Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
„Druska nepamainoma gaminant bet kurį patiekalą. Ji padeda subalansuoti skonį. Nuo druskos dydžio priklauso ir jos intensyvumas. Stambi druska dažniau naudojama mėsos ar žuvies patiekalams, daržovių troškiniams. Tuo tarpu ruošiant tešlą, taip pat ir saldžių kepinių, geriau rinktis smulkią druską, nes ji tolygiau pasiskirsto. Pirkėjams siūlome ne tik skirtingų tekstūrų, bet ir skirtingų spalvų ar vietovių, pavyzdžiui, Pietų Prancūzijos Kamargo regiono, druską, kurios rūšys išsiskiria joms būdingu poskoniu“, – sako A. Čepulis.
„Iki“ kokybės ekspertė pristato ir pagrindines druskos rūšių ypatybes.
Rausvoji Himalajų druska. Sakoma, kad ši druskos rūšis yra pati švariausia pasaulyje. Ši druska išgaunama rankomis Himalajų kalnų masyve, dabartinėje Pakistano teritorijoje. Ji pasižymi subtiliu, patiekalo skonius pabrėžiančiu, bet jų neužgožiančiu sūrumu. Savo tekstūra primena rausvus kristalus ir, priešingai nei rafinuota, Himalajų druska naudojama jau paruoštiems patiekalams gardinti. Himalajų druska yra visiškai natūrali ir niekuo neapdorota.
Juodoji druska. Ji išgaunama egzotiškosiose Havajų salose ir yra, kaip ir šios salos, vulkaninės kilmės. Juodoji druska turi švelnų, specifinį skonį. Aktyvuotos anglies priemaišos druskai suteikia juodą spalvą, todėl šiais tamsiais kristalais galima ne tik gardinti jau paruoštas salotas, jūros gėrybių ar žuvies patiekalus, bet ir juos papuošti.
Maldono druska
. Tai Pietų Anglijos Šiaurės jūros pakrantėje išgaunami traškūs druskos kristalai, primenantys snaiges. Ši ypatingų formų druska gaunama natūraliai, pasitelkus saulę ir vėją, išgarinant jūros vandenį. Ji yra kur kas mažiau sūri nei įprasta rafinuota druska. Maldono druska išsiskiria skonio grynumu, todėl dažnai pasitelkiama gardinti šaltiems patiekalams.
Fleur de sel, arba druskos gėlė
. Ši švelnaus skonio, lengva, išvaizda primenanti trapias sulipusias snaiges druska išgaunama iš pilkosios druskos. Fleur de sel yra tikrai lepi. Ji susidaro tik esant tinkamoms oro sąlygoms: kai sausa, šviečia saulė, pučia švelnus, tolygus vėjelis. Ši druska padeda pabrėžti mėsos, žuvies, daržovių patiekalų ir konditerijos gaminių skonius.
Kamargo druska. Ši nerafinuota jūros druska yra naudojama jau tūkstančius metų. Pietų Prancūzijoje esantis Kamargo regionas žymus ne tik dėl rožinių flamingų ir unikalios gamtos, bet ir dėl druskos kalnų, kurie susidaro pakrantėse išgaravus sūriam vandeniui. Šio regiono druską vertinama daugelio gurmanų.
Pilkoji druska. Tai dar vieno Prancūzijos regiono – Bretanės – druska. Savitą spalvą jai suteikia pakrantes dengiantis molis. Pilkoji druska pasižymi kiek klampia, drėgna struktūra, todėl puikiai tinka žuvies patiekalams ar mėsos kepsniams.
Raudonoji druska. Kaip ir juodoji, ši druska išgaunama Havajuose, tik šiai druskai sodriai raudoną ar rudą spalvą suteikia vulkaninės kilmės molis. Švelniai sūriais kristalais tinka gardinti jau paruoštus keptus, sodraus skonio patiekalus. Ypatingą derinį gausite, jei derinsite raudonąją druską su juoduoju šokoladu.
Mėlynoji Persijos druska. Tai rečiausia pasaulyje druska, išgaunama Šiaurės Irane. Išskirtinis ir unikalus jos skonis valgant keičiasi iš ryškaus sūrumo
į švelnų saldumą. Mėlynosios druskos kristalai atspindi saulės šviesą kaip ledas. Dėl savo retumo ir didelės kainos mėlynoji druska dažniausiai naudojama ypatingiems patiekalams papuošti.
Rafinuota druska. Tai gerai pažįstama smulki, balta, išvalyta nuo įvairiausių priemaišų ir mineralų druska, kasama šachtose, o vėliau apdorojama. Ji neturi ryškaus poskonio, todėl yra plačiai naudojama maistui pagardinti, konservuoti ar sūdyti.
Rūkyta druska. Ieškantiems neįprastų skonių ir spalvų A. Čepulis siūlo išbandyti medžių anglies dūmuose rūkytą jūros druską, kuri patiekalams suteiks rūkytiems gaminiams būdingą poskonį. Idealiai tinka sodraus skonio mėsos troškiniams, kepsniams ir ant grotelių keptiems patiekalams.
Tauragėje atidaryta lauko ledo čiuožykla šalia Vytauto stadiono. Tauragės gyventojai ir svečiai kviečiami mėgautis žiemos pramogomis – prie Vytauto stadiono jau paruošta lauko ledo čiuožykla. Visi norintys kviečiami išbandyti čiuožimą ledu, pasimėgauti aktyviu laisvalaikiu ir žiemos džiaugsmais. Primename, kad naudojant
Šeštus metus „Sidabrinėje linijoje“ savanoriaujanti, Suvalkijos sostinėje burianti per 30 kitų savanorių, aktyvi, net keturių Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto fakultetų studentė, energija ir jaunatviškumu užkrečianti Gema Neniškienė gyvenime, rodos, spėja tiek, kad daugelis jaunų žmonių galėtų tik p
UAB Tauragės šilumos tinklai siūlo darbą: Projektų administratoriui (-ei) - specialistui (-ei) ir Biokuro specialistui (-ei). Projektų administratorius (-ė) – specialistas (-ė) darbo aprašymas: – Organizuoti ir koordinuoti atnaujinimų (modernizuojamų) daugiabučių namų projektų įgyvendinimo procesą: dalyvauti su
Net 135 pradedantieji smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai 2024 m. dalyvavo Inovacijų agentūros regioninio verslo plėtros programoje „Verslo skrydis“. 8 mėnesius trukusi programa apėmė įvairiapusę pagalbą pradedantiesiems verslininkams iš 13 savivaldybių – plėtoti augimo planai, konsultuotasi rinkodaros ir pardavimų temom
Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko itin intriguojantis Deimantės Rudžinskaitės knygos „Pasaulietė“ pristatymas, kuriame autorė atvirai pasidalijo savo gyvenimo istorija ir knygos atsiradimo keliais. Renginyje, kurį aplankė gausus klausytojų būrys, autorė pasakojo apie savo patirtį augant Jehovos
Nors šiandien įprasta su sukčiais susidurti interneto svetainėse ir socialinėse medijose, telefoniniai skambučiai, el. laiškai ir SMS išlieka populiariausiais sukčiavimo įrankiais, rodo „Luminor" banko užsakymu atliktas tyrimas. Kaip atpažinti šiuos apgaulės bandymus ir apsaugoti save bei savo finansus, pasakoja &b
Vasario 11 dieną Tauragės rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vytauto Didžiojo universitetu. Sutartis pasirašyta siekiant abipusiai naudingų tikslų – kvalifikuoto pedagogų rengimo ir pakankamo pedagogų poreikio Savivaldybės švietimo įstaigose užtikrinimo. „Bendradarbiavimo užmezgimas su Vytauto
Nuo vasario 1 d. įsigaliojo nauja būsto paskolų refinansavimo tvarka: gyventojai gali nemokamai refinansuoti turimą būsto paskolą, visas refinansavimo išlaidas padengiant naujajam kredito davėjui. „Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovas Darius Burdaitis atkreipia dėmesį, kad nemokamai refinansuoti būstą galima tik kartą per dve
Daugiau kaip 6 tūkst. kartų – tiek vidutiniškai per parą Lietuvoje surenkamas skubios pagalbos telefono numeris 112. Vasario 11-ąją Europoje minima skubios pagalbos telefono numerio 112 diena. Šia proga ekspertai primena, kad pagalbą galima išsikviesti ne tik silpno ryšio zonoje, bet ir visiškai be SIM korte
Vasario 14 ir 15 d. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje pristatoma miuziklo „Matilda" premjera. Daugybę gerbėjų visame pasaulyje turintis, pagal britų rašytojo Roaldo Dahlio knygą pastatytas ir daugiau kaip 100 apdovanojimų įvairiose šalyse pelnęs miuziklas jau daugiau kaip dešimtmetį karaliauja ekranų bei muzi
Vaikui augant, draugų įtaka tik didėja, o laikas, kai bendraamžių nuomonė svarbiausia – paauglystė. Šiuo laikotarpiu vaiko ryšys su šeima gali nublankti ir prioritetą jaunuolis teikia laisvalaikiui su draugais, jam svarbi jų nuomonė, jis nori pritapti ir būti priimtas. Būtent tuomet, anot vaiko teisių gynėjos Virgilijos A
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, vasario 11 d. patruliuodami Tauragės rajone, Paprūdžių kaime, automobilio „Peugeot“ patikrinimą, kurį vairavo vyras, gimęs 1978 m. Patikrinimo metu buvo aptikta neteisėtai gabenama daugiau nei 1 500 pakelių cigarečių „NZ Gold“. Atlikus papildomą kratą vyro na