienas mažiau girdėtas karpio paruošimo būdas – marinavimas. Tokiu atveju žuvį reikėtų supjaustyti mažais gabalėliais, kad tilptų į konservavimo stiklainius ir per naktį ją pamirkyti vandens ir acto marinate. Kitą dieną gabalėlius išimti, nusausinti. Į didelį puodą įpilti vandens, šiek tiek acto, dėti karpio gabalėlius, viską pagardinti prieskoniais: gvazdikėliais, pipirais, garstyčių sėklomis, druska bei citrinos griežinėliais, ir šiek tiek pavirti. Galiausiai karpius sudėti į stiklainius ir užpilti gautu marinatu.

3 ypatingo skonio receptai

Karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais. Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, taip jis įgaus egzotiško, Azija alsuojančio aromato.

V. Juodkazienė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio receptais su karpiu, kurie taps tikra jūsų šventinio stalo pažiba.

Karpis su grikiais daržovėmis ir grybų padažu

Jums reikės:

1 kg karpio;

100 g grikių;

150 g pievagrybių;

200 g įvairių daržovių;

4 valg. šaukšt. sviesto;

150 g lydyto sūrelio (geriausiai grybų skonio);

1 valg. šaukšt. aliejaus;

1 skiltelės česnako;

Druskos; pipirų.

Gaminimas:

1. Karpį išdorokite, supjaustykite, pabarstykite druska, pipirais ir įtrinkite smulkintu česnaku. Palikite kelioms valandoms pasimarinuoti ir tada jį kepkite keptuvėje, įpylę į ją šaukštą sviesto ir aliejaus.

2. Per tą laiką išvirkite grikius, o daržoves patroškinkite su dviem šaukštais sviesto ir viską išmaišykite.

3. Grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat sudėkite ir lydytą sūrelį.

4. Galiausiai į didelę lėkštę dėkite su daržovėmis sumaišytus grikius. Ant viršaus dėkite karpio gabalėlius ir viską apliekite grybų padažu.

Karpis su daržovėmis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Citrinos

Svogūno

Šlakelio aliejaus

Šviežios kalendros

Paprikos

Gaminimas:

1. Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti.

2. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio.

3. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

4. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Troškintas karpis

Jums reikės:

Karpio;

Žiupsnelio druskos ir pipirų;

Šlakelio aliejaus;

Svogūno;

Aitriosios paprikos;

Kelių skiltelių česnako;

Kelių pomidorų;

Kelių lauro lapų;

Kelių šakelių čiobrelio;

Gabaliuko šviežios imbiero šaknies;

Kelių šakelių šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.

3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kurčiųjų buriavimo čempionė: „girdinčiam žmogui buriuoti kur kas paprasčiau – šūkteli ir komanda suklūsta“

Praėjusį rudenį tauragiškė Laura Jūdvytytė Pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionate iškovojo bronzos medalį. Nors čempionate varžytasi ir komandinėse rungtyse, sėkmė aplankė burlaivį valdant vienai. Ir nors, regis pripažinimas galėtų būti pakankamas atlygis už sunkų darbą, Laurai norisi daugiau: ji nori, kad daugiau jaunų, kurtumą turin

Rygoje vyko pirmasis iniciatyvos „Atvykėlių ir pabėgėlių integracijos Baltijos šalyse 2025–2026 m. akademija” mokymų etapas

Įgyvendinant projektą „Užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos procesų koordinavimo plėtra Lietuvos Respublikos savivaldybėse“, kurį vykdo Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais VŠĮ Diversity Development Group ir 16 Lietuvos savivaldybių, tarp kurių

Kaip profesionaliai paruošti automobilį pardavimui Lietuvoje

Naudoto automobilio pardavimas Lietuvoje gali būti sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik mechaninių žinių, bet ir strateginio požiūrio į rinkodarą. Lietuvos naudotų automobilių rinka yra viena iš aktyviausių Baltijos regione, todėl norint gauti geriausią kainą, būtina pasirūpinti ne tik transporto priemonės technine būkle, bet ir jos pa

Akademinis spaudimas: kaip nespaudžiant vaiko išsaugoti jo motyvaciją mokytis?

Šiaulietė, Lietuvos skautijos skautė Ieva pasakoja, kad paskutiniai keli metai mokykloje atneša daugiau spaudimo: kyla nerimas dėl egzaminų, karjeros pasirinkimų. Tačiau Ieva pastebi, kad ne vieną jauną žmogų mokykloje atitenkantis mokymosi krūvis ne motyvuoja, o atvirkščiai – verčia pasiduoti: „Dauguma jaunų žmonių

„Pakeliui į rojų“: Virginijos Rimkuvienės knygos pristatymas ir įkvepianti paskaita Tauragėje

Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Virginija Rimkuviene – mokytoja, žurnaliste, rašytoja, ilgamete leidinių „Ieva“, „Cosmopolitan“ ir „Moteris“ redaktore bei straipsnių autore. V. Rimkuvienė yra parašiusi keturias knygas, o naujausia i&sc

Per iniciatyvą „DUOday“ organizacijos mokosi priimti darbuotojus su negalia

Gegužės 22 dieną Lietuvoje jau šeštą kartą prasidės „DUOday“ iniciatyva. „DUOday“ – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyks mažiausiai 17-oje Lietuvos miestų. Per pusę šimt

„Eko maistas“ pradėjo ekologiško maisto tiekimą Tauragės lopšeliams-darželiams

Kovo 17 dieną Tauragėje startavo VšĮ „Eko maistas“, kuri nuo šiol užtikrins kokybišką ir ekologišką maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikams. Sprendimas įkurti šią įstaigą priimtas reaguojant į vis dažnesnius nusiskundimus dėl anksčiau tiekto maisto kokybės ugdymo įstaigose. Į klausimus atsako Ta

Lietuvos savivaldybėse įsibėgėja viešųjų paslaugų perdavimas nebiudžetinėms įstaigoms: kokia to nauda?

Viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms ir socialiniams verslams yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030“ numatytų krypčių. Tačiau šioje srityje savivaldybėms vis dar kyla nemažai iššūkių.  Juos įveikti padeda Inovacijų agentūros įgyvendinama

Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina Mačiulienė

Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina MačiulienėIr vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... Pasikartokim, kaip kasmet, kaip elgtis, ką daryti, ko nedaryti, kad geriau jaustųsi alergiški žiedadulkėms? - Alergiją gan dažnai „nurašome“ kaip peršalimo liga. Kokie simptomai, kaip atskirt

In memoriam Kęstučiui Macijauskui (1955–2025)

Pagerbdami tauragiškio aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko atminimą, kviečiame klausytis pokalbio su bendražygiu Eugenijumi Šalčiu ir Klaipėdos dramos teatro vadovu Tomu Juočiu. https://open.spotify.com/episode/6qgdanao4GHORQSffHLDGy Kalbino Arūnas Graželiūnas.