Įvaizdinė nuotrauka
Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.
„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu bei dešra, bet ir įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgozolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų įvairiausių prekių asortimentą: nuo prancūziškų duonų iki įmantriausių užtepėlių, padažų ar sūrių“, – sako V. Juodkazienė.
Išpopuliarėjo Anglijoje
Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo. Vieną dieną J. Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų.
Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J. Mantagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.
Tiek kasdienai, tiek šventėms
Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai varijuoti tarp įvairiausios mėsos, daržovių ar sūrių. Pavyzdžiui, keptos vištos gabalėlius lengvai galite sluoksniuoti ant sumuštinio. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus ant keptuvės ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą.
Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duoenele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį.
Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.
Skirtingose šalyse – skirtingi receptai
V. Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotos lapais ir pomidorais. Dar vieni, su popiečio arbatėle Anglijoje dažnai valgomi yra baltos duonos, švelniai perteptos sviestu, pagardinti plonai pjaustytais, druska apibarstytais agurkais, sumuštiniai.
Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, Croque Monsieur vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa.
Ikoniškas italų sumuštinis panini kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadellos kumpis, saliamis bei sūris. Visgi, pastaruoju metu panini gaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu. O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio.
Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Visgi, tradiciniais ingredientais V. Juodkazienė siūlo neapsiriboti ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų, kuriais V. Juodkazienė ir dalijasi.
Itališkas čiabatos sumuštinis
Jums reikės:
Itališkos čiabatos duonos
1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus
1/2 šaukšto balzamiko kremo
Kelių šviežių baziliko lapelių
Kelių gabalėlių mėgstamo kumpio
Kelių gabalėlio saliamio
Kelių griežinėlių mocarelos sūrio
Kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos
Kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos
Saujos gražgarstės
Pagaminimas:
Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzamiko kremu. Tuomet ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu kraukite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
Klasikinis amerikietiškas sumuštinis
Jums reikės:
Kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos
Šaukštelio garstyčių
Kelių salotų lapų
Kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės
Kelių griežinėlių čederio sūrio
Šaukštelio majonezo
Kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų
Kelių gabalėlių keptos šoninės
Pagaminimas:
Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku.
Ispaniško stiliaus sumuštiniai
Jums reikės:
Pusės prancūziško batono
Kelių gabalėlių paprikos
Kelių gabalėlių keptos kiaulienos
Kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio
Kelių griežinėlių pomidorų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Kelių šaukštelių česnakinio majonezo
Pagaminimas:
Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!
Kelionės – tai ne tik puiki galimybė pamatyti pasaulį, bet ir proga patirti įspūdžių, susijusių su sėkme ir netikėtumais. Kartais užtenka vieno drąsaus žingsnio ar sprendimo, kad kelionė taptų ne tik nuotykiu, bet ir įsimintina laimėjimų istorija. Šiame straipsnyje pristatome penkias išskirtines vietas, kuriose galite išb
Valstybės, savivaldybių bei „Sodros“ biudžetai jau patvirtinti, tad aišku, kaip gyvensime 2025 metais. Socialinės apsaugos ir darbo srityje svarbu žinoti, kad kitąmet augs senatvės, negalios ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijos, tikslinės kompensacijos žmonėms su negalia, vienišo asmens i&scaro
Nuo kitų metų „Sodra" mokės po indeksavimo padidintas pensijas. Pirmiausia, sausio mėnesį, didesnių sumų sulauks senatvės pensijų, negalios pensijų, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei žmones gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, m
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorės konkursą laimėjo Žaneta Maziliauskienė – Projektų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, visus metus laikinai vykdžiusi direktorės funkcijas. Naujas pareigas ji pradės eiti nuo sausio 2 dienos. „Šiandien rašau pareiškimą a
Vasarą padangos patiria įvairių išbandymų – nuo aukštos temperatūros iki ilgų kelionių dideliu greičiu. Netinkama priežiūra gali lemti greitesnį jų dėvėjimąsi, o tai ne tik sumažina saugumą, bet ir reikalauja papildomų išlaidų. Tinkamai prižiūrėdami padangas galite prailginti jų tarnavimo laiką ir užtikrinti geresnį sukib
Trečiadienį Tauragės rajono taryba pritarė visuomenės susižavėjimo sulaukusiai idėjai savivaldybės administracijai įsigyti šiuo metu privačiose rankose esantį Tauragės banko pastatą. Priimtas sprendimas pradėti procedūras siekiant įvertinti galimybę pirkti šį istorinį pastatą už konkrečią kainą, kurią atskiru sprendimu dar turės priim
Kadastriniai matavimai – svarbus procesas, leidžiantis nustatyti nekilnojamojo turto ribas, tikslų plotą ir kitus reikšmingus parametrus. Lietuvoje šie matavimai atliekami pagal griežtai reglamentuotas taisykles, kurios užtikrina tikslumą ir atitiktį teisės aktams. Kas yra kadastriniai matavimai? Tai procesas, kurio metu atlie
Kelionės su mažu biudžetu dažnai laikomos kompromisų pilnu išbandymu, tačiau tai nėra tiesa. Jei mokate planuoti ir žinote, kur ieškoti, galite atrasti daugybę nebrangių, tačiau puikių kelionių krypčių. Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų ir rekomendacijų, kur keliauti, kad sutaupytumėte, bet kartu patirtumėte nei&scar
Vyriausioji rinkimų komisija patenkino Tauragės savivaldybės tarybos narės Rimos Bandzinaitės-Latožienės prašymą atsistatydinti ir pripažino tarybos nario įgaliojimus nutrūkus nesuėjus terminui. R. Bandzinaitę-Latožienę Tauragės savivaldybės taryboje pakeis Liberalų sąraše pirmoji tarybos nario mandato negavusi kandidatė Sonata Jurgil
Visada džiaugiuosi, kai parašo dailininkas, kraštietis, Tauragės Garbės pilietis, apdovanotas Tauragės apskrities garbės ženklu „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“ Alfonsas Čepauskas. Jo neišmatuojamoje ir neaprėpiamoje kūrybos versmėje visada randama naujienų. Ar tai būna nauji dailės, grafikos darbai, ar skulptūros
Etninės kultūros globos taryba savivaldybių kultūros ir švietimo skyriams išsiuntė raštą, kuriame raginama puoselėti lietuviškas tradicijas advento ir kalėdiniu laikotarpiu. Jame atkreipiamas dėmesys, kad Lietuva pasižymi ypač turtingomis ir išskirtinėmis kalendorinių švenčių tradicijomis. Jų puoselėjimą i
Pirmadienį gūsingo vėjo išversti medžiai ir nulaužtos šakos pridarė nemažai žalos tinklui. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, iš viso yra daugiau 1000 pažeistų tinklo vietų, kur reikia atlikti remonto darbus. Padarinius operatyviai šalina daugiau kaip 200 brigadų, tačiau darbus sunkina tebe&