Straipsnio rengėjų įvaizdinė nuotrauka
Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu.
„Jūriniai ešeriai – ypatingos žuvys ir Lietuvoje mėgstamos vis labiau. Pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai tapo išrankesni, ieško įdomesnių skonių bei eksperimentuoja virtuvėje, todėl jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant išskirtinesnius receptus. Veikiausiai dėl šios priežasties ešeriai vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Juodkazienė.
Valgomi ir žali
Kaip pasakoja maisto ekspertė, tvirta, tačiau minkšta jūrinio ešerio tekstūra tinkama patiems įvairiausiems ruošimo būdams. Jį galite kepti kepsninėje, ant grotelių, keptuvėje, orkaitėje. Jūrinis ešerys – Rytų šalyse yra mėgstamas ir žuvienių ingredientas, jis puikiai tinka troškiniams arba ruošimui garuose. Lietuvoje jūriniai ešeriai – populiarūs rūkyti. O, pavyzdžiui, japonai šią žuvį mėgsta valgyti ir žalią – iš jos gamina sušius ar sašimius. Jūrinis ešerys gali tapti ir žalios žuvies patiekalo sevičė dalimi.
Anot V. Juodkazienės, jūrinis ešerys – ne tik ypatingomis skoninėmis savybėmis, bet ir nauda organizmui pasižyminčios žuvys. Jose yra baltymų bei organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Jūriniuose ešeriuose yra gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko, vario, mangano ir seleno. Šiose žuvyse taip pat randama ir B grupės bei A, D, E ir K vitaminų, daugiau nei 18 aminorūgščių.
Jūrinis ešerys yra ypač populiarus dėl savo liesos mėsos. 100 gramų jūros ešerio yra 1 gramas omega-3 riebalų rūgščių ir vos 103 kalorijos. Šios ar panašios į jūrinį ešerį žuvies įtraukimas į kasdienį racioną palaiko normalią nervų sistemą, tinkamą cukraus kiekį kraujyje, gražina odą. Jūrinis ešerys yra ir nepakeičiama skydliaukės problemų turinčių žmonių meniu dalis. Jūrinio ešerio vartojimas palaiko normalią medžiagų apykaitą, būtent dėl šios priežasties, jūros ešeriai yra labai populiarūs tarp sportininkų ir yra neatsiejama jų raciono dalis.
Tinka prie įvairiausių garnyrų
Kaip pasakoja maisto ekspertė, prieš ruošiant jūrinius ešerius reikėtų pašalinti jų odą, nukirpti pelekus, o likusią dalį kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Jūrinius ešerius, ypač Japonijoje, yra populiaru kepti ne supjausčius į gabalėlius, o pilnus. Dažniausiai šios žuvys yra kepamos suvyniotos į foliją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip ruošiamos žuvies laikas svyruoja nuo 30–40 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.
Prieš kepant šios žuvys dažnai yra pamarinuojamos citrinos sultyse. Kadangi jūrinių ešerių skonis yra pakankamai universalus – prie šios žuvies tinka patys įvairiausi garnyrai: nuo ryžių ar kitų mėgstamų kruopų, bulvių iki troškintų ar šviežių daržovių.
V. Juodkazienė siūlo šios žuvies patiekalų pasigaminti namuose ir dalijasi keliais Azijos šalių įkvėptais receptais.
Jūrinis ešerys, marinuotas čili padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 žaliųjų citrinų
4 pomidorų
1 baltojo svogūno
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus čili padažo
50 mililitrų pomidorų sulčių
Pusės apelsino sulčių
Didelės saujos kalendros
Pagaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.
Jūrinis ešerys miso padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 šaukštų miso padažo
Šlakelio mirino padažo
2 šaukštelių cukraus
150 ml vandens
10 g imbiero
Saujos smulkintų svogūnų laiškų
Pagaminimas:
Nulupkite imbiero odelę ir smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą supilkite imbierą, miso, mirino padažus, cukrų ir vandenį. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite. Padažui užvirus, sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek pavirkite. Tuomet nedideliais gabaliukais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į padažą. Viską apie 15 min. patroškinkite. Žuviai iškepus ją gražiai išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus supilkite likusį padažą. Žuvį apibarstykite svogūnų laiškais ir patiekite su ryžiais bei mėgstamų daržovių salotomis. Skanaus!
Kelionės – tai ne tik puiki galimybė pamatyti pasaulį, bet ir proga patirti įspūdžių, susijusių su sėkme ir netikėtumais. Kartais užtenka vieno drąsaus žingsnio ar sprendimo, kad kelionė taptų ne tik nuotykiu, bet ir įsimintina laimėjimų istorija. Šiame straipsnyje pristatome penkias išskirtines vietas, kuriose galite išb
Valstybės, savivaldybių bei „Sodros“ biudžetai jau patvirtinti, tad aišku, kaip gyvensime 2025 metais. Socialinės apsaugos ir darbo srityje svarbu žinoti, kad kitąmet augs senatvės, negalios ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijos, tikslinės kompensacijos žmonėms su negalia, vienišo asmens i&scaro
Nuo kitų metų „Sodra" mokės po indeksavimo padidintas pensijas. Pirmiausia, sausio mėnesį, didesnių sumų sulauks senatvės pensijų, negalios pensijų, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei žmones gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, m
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorės konkursą laimėjo Žaneta Maziliauskienė – Projektų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, visus metus laikinai vykdžiusi direktorės funkcijas. Naujas pareigas ji pradės eiti nuo sausio 2 dienos. „Šiandien rašau pareiškimą a
Vasarą padangos patiria įvairių išbandymų – nuo aukštos temperatūros iki ilgų kelionių dideliu greičiu. Netinkama priežiūra gali lemti greitesnį jų dėvėjimąsi, o tai ne tik sumažina saugumą, bet ir reikalauja papildomų išlaidų. Tinkamai prižiūrėdami padangas galite prailginti jų tarnavimo laiką ir užtikrinti geresnį sukib
Trečiadienį Tauragės rajono taryba pritarė visuomenės susižavėjimo sulaukusiai idėjai savivaldybės administracijai įsigyti šiuo metu privačiose rankose esantį Tauragės banko pastatą. Priimtas sprendimas pradėti procedūras siekiant įvertinti galimybę pirkti šį istorinį pastatą už konkrečią kainą, kurią atskiru sprendimu dar turės priim
Kadastriniai matavimai – svarbus procesas, leidžiantis nustatyti nekilnojamojo turto ribas, tikslų plotą ir kitus reikšmingus parametrus. Lietuvoje šie matavimai atliekami pagal griežtai reglamentuotas taisykles, kurios užtikrina tikslumą ir atitiktį teisės aktams. Kas yra kadastriniai matavimai? Tai procesas, kurio metu atlie
Kelionės su mažu biudžetu dažnai laikomos kompromisų pilnu išbandymu, tačiau tai nėra tiesa. Jei mokate planuoti ir žinote, kur ieškoti, galite atrasti daugybę nebrangių, tačiau puikių kelionių krypčių. Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų ir rekomendacijų, kur keliauti, kad sutaupytumėte, bet kartu patirtumėte nei&scar
Vyriausioji rinkimų komisija patenkino Tauragės savivaldybės tarybos narės Rimos Bandzinaitės-Latožienės prašymą atsistatydinti ir pripažino tarybos nario įgaliojimus nutrūkus nesuėjus terminui. R. Bandzinaitę-Latožienę Tauragės savivaldybės taryboje pakeis Liberalų sąraše pirmoji tarybos nario mandato negavusi kandidatė Sonata Jurgil
Visada džiaugiuosi, kai parašo dailininkas, kraštietis, Tauragės Garbės pilietis, apdovanotas Tauragės apskrities garbės ženklu „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“ Alfonsas Čepauskas. Jo neišmatuojamoje ir neaprėpiamoje kūrybos versmėje visada randama naujienų. Ar tai būna nauji dailės, grafikos darbai, ar skulptūros
Etninės kultūros globos taryba savivaldybių kultūros ir švietimo skyriams išsiuntė raštą, kuriame raginama puoselėti lietuviškas tradicijas advento ir kalėdiniu laikotarpiu. Jame atkreipiamas dėmesys, kad Lietuva pasižymi ypač turtingomis ir išskirtinėmis kalendorinių švenčių tradicijomis. Jų puoselėjimą i
Pirmadienį gūsingo vėjo išversti medžiai ir nulaužtos šakos pridarė nemažai žalos tinklui. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, iš viso yra daugiau 1000 pažeistų tinklo vietų, kur reikia atlikti remonto darbus. Padarinius operatyviai šalina daugiau kaip 200 brigadų, tačiau darbus sunkina tebe&