Įvaizdinė nuotrauka
Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas įvairiausių rūšių sūriais jaučiamas ir šventiniu laikotarpiu, kai pirkėjai nori pasilepinti ir jų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir išskirtinesni sūriai.
Domisi ir gurmaniškais sūriais
„Lietuviai yra dideli sūrio mėgėjai. Pastebime, kad populiariausių tarp tinklo pirkėjų sūrių sąraše rikiuojasi tokie sūriai kaip fermentinis ir gaudos. Tačiau atsiranda vis daugiau į gastronominius eksperimentus linkusių vartotojų, kurie domisi gurmaniškais sūriais, ieško įvairesnių skonių, atranda ožkos, avies, prancūziškus sūrius, todėl savo ruožtu esame paruošę platų jų pasirinkimą: nuo tradicinio fermentinio iki bri ar mėlynojo pelėsio sūrio“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad sūris gali būti ne tik puikus šaltas, bet ir karštas užkandis.
„Sūris – vienas tų produktų, kuris skanus įvairiausiais pavidalais. Skirtingų rūšių sūris ne tik neatsiejama užkandžių lentos dalis, priedas, be kurio neįsivaizduojami karšti ar šalti sumuštiniai, picos, įvairiausi makaronų patiekalai. Sūris gali tapti ir pagrindine vakaro žvaigžde. Pavyzdžiui, įvairiausi kepti sūriai, patiekti su saldžiais džemais ar pikantiškais čatniais, daržovėmis, netgi vaisiais, įvairiausių rūšių duona“, – teigia V. Juodkazienė.
Skanūs ekspertės patarimai
Pasak maisto ekspertės, iškepus įvairiausių rūšių sūrį jie įgauna visai kitokių skonių. Sūrius kepti galima tiek orkaitėje, tiek kepsninėje ar paprasčiausioje keptuvėje. Visgi, kur geriausia ruošti ir su kuo patartina derinti skirtingų rūšių sūrį, žinoti pravartu, todėl V. Juodkazienė dalijasi keliais sūrio mėgėjams praversiančiais patarimais.
Varškės sūris. Pamarinavę aliejuje ir meduje bei mėgstamuose prieskoniuose orkaitėje ar kepsninėje galite iškepti ir patį paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį. Tereikia jį suvynioti į foliją ir apie 20–30 minučių kepti maždaug iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip paruoštą sūrį patiekti galėsite ir prie įvairiausių daržovių salotų ar karamelizuotų vaisių, tokių kaip slyvos ar nektarinai.
Kamamberas. Tai bene populiariausias, kepimui naudojamas sūris. Pasak ekspertės, jis mėgstamas dėl minkštos, kreminės tekstūros ir sodraus savo skonio. Kamamberą geriausia kepti iki 200 įkaitintoje orkaitėje. Prieš kepant sūrio viršų galima šiek tiek įpjauti, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti rozmarino bei čiobrelių šakelėmis. Keptas kamamberas dažniausiai patiekiamas su duona ar keptomis bulvytėmis. Jeigu norite, kad sūris įgautų saldumo, prieš kepant šį sūrį dar galite pagardinti medumi, jeigu mėgstate aštriau – apšlakstyti jį čili pipirais pagardintu aliejumi.
Ožkos sūris. Ožkos sūris dažnai apibūdinamas kaip burnoje tirpstantis, aitroko, tačiau sodraus skonio. Kaip teigia ekspertė, nepaisant išskirtinio skonio, tai labai universalus sūris, todėl jį galima derinti su daugybe gardžių garnyrų ir pagardų. Kepti ožkos sūrį geriausia iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 25 minutes arba apie 6–8 minutes didelėje įkaitintoje keptuvėje. Prieš kepant, sūrį geriausia įpjauti ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis bei česnaku. Keptas ožkos sūris dažnai valgomas su duona arba juo gardinamos salotos, šis sūris dažnai derinamas prie burokėlių.
Mėlynasis pelėsinis sūris. Pamiršti negalime ir pelėsinių sūrių mėgėjų. Šis sūris ne tik lengvai ir greitai kepamas, bet ir pasižymi ypatingu skoniu. Pelėsinį sūrį apie 10–15 minučių geriausia kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Mėlynojo pelėsinio sūrio skonis – išties labai turtingas. Keptą pelėsinį sūrį skanu tepti ant itališkų crostini skrebučių ar paprasčiausios čiabatos duonos. Mėlynojo pelėsio sūris puikiai dera su figomis, medumi, graikiniais riešutais, kriaušėmis.
Feta. Dar vienas kepimui ypatingai tinkantis sūris – graikiškasis perlas feta. Šį sūrį paruošti taip pat labai paprasta. Jis iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškepa vos per 15 minučių. Prieš kepant šį sūrį pravartu pašlakstyti alyvuogių aliejumi bei džiovintomis ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepta feta puikiai tinka prie pitų, pomidorų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržovių. Paįvairinant kepta feta galite pagardinti ir tradicines graikiškas salotas.
V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais ypatingais sūrių receptais.
Keptas bri sūris su spanguolėmis ir granatų sėklomis
Jums reikės:
250 g bri sūrio
50 g karijų
4 v. š. spanguolių
2 v. š. granatų sėklų
1 v. š. džiovintų ananasų kubelių cukruje
1 v. š. medaus
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC. Visą bri sūrį sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apie 15 minučių kepkite orkaitėje. Iškepusį bri apibarstykite spanguolėmis, granatų sėklomis, karijomis bei ananasų kubeliais. Galiausiai užliekite sūrio paviršių medumi ir patiekite dar karštą.
Halumis su ananasais ir kumpiu
Jums reikės:
350 g halumio
1 šviežio ananaso
150 g vytinto kumpio
150 g alyvuogių
2 v. š. granatų sėklų
250 g visagrūdės duonos
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Pagaminimas:
Nuplaukite ananasą, nulupkite žievę ir pašalinkite kietas vidines dalis. Ananasą bei sūrį supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, duoną suraikykite ir kiekvieną riekę perpjaukite į 2-3 dalis. Duonos gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant kiekvieno jų dėkite po kąsnelį ananaso bei halumio. Vytinto kumpio juostelę apvyniokite aplink visą sumuštinuką, ant viršaus uždėkite alyvuogę ir viską perverkite specialiu pagaliuku arba dantų krapštuku. Paruoštas užkandėles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir apie 15 minučių kepkite orkaitėje, 180 ºC temperatūroje. Prieš patiekdami, vieno kąsnio sumuštinukus papuoškite granatų sėklomis. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr