Įvaizdinė nuotrauka
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
„Artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau eksperimentuoja virtuvėje, renkasi nekasdienius ingredientus ar ryžtasi paragauti įmantresnių skonių. Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip cinamonas ar gvazdikėliai, netgi maltas imbieras ar anyžių sėklos“, – sako V. Budrienė.
Pamėgti rytiečių virtuvėje
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad gamindami anyžius kartais pamištame visai be reikalo – šis rytiečių pamėgtas prieskonis vietą gali rasti bet kurioje virtuvėje. Kaip teigia ji, išskirtinio skonio anyžiai patiekalams suteikia egzotiškumo: jie ir saldūs, ir aštrūs, šiek tiek primenantys saldymedį, pankolį ar gvazdikėlius. Be to, pasižymi ypatinga nauda sveikatai.
Pasak V. Juodkazienės, anyžiai kilę iš Kinijos pietų ir daugiau kaip 3000 metų buvo naudojami ir kaip vaistas, ir prieskonis. Visgi, XVI-ojo amžiaus pabaigoje anyžiai jūreivių buvo atgabenti ir į Europą. Anyžiai – labai universalus ir daug kur tinkantis ingredientas. Jie mėgstami Indijoje ir yra ikoniškų indiškų prieskonių „tikka masala“ sudedamoji dalis. Taip pat anyžiai yra itin populiarūs ir Vietname: jais gardinama tradicinė vietnamiečių sriuba „Pho“ ir kiti patiekalai.
Papuoš kalėdinį stalą
Kaip teigia ekspertė, Vakarų šalyse šie prieskoniai ypatingai mėgstami žiemą, šventiniu laikotarpiu ir dažniausiai naudojami įvairiems kepiniams paskaninti. Anyžiais dažniausiai gardinami sausainiai, pyragai, meduoliai, įvairiausi saldainiai. Maisto ekspertės teigimu, jie puikiai dera su figomis, citrusais, mangais, slyvomis, abrikosais, ananasais. Gaminant stipresnio skonio desertus anyžiai dažnai poruojami ir su mėtomis. Anyžiai dažnai papildo įvairiausių uogienių ar džemų skonį, iš jų yra gaminami ir įvairiausi kulinarijoje naudojami sirupai. Vis dėlto, kaip teigia ekspertė, anyžiais gardinami ne tik saldumynai, bet ir pikantiški patiekalai. Pavyzdžiui, jie puikiai dera su mėsa: jautiena, kiauliena ar paukštiena.
„Anyžiai nuostabiai tinka gaminant riebesnės mėsos patiekalus, pavyzdžiui, troškinant kiaulienos šoninę ar ruošiant glazūrą šonkauliukams. Tiesa, šis prieskonis dera ir prie paukštienos, o labiausiai antienos ar vištienos patiekalų. Anyžiai dažnai naudojami ruošiant prie paukštienos tinkantį padažą. Pavyzdžiui, sumaišomi su apelsinų sultimis, soja, medumi. Gautas padažas patiekiamas šalia arba juo paukštis aptepamas kepimo metu“, – sako ji.
V. Juodkazienė dalijasi ir išskirtinio skonio vištienos ir ryžių pudingo receptu, kuriame išradingai panaudosite anyžius.
Vištiena su imbieru ir anyžiais
Jums reikės:
Valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
Vištienos ketvirčių ar kitų mėgstamų gabalėlių
Žiupsnelio druskos
Nedidelio gabalėlio susmulkinti imbiero
Kelių susmulkintų česnako skiltelių
Puodelio vištienos sultinio
Šaukšto skysto medaus
Kelių anyžių sėklų grūdelių
1/4 puodelio sojos padažo
3-4 šaukštų apelsinų sulčių
Kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
Pagaminimas:
Didelėje, gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Tuomet į ją odele žemyn dėkite vištieną ir kepkite, kol paruduos, apie 4 minutes, iš kiekvienos pusės. Tuomet apkeptą vištieną perkelkite į lėkštę ir lengvai pagardinkite druska. Į tą pačią keptuvę sudėkite imbierą, česnaką, sultinį, medų, anyžių ir sojų padažą, apelsinų sultis ir viską užvirinkite. Tuomet sudėkite vištienos gabalėlius, sumažinkite ugnį ir viską apie 20 min. patroškinkite. Galiausiai vištieną apverskite, ir dar kelias minutes palikite ant ugnies. Galiausiai iš keptuvės išimkite vištieną ir dar kelias minutes pavirkite padažą, tam, kad jis šiek tiek sutirštėtų. Vištieną gražiai išdėliokite į lėkštes, ją apliekite gautu padažu ir pagardinkite svogūnų laiškais. Patiekite su ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.
Ryžių pudingas
Jums reikės:
1,2 l pieno
Kelių anyžių
½ šaukštelio malto cinamono
1 vanilės ankšties
125 g ryžių
25 g cukraus
20g sviesto
½ arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato
Smulkinto juodojo šokolado
Pagaminimas:
Į gilę keptuvę supilkite pieną, įdėkite anyžių ir cinamono. Perpjaukite vanilės ankštį: jos sėklas ir pačią ankštį taip pat sudėkite į keptuvę. Kai mišinys pradės troškintis ištraukite vanilės ankštį ir padėkite viską atvėsti. Tuomet pieną su prieskoniais supilkite į greitpuodį. Į jį sudėkite ryžius, cukrų, sviestą ir įberkite muskato. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies viską virkite 2–2,5 val. Kas valandą pudingą vis pamaišykite ir viską virkite tol, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos. Galiausiai iš pudingo išimkite anyžių ir patiekite apibarstę juoduoju šokoladu. Skanaus!
LR Aplinkos ministerija jau ketvirtus metus iš eilės įgyvendina Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingą, kuriuo vertinamos šalies savivaldybės pagal jų pastangas kurti tvarią, švarią ir aplinkai draugišką gyvenamąją aplinką. 2025 m. šiame reitinge Tauragės rajono savivaldybė užėmė šeštąją vietą,
Tamsiuoju paros metu vairuotojas pėsčiąjį be atšvaitų pastebi tik iš ~50 m, o su atšvaitais – net iš ~150 m.Skirtumas gali būti gyvybiškai svarbus! Lapkričio pirmąją savaitę policijos pareigūnai vykdė prevencinę priemonę, skirtą pėsčiųjų ir dviratininkų kontrolei – tikrintas atšvaitų ir ry&scar
Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė naujas narys – Architektūros ir geodezijos skyriaus vedėjas Nerijus Mockus. N. Mockus organizuos ir koordinuos architektūros, urbanistikos, žemėtvarkos, statybos, teritorijų planavimo ir geodezijos veiklas. Jis užtikrins, kad priimami sprendimai atitiktų galiojančių teisės aktų rei
Tauragės rajono savivaldybės administracija, kodas 188737457, buveinės adresas Respublikos g. 2, Tauragė, tel. +370 700 11 220, el. p. savivalda@taurage.lt, skelbia negyvenamųjų patalpų, esančių Jūros g. 5, Tauragėje, viešą nuomos konkursą. Nekilnojamojo turto nuomos viešas konkursas (toliau – e. konkursas) organizuojamas ir v
Ukrainoje nėra tradicijos lapkričio pirmąją eiti į kapines pagerbti mirusių, tačiau dėl daugybės žūstančių kapinėse kasdien pilna žmonių. Neretai tenka dalyvauti laidotuvėse ir bendrauti su žuvusių karių bei civilių artimaisiais. Kaskart girdžiu klausiant, kodėl tanko šūvis užmušė kitus kovotojus, o ne mane, k
Tauragės apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas pradėjo eiti Nomedas Metrikis, pastaruosius 26-erius metus čia dirbęs prokuroru. „Tvirtai tikiu, kad profesinių kompetencijų, asmeninių savybių ir naujo požiūrio visuma yra tai, ko šiandien reikia Tauragės apylinkės prokuratūros vadovui. Sveikinu prokurorą No
Dainininkės Eglės Vakarinaitės ir styginių kvarteto „Archi Quartett” parengta programa „Gražiausia filmų muzika” kviečia klausytoją į šventinį Naujųjų metų koncertą, š.m. gruodžio 31 d., 16 val., Tauragės kultūros rūmuose. Specialiai parengtoje programoje skamba įvairių stilių muzika – nuo romantinių dai
Rudens pabaiga – jau tas metas, kai vis dažniau atidaromi vasarą paruošti raugintų, marinuotų gėrybių stiklainiai. Tačiau lapkritį dar netrūksta ir šviežių vaisių bei daržovių, kuriomis pasimėgauti vertėtų nepraleisti progos. Kaip pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, renkantis būtent se
Sunku būtų rasti lietuvio virtuvę be bulvių – ši daržovė nuo seno laikoma viena universaliausių, nes tinka tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Bulvės – itin sočios, įperkamos bei dera su daugybe ingredientų, o tinkamai paruoštos gali virsti visai netikėtais skonio atradimais. Vis dėlto dažnas gali pripaž
Artėjantys pokyčiai antroje pensijų pakopoje suteiks daugiau laisvės apsispręsti dėl savo kaupimo. Svarbu prisiminti, kad šiemet tvarka dar nesikeičia, o visi sprendimai bus priimami tik nuo 2026 m. sausio. Jeigu šiandien žmogus jau kaupia, šiais metais nieko daryti nereikia. Nuo 2026 metų pradžios iki 2027 metų pabaigos bus g
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai toliau aktyviai kovoja su neteisėta akcizinių prekių apyvarta. Lapkričio 6 d. apie 9.55 val. Tauragės rajone, Leoniškės kaimo ribose, policijos pareigūnai patikrinimui sustabdė 1988 m., gimusio vyro vairuojamą automobilį „Audi A4“. Tikrinant pateiktus dokum
Labai natūralu, kad mažų vaikų tėvai, susitikę tarpusavyje, pasikalba apie savo vaikų raidą, besiformuojančius įpročius ar charakterį. Ypač jei vaikai – panašaus amžiaus. Vis dėlto vaikams augant ir bręstant, jų lyginimas tarpusavyje gali tapti iššūkiu, o gal net ir konfliktų su vaiku priežastimi. Kaip parinkti tinkamus ž