Įvaizdinė nuotrauka
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad grybai yra vertingas raciono paįvairinimas. „Galima sakyti, kad grybai yra tikrai gurmaniškas produktas. Jais pagardinti tradiciniai patiekalai įgauna ypatingą skonį ir aromatą. Taip pat iš grybų galima paruošti ir ypatingesnių valgių. Pirkėjams siūlome platų šviežių voveraičių, įvairių rūšių pievagrybių, taip pat kreivabudžių bei egzotiškesnių Portabela grybų pasirinkimą. Taip pat turime ir tradicinių džiovintų baravykų bei džiovintų voveraičių, kurios taip pat atkreipia pirkėjų dėmesį“, – teigia V. Juodkazienė.
Mažiau šilumos – sveikesni grybai
V. Daugudis sako, kad net termometro stulpeliui krintant žemyn miškuose vis dar yra grybų, tad grybavimo nevertėtų atsisakyti.
„Net ir vėsesni ruduo yra tinkamas grybams dygti. Šiuo metu tikrai galima rasti ir voveraičių, baravykų ar raudonikių. Žinoma, gal jų ir nepririnksite itin daug, tačiau pietums ar vakarienei pakaks. Taip pat jau dygsta ir žaliuokės. Tai labai skanus grybas, kuris pastaruoju metu kiek nepelnytai pamirštamas“, – pasakoja grybavimo čempionas.
Lietingi orai grybams taip pat palankūs. Sakoma, kad kai yra vandens, yra ir grybų, nes jiems dygti drėgmė tiesiog būtina. Be to, lietingu ir vėsesniu oru grybai mažiau kirmija. V. Daugudis pasakoja, kad grybavimui nėra svarbus dienos laikas. Tačiau rytais eiti į mišką parankiau, nes grybus per naktį išaugusius grybus lengviau pamatyti.
„Per naktį grybai turi laiko paaugti. Be to, naktinė vėsa ir rasa atidrėkina samanas ir grybams lengviau išlįsti jos, tad grybautojui lengviau juos pamatyti. Žinoma, grybai auga tiek dieną, tiek naktį. Tačiau rytą taip pat didesnė tikimybė rasti sveikų, nesukirmijusių grybų. Dieną temperatūra būna aukštesnė, o šiluma patogi įvairiems grybais mintantiems kenkėjams daugintis, todėl dieną jie greičiau sukirmija“, – įžvalgomis dalijasi grybavimo ekspertas.
Grybauti galima iki pat šalnų
V. Daugudis pasakoja, kad grybai dygsta iki pat pirmojo sniego, tad jis į miškus grybauti eina tol, kol jau nebėra galimybės rasti grybų. Vis dėlto grybams nepalankios ir šalnos. Jeigu po šalnų rasite grybų, jų valgyti nepatartina. Sušalęs ir vėl atšilęs grybas turi tam tikrų nuodingųjų medžiagų.
„Nereikėtų painioti šaldymo šaldiklyje ir natūralaus grybo sušalimo miške. Šaldiklyje šaldyti grybus tikrai populiaru, tačiau juos ištraukus iš šaldiklio iš karto ir gaminame. Tuo tarpu miške grybui atšilus prasideda puvimo procesas ir tokio grybo valgyti negalima“, – pataria V. Daugudis.
Grybų mados
Pasak V. Daugudžio, egzistuoja ir tam tikros grybų mados. Kai kurie sudėtingesnio paruošimo reikalaujantys grybai praranda grybautojų dėmesį, tuo tarpu kiti – priešingai, tampa itin mėgstami. Kaip vieną tokių pašnekovas įvardija žvynabudes.
„Mano vaikystėje šis grybas nebuvo valgomas. Tačiau žvynabudės yra tikrai labai skanios, juolab kad joms nereikia ypatingo paruošimo. Kiekvienas ragautojas randa ir skirtingų šio grybo poskonių. Kai kam keptos žvynabudės primena kiaulieną ar vištieną. Pastaruoju metu jos yra itin mėgstamos, o auga tam tikromis bangomis, tad jeigu tokią praleidote, teks kurį laiką palaukti“, – sako grybautojas.
Anksčiau itin populiarūs buvo vėlyvojo rudens grybai žaliuokės. Yra daugybė patiekalų su žaliuokėmis receptų. Tradiciškai jos gali būti valgomos su kopūstais. Galima paruošti specialius žaliuokių ir kopūstų troškinius, kuriais konservuotais stiklainiuose mėgausitės per visą šaltąjį laiką. Taip pat anksčiau populiaru buvo žaliuokes rauginti. Tačiau šiuo metu jos šiek tiek praradusios susidomėjimą, nes jų paruošimas žiemai užtrunka laiko. Tad, pasak V. Daugudžio, dabar grybautojai dažniau valgo šviežius ar džiovintus grybus, kurių įsigyti galima visus metus.
Jeigu po savaitgalio grįšite su pilnomis pintinėmis grybų, siūlome ir kelis paprastus, bet be galo skanius receptus su grybais.
Jautienos kepsnys su voveraičių padažu
Jums reikės:
4 jautienos kepsnių
400 g voveraičių
2 svogūnų
2 skiltelių česnako
1 šaukšto sviesto
50 ml daržovių sultinio
200 g grietinės
Čiobrelių
Šviežių petražolių
Gaminimas:
Nuvalykite ir nuplaukite voveraites. Apkepinkite keptuvėje, kol nugaruos skystis. Atidėkite voveraites į šalį. Į keptuvę įdėkite sviestą ir apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus, kol suminkštės. Supilkite daržovių sultinį, įdėkite voveraites, grietinę, druskos, pipirų ir čiobrelių. Patroškinkite viską ant nedidelės ugnies 10-15 min. Jautienos kepsnius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje 2-3 minutes iš abiejų pusių. Iškepusius išimkite iš keptuvės, apibarstykite druska ir pipirais. Užpilkite voveraičių padažu, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir iš karto patiekite su mėgstamu garnyru.
Žaliuokės su šoninės padažu
Jums reikės:
500 g žaliuokių
50 g šoninės
1 svogūno
200 g grietinės
6 bulvių
Gaminimas:
Žaliuokes kruopščiai nuvalykite, nuplaukite ir apvirkite 10-15 min. Į keptuvę įdėkite šiek tiek sviesto ir užkaitinkite. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, šoninę ir pakepkite kelias minutes, kol suminkštės. Sudėkite žaliuokes, grietinę, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 15 min. Išvirkite bulves, supilkite ant jų žaliuokių padažą ir iš karto patiekite.
Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko nuostabus susitikimas su talentinga autore Kotryna Zyle. Jos knygos „Mylimi kaulai“ pristatymas ne tik sužavėjo visus dalyvius, bet ir sukūrė magišką atmosferą, kupiną autorės asmeninių patyrimų ir įspūdžių. Kotryna Zylė – žinoma lietu
Prieš pat Visų šventųjų dieną, kai daugelis iš mūsų lankysime artimųjų kapus, Tauragės rajono savivaldybės administracija nori atkreipti gyventojų dėmesį, jog rajone veikianti kapinių skaitmeninimo sistema Cemety gali padėti paprasčiau atrasti savo artimųjų kapus. Įvykdžius kapinių skaitmeninimo darbus buvo suskaitmenintos 39 k
UAB „Tauragės vandenys“ informuoja, kad nuo 2024 m. gruodžio 01 d. Tauragės rajono gyventojams keičiasi geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos kaina. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) 2024 m. spalio 18 d. nutarimu Nr. O3E-1320 nustatė naujus perskaičiuoto geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo pasl
Vėlinėms lietuviams – svarbi diena, kurią lydi tūkstančiai kapinėse jaukiai plevenančių žvakių. Dalis kapų žvakėmis ir gėlėmis pasirūpina iš anksto, tačiau Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugelis tą daro paskutinėmis savaitėmis, per didžiąsias nuolaidas. Į ką atkreipti dėmesį,
Spalio 29-30 dienomis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, Specialiųjų operacijų pajėgų ir Karinių jūrų pajėgų kariai dalyvauja bendroje NATO atgrasymo operacijoje „Neptūno kirtis 2024-2“ (angl. Neptune Strike). Lietuvos teritorinėje jūroje vykusios operacijos dalies metu, Lietuvos kariuomenės Generolo Romualdo Giedraič
Ieva Narkutė pristato dainą „Bijūnai“ ir jos gėlėtą vizualizaciją. Dainininkė sako, kad daina – priminimas, kaip meilė veikia, o kaip – ne. Priminimas, kad kiekvienas mes esame geri ir gražūs, tik dažnai tam grožiui pasirodyt reikia sulaukt tinkamo žmogaus. „Santykis ir meilė įvyksta, kai abu padaro po žingsnį
Brigados generolas Christophas Huberis į Lietuvą sugrįžo dar vienai istorinei pradžiai. 2017 m. jis buvo pirmasis NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Rukloje vadas, o šiais metais į Lietuvą atvyko kaip pirmasis Vokietijos brigados vadas. Per artimiausius metus į mūsų šalį persikels per 5 tūkst. vokiečių karių, o br
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad privačios žemės savininkai prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) jau gali peržiūrėti žemės mokesčio deklaracijas už 2024 metus. Dauguma žemės savininkų informaciją apie žemės mokestį netrukus gaus ir e. paštu, o tiems, kurie nesinaudoja VMI e. paslaugomis, deklaracijos bu
Policijos pareigūnai užtikrindami viešąją tvarką ir eismo saugumą, 2024 m. spalio 29 d. apie 3.30 val. Tauragėje, Oko miške, automobilių stovėjimo aikštelėje pastebėjo stovintį automobilį „Volkswagen Passat“, kuriame sėdėjo vaikinas, gim. 2005 m. Minėto automobilio viduje policijos pareigūnai aptiko 27 plastikiniu
Jame telpa džiaugsmas ir skausmas, meilė ir neapykanta, viltis ir laimė, šiluma ir šaltis. Ji prilyginama motinai, iš kurios išeinama, ir globėjai, į kurią sugrįžtama. Ji – liudytoja ir teisėja, ji ir pragyvenimo garantija. Žemė mus maitina, aprengia, gydo. Savo spalvomis skirtingais metų laikais džiugina mūsų ak
Šeštadienį beveik pusšimtis dalyvių bei gausus būrys žiūrovų susirinko į „Dalyvauk, Taurage“ 2024 metais laimėjusios idėjos – dviračių parko PUMPTRACK trasos atidarymo renginį. Šventės pradžioje sveikinimo žodžius tarė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas, mero patarėjas Tadas R
Žmonės su negalia yra produktyvūs darbuotojai, lygiai su kitais konkuruojantys atviroje darbo rinkoje, tokį teiginį palaiko 81 proc. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) užsakymu „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos respondentų. Kartu 69 proc. pripažįsta, kad valstybės siūloma pagalba darbdaviams, įdarbinantiems žmones su ne