Įvaizdinė nuotrauka
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
„Artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau eksperimentuoja virtuvėje, renkasi nekasdienius ingredientus ar ryžtasi paragauti įmantresnių skonių. Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip cinamonas ar gvazdikėliai, netgi maltas imbieras ar anyžių sėklos“, – sako V. Budrienė.
Pamėgti rytiečių virtuvėje
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad gamindami anyžius kartais pamištame visai be reikalo – šis rytiečių pamėgtas prieskonis vietą gali rasti bet kurioje virtuvėje. Kaip teigia ji, išskirtinio skonio anyžiai patiekalams suteikia egzotiškumo: jie ir saldūs, ir aštrūs, šiek tiek primenantys saldymedį, pankolį ar gvazdikėlius. Be to, pasižymi ypatinga nauda sveikatai.
Pasak V. Juodkazienės, anyžiai kilę iš Kinijos pietų ir daugiau kaip 3000 metų buvo naudojami ir kaip vaistas, ir prieskonis. Visgi, XVI-ojo amžiaus pabaigoje anyžiai jūreivių buvo atgabenti ir į Europą. Anyžiai – labai universalus ir daug kur tinkantis ingredientas. Jie mėgstami Indijoje ir yra ikoniškų indiškų prieskonių „tikka masala“ sudedamoji dalis. Taip pat anyžiai yra itin populiarūs ir Vietname: jais gardinama tradicinė vietnamiečių sriuba „Pho“ ir kiti patiekalai.
Papuoš kalėdinį stalą
Kaip teigia ekspertė, Vakarų šalyse šie prieskoniai ypatingai mėgstami žiemą, šventiniu laikotarpiu ir dažniausiai naudojami įvairiems kepiniams paskaninti. Anyžiais dažniausiai gardinami sausainiai, pyragai, meduoliai, įvairiausi saldainiai. Maisto ekspertės teigimu, jie puikiai dera su figomis, citrusais, mangais, slyvomis, abrikosais, ananasais. Gaminant stipresnio skonio desertus anyžiai dažnai poruojami ir su mėtomis. Anyžiai dažnai papildo įvairiausių uogienių ar džemų skonį, iš jų yra gaminami ir įvairiausi kulinarijoje naudojami sirupai. Vis dėlto, kaip teigia ekspertė, anyžiais gardinami ne tik saldumynai, bet ir pikantiški patiekalai. Pavyzdžiui, jie puikiai dera su mėsa: jautiena, kiauliena ar paukštiena.
„Anyžiai nuostabiai tinka gaminant riebesnės mėsos patiekalus, pavyzdžiui, troškinant kiaulienos šoninę ar ruošiant glazūrą šonkauliukams. Tiesa, šis prieskonis dera ir prie paukštienos, o labiausiai antienos ar vištienos patiekalų. Anyžiai dažnai naudojami ruošiant prie paukštienos tinkantį padažą. Pavyzdžiui, sumaišomi su apelsinų sultimis, soja, medumi. Gautas padažas patiekiamas šalia arba juo paukštis aptepamas kepimo metu“, – sako ji.
V. Juodkazienė dalijasi ir išskirtinio skonio vištienos ir ryžių pudingo receptu, kuriame išradingai panaudosite anyžius.
Vištiena su imbieru ir anyžiais
Jums reikės:
Valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
Vištienos ketvirčių ar kitų mėgstamų gabalėlių
Žiupsnelio druskos
Nedidelio gabalėlio susmulkinti imbiero
Kelių susmulkintų česnako skiltelių
Puodelio vištienos sultinio
Šaukšto skysto medaus
Kelių anyžių sėklų grūdelių
1/4 puodelio sojos padažo
3-4 šaukštų apelsinų sulčių
Kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
Pagaminimas:
Didelėje, gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Tuomet į ją odele žemyn dėkite vištieną ir kepkite, kol paruduos, apie 4 minutes, iš kiekvienos pusės. Tuomet apkeptą vištieną perkelkite į lėkštę ir lengvai pagardinkite druska. Į tą pačią keptuvę sudėkite imbierą, česnaką, sultinį, medų, anyžių ir sojų padažą, apelsinų sultis ir viską užvirinkite. Tuomet sudėkite vištienos gabalėlius, sumažinkite ugnį ir viską apie 20 min. patroškinkite. Galiausiai vištieną apverskite, ir dar kelias minutes palikite ant ugnies. Galiausiai iš keptuvės išimkite vištieną ir dar kelias minutes pavirkite padažą, tam, kad jis šiek tiek sutirštėtų. Vištieną gražiai išdėliokite į lėkštes, ją apliekite gautu padažu ir pagardinkite svogūnų laiškais. Patiekite su ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.
Ryžių pudingas
Jums reikės:
1,2 l pieno
Kelių anyžių
½ šaukštelio malto cinamono
1 vanilės ankšties
125 g ryžių
25 g cukraus
20g sviesto
½ arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato
Smulkinto juodojo šokolado
Pagaminimas:
Į gilę keptuvę supilkite pieną, įdėkite anyžių ir cinamono. Perpjaukite vanilės ankštį: jos sėklas ir pačią ankštį taip pat sudėkite į keptuvę. Kai mišinys pradės troškintis ištraukite vanilės ankštį ir padėkite viską atvėsti. Tuomet pieną su prieskoniais supilkite į greitpuodį. Į jį sudėkite ryžius, cukrų, sviestą ir įberkite muskato. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies viską virkite 2–2,5 val. Kas valandą pudingą vis pamaišykite ir viską virkite tol, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos. Galiausiai iš pudingo išimkite anyžių ir patiekite apibarstę juoduoju šokoladu. Skanaus!
Tauragės rajonas – vienas žaliausių ir inovatyviausių Lietuvoje, kuriame tvarumas eina koja kojon su išmanumu. Mokyklas ir darželius elektros energija aprūpina ant stogų įrengtos saulės elektrinės, viešuose pastatuose šildymą kietu kuru keičia modernūs sprendimai, o proveržį atsinaujinančios energetikos srityje lydi spart
Už lango – ilgai laukta vasariška šiluma, tačiau ji didina ir norą gaivintis. Norint naminių ledų, visai nebūtinas specialus aparatas – naminis sorbetas bus labai gaivus, natūraliai saldus, nebrangus ir skanus variantas. Tai labai paprastas receptas, kuris nereikalauja beveik jokių pastangų – herojėmis jame taps &sca
Aštuoni Lietuvos pasieniečiai nuo liepos 7 d. Latvijoje padės šios šalies Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) užtikrinti šalies sienos su Baltarusija apsaugą. Planuojama, kad sienos stebėjimą, neteisėtos migracijos iš Baltarusijos užkardymą ir kitus su sienos apsauga susijusius veiksmus ši Liet
Nuo 2004 metų Lietuva gauna nuolatines išmokas socialiniams bei ekonominiams skirtumams tarp regionų ir jų viduje mažinti bei tvariai ir tolygiai plėtrai visoje šalyje skatinti. Praėjus dviem dešimtmečiams nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, investicijos viršijo 16 mlrd. eurų, šalies bendrasis vidaus produkta
Statistika rodo, jog metus veikiantys skolų išskaitų pakeitimai ir pusę metų veikianti „skolų atostogų" programa duoda teigiamų rezultatų. Per pusę metų „skolų atostogomis" pasinaudoję į darbo rinką grįžo 265 žmonės. Bendras skolininkų skaičius per metus sumažėjo beveik 13 tūkst. Šį rezultatą, tarp kitų priežasčių, lėmė ir
Įsivaizduok vietą, kur susitinka kartos. Kur tavo vardas – ne tik įrašas skaitmeniniame pasaulyje, bet fizinė, išliekanti žymė miesto erdvėje. Tauragėje startuoja unikalus projektas – „Kartų ąžuolas“, kuris kviečia kiekvieną prisidėti prie naujos erdvės kūrimo ir tuo pačiu – palikti savo vardą miesto isto
UAB „Tauragės autobusų parkas“ informuoja visuomenę, kad socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame pateikta melaginga informacija, susijusi su įmonės teikiamomis keleivių pervežimo paslaugomis. Gyventojai ir miesto svečiai kviečiami būti atsargūs – prašome nespausti jokių įtartinų nuorodų, nekomentuoti ir n
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų agentūros duomenimis, moterys vadovauja vos 14 proc. Lietuvoje veikiančių startuolių. Skirtumus lemia ne vien motyvacija ar įgūdžiai – dažnai jie kyla iš gilesnių, aplinkos nulemtų veiksnių. Kaip &
Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“. Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki
Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin
Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv