Tauragės žinios logotipas
Anyžiai – išskirtinio skonio prieskoniai puikiai tiksian

Įvaizdinė nuotrauka

Anyžiai – išskirtinio skonio prieskoniai puikiai tiksiantys ir Kalėdų stalui: skirtingi jų panaudojimo būdai

Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.

„Artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau eksperimentuoja virtuvėje, renkasi nekasdienius ingredientus ar ryžtasi paragauti įmantresnių skonių. Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip cinamonas ar gvazdikėliai, netgi maltas imbieras ar anyžių sėklos“, – sako V. Budrienė.

Pamėgti rytiečių virtuvėje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad gamindami anyžius kartais pamištame visai be reikalo – šis rytiečių pamėgtas prieskonis vietą gali rasti bet kurioje virtuvėje. Kaip teigia ji, išskirtinio skonio anyžiai patiekalams suteikia egzotiškumo: jie ir saldūs, ir aštrūs, šiek tiek primenantys saldymedį, pankolį ar gvazdikėlius. Be to, pasižymi ypatinga nauda sveikatai.

Pasak V. Juodkazienės, anyžiai kilę iš Kinijos pietų ir daugiau kaip 3000 metų buvo naudojami ir kaip vaistas, ir prieskonis. Visgi, XVI-ojo amžiaus pabaigoje anyžiai jūreivių buvo atgabenti ir į Europą. Anyžiai – labai universalus ir daug kur tinkantis ingredientas. Jie mėgstami Indijoje ir yra ikoniškų indiškų prieskonių „tikka masala“ sudedamoji dalis. Taip pat anyžiai yra itin populiarūs ir Vietname: jais gardinama tradicinė vietnamiečių sriuba „Pho“ ir kiti patiekalai.

Papuoš kalėdinį stalą

Kaip teigia ekspertė, Vakarų šalyse šie prieskoniai ypatingai mėgstami žiemą, šventiniu laikotarpiu ir dažniausiai naudojami įvairiems kepiniams paskaninti. Anyžiais dažniausiai gardinami sausainiai, pyragai, meduoliai, įvairiausi saldainiai. Maisto ekspertės teigimu, jie puikiai dera su figomis, citrusais, mangais, slyvomis, abrikosais, ananasais. Gaminant stipresnio skonio desertus anyžiai dažnai poruojami ir su mėtomis. Anyžiai dažnai papildo įvairiausių uogienių ar džemų skonį, iš jų yra gaminami ir įvairiausi kulinarijoje naudojami sirupai. Vis dėlto, kaip teigia ekspertė, anyžiais gardinami ne tik saldumynai, bet ir pikantiški patiekalai. Pavyzdžiui, jie puikiai dera su mėsa: jautiena, kiauliena ar paukštiena.

„Anyžiai nuostabiai tinka gaminant riebesnės mėsos patiekalus, pavyzdžiui, troškinant kiaulienos šoninę ar ruošiant glazūrą šonkauliukams. Tiesa, šis prieskonis dera ir prie paukštienos, o labiausiai antienos ar vištienos patiekalų. Anyžiai dažnai naudojami ruošiant prie paukštienos tinkantį padažą. Pavyzdžiui, sumaišomi su apelsinų sultimis, soja, medumi. Gautas padažas patiekiamas šalia arba juo paukštis aptepamas kepimo metu“, – sako ji.

V. Juodkazienė dalijasi ir išskirtinio skonio vištienos ir ryžių pudingo receptu, kuriame išradingai panaudosite anyžius.

Vištiena su imbieru ir anyžiais

Jums reikės:

Valgomojo šaukšto augalinio aliejaus

Vištienos ketvirčių ar kitų mėgstamų gabalėlių

Žiupsnelio druskos

Nedidelio gabalėlio susmulkinti imbiero

Kelių susmulkintų česnako skiltelių

Puodelio vištienos sultinio

Šaukšto skysto medaus

Kelių anyžių sėklų grūdelių

1/4 puodelio sojos padažo

3-4 šaukštų apelsinų sulčių

Kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų

Pagaminimas:

Didelėje, gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Tuomet į ją odele žemyn dėkite vištieną ir kepkite, kol paruduos, apie 4 minutes, iš kiekvienos pusės. Tuomet apkeptą vištieną perkelkite į lėkštę ir lengvai pagardinkite druska. Į tą pačią keptuvę sudėkite imbierą, česnaką, sultinį, medų, anyžių ir sojų padažą, apelsinų sultis ir viską užvirinkite. Tuomet sudėkite vištienos gabalėlius, sumažinkite ugnį ir viską apie 20 min. patroškinkite. Galiausiai vištieną apverskite, ir dar kelias minutes palikite ant ugnies. Galiausiai iš keptuvės išimkite vištieną ir dar kelias minutes pavirkite padažą, tam, kad jis šiek tiek sutirštėtų. Vištieną gražiai išdėliokite į lėkštes, ją apliekite gautu padažu ir pagardinkite svogūnų laiškais. Patiekite su ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.

Ryžių pudingas

Jums reikės:

1,2 l pieno

Kelių anyžių

½ šaukštelio malto cinamono

1 vanilės ankšties

125 g ryžių

25 g cukraus

20g sviesto

½ arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato

Smulkinto juodojo šokolado

Pagaminimas:

Į gilę keptuvę supilkite pieną, įdėkite anyžių ir cinamono. Perpjaukite vanilės ankštį: jos sėklas ir pačią ankštį taip pat sudėkite į keptuvę. Kai mišinys pradės troškintis ištraukite vanilės ankštį ir padėkite viską atvėsti. Tuomet pieną su prieskoniais supilkite į greitpuodį. Į jį sudėkite ryžius, cukrų, sviestą ir įberkite muskato. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies viską virkite 2–2,5 val. Kas valandą pudingą vis pamaišykite ir viską virkite tol, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos. Galiausiai iš pudingo išimkite anyžių ir patiekite apibarstę juoduoju šokoladu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kaip elgtis, jei vaikas susidėjo su prasta kompanija?

Vaikui augant, draugų įtaka tik didėja, o laikas, kai bendraamžių nuomonė svarbiausia – paauglystė. Šiuo laikotarpiu vaiko ryšys su šeima gali nublankti ir prioritetą jaunuolis teikia laisvalaikiui su draugais, jam svarbi jų nuomonė, jis nori pritapti ir būti priimtas. Būtent tuomet, anot vaiko teisių gynėjos Virgilijos A

Tauragės apskrities policija sulaikė nelegalių cigarečių kontrabandą

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, vasario 11 d. patruliuodami Tauragės rajone, Paprūdžių kaime, automobilio „Peugeot“ patikrinimą, kurį vairavo vyras, gimęs 1978 m. Patikrinimo metu buvo aptikta neteisėtai gabenama daugiau nei 1 500 pakelių cigarečių „NZ Gold“. Atlikus papildomą kratą vyro na

Gydytoja-odontologė savinosi įmonės pinigus

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, laikotarpiu nuo 2023 metų sausio iki rugsėjo vienoje Šilutės įmonėje dirbusi gydytoja-odontologė, teikdama protezavimo ir kitas odontologines paslaugas, pasisavino iš 10 garbaus amžiaus pacientų gautus įmonės pinigus – daugiau nei 8 tūkst. eurų grynaisiais. Dėl šių veiksmų gydytojai buvo pa

Tauragės sportininkai iškovojo apdovanojimus Lietuvos jaunučių ir jaunimo čempionate

Vasario 10 d. Kėdainiuose įvyko Lietuvos jaunučių (U16) ir jaunimo (U21) čempionatas, kuriame puikiai pasirodė SC Tauragės sporto centro bei sporto klubo SK „Taurus“ atstovai. Šiose varžybose pirmąją vietą iškovojo Matas Vaičikauskas, o trečiąją vietą užėmė Akvilė Klimaitė. Matas Vaičikauskas aukščiausią apdovanoji

„Metų specialisto“ apdovanojimą pelnė Donata Bernotienė už kūrybiškumą ir emocinę gerovę

Tauragės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Donata Bernotienė pelnė prestižinį „Metų specialisto“ apdovanojimą už savo iniciatyvumą, kūrybiškumą ir universalumą, ypač emocinės gerovės srityje. Šis apdovanojimas buvo įteiktas už Donatos pastangas organizuojant sveikatos priežiūros užsiėmimus Jovarų

Už aukštą meistriškumą skirtos premijos Tauragės rajono sportininkams

Vasario 5 dieną vykusio posėdžio metu Tauragės rajono savivaldybės taryba nusprendė už itin aukštus pasiekimus skirti premijas trims Tauragės rajono sportininkams bei vieno iš jų treneriui. Tarybos sprendimais patvirtinta bendra premijoms skirta suma – 10,5 tūkst. Eur. Premijas nuspręsta skirti: Sportininkei Laurai Jūdvytyte

Darbuotojų poreikis Lietuvoje auga: kokios profesijos bus paklausiausios?

Lietuvos verslo rinkai demonstruojant dinamišką augimą, darbdaviai susiduria su darbuotojų trūkumu. Beveik pusė smulkių ir vidutinių šalies įmonių (SVĮ) šiais metais ketina samdyti naujus darbuotojus, rodo naujausias „Luminor" banko užsakymu atliktas tyrimas. Plačiau apie tai komentuoja „Luminor" verslo klientų skyr

Neblaivūs vairuotojai sukėlė eismo įvykius Šilutės ir Tauragės rajonuose

Vasario 8 d. Šilutės ir Tauragės rajonuose įvykę eismo įvykiai sukėlė rimtą teisėsaugos dėmesį. Abi nelaimės buvo sukeltos neblaivių asmenų, kurių alkoholio kiekis kraujyje viršijo leistinas normas. Pirmasis incidentas įvyko vasario 8 d. 1:09 val. Tauragėje, sankryžoje tarp Vytauto ir Bretkūno gatvių. Neblaivus (2,37 prom.) vyras, gi

Vilnių į Tauragę iškeitusią gydytoją labiausiai džiugina ramūs rytai

Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) kolektyve – naujas veidas. Nuo rugpjūčio mėnesio šeimos gydytoja įstaigoje pradėjo dirbti neseniai mokslus baigusi Julija Rutenbergė-Galumbauskienė. Iš Vilniaus į Tauragę medikė persikraustė su šeima: vyru ir dviem vaikučiais.  Spėja visur Sakoma: „D

Apskrities įmonės didžiausiais atlyginimais pasigirti negali

Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad 2024 m. vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, įskaitant individualiąsias įmones, šalies ūkyje sudarė 2218,4 euro ir per metus išaugo šiek tiek daugiau nei dešimtadaliu. Vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ pernai padidėjo iki 1365,4 eurų. Tauragės apskrityje atl

Sukčiavimo ir vagystės atvejai Tauragės bei Šilutės rajonuose

Vasario 7 d. paros įvykių suvestinėjne praneša apie Tauragės ir Šilutės rajonuose registruotus kelis sukčiavimo ir vagystės atvejaus, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai.  2025 m. sausio 28 d. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą iš vyro, gim. 1997 m., kuris nurodė, kad sukčiav

Vaizdiniuose – Laisvės pojūtis

Tauragės Kultūros centre  šiuo metu eksponuojama paroda „Laisvės pojūtis" kviečia lankytojus tyrinėti laisvės idėją kaip asmeninį ir visuomeninį fenomeną. Kūrybinė patirtis sujungė keturias menininkes: Angeliją Eidukienę (Kaunas), Ritą Kaniušaitę Grikšienę, Jūratę Bytautę, Aretą Didžionienę (Tauragė), kurios savo dar