Įvaizdinė nuotrauka
Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net ir su vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad visą gruodžio mėnesį pirkėjų susidomėjimas tiek silke, tiek kitos rūšies žuvimis bei jūros gėrybėmis ženkliai šokteli.
Gruodis – žuvies laikas
„Silkė – vienas tų ingredientų, be kurio neatsiejamas nė vienas kalėdinis, o ypač Kūčių stalas. Silkės, kaip ir kitos žuvies, gruodžio mėnesį suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Prieš Kūčias fasuotos silkės pardavimai padidėja vidutiniškai 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai kiek daugiau nei 45 proc. Žmonės taip pat gausiai perka ir upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes išauga vidutiniškai 30 proc. Esame paruošę platų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą ir pastebime, kad tinklo pirkėjai per šventes linkę rinktis ne tik tradicines žuvis, bet skanauti ir krevetes, midijas ar skraidkalmarių čiuptuvus. Jūros gėrybių pardavimai išauga daugiau nei trečdaliu“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad silkė – šventiniu laikotarpiu išties išgyvena triumfo laikus. Pasak jos, tradiciškai silkė yra gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. O vienas ikoniškiausių ir dažnai ant šventinio lietuvių stalo atiduriančių šios žuvies patiekalų – silkė pataluose. Šis patiekalas paprastai gaminamas sluoksniuojant silkę, virtas bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius. Viskas pagardinama majonezu ir pagražinama šviežiomis petražolėmis ar krapais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Silkė patiekiama tiek su keptais pievagrybiais, tiek šviežiais ar džiovintais baravykais.
Verta išbandyti šį tą egzotiško
Visgi, kaip teigia maisto ekspertė, tiems, kuriems tradiciniai silkės patiekalai kiek pabodo – verta išbandyti ir šį tą naujo. Pavyzdžiui, silkę pagardinti egzotiniais vaisiais.
„Prie silkės puikiai dera ir mangai, apelsinai ar ananasai. Norėdami paįvairinti šventinį stalą, silkę, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais, įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures. Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei pageidaujate, kukurūzų traškučiais. Štai ir originalesnis tradicinės silkės pateikimo būdas, nereikalaujantis nei daug laiko, nei papildomų išlaidų“,– sako V. Juodkazienė.
Dar vienas neįprastas patiekalas su silke – silkės, avokadų ir apelsinų salotos. Šios salotos gaminamos itin paprastai – nulupto apelsino skiltelės ir avokadas yra supjaustomas ir sumaišomas su silkės gabaliukais. Tuomet šlakelis alyvuogių aliejaus, nedidelis šaukštelis medaus ir žiupsnelis druskos bei pipirų yra sumaišomas nedideliame indelyje, gautu padažu – apliejamos salotos.
Nepamirškite skumbrės
Kaip teigia ekspertė, dar viena ant šventinio stalo populiari žuvis yra skumbrė. Ji mėgstama tiek šviežia, tiek rūkyta, netgi konservuota. V. Juodkazienė sako, kad šviežia skumbrė dažnai kepama orkaitėje arba kepsninėje ir valgoma su bulvėmis, keptomis arba šviežiomis daržovėmis, kuskusu ar kitais mėgstamais garnyrais. O rūkyta puikiai tinka šventiniams sumuštinukams, salotoms ar užtepėlėms. Pavyzdžiui, norintys prie duonos ar krekerių paruošti gardžios užtepėlės – rūkytą skumbrę galite sumaišyti su šaukšteliu majonezo, grietinės ar krienų, viską pagardinti druska, pipirais ir gausiai apibarstyti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais. Dar vienas puikaus skonio patiekalas su rūkyta skumbre – burokėlių ir skumbrės salotos. Juos ruošiamos iš virtų, tarkuotų burokėlių, mėgstamų žalumynų ir rūkytos skumbrės. Gautos salotos pagardinamos druska, pipirais, aliejumi ir balzamiko actu. Norintys dar įmantresnių skonių, jas gali paskaninti parmezano sūriu ir mėgstamais žalumynais.
V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais receptais su silke ir skumbre, kurie papuoš jūsų šventinį stalą.
Šventinė silkė su ananasais
Jums reikės:
Gaminimas:
Silkių filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Ten pat suberkite poro griežinėlius, agurkų kubelius, įdėkite majonezo ir sumaišykite. Ant lėkštės sudėkite ananasų griežinėlius ir ant jų dėkite silkių salotas, kurias papuoškite vyšniniais pomidorais ir petražolių lapeliais.
Rūkytos skumbrės užtepėlė su džiovintomis voveraitėmis
Jums reikės:
Gaminimas:
Nulupkite skumbrės odelę ir išimkite visus kaulus. Žuvies filė sutrinkite šakute. Į tą patį indą sudėkite džiovintas voveraites bei majonezą ir viską gerai išmaišykite. Apšlakstykite užtepėlę citrinos sultimis bei pagardinkite pipirais. Karšto rūkymo žuvis turi pakankamai sodrų skonį, tačiau, jei mėgstate sūresnį maistą, galite užberti šiek tiek druskos. Procesas labai paprastas, bet skonis tiesiog puikus!
Vieno kąsnio silkės ir burokėlių užkandis
Jums reikės:
Gaminimas:
Prancūzišką batoną supjaustykite 2 centimetrų storio riekelėmis ir keletą minučių paskrudinkite orkaitėje. Burokėlį sutarkuokite, įberkite druskos, pipirų ir, apšlakstę balzaminiu actu, viską gerai išmaišykite. Tuomet silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Imkite paskrudintą prancūziško batono riekę, uždėkite tarkuoto burokėlio ir vieno kąsnio užkandį vainikuokite silkės gabalėliu. Tokie sumuštinukai bus puikus šventinės vakarienės startas!
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti
Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl
Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo
Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc
Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai..
Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži
Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo
Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai
Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“. Renginys vyks Tauragės meno mokykloj
Paauglystė – laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusiųjų pasaulio, pasižymintis išskirtinėmis patirtimis, naujais atradimais ir galimybėmis. Visgi, ne paslaptis, kad šis gyvenimo etapas jauniems žmonėms gali sukelti ir nemažai iššūkių. Kaip geriau suprasti, ką išgyvena paaugliai, ir kaip suaugusieji gali padėt
Nuo šiol gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir tręšiamaisiais produktais. Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos. „Te