Tauragės žinios logotipas
Blynų gidas: kaip kepti ir kokius ingredientus naudoti?

Įvaizdinė nuotrauka

Blynų gidas: kaip kepti ir kokius ingredientus naudoti?

Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.

Blynai irgi turi savo madas

Nuo tradicinių miltinių, pagamintų iš bulvių ar kitų daržovių iki pagardintų grietinėle, ledais, vaisiais, klevų sirupu ar šonine. Lietuvių meilė blynams rodoma pačiomis įvairiausiomis formomis, kurios, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, turi netgi savo tendencijas bei madas.

„Šis patiekalas pradėtas valgyti labai seniai, todėl natūralu – jį mėgstantys nuolatos ieško naujų skonių, receptų, gamybos idėjų. Dar visai neseniai amerikietiški blynai atrodė kaip didelė naujovė, tačiau šiandien išpopuliarėjo ir suomiški, australiški bei kiniški blyneliai, taip pat pagaminti iš dribsnių, grikių ar kitų mažiau įprastų ingredientų. Juos lietuviai valgo skirtingu dienos metu, dėl to šis patiekalas gali būti ir pagrindinis, ir desertas. Parduotuvėse turime dešimtis rūšių skirtingų, šviežiai pagamintų, sveriamų blynų bei blynelių, kokybiškų šaldytų gaminių, specialių miltų mišinių blynams kepti. Šiuos produktus mūsų pirkėjai išties mėgsta ir noriai skanauja namuose“, – sako B. Baratinskaitė.

Jos teigimu, kupini didžiulio entuziazmo lietuviai blynus gaminasi ir patys namuose. Tačiau ne kiekvienas jų žino, kokių ingredientų prireikia tobulam rezultatui. Atsižvelgdama į tai, „Maximos“ maisto ekspertė paruošė išsamų blynų gidą, su kuriuo susipažinus šis virtuvės favoritas užkariaus visos šeimos ar savaitgalio pusryčių užsukusių draugų širdis.

Lietiniai

Klasika! Šie blynai gaminami iš skystos tešlos, kuriai naudojama daugiau kiaušinių, pieno ar vandens. Jie liejami per visą keptuvę, kepami svieste, kildinimui gali būti naudojami kepimo milteliai. Svarbiausia, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros, o miltai – persijoti. Šie blynai valgomi su uogiene, skirtingais saldžiais pagardais, taip pat įdaryti mėsa, žuvimi, sūriu, varške, trintomis uogomis, vaisiais. Lietinių virtuozai – prancūzai ir jų elegantiškieji „crepes“, kurių pagrindinė sudedamoji dalis – tikras sviestas, suteikiantis lietiniams traškumo, plonumo ir gražią auksinę spalvą.

Tradiciniai sklindžiai

Gaminami iš tirštesnės tešlos. Jai paruošti naudojami kiaušiniai, įprasti miltai, gali būti įdėta šiek tiek druskos ir cukraus. Į tešlą galima dėti ir tarkuotų obuolių. Blynų forma dažniausiai pasirenkama skirtinga, tačiau nėra didesnė už delną. Tešlai gali būti naudojamos ir mielės. Tuomet blynai iškepa storesni, apvalesni ir putlesni.

Daržovių blynai

Šiai kategorijai priklauso ir tradiciniai bulviniai blynai, ir pagaminti iš cukinijų, moliūgų, morkų ar kitų daržovių. Daržo gėrybės sutarkuojamos, tešlos sulipinimui naudojami kiaušiniai, gali būti įdėta miltų, taip pat reiktų nepamiršti prieskonių. Daržovių blynai valgomi su grietine, varškės ar spirgučių padažu, uogiene. Gali būti įdaryti mėsa.

Žemaičių blynai

Jiems pagaminti prireiks virtų bulvių masės, maltos mėsos, kiaušinių, miltų, svogūnų, prieskonių. Neretai naudojami džiūvėsėliai. Blynų gamybos procesas gali pasirodyti sudėtingesnis, tačiau rezultatas atperka visą įdėtą darbą. Šio patiekalo skonis abejingų nepalieka, o tiems, kurie nenori mėsos, siūloma rinktis grybų įdarą.

Grikių blynai

Sveiki, lengvi ir be galo gardūs. Jų receptas kilęs iš Dzūkijos, o gamybai naudojami mirkyti arba virti grikiai. Tešlos gardinimui taip pat dažnai renkamasi svogūnus, morkas, mėgstamus žalumynus.

Amerikietiški blyneliai

Patiekiami sudėti į apetitą žadinantį bokštą, aplietą klevų sirupu ir paskanintą šonine. Norint purumo, į blynų tešlą įberiami kepimo milteliai, gali būti naudojamas kefyras, kepama svieste. Taip užtikrinama minkšta ir burnoje tirpstanti patiekalo struktūra.

Suomiški blynai „Pannukakku“

Jie kepami kaip vienas didelis blynas orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje. Toks paruošimo būdas lemia, jog tešla išsipučia aplink kraštus, suformuodama gražų auksinį patiekalo atspalvį. Blynams naudojami tradiciniai ingredientai: miltai, pienas, kiaušiniai, sviestas, šiek tiek cukraus ir druskos.

Australiški „Pikeletai“

Šie blynai yra mažesni už tradicinius ir valgomi Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Škotijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Gaminami iš pieno, miltų bei kiaušinių, tik tešla paruošiama tirštesnė nei įprasta. Blynų pavadinimas kilo iš Velse kepamos duonos, kuri – tamsi, lipni ir skalsi.

Kiniški „Bingai“ arba laiškinių svogūnų blynai

Jie traškūs išorinėje, minkštesni viduje ir stulbinantys savo sluoksniais. Įprasta patiekalą vadinti blyneliais, tačiau pastarasis panašesnis į duoną, pagamintą iš neraugintos tešlos. Ji sluoksniuojama su laiškiniais svogūnais ir aliejumi. Blynai dažniausiai patiekiami su specialiu sojų padažu.

Daniški blynai–spurgytės

Jie gaminami iš paprastos tešlos, tačiau kepami specialioje keptuvėje. Taip paruošti labiau primena ne blynelius, o apvalias, sočias ir dangiško skonio spurgas. Jos tampa dar gardesnės, kai viduje – uogienė, bananai ar šokoladinis kremas. Dieviškas desertas!

„Visa tai – tik dalis visų blynų rūšių. Šio patiekalo gamybos būdų yra tiek daug, jog visi lengvai ras savo mėgstamiausią. Be to, blynus gaminti yra lengva ir labai įdomu, todėl sukurti savo originalų ir autentišką receptą kviesčiau kiekvieną. Ir svarbiausia – kepdami blynus nepamirškite įdėti į juos daug meilės!“ – primena B. Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd

Benui Norvilui įteiktas garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragėje paskutinį kartą lankęsis 2018 metais, Benas Norvilas savo viešnagės Lietuvoje metu aplankė Tauragės rajono savivaldybę, kur jam buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Tąkart išvykęs vienas, šįkart sugrįžo į gimtąjį kraštą su šeima. Spėjo sudalyvauti Pasaulio lietuvių žaidynėse ir šeimai apr