Tauragės žinios logotipas
Gidas po druskos rūšių pasaulį: ekspertės patarimai, kokią rinktis ir kur naudoti

Gidas po druskos rūšių pasaulį: ekspertės patarimai, kokią rinktis ir kur naudoti

Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.

„Druska nepamainoma gaminant bet kurį patiekalą. Ji padeda subalansuoti skonį. Nuo druskos dydžio priklauso ir jos intensyvumas. Stambi druska dažniau naudojama mėsos ar žuvies patiekalams, daržovių troškiniams. Tuo tarpu ruošiant tešlą, taip pat ir saldžių kepinių, geriau rinktis smulkią druską, nes ji tolygiau pasiskirsto. Pirkėjams siūlome ne tik skirtingų tekstūrų, bet ir skirtingų spalvų ar vietovių, pavyzdžiui, Pietų Prancūzijos Kamargo regiono, druską, kurios rūšys išsiskiria joms būdingu poskoniu“, – sako A. Čepulis.

„Iki“ kokybės ekspertė pristato ir pagrindines druskos rūšių ypatybes.

Rausvoji Himalajų druska. Sakoma, kad ši druskos rūšis yra pati švariausia pasaulyje. Ši druska išgaunama rankomis Himalajų kalnų masyve, dabartinėje Pakistano teritorijoje. Ji pasižymi subtiliu, patiekalo skonius pabrėžiančiu, bet jų neužgožiančiu sūrumu. Savo tekstūra primena rausvus kristalus ir, priešingai nei rafinuota, Himalajų druska naudojama jau paruoštiems patiekalams gardinti. Himalajų druska yra visiškai natūrali ir niekuo neapdorota.

Juodoji druska. Ji išgaunama egzotiškosiose Havajų salose ir yra, kaip ir šios salos, vulkaninės kilmės. Juodoji druska turi švelnų, specifinį skonį. Aktyvuotos anglies priemaišos druskai suteikia juodą spalvą, todėl šiais tamsiais kristalais galima ne tik gardinti jau paruoštas salotas, jūros gėrybių ar žuvies patiekalus, bet ir juos papuošti.

Maldono druska

. Tai Pietų Anglijos Šiaurės jūros pakrantėje išgaunami traškūs druskos kristalai, primenantys snaiges. Ši ypatingų formų druska gaunama natūraliai, pasitelkus saulę ir vėją, išgarinant jūros vandenį. Ji yra kur kas mažiau sūri nei įprasta rafinuota druska. Maldono druska išsiskiria skonio grynumu, todėl dažnai pasitelkiama gardinti šaltiems patiekalams.

Fleur de sel, arba druskos gėlė

. Ši švelnaus skonio, lengva, išvaizda primenanti trapias sulipusias snaiges druska išgaunama iš pilkosios druskos. Fleur de sel yra tikrai lepi. Ji susidaro tik esant tinkamoms oro sąlygoms: kai sausa, šviečia saulė, pučia švelnus, tolygus vėjelis. Ši druska padeda pabrėžti mėsos, žuvies, daržovių patiekalų ir konditerijos gaminių skonius.

Kamargo druska. Ši nerafinuota jūros druska yra naudojama jau tūkstančius metų. Pietų Prancūzijoje esantis Kamargo regionas žymus ne tik dėl rožinių flamingų ir unikalios gamtos, bet ir dėl druskos kalnų, kurie susidaro pakrantėse išgaravus sūriam vandeniui. Šio regiono druską vertinama daugelio gurmanų.

Pilkoji druska. Tai dar vieno Prancūzijos regiono – Bretanės – druska. Savitą spalvą jai suteikia pakrantes dengiantis molis. Pilkoji druska pasižymi kiek klampia, drėgna struktūra, todėl puikiai tinka žuvies patiekalams ar mėsos kepsniams.

Raudonoji druska. Kaip ir juodoji, ši druska išgaunama Havajuose, tik šiai druskai sodriai raudoną ar rudą spalvą suteikia vulkaninės kilmės molis. Švelniai sūriais kristalais tinka gardinti jau paruoštus keptus, sodraus skonio patiekalus. Ypatingą derinį gausite, jei derinsite raudonąją druską su juoduoju šokoladu.

Mėlynoji Persijos druska. Tai rečiausia pasaulyje druska, išgaunama Šiaurės Irane. Išskirtinis ir unikalus jos skonis valgant keičiasi iš ryškaus sūrumo

į švelnų saldumą. Mėlynosios druskos kristalai atspindi saulės šviesą kaip ledas. Dėl savo retumo ir didelės kainos mėlynoji druska dažniausiai naudojama ypatingiems patiekalams papuošti.

Rafinuota druska. Tai gerai pažįstama smulki, balta, išvalyta nuo įvairiausių priemaišų ir mineralų druska, kasama šachtose, o vėliau apdorojama. Ji neturi ryškaus poskonio, todėl yra plačiai naudojama maistui pagardinti, konservuoti ar sūdyti.

Rūkyta druska. Ieškantiems neįprastų skonių ir spalvų A. Čepulis siūlo išbandyti medžių anglies dūmuose rūkytą jūros druską, kuri patiekalams suteiks rūkytiems gaminiams būdingą poskonį. Idealiai tinka sodraus skonio mėsos troškiniams, kepsniams ir ant grotelių keptiems patiekalams.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Dingo vyras! Pareigūnai prašo pagalbos!

Į namus, Tauragės r., Ąžuolynės k., negrįžo Nedas Vasiliauskas, gim. 1981 m. Vyras liekno kūno sudėjimo, apie 170 cm ūgio, tamsiais plaukais, vilkėjo mėlynos spalvos džinsus, pilką languotą džemperį, avėjo baltos spalvos sportinius batus. Žinančius šio vyro buvimo vietą, ar turinčius kitos tyrimui vertingos informacijos, nedelsiant prane&s

Lietuvos kariuomenės UH-60M „Black Hawk“ sraigtasparniai atliko pirmąjį skrydį

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų atstovai atliko UH-60M „Black Hawk“ sraigtasparnių techninio skrydžio paruošimo darbus ir pirmąjį bandomąjį skrydį. Sėkmingo skrydžio metu buvo patikrintos visos pagrindinės orlaivio sistemos, įvertintas jų funkcionalumas bei sklandus veikimas.   „UH-60M „Black Hawk&ldquo

Rudens garsai

Būna garsų, kurie, rodos, yra neatsiejama rudens dalis, kaip ir nukritusių įvairiaspalvių lapų danga po kojomis. Jau dabar kartais jautriai miegančius žmones naktį pažadina keisti iš dangaus sklindantys klykavimai. Iš pradžių tylūs, pamažu artėjantys, garsėjantys, po to vėl tolstantys. Ten danguje, išsirikiavusios trikampiu, sk

Lietuvos kultūros asamblėja kviečia jungtis į protesto mėnesį, kurio finalinėje akcijoje – traktoriai Vilniuje

Šiandien sukanka mėnuo, kai Lietuvos kultūros bendruomenė sužinojo, kad socialdemokratai sulaužė prieš rinkimus duotą pažadą rūpintis kultūros sektoriumi. Rugsėjo 22 d. Kultūros ministerija politiniuose mainuose buvo patikėta antisemitiniam ir grėsmę demokratijos pamatams kuriančiam politiniam projektui.   Tebesitęsiant kovai,

Nauji kriterijai VMI kliento profilyje. Kodėl verta sekti informaciją savo skiltyje? I Mokesčių žinija

Nauji kriterijai VMI kliento profilyje – kokie jie ir kodėl verta kiekvienai įmonei sekti informaciją savo skiltyje. Prie mikrofono - Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento atstovas Rolandas Ivaščenko. Kalbino Laimonas Rimkus. https://open.spotify.com/episode/25ESxTZXzWuvrqwxTccCjM Jei įmonės dar nesusipažino su savo profil

Padangų keitimo sezono pradžia: aplinkosaugininkai primena, kokių taisyklių reikia laikytis keičiant padangas

Pagal Kelių eismo taisykles iki lapkričio 10 d. vasarinės padangos turės būti pakeistos į žiemines. Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad gyventojai susidariusias atliekas – padangas gali priduoti nemokamai, kaip ir kitas automobilių dalis. Keičiant padangas autoservise galima nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičiama. Sugriežtinta

Startavo LEA parama šilumos siurbliams – kompensuos iki 90 proc. šildymo įrangos kainos, ragina paskubėti

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) nuo spalio 1 d. kviečia gyventojus, norinčius įsirengti šilumos siurblius „oras–vanduo“, teikti paraiškas kompensacijai. Tai puiki žinia tiems, kurie skuba modernizuoti savo šildymo sistemas – dabar atsiranda galimybė atgauti net iki 90 % įrenginio kainos! UAB Ecoenerg

Trys žingsniai, kaip paskatinti vaiką pasipasakoti apie savo jausmus

Vaikai ne visuomet pasiryžta savo jausmų pasaulį atverti suaugusiems žmonėms. Tad neretai ir asmeniniai išgyvenimai, džiaugsmai ir rūpesčiai lieka neišsakyti net ir patiems artimiausiems žmonėms. Viena dažnesnių priežasčių, kodėl vaikai nesiryžta pasipasakoti tėvams, anot vaiko teisių gynėjos Gintarės Matiukaitės, yra ta, kad vaikai n

Tauragės gynyboje supančiotos Širvintos

Spalio 19-ąją baigėsi trečiasis Nostra.lt–RKL turas, kuris padovanojo daugybę dramatiškų bei atkaklių dvikovų. Visgi netrūko ir rungtynių, kuriose intrigos pritrūko jau nuo pirmųjų minučių. Mažai intrigos buvo Širvintose, kur vietos „UHB–Group“ (3/2) priėmė „Tauragę“ (2/1). Svečiai iš Žemait

Tauragės sportininkai spindėjo pasaulio svarsčių kilnojimo čempionate

Iš Lenkijos Kališo mieste vykusio pasaulio svarsčių kilnojimo čempionato Tauragės sporto cento sportininkai grįžo su įspūdingais rezultatais. Diana Janušaitė iškovojo aukso medalį ir tapo čempione, o Denisas Chomičius ir Kristupas Griškus pelnė bronzos medalius, užėmę garbingas trečiąsias vietas.   Š

Birutės Baltrušaitytės 85-mečiui – naujas leidinys ir konferencija Tauragėje

Minint Birutės Baltrušaitytės 85-ąsias gimimo metines, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka pristato naują leidinį – antologiją „Laudacija Birutei Baltrušaitytei“, skirtą pagerbti žymios Lietuvos rašytojos, poetės, prozininkės, vertėjos, literatūros mokslini

Tauragės aps. VPK pareigūnai Klaipėdos rajone aptiko nelegalių cigarečių sandėlį

2025 m. spalio 14 d. policijos pareigūnai, tikrindami gautą informaciją apie neteisėtai laikomas cigaretes, nepaženklintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyto pavyzdžio banderolėmis, atliko kratą vyrui, gim. 1956 m., priklausančiose patalpose, Klaipėdos r. Kratos metu, ūkinio pastato garaže, buvo rasta ir paimta 2 500 įvairių cigarečių pake