Egzotiškasis karis – namuose: kelios paprastos taisyklės, kaip paruošti šį patiekalą
Įkelta:
2021-09-15
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Įvaizdinė nuotrauka

Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles. 

Skirtingose virtuvėse – skirtingi priedai

„Lietuviai vis dažniau ryžtasi kulinariniams eksperimentams. Tai rodo ir susidomėjimas parduotuvėse siūlomomis įvairių pasaulio virtuvių įkvėptomis kulinarijos naujienomis. Pirkėjai ragauja ne tik europiečių, bet ir azijiečių pamėgtus patiekalus. Vienas jų – karis: įvairiais prieskoniais pagardintas, dažnai aštrokas su ryžiais arba duona valgomas troškinys. Karis gali būti tiek vegetariškas, gaminamas iš įvairų daržovių, tiek gardinamas vištiena, žuvimi ar jūros gėrybėmis, todėl jis įtinka patiems įvairiausiems skoniams“, – sako V. Juodkazienė.

Karis – iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilęs valgis, šiuo metu mėgstamas daugelyje pasaulio šalių.

Pasak V. Juodkazienės, Indijoje karis gardinamas įvairiausių rūšių daržovėmis, lęšiais arba mėsa. Indiškas karis dažniausiai būna tirštas ir aštrus. Šis patiekalas valgomas kartu su garuose virtais ryžiais ir indiška duona.

Karis populiarus ir korėjiečių virtuvėje. Korėjietiškas karis dažniausiai patiekiamas su ryžiais ir yra gardinamas ciberžole. Malaizijoje gaminant karius naudojama daug ciberžolės, kokosų pieno, česnakų, imbiero, čili pipirų ir krevečių pastos. Filipiniečiai karį dažniausiai gamina su vištiena, o Tailando virtuvėje karis paprastai susideda iš kokosų pieno, mėsos ar žuvies bei daržovių padažo, kurio pagrindą sudaro pasta, pagaminta iš čili, svogūnų arba česnako.

Kelios paprastos taisyklės

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad šis patiekalas sudėtingai paruošiamas, tačiau V. Juodkazienė sako, kad jo virimas yra paremtas keliais paprastais principais.

Pirmasis V. Juodkazienės patarimas gaminant nepaprasto skonio karį – tinkamų prieskonių parinkimas. Prieskoniai patiekalui suteikia ne tik skonį, bet ir tekstūrą. Gaminant karį specialiai jam skirtas pastas galima įsigyti parduotuvėje arba gamintis patiems. Tokiu atveju reikėtų nepamiršti šviežių svogūnų, česnako, imbiero, čili pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių: kmynų, kalendros miltelių netgi cinamono.

Antras svarbus dalykas – kario pagrindas. Paprastai juo tampa trinti pomidorai ir paprikos, jogurtas, grietinėlė arba kokosų pienas, špinatai bei smulkiai supjaustyti svogūnai. Visa kita – fantazijos reikalas. Karį galima gardinti vištiena, jautiena, kiauliena ar kita mėgstama mėsa. Jam puikiai tinka ir balta žuvis arba krevetės, o vegetarai karį dažnai ruošia su moliūgu ar kitomis mėgstamomis daržovėmis.

V. Juodkazienė rekomenduoja šiuo patiekalu pasimėgauti namuose ir dalijasi burnoje tirpstančio vištienos kario receptu.

 

Vištienos karis

Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka

Jums reikės:

Žiupsnelio kalendros prieskonių

Žiupsnelio kmynų

Žiupsnelio ciberžolės

Žiupsnelio cinamono

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos

Šlakelio alyvuogių aliejaus 

Svogūno

Kelių skiltelių česnakų

Gabalėlio imbiero

Puodelio vištienos sultinio

Skardinės konservuotų pomidorų

Vištienos krūtinėlės

Žiupsnelio kukurūzų krakmolo

Pusės puodelio grietinėlės

Šviežios kalendros

 

Pagaminimas:

Pirmiausiai sumaišykite visus prieskonius. Tuomet įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, česnaką bei imbierą, viską kelias minutes pakepkite. Į tą pačią keptuvę pilkite sultinio, pomidorus, prieskonių mišinį ir viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą padažą supilkite į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą kario pagrindą supilkite į keptuvę. Sudėkite kubeliais supjaustytą vištieną, ją šiek tiek patroškinkite ir įberkite žiupsnelį krakmolo, kad padažas sutirštėtų. Galiausiai supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pakepkite. Gautą patiekalą patiekite su ryžiais arba indiška duona, pagardinkite šviežia kalendra. Skanaus!

Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2022-01-16
Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.
Nuotrauka
karamele
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2022-01-09
Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-02
Ant stalo garuojantis karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar pagardinus įmantresniais ingredientais karpis taps tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad karpis šventinius lietuvių stalus puošdavo nuo seno ir kalėdiniu laikotarpiu šios žuvies pardavimai kasmet išauga.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-01
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-30
Iki Kalėdų likus vos mėnesiui prasideda ne tik aktyvus pasiruošimas šventėms, bet ir tylos ir susikaupimo metas – adventas. Senovės lietuviai per adventą ypatingą dėmesį skirdavo susikaupimui, vengdavo linksmybių ir, žinoma, pasninkaudavo – susilaikydavo nuo mėsiško ar apskritai gyvulinės kilmės maisto, todėl prasidėjęs adventas – puiki proga išbandyti įvairiausius vegetariškus patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad augalinės kilmės produktai, tarp pirkėjų, nuosekliai populiarėja, pirkėjų dėmesio sulaukia ir šventiniu laikotarpiu.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-29
Pupelės – subtilaus skonio, naudingų medžiagų kupina daržovė. Pupelėse gausu baltymų bei geležies, todėl šios daržovės ypatingai vertingos tiems, kurie nevalgo mėsos. Ši daržovė – ne tik sveika, bet ir universaliai paruošiama: jos puikiai tinka ir į žiemą mėgstamus troškinius ar sriubas, iš jų gaminami netgi augalinės kilmės kepsniai, mėsainių paplotėliai, įvairiausios užtepėlės. Be to, džiovintas pupeles spintelėse laikyti galima net iki trijų metų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tokios daržovės, kaip pupelės atšalus orams sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo.
Nuotrauka
krvetes
Įkelta:
2021-11-28
Krevetes mėgsta daugelis. Ši jūros gėrybė ypač populiari ruošiant tradicinius Viduržemio jūros šalių ar pietų amerikiečių patiekalus. Visgi, krevečių paruošimo būdų yra pačių įvairiausių, be to, ši subtilaus skonio jūros gėrybė dera tiek prie paprasčiausių, tiek įmantriausių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad krevetės sparčiai populiarėja ir į pirkėjų krepšelius patenka ne tik kasdien, bet ir per šventes.
Nuotrauka
receptai
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-27
Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net ir su vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad visą gruodžio mėnesį pirkėjų susidomėjimas tiek silke, tiek kitos rūšies žuvimis bei jūros gėrybėmis ženkliai šokteli.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-25
Orams vis labiau šąlant norisi jaukaus, šilto ir vaikystę primenančio maisto. Vienas tokių patiekalų – balandėliai. Šis tradicinis patiekalas ne tik paprastai pagaminimas, bet ir nereikalaujantis jokių įmantrių ar brangių ingredientų. Visgi, norintiems pasimėgauti įdomesniais skoniais – vien tik tradiciniu balandėlių receptu apsiriboti nereikia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šaltuoju metų laiku išauga ir pagrindinių balandėlių ingredientų – kopūstų bei smulkintos kiaulienos pardavimai.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-23
Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per Kalėdas, kaip ir per kitas šventes, pirkėjai tampa kur kas išrankesni, nori pasilepinti ir renkasi įmantresnius ingredientus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-21
Lapkričio 21-ąją pasaulyje minima tarptautinė imbierinių sausainių diena. Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau.  
Nuotrauka
suris
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-13
Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas įvairiausių rūšių sūriais jaučiamas ir šventiniu laikotarpiu, kai pirkėjai nori pasilepinti ir jų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir išskirtinesni sūriai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-11
Tikriausiai daugelis nesudvejoję pasakytų, kad perkant maisto produktus daugiausia dėmesio tenka jų kokybei. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė sako, jog tam, kad pirkėjams kasdien būtų užtikrinti aukštos kokybės produktai – nuolat vyksta įvairiausi ją užtikrinantys procesai, todėl pirkėjai gali būti tikri, kad į jų krepšelius patenka tik puikios kokybės, geriausiomis skoninės savybėmis pasižymintis maistas.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
Termometro stulpeliams leidžiantis žemyn ir vis dažniau merkiant lietui yra pats geriausias laikas, kai galite pasimėgauti karštu, jaukumu kvepiančiu šokolado gėrimu, kuris namus pripildys malonaus kvapo ir šventinės nuotaikos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šokolado pasiūla yra itin išaugusi ir pirkėjai gali rinktis įvairių rūšių šokolado, tinkamo ir karštam gėrimui gaminti.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-03
Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-26
Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad didesnis pirkėjų susidomėjimas moliūgais kasmet šiuo laiku išauga pastebimai. O gyventojai į savo krepšelius dedasi ne tik tradicinius, bet ir specialiai Helovino šventei paruoštus moliūgus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-25
Spalio 25-ąją švenčiama Tarptautinė makaronų diena. Italų virtuvės pasididžiavimas –makaronai, ypatingai universalus produktas, kuris puikiai dera ir su daržovėmis, mėsa ir su jūrų gėrybėmis, todėl jį mėgsta tiek visavalgiai, tiek vegetarai ar pesketarai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pirkėjai mėgsta ir renkasi ne tik tradicinius kvietinius makaronus, bet domisi ir sveikesnių produktų kategorijai priskiriamais makaronais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-19
Išaugus lietuvių susidomėjimui sveikatingesniu maistu, ekologiškų produktų asortimentas sparčiai plečiasi. Pirkėjai vis dažniau ieško sveikatai draugiškesnių gėrybių, be to, vis labiau atsigręžiama į poveikį gamtai, tvarią žemdirbystę. Pasikeitęs gyvenimo būdas lemia ir pokyčius parduotuvių lentynose. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ekologiškų prekių pasiūlos augimas yra viena pagrindinių pastarųjų penkerių metų tendencijų.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-18
Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-11
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-29
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-09-26
Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-24
Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.