Įvaizdinė nuotrauka
Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad didesnis pirkėjų susidomėjimas moliūgais kasmet šiuo laiku išauga pastebimai. O gyventojai į savo krepšelius dedasi ne tik tradicinius, bet ir specialiai Helovino šventei paruoštus moliūgus.
„Moliūgas – viena tų daržovių, be kurios neįsivaizduojamas rudens meniu. Pastebime, kad tinklo pirkėjai rudenį gamina daugiau jaukaus, naminio, šildančio maisto, kuriam puikiai tinka moliūgai. Iš moliūgų verdamos įvairiausios sriubos, gaminami troškiniai, netgi azijietiški daržovių kariai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį šios daržovės asortimentą: nuo Lietuvos ūkininkų užaugintų vėlyvosios veislės moliūgų iki iš Italijos atgabentų sviestinių moliūgų. Artėjant Helovinui siūlome ir jau paruoštus moliūgus su trafaretiniais lipdukais, kurie padeda išpjauti nepriekaištingą formą pagal pasirinktą paveikslėlį ir sukurti šios šventės dekoraciją“, – teigia V. Budrienė.
Kodėl būtent moliūgas?
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad viena iš priežasčių, kodėl per Heloviną taip plačiai naudojami moliūgai, yra ta, kad šią daržovę pakankamai lengva paversti į dekorą: išskobti ir išpjaustyti veidus ar kitokius ornamentus. Tačiau, visgi, ši tradicija pradėta tikrai ne praktiniais sumetimais.
Pasakojama, kad būtent Airijoje daržovės buvo naudojamos piktosioms dvasioms atbaidyti. Pasak legendos, tikima, kad spalio 31-ąją per pagonišką airių Samhaino šventę, kuri laikui bėgant tapo Helovinu, mirusiojo dvasios gali sugrįžti į žemę. Taigi, airiai turėjo rasti būdą, kaip sulaikyti piktąsias dvasias. Norėdami išgąsdint dvasias, jie pradėjo pjaustyti veidus ropėms. XIX amžiuje, kai daug airių imigravo į Ameriką, ši tradicija atkeliavo ir į JAV. Visgi, Amerikoje airiai atrado naują daržovę – moliūgus, kurių derlius nuimamas būtent rudenį, ir pradėjo jais gąsdinti piktąsias dvasias.
Universalumu pasižyminti daržovė
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė J. Sabaitienė, moliūgas – ne tik legendomis apipinta, bet ir labai universaliai panaudojama daržovė. Pasak jos, iš moliūgų galima ruošti ne tik visų taip pamėgtas kvapnias trintas sriubas, bet ir troškinius. Kepti moliūgai gali tapti puikiu garnyru ar salotų ingredientu: tereikia šią daržovę sumaišyti su šviežiais špinatais ir fetos sūriu. Moliūgas puikiai dera ir su kitos rūšies sūriais, pavyzdžiui, gorgonzola, mocarela ar burata.
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti čili pipirais, česnakais ar imbieru.
Visgi, pasak vaisių ir daržovių ekspertės, moliūgas – ne tik puikiai dera pikantiškuose patiekaluose, bet ir desertuose. Amerikoje ypatingai mėgstami moliūgų pyragai, jų tyrė netgi dedama į tradicinius sūrio pyragus. Iš moliūgų gaminami ne tik įvairiausi keksiukai, keksai ar sausainiai, bet ir ledai, putėsiai ar pudingai. Artėjant Helovinui vaisių ir daržovių ekspertė dalijasi net trimis skirtingais patiekalais iš moliūgų, kurie patiks tiek pikantiško maisto, tiek saldėsių mėgėjams.
Moliūgų mėsainiai
Jums reikės:
· 500 g moliūgo;
· 150 g morkų;
· 1 svogūno;
· 2 skiltelių česnako;
· 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
· 2 kiaušinių;
· 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
· 1 arbat. šaukšt. druskos;
· ½ arbat. šaukšt. ciberžolės;
· Salotų lapų;
· 100 g tarkuoto čederio sūrio;
· 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
· 4 mėsainių bandelių.
Gaminimas:
Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną bei česnaką, suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki mažų gabalėlių. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius, druską, ciberžolę ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gauto mišinio suformuokite paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol šie įgaus gražią spalvą. Dėkite paplotėlius ant mėsainių bandelių, ant viršaus užtepkite šiek tiek garstyčių, apibarstykite sūriu, uždėkite salotų lapų ir viską uždenkite viršutinėmis mėsainių bandelėmis. Paruoštus mėsainius pakaitinkite orkaitėje, kol sušils bandelės, ir patiekite.
Kepti saldūs moliūgai
Jums reikės:
· 1 kg moliūgo;
· 2 arbat. šaukšt. sviesto;
· 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
· Čiobrelių lapelių;
· 2 valg. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
Nuplaukite moliūgą, nusausinkite jį ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas sudėkite į didelį dubenį, supilkite išlydytą sviestą, suberkite cukrų bei čiobrelių lapelius ir viską įtrinkite į moliūgą. Paruoštas juosteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepkite apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės, o cukrus išsilydys ir karamelizuosis. Iškepusias moliūgų juosteles apšlakstykite medumi ir, jeigu norite, apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais.
Moliūgų putėsiai
Jums reikės:
· 1 valgomojo šaukšto sviesto;
· 24 nedidelių zefyriukų;
· ½ puodelio pieno;
· ½ puodelio kubeliais supjaustytų, orkaitėje keptų moliūgų;
· 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
· 1 arbatinis šaukštelis kalėdiniam keksui ar sausainiams skirto prieskonių mišinio;
· ⅓ puodelio cukraus;
· 1 puodelis riebios grietinėlės;
Gaminimas:
Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir į ją sudėkite zefyrus, supilkite pieną. Viską kepkite apie kelias minutes, maišydami, kol iš pieno ir zefyrų susidarys vientisa masė. Moliūgą sutrinkite trintuvu ir sudėkite į gautą masę, viską dar šiek tiek pakepkite. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir prieskonius. Viską palikite atvėsti. Tuomet dideliame dubenyje sumaišykite 1/3 puodelio cukraus ir 1 puodelį riebios grietinėlės. Cukrų ir grietinėlė elektriniu plaktuvu plakite tol, kol susidarys standi masė. Galiausiai į atvėsusį moliūgų mišinį supilkite plaktą grietinėlę. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indelius, uždenkite ir šaldykite šaldytuve apie 2 valandas, kol šie sustings. Skanaus!
Vasarą motyvacija dirbti iš namų dažnai sumažėja – saulėtas oras, miesto renginiai ir atostogų nuotaikos skatina atsipalaiduoti, o ne susitelkti į darbus. Vis dėlto darbo tempas nesikeičia, o įsipareigojimai išlieka tokie pat svarbūs. Tad kaip išlaikyti dėmesį, susikaupimą ir produktyvumą, kai visa aplinka ragina pailsėti
Birželio 12 d. Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė finansavimo sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dėl vietos projekto „Keramikos tvenkinio infrastruktūros sutvarkymas“ (projekto Nr. 31SI1-24-01-K-009-PR001) įgyvendinimo. Projekto vertė – 50 000 Eur, iš jų: Europ
Lietuvoje populiariausias mokėjimo būdas lieka grynieji pinigai, tačiau jaunimas sparčiai juos keičia kitais mokėjimo būdais, pirmiausiai skaitmeninėmis piniginėmis, teigiama pirmaujančios finansinių technologijų platformos „Adyen“ mažmeninės prekybos ataskaitoje 2025. Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas pirmenybę teikia gryniesiems kaip
Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos reaguoja į vieną didžiausių iki šiol fiksuotų duomenų nutekėjimo atvejų. Pasak kibernetinio saugumo tyrėjų, viešai paskelbta net 16 milijardų aktyvių naudotojų paskyrų duomenų. Tarp paveiktų platformų – „Apple", „Google", &bdquo
Šią vasarą vėl visų laukiame unikaliame kultūros įvykyje – Bijotų vasaros festivalyje, kuris prasidės birželio 28 d.(šeštadienį) ketvirtą kartą vyksiančia Teatrų sueiga. Kviečiame atrasti teatro magiją po atviru dangumi, istorinėje ir gamta alsuojančioje aplinkoje – Dionizo Poškos Baublių muziejaus teritorijo
Tauragės Rotary ir Inner Wheel klubai perduoda vadovavimą – pagerbti ilgamečiai nariaiŠ. m. birželio 21 dieną, Tauragės Rotary klubo prezidentas Darius Stankus iškilmingai perdavė vadovo regalijas naujajam prezidentui Mariui Jucikui. Tuo pačiu metu Tauragės Inner Wheel klubo vairą perdavė Agnė Jurkauskė – nauja klubo prezi
Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i
Tauragės apskrities policija informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimo ir svetimo turto pagrobimo atvejų, užfiksuotų Tauragės ir Šilalės rajonuose. Sukčiavimo atvejai: Birželio 2 d. įmonės atstovas, būdamas Tauragės r., Mažonų sen., Norkaičių k., į nurodytą banko sąskaitą pervedė 5 720 eurų už mini ekskavatorių
Rugpjūčio 8 d. 21.30 val. „Klaipėdos energijos" teritorijoje suskambės fragmentai iš Richardo Wagnerio romantinės operos „Lohengrinas". Juos atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir mišrus choras, diriguojami kviestinio maestro, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovo ir vyr. dirig
Birželio 16 dieną „Pilių ir dvarų kelias“ paskelbtas naujausiu nacionaliniu kultūros keliu. Kultūros paveldo departamento Ekspertų komisija šį titulą suteikia tik trečiąjį kartą – iki šiol tokiu garbingu statusu galėjo pasigirti tik Čiurlionio ir Vėtrungių keliai, tame pačiame posėdyje regioninio kelio statusas sutei
Lietuvos antstolių rūmai (LAR) atkreipia dėmesį, kad išlaikymo išmokos, arba vadinamieji alimentai vaikams, nėra skola, kurią galima laikinai „atidėti“. Tai – vaiko teisė į išlaikymą. Antstolių vertinimu, 2024 m. gruodį įsigaliojusi „skolų atostogų“ tvarka, kuri leidžia alimentų skolininkams pusmet
Kai šiandien praeiname pro Tauragės pilį, nedaugelis susimąstome, kad šis pastatas per beveik du šimtmečius patyrė tiek virsmų, kad atspindi kone visą miesto raidą – nuo imperinių represijų iki kultūrinio atgimimo. Naujas miestas naujoje vietoje 1836 m. Tauragę sukrėtė didžiulis gaisras – ugnies išvengė vos