Tauragės žinios logotipas
Ir desertams, ir pikantiškiems patiekalams: išbandykite receptus su geltonuoju melionu

Įvaizdinė nuotrauka

Ir desertams, ir pikantiškiems patiekalams: išbandykite receptus su geltonuoju melionu

Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.

Auginami visame pasaulyje

„Ruduo – puikus metas mėgautis ne tik šviežio derliaus daržovėmis, bet ir egzotiniais vaisiais, kurių platų asortimentą tinklo pirkėjams siūlome ištisus metus. Vienas spalio hitų – geltonieji melionai, kurie į parduotuvių lentynas keliauja iš saulėtosios Brazilijos. Melionai pirkėjų mėgiami dėl savo universalumo. Nors dažniausiai jie yra valgomi vieni, kaip užkandis, tačiau jie puikiai tinka ir įvairių desertų gamyboje. Be to, dera ir su pikantiškai ingredientais, tokiais kaip kumpiai ar įvairūs sūriai“, – teigia V. Budrienė.

Kaip teigia „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, melionai kilę iš Persijos. Šie vaisiai buvo itin mėgstami ir senovės Egipte. Vėliau melionai buvo atgabenti ir į Viduržemio jūros regioną, auginami Senovės Graikijoje ir Romoje, o dar vėliau buvo atvežti ir į Ispaniją. Šiandien melionai auginami visame pasaulyje: Artimuosiuose Rytuose, Europoje, Šiaurės Afrikoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Melionai – ne tik skanūs, bet ir sveiki vaisiai. Melionuose yra mažai natrio ir sočiųjų riebalų. Jie yra puikus maistinių skaidulų, vitamino K, kalio ir vario šaltinis. Juose taip pat gausu vitamino C ir B6. Reguliarus melionų vartojimas gražina ir odos būklę: juose gausu vitamino E, kuris padeda neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį, be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų.

Plačiai naudojami kulinarijoje

Pasak J. Sabaitienės, nepažeistą ir nesupjaustytą moliūgą kambario temperatūroje galima laikyti apie porą dienų, o laikomas šaldytuve jis šviežias išliks net 10–14 dienų. Ekspertė pasakoja, kad melionai ypatingai mėgstami Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Šiose šalyse jie dažniausiai patiekiami vietoje deserto – vakarienės ar pietų pabaigoje. Švieži melionai taip pat dažnai patiekiami ir su plakta grietinėle arba ledais, jais gardinami ir pyragai arba ruošiami gaivūs sorbetai ar šerbetai.

Kaip teigia J. Sabaitienė, melionai dažnai naudojami ir ruošiant įvairiausias vaisių salotas arba salsas. Šviežius melionus apšlaksčius citrinų sultimis, pabarsčius druska ir džiovintu imbieru gaunamas pikantiškas užkandis. Jais gardinamos ir uogienės ar džemai, įvairūs kokteiliai, glotnučiai netgi šaltos sriubos. Melionai puikiai dera su medumi, imbieru, citrusiniais vaisiais, agurkais, pankoliais, obuoliais, įvairiomis uogomis, kiviais, apelsinais ar prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, kalendra ir mėtos. Mėgstantiems pikantiškesnį maistą, vaisių ir daržovių ekspertė siūlo melionus derinti ir su įvairiais sūriais, įskaitant rikotą, maskarponę ir halumį arba mėgstamu kumpiu.

J. Sabaitienė siūlo meliono nepamiršti įtraukti į kasdienį savo racioną ir dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais.

Melionų salotos su halumi sūriu

Jums reikės:

200 g halumi sūrio

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

2 puodelių gražgarsčių

100 g prosciutto kumpio

Pusės meliono

Salotų padažui:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

2 šaukštų apelsinų sulčių

1 šaukštelio citrinos sulčių

1 šaukštelio garstyčių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Pagaminimas:

Pirmiausiai iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi ir iš abiejų pusių kelias minutes pakepkite sūrį. Nedeliais gabalėliais supjaustykite melioną, sudėkite jį į didelį dubenį. Tuomet melioną sumaišykite su gražgarstėmis, kumpiu ir sūriu. Galiausiai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir aplakštykite salotas.

Uogų ir melionų ledai

Jums reikės:

Kelių puodelių supjaustyto meliono

Puodelio mėgstamų uogų

Šlakelio agavų sirupo

Pagaminimas:

Elektriniu smulkintuvu sutrinkite meliono minkštimą, uogas ir agavų sirupą iki vientisos masės. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles. Pernakt šaldykite kameroje. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Viešoji biblioteka įgyvendina projektą apie sensorinius pojūčius

Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti

Kompromisai pasiekti: Seimas pritarė poligonų steigimui Šilalės ir Tauragės rajonuose

Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl

Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklai šiemet bus įteikti dviem tauragiškėms

Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo

Iš pokalbių su Meilute: ech...gaila žmogaus...

Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas  ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc

Adomas Vyšniauskas I  Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Adomas Vyšniauskas I Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai.. 

Leonas Somovas ir violončelių duetas surengs unikalų koncertą sostinėje: šis derinys leidžia man tyrinėti nepažintas teritorijas

Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži

Jaunuolių susidomėjimas savanoriška tarnyba Lietuvos kariuomenėje šovė į aukštumas

Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo

Aistringa Roko Yan premjera – pristato intymią temą gvildenantį vaizdo klipą „Pabučiuok“

Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai

Kviečia edukacinių koncertų projektas „Muzikiniai rudenys“

Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“.    Renginys vyks Tauragės meno mokykloj

Medicinos psichologė papasakojo, kuo ypatingas paauglių mąstymas ir kaip juos geriau suprasti

Paauglystė – laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusiųjų pasaulio, pasižymintis išskirtinėmis patirtimis, naujais atradimais ir galimybėmis. Visgi, ne paslaptis, kad šis gyvenimo etapas jauniems žmonėms gali sukelti ir nemažai iššūkių. Kaip geriau suprasti, ką išgyvena paaugliai, ir kaip suaugusieji gali padėt

Tręšiantiems laukus mėšlu ūkininkams mažėja administracinė našta

Nuo šiol gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir tręšiamaisiais produktais.  Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos. „Te