ELTOS nuotrauka
Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.
„Vėstant orams norisi sotesnio, labiau šildančio maisto, o Meksikos virtuvės patiekalai – būtent tokie. Meksikietiški valgiai pasižymi išraiškingais skoniais, jie yra sotūs, kupini daržovių, pagardinti įvairiausių rūšių mėsa. Pastebime, kad šios virtuvės skonius vis labiau pamėgsta ir lietuviai, o į pirkėjų krepšelius dažnai patenka ir meksikiečių virtuvei būdingi produktai ar padažai. Būtent dėl šios priežasties nuolat pildome siūlomų produktų asortimentą, stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo įvairesnių, skirtingose pasaulio šalyse pamėgtų ingredientų“, – sako V. Juodkazienė.
Susiformavo per tūkstančius metų
Meksikietiškos virtuvės receptai ir pagrindiniai principai susiformavo per tūkstančius metų. Joje dominuoja mėsa: kiauliena, vištiena, jautiena. Dar vienas šioje šalyje itin mėgstami ingredientai – kava ir šokoladas. Daržovės taip pat vaidina svarbų vaidmenį Meksikos virtuvėje. Meksikiečiai valgo daug cukinijų, žiedinių kopūstų, bulvių, špinatų, kulinarijoje naudoja daugybę šviežių prieskoninių žolelių. Šios šalies virtuvėje mėgstami ir vaisiai: kriaušės, mangai, bananai, ananasai.
Meksikiečių virtuvė neįsivaizduojama be tortilijų. Jų pagrindą sudaro Meksikoje itin populiarūs kukurūzai. Jie džiovinami ir sumalami į miltus, iš kurių gaminama tešla bei kepamos tortilijos. Jos yra patiekiamos pratiškai prie kiekvieno meksikietiško patiekalo. Dar vienas šiame krašte ypač mėgstamas ingredientas – čili pipirai. Meksikoje jie naudojami ne tik pikantiškuose patiekaluose, bet ir derinami prie šviežių vaisių, netgi desertų.
Įtakos turėjo JAV
Didelę įtaką meksikiečių virtuvei daro ir šalimais esančios JAV, ypač su Meksika besiribojančios Kalifornijos ir Teksaso valstijos. Teksasiečių ir meksikiečių virtuvės hibridas netgi turi atskirą savo pavadinimą: tex-mex. Vienas šių miksuotų virtuvių šedevras – visame pasaulyje pamėgtos fachitos.
Šis patiekalas atsirado ketvirtajame XX a. dešimtmetyje pietų Teksase. Fachitos gaminamos iš bet kurios rūšies ant grotelių keptos mėsos. Ji ruošiama su paprikomis ir svogūnais ir patiekiama su miltų arba kukurūzų tortilijomis, įvairiais padažais, kartais sūriais, chalapos ir čili pipirais. Laikui bėgant šis patiekalas itin populiarus tapo ne tik Teksaso valstijoje, bet ir visoje Šiaurės Amerikoje bei Meksikoje.
Dar vienas visame pasaulyje pamėgtas meksikietiškos virtuvės perlas: buritai. Tai – tortilijų suktinukai, į kuriuos įvyniotas pikantiško skonio mėsos ir daržovių įdaras. Sakoma, kad majai kukurūzų tortilijas čili pipirams, pomidorams, grybams, moliūgams ar avokadams suvynioti naudojo dar iki XVI a. Tačiau šiuolaikinė burito versija greičiausiai susiformavo apie XIX amžiaus vidurį šiaurės Meksikoje.
Buritai dažnai valgomi rankomis, dažniausiai jų įdarą sudaro mėsa: vištiena, jautiena ar kiauliena, bei daugybė kitų ingredientų, tokių kaip ryžiai, pupelės, salotos, pomidorai, sūris ir kiti pagardai: salsa, gvakamolė ar kiti padažai.
V. Juodkazienė šiuos patiekalus rekomenduoja pasigaminti namuose ir dalijasi fachitos bei burito receptais, kurių paragavę mintimis nusikelsite į saulėtąją Meksiką.
Fachitos su vištiena
Jums reikės:
Šlakelio rapsų aliejaus
2 šaukštų citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio džiovintų raudonėlių
Žiupsnelio maltų kmynų
Žiupsnelio česnakų miltelių
Žiupsnelio čili miltelių
Žiupsnelio džiovintos paprikos
Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių
Plonomis juostelėmis supjaustytos vištienos krūtinėlės
1/2 supjaustytos raudonosios paprikos
1/2 supjaustytos žaliosios paprikos
Kelių supjaustytų svogūnų
6 tortilijų
Pagaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite kelis šaukštus aliejaus, citrinos sultis ir prieskonius, sumaišykite ir į indą sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną. Viską gerai išmaišykite, kad prieskoniai įsigertų į mėsą, ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Didelėje keptuvėje pakepinkite paprikas ir svogūnus, atidėkite juos į šalį. Tuomet nusausinkite vištieną ir apie 5-6 minutes ją pakepkite keptuvėje, mėsai apkepus į keptuvę atgal sudėkite svogūnus ir paprikas. Viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą įdarą susukite į šiek tiek pašildytas tortilijas. Jeigu norite, fachitas galite pagardinti susmulkintu čederio sūriu, salsa, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu.
Buritas su jautiena
Jums reikės:
Žiupsnelio džiovintų raudonėlių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio džiovintų kmynų miltelių
Žiupsnelio džiovintos paprikos miltelių
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Kelių skiltelių česnako
½ smulkiai supjaustyto svogūno
Kilogramo jautienos faršo
Kelių šaukštų pomidorų pastos
Kelių šaukštų vandens
6-8 didelių tortilijų
3 puodelių virtų ryžių
3 puodelių susmulkintų salotų
1 puodelio konservuotų kukurūzų
1 puodelio pupelių
Kelių nuluptų ir supjaustytų kubeliais pomidorų
Smulkiai supjaustytos šviežios kalendros
Puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio
Pagaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką ir svogūną ir viską pakepkite kelias minutes, kol svogūnas lengvai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite jautienos faršą ir viską kelias minutes patroškinkite. Į mėsą suberkite prieskonius, sudėkite pomidorų pastą ir įpilkite kelis šaukštus vandens, viską dar šiek tiek patroškinkite, kol mėsa tinkamai iškeps. Galiausiai į pašildytą tortiliją sudėkite ryžius, mėsą, salotas, kukurūzus, pupeles, svogūną ir pomidorus, viską apibarstykite kalendra ir sūriu ir susukite. Susuktus buritus iš visų pusių pakepkite ant sausos keptuvės. Patiekite su mėgstamu padažu, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu. Skanaus!
Valstybinių miškų urėdija kviečia gamtai neabejingus piliečius į „Nacionalinį miškasodį“ – kasmetinę medžių sodinimo šventę, rengiamą visuose 25-iuose urėdijos regioniniuose padaliniuose balandžio 12 d. Šiemet miškasodis kviečia švęsti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, tad kur o&
Jei demencija sergantis asmuo nelaiko šlapimo, gali būti sudėtinga palaikyti higieną ir komfortą, taip pat parinkti tinkamas higienos priemones. Žmogus, kuriam dėl demencijos sutrikusi orientacija, gali nesuprasti tradicinių sauskelnių naudojimo principo ir atsisakyti jas dėvėti. Sauskelnės-kelnaitės dėvimos kaip įprasti apatiniai drabužiai,
Magistralinio kelio A12 žiedinės sankryžos įrengimo darbai vis dar neužbaigti – dėl iškilusių nenumatytų priežasčių jie buvo du kartus sustabdyti, o šiuo metu jų negalima užbaigti, nes asfaltavimo darbams reikiamas asfaltas pradedamas gaminti tik nuo balandžio mėnesio vidurio ir anksčiau nėra galimybės jo gauti. Asfaltbetonio ba
Kodėl tai svarbu? Gyvenamųjų namų rūsių paruošimas priedangai yra itin svarbus dėl kelių pagrindinių priežasčių: Visų pirma, tai suteikia greitą ir prieinamą apsaugą. Savivaldybės parinktų priedangų skaičius yra ribotas, o kritinėje situacijoje gali nebūti pakankamai laiko jas pasiekti. Turint iš anksto paruoštą rūsį, gyven
Veiklą pradėjo jaunimo politikos ambasadorius iš Tauragės. Jaunimo politikos ambasadoriai – tai aktyvūs jauni žmonės, kurie savo savivaldybėse skatina bendraamžių įsitraukimą į jaunimo politiką. Jie prisideda prie nacionalinės ir tarptautinės jaunimo politikos įgyvendinimo, domisi priimamais sprendimais, jaunimui skirtomis galimybėmis
Kovo 25 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrindami gautą informaciją apie neteisėtai laikomas cigaretes, atliko kratą vyro, gimusio 1952 m., gyvenamosiose patalpose, esančiose Klaipėdos mieste. Kratos metu rasta ir paimta 1 964 pakelių cigarečių nepaž
Pasibaigus „Nostra.lt-RKL“ reguliariajam sezonui, keturios komandos iškeliavo ruoštis „Lyderių taurei“ ir prisijungimui ketvirtifinalio etape, o likęs aštuonetas jau šią savaitę stos į kovą savo aštuntfinalio porose Tauragės „Tauragė“ (17/13, 6 vieta) vs Prienų „Tikodenta
Kovo 25 d. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko jaunos moters, gamtos fotografės ir tekstų rašytojos Austėjos Šidlauskaitės knygos „Gimę jausti“ pristatymas. Knyga, parašyta atviro dienoraščio forma, atveria gilų ir jautrų pasakojimą apie tai, kaip priimti savo jautrią prigimt
Tauragiškės, rankininkės įveikė Pasvalio SM ir iškovojo kelialapį į Lietuvos merginų rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą Kovo 25 d., savo aikštelėje, Inetos Laugalienės treniruojamos rankininkės iškovojo svarbią pergalę ir užsitikrino kelialapį į Lietuvos jaunimo rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą. Merginos
Kovo 19 d. Tauragės bendruomenių namuose įvyko regioninis mokyklų aplinkosaugos konkursas „Mini Žalioji olimpiada“, skirtas Žemės dienai ir Tauragės rajono Garbės piliečio, aplinkosaugininko R. Barščiausko jubiliejui paminėti. Renginyje savo jėgas išbandė 14 komandų iš Tauragės miesto ir rajono mokykl
Šiandien netyla diskusijos apie įtraukųjį ugdymą, jo pliusus ir minusus. Mes, Tauragės rajono „Karšuvos“ mokyklos specialieji pedagogai, daug nediskutuojame, o tiesiog dirbame, kad mūsų vaikams su skirtingais poreikiais ir galimybėmis būtų gera, – gera visomis prasmėmis: saugia aplinka, pasitikėjimu, naujais įs