Tauragės žinios logotipas
Grybavimo čempionas atsakė, ar šį savaitgalį dar verta ruoštis į mišką

Įvaizdinė nuotrauka

Grybavimo čempionas atsakė, ar šį savaitgalį dar verta ruoštis į mišką

Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad grybai yra vertingas raciono paįvairinimas. „Galima sakyti, kad grybai yra tikrai gurmaniškas produktas. Jais pagardinti tradiciniai patiekalai įgauna ypatingą skonį ir aromatą. Taip pat iš grybų galima paruošti ir ypatingesnių valgių. Pirkėjams siūlome platų šviežių voveraičių, įvairių rūšių pievagrybių, taip pat kreivabudžių bei egzotiškesnių Portabela grybų pasirinkimą. Taip pat turime ir tradicinių džiovintų baravykų bei džiovintų voveraičių, kurios taip pat atkreipia pirkėjų dėmesį“, – teigia V. Juodkazienė.

Mažiau šilumos – sveikesni grybai

V. Daugudis sako, kad net termometro stulpeliui krintant žemyn miškuose vis dar yra grybų, tad grybavimo nevertėtų atsisakyti.

„Net ir vėsesni ruduo yra tinkamas grybams dygti. Šiuo metu tikrai galima rasti ir voveraičių, baravykų ar raudonikių. Žinoma, gal jų ir nepririnksite itin daug, tačiau pietums ar vakarienei pakaks. Taip pat jau dygsta ir žaliuokės. Tai labai skanus grybas, kuris pastaruoju metu kiek nepelnytai pamirštamas“, – pasakoja grybavimo čempionas.

Lietingi orai grybams taip pat palankūs. Sakoma, kad kai yra vandens, yra ir grybų, nes jiems dygti drėgmė tiesiog būtina. Be to, lietingu ir vėsesniu oru grybai mažiau kirmija. V. Daugudis pasakoja, kad grybavimui nėra svarbus dienos laikas. Tačiau rytais eiti į mišką parankiau, nes grybus per naktį išaugusius grybus lengviau pamatyti.

„Per naktį grybai turi laiko paaugti. Be to, naktinė vėsa ir rasa atidrėkina samanas ir grybams lengviau išlįsti jos, tad grybautojui lengviau juos pamatyti. Žinoma, grybai auga tiek dieną, tiek naktį. Tačiau rytą taip pat didesnė tikimybė rasti sveikų, nesukirmijusių grybų. Dieną temperatūra būna aukštesnė, o šiluma patogi įvairiems grybais mintantiems kenkėjams daugintis, todėl dieną jie greičiau sukirmija“, – įžvalgomis dalijasi grybavimo ekspertas.

Grybauti galima iki pat šalnų

V. Daugudis pasakoja, kad grybai dygsta iki pat pirmojo sniego, tad jis į miškus grybauti eina tol, kol jau nebėra galimybės rasti grybų. Vis dėlto grybams nepalankios ir šalnos. Jeigu po šalnų rasite grybų, jų valgyti nepatartina. Sušalęs ir vėl atšilęs grybas turi tam tikrų nuodingųjų medžiagų.

„Nereikėtų painioti šaldymo šaldiklyje ir natūralaus grybo sušalimo miške. Šaldiklyje šaldyti grybus tikrai populiaru, tačiau juos ištraukus iš šaldiklio iš karto ir gaminame. Tuo tarpu miške grybui atšilus prasideda puvimo procesas ir tokio grybo valgyti negalima“, – pataria V. Daugudis.

Grybų mados

Pasak V. Daugudžio, egzistuoja ir tam tikros grybų mados. Kai kurie sudėtingesnio paruošimo reikalaujantys grybai praranda grybautojų dėmesį, tuo tarpu kiti – priešingai, tampa itin mėgstami. Kaip vieną tokių pašnekovas įvardija žvynabudes.

„Mano vaikystėje šis grybas nebuvo valgomas. Tačiau žvynabudės yra tikrai labai skanios, juolab kad joms nereikia ypatingo paruošimo. Kiekvienas ragautojas randa ir skirtingų šio grybo poskonių. Kai kam keptos žvynabudės primena kiaulieną ar vištieną. Pastaruoju metu jos yra itin mėgstamos, o auga tam tikromis bangomis, tad jeigu tokią praleidote, teks kurį laiką palaukti“, – sako grybautojas.

Anksčiau itin populiarūs buvo vėlyvojo rudens grybai žaliuokės. Yra daugybė patiekalų su žaliuokėmis receptų. Tradiciškai jos gali būti valgomos su kopūstais. Galima paruošti specialius žaliuokių ir kopūstų troškinius, kuriais konservuotais stiklainiuose mėgausitės per visą šaltąjį laiką. Taip pat anksčiau populiaru buvo žaliuokes rauginti. Tačiau šiuo metu jos šiek tiek praradusios susidomėjimą, nes jų paruošimas žiemai užtrunka laiko. Tad, pasak V. Daugudžio, dabar grybautojai dažniau valgo šviežius ar džiovintus grybus, kurių įsigyti galima visus metus.

Jeigu po savaitgalio grįšite su pilnomis pintinėmis grybų, siūlome ir kelis paprastus, bet be galo skanius receptus su grybais.

Jautienos kepsnys su voveraičių padažu

Jums reikės:

4 jautienos kepsnių

400 g voveraičių

2 svogūnų

2 skiltelių česnako

1 šaukšto sviesto

50 ml daržovių sultinio

200 g grietinės

Čiobrelių

Šviežių petražolių

Gaminimas:

Nuvalykite ir nuplaukite voveraites. Apkepinkite keptuvėje, kol nugaruos skystis. Atidėkite voveraites į šalį. Į keptuvę įdėkite sviestą ir apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus, kol suminkštės. Supilkite daržovių sultinį, įdėkite voveraites, grietinę, druskos, pipirų ir čiobrelių. Patroškinkite viską ant nedidelės ugnies 10-15 min. Jautienos kepsnius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje 2-3 minutes iš abiejų pusių. Iškepusius išimkite iš keptuvės, apibarstykite druska ir pipirais. Užpilkite voveraičių padažu, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir iš karto patiekite su mėgstamu garnyru.

Žaliuokės su šoninės padažu

Jums reikės:

500 g žaliuokių

50 g šoninės

1 svogūno

200 g grietinės

6 bulvių

Gaminimas:

Žaliuokes kruopščiai nuvalykite, nuplaukite ir apvirkite 10-15 min. Į keptuvę įdėkite šiek tiek sviesto ir užkaitinkite. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, šoninę ir pakepkite kelias minutes, kol suminkštės. Sudėkite žaliuokes, grietinę, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 15 min. Išvirkite bulves, supilkite ant jų žaliuokių padažą ir iš karto patiekite.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd