Įvaizdinė nuotrauka
Termometro stulpeliams leidžiantis žemyn ir vis dažniau merkiant lietui yra pats geriausias laikas, kai galite pasimėgauti karštu, jaukumu kvepiančiu šokolado gėrimu, kuris namus pripildys malonaus kvapo ir šventinės nuotaikos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šokolado pasiūla yra itin išaugusi ir pirkėjai gali rinktis įvairių rūšių šokolado, tinkamo ir karštam gėrimui gaminti.
„Šokoladas yra vienas tradiciškiausių saldumynų, o jo asortimentą nuolat plečiame. Matome, kad ir pirkėjai šokoladui kelia vis didesnius reikalavimus. Parduotuvėse šiuo metu siūlome itin kokybiško juodojo bei pieniško šokolado, taip pat turime ir becukrio bei ekologiško šokolado. Taip pat pirkėjų dėmesį atkreipia ir šokoladai su įvairiais netikėtais priedais“, – sako V. Budrienė.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad šaltasis sezonas yra pats tinkamiausias karštam šokoladui. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip čili pipirai.
„Karštas šokoladas yra tikrai ypatingas gėrimas, kuris sukuria nepaprastą nuotaiką. Jį paruošti galima iš skirtingų šokolado rūšių. Jeigu norite sodresnio skonio, rinkitės aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos būtų didelis procentas, pavyzdžiui, 70. Gėrimą paįvairinti galite ir įvairiais priedais, tokiais kaip vaikystės skonius primenantys zefyrai. Tuo tarpu aštresni priedai suteiks netikėtų poskonių ir gali tapti šventiškos nuotaikos akcentu“, – sako T. Lauvray.
Mėgstamas nuo seniausių laikų
Pasak konditerijos eksperto, šokolado gėrimo tradicijos siekia dar majų laikus, jie šokoladu pradėjo mėgautis prieš 2000 metų. Vis dėlto majai šokoladą gerdavo šaltą. Jam pasigaminti kakavos sėklos buvo sumalamos iki miltų, tuomet maišomos su vandeniu ir kukurūzų miltais. Taip pat gėrimas dažai buvo gardinamas čili pipirais bei medumi. Tirštas šokolado gėrimas buvo patiekiamas užbaigiant tradicinius ritualus, šventes ar sandorius.
Šokolado gėrimas buvo svarbi ir actekų kultūros dalis. Vis dėlto jie, kitaip nei majai, tikėjo, kad tai dievų gėrimas, todėl jis buvo skirtas aukštesnės klasės žmonėms. Manyta, kad kakavos pupeles atsiuntė patys dievai. Todėl jos buvo itin vertingos. Jau actekai žinojo, kad šokolado gėrimas suteikia energijos bei veikia kaip afrodiziakas.
Vakarų šalyse net iki XIX a. karštas šokoladas buvo vertinamas kaip sveikatai palankių savybių turintis gėrimas. Juo buvo mažinamas karščiavimas. Tikėta, kad karštas šokoladas naudingas kenčiantiems nuo kepenų ligų ar skrandžio sutrikimų.
Painiava dėl pavadinimų
T. Lauvray sako, kad kai kuriose šalyse karštu šokoladu vadinamas ir kakavos gėrimas. Tad užsienyje paprašius karšto šokolado, galima nustebti, gavus ne visai tokį gėrimą. Skirtumas tarp kakavos ir karšto šokolado yra toks, kad kakavai naudojami kakavos milteliai, paruošti iš maltų kakavos pupelių, tačiau pašalinus kakavos sviestą. Jie gali būti maišomi su vandeniu ar pienu.
Tuo tarpu kaštas šokoladas gaminamas iš šokolado plytelės, kurioje yra kakavos, gali būti cukraus ir kakavos sviesto. Šokoladas tirpinamas piene ir grietinėlėje. Tokiu būdu šis gėrimas yra daug sodresnis.
Karštas šokoladas gali būti toks tirštas, kad valgomas šaukšteliu. Tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Kolumbijoje, jis, pagardintas cinamonu bei vanile, geriamas ir pusryčiams. Šalia patiekiama šviežio minkšto sūrio gabalėlių.
T. Lauvray siūlo išbandyti ir kelis karšto šokolado receptus.
Karštas šokoladas su zefyrais
Jums reikės:
300 ml pieno
200 ml grietinėlės
1-2 cinamono lazdelių
1 v. š. kakavos
100 g juodojo šokolado
1 v.š. vanilės ekstrakto
1 saujos mažų zefyrų
Paruošimas:
Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, sudėkite cinamono lazdeles, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą ir virkite 2-3 minutes. Tuomet suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kelis zefyrus. Maišykite, kol šokoladas ir zefyrai ištirps. Karštą gėrimą supilkite į puodelius ir papuoškite likusiais zefyrais.
Karštas šokoladas su čili pipirais
Jums reikės:
300 ml pieno
200 ml grietinėlės
100 g juodojo šokolado
1 čili pipiro
1 v. š. kakavos
1 v.š. vanilės ekstrakto
Paruošimas:
Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, įdėkite čili pipirą, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, užvirkite ir palikite pastovėti 10 minučių. Tuomet išimkite pipirą, puodą vėl dėkite ant ugnies, suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Karštą gėrimą supilkite į puodelius. Galite papuošti plakta grietinėle. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr