Įvaizdinė nuotrauka
Spalio 25-ąją švenčiama Tarptautinė makaronų diena. Italų virtuvės pasididžiavimas –makaronai, ypatingai universalus produktas, kuris puikiai dera ir su daržovėmis, mėsa ir su jūrų gėrybėmis, todėl jį mėgsta tiek visavalgiai, tiek vegetarai ar pesketarai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pirkėjai mėgsta ir renkasi ne tik tradicinius kvietinius makaronus, bet domisi ir sveikesnių produktų kategorijai priskiriamais makaronais.
Mėgstami jau tūkstančius metų
„Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio skiria ne tik naujų skonių atradimams, bet ir sveikatingumo tendencijoms, produktų kokybei. Be to, tinklo pirkėjai pastaruoju metu vis dažniau eksperimentuoja su receptais, savo virtuvėje pritaiko keliaujant išbandytus receptus. Tai rodo populiarėjanti sveikesnių produktų kategorija, kurioje galima rasti nuo viso grūdo iki grikių ar be glitimo makaronų“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pasakoja, kad makaronai – egzistuoja jau tūkstančius metų. Manoma, kad žmonės makaronus valgo mažiausiai nuo 5000 m. prieš Kristų. Nors makaronai pirmiausia siejasi su Italija, vis dėlto jų kilmės vieta – senovės Azija. Legenda pasakoja, kad iš Azijos į Europą makaronus galėjo atvežti keliautojas Marco Polo.
Manoma, kad pasaulyje egzistuoja net 350 skirtingų makaronų rūšių – ir maždaug keturis kartus daugiau jų pavadinimų. Anot V. Juodkazienės, penkios populiariausios makaronų rūšys yra penne, spaghetti, fusilli, rigatoni ir tagliatelle. Pasak jos, makaronai Italijoje tradiciškai patiekiami al dente – tai yra iki galo neišvirti. Tokiu būdu paruošti makaronai išlieka tvirti ir nepavirsta į košę.
Visgi, pasak jos, skirtingos makaronų rūšys dažnai derinamos su skirtingais padažais. Pavyzdžiui vamzdeliai, tokie kaip penne, tiks su sočiais daržovių ar kepto sūrio padažais. Spaghetti – dažniausiai derinami su iš faršo ir daržovių pagamintu Bolonijos padažu. Spiralės formos makaronai fusilli patiekiami su pomidorų padažu, rigatoni dažnai derinami su mėsos pagardais, o tagliatelle dažniausiai mėgaujamasi patiekiant su lengvu jūros gėrybių padažu.
Derinkite su sezoniniais produktais
Kaip teigia V. Juodkazienė, makaronai tinka su įvairiausiais pagardais, tad padažus galima rinktis ir drąsiai eksperimentuoti su tais produktais, kuriuos mėgstate labiausiai. Žinoma, visuomet puiku makaronus paįvairinti sezoninėmis daržovėmis: cukinijomis, moliūgais, kalafiorais ar grybais, riešutais, taip praturtinant mėgstamą patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.
„Makaronai – puikus pietų ar vakarienės patiekalas. Juos pasigaminti nesunku, tereikia išsirinkti mėgstamus priedus. Jeigu makaronus norite ruošti sočiau – derinkite juos su žuvimi ar mėsa. Jeigu norite lengvesnio maisto – pagardinkite juos naminiu pomidorų padažu, brokoliais ar briuselio kopūstėliais. Makaronus galite patiekti ir su įvairiausiais sūrio ar grietinėlės padažais, tačiau jiems pagardinti užtenka ir kokybiško alyvuogių aliejaus, žiupsnelio sūrio ar kelių šaukštelių pesto padažo“, – teigia maisto ekspertė.
V. Juodkazienė sako, kad tarptautinę makaronų dieną nesudėtinga paminėti ir namuose. Jeigu turite noro ir laiko, galite pamėginti pasigaminti naminių makaronų, tačiau gardžiam makaronų patiekalui puikiai tinka ir pirktiniai. Maisto ekspertė sako, kad makaronų diena – puikus metas eksperimentams su šiuo puikiai pažįstamu ingredientu, todėl ji dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais, kuriuos verta išbandyti kiekvienam.
Fusilli makaronai su moliūgu, špinatais ir pekano riešutais
Jums reikės:
Gaminimas:
Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, o česnako skilteles nedideliais griežinėliais. Viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir išskleiskite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Kepkite apie 20 min. Kol kepa moliūgas, pasiruoškite kitus ingredientus – cukiniją supjaustykite nedideliais gabalėliais, riešutus rankomis ar peiliu padalinkite pusiau. Prie apkepusio moliūgo dėkite cukiniją ir viską kepkite dar apie 15 min. Tuomet 5 minutėms prie daržovių įdėkite riešutus, kol šie gražiai apskrus. Kol kepa daržovės, išvirkite makaronus pagal nurodytą virimo laiką ant pakuotės. Išvirusius makaronus sumaišykite su nuplautais špinatais ir keptomis daržovėmis bei riešutais. Gardinkite kietuoju sūriu.
Spagečiai su krevečių ir žaliųjų žirnelių padažu
Jums reikės:
Gaminimas:
Krevetes ir žirnelius perliekite karštu vandeniu, kad atitirptų. Keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepinkite jame krevetes apie 5 minutes. Į keptuvę prie krevečių dėkite susmulkintą česnaką ir žirnelius, pakepinkite dar kelias minutes. Įpilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų. Leiskite viskam dar pasitroškinti keletą minučių. Kol gaminate padažą, pradėkite virti makaronus. Jiems išvirus sumaišykite su paruoštu padažu, apšlakstykite citrinos sultimis ir pagardinkite kietuoju sūriu. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr