Uogienės gali būti sveikos: išbandykite ypatingus receptus, kuriuose nėra cukraus
Įkelta:
2021-08-06
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Straipsnio rengėjų iliustracija

Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąsiai mėgautis sveikesnėmis uogienienės versijomis.

Cukrų keiskite natūraliais saldikliais

„Antra vasaros pusė – pats geriausias metas ruošti uogienes žiemai. Ypač jei mėgstate avietes ar gervuoges – būtent šiuo metu šios uogos yra skaniausios, o ir parduotuvėse jų pasirinkimas itin didelis. Ir nors daugelis galvoja, kad uogienės – skanus, tačiau sveikatai ne itin naudingas produktas – tai nėra tiesa, mat pasirinkus kokybiškus ingredientus arba subalansavus jų kiekius naminėmis uogienėmis galėsite drąsiai mėgautis“, – teigia konditerijos ekspertas.

Nors cukrus nuo seno yra neatsiejama įvairiausių uogienių ar džemų sudedamoji dalis, norint pasigaminti sveikesnę uogienę šis ingredientas nėra būtinas. Svarbiausia – kokybiški jo pakaitalai ir tinkamas skonių balansas. Be to, savo pagamintoje uogienėje ar džeme išvengsite dirbtinių konservantų, dažiklių.

„Uogos – vitaminų ir antioksidantų šaltinis, todėl įsigijus didesnį kiekį šviežių uogų svarbu jas tinkamai pasiruošti žiemai. Viena itin svarbi skanios uogienės virimo taisyklė – kokybiškų uogų pasirinkimas, todėl prieš renkantis uogas uogienėms reikėtų įsitikinti, kad jos yra vienodai sunokusios. Mat jeigu vienos uogos bus prinokusios labiau, kitos – mažiau skirsis jų virimo laikas.Tai reiškia, kad kol išvirs neprinokusios uogos, prinokusios jau praras formą ir sukris į košę“, – sako konditerijos ekspertas.

Antra taisyklė – tinkamas saldiklių pasirinkimas. Jeigu uogienes norite ruošti be ar su kur kas mažiau cukraus, puikiai pasitarnauti gali medus, klevų arba agavų sirupas, netgi džiovinti vaisiai, tokie kaip datulės ar figos. Ir nors, pasak T. Lauvray, tokiu būdu pagamintos uogienės gali būti kiek mažiau saldesnės – naudojant natūralius saldiklius yra labiau atskleidžiamas uogų skonis, be to, natūralūs saldikliai uogienes praturtina švelniais, bet išskirtiniais tik jiems būdingais skoniais.

Pagardinkite šviežiomis žolelėmis

Norint suteikti uogienėms ar vaisių džemams dar ypatingesnį skonį ir praturtinti vitaminais – pagardinti galima pačiomis įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: pavyzdžiui, bazilikas ypatingai tinka su braškėmis, figomis, slyvomis ar persikais.

Kalendros ar petražolės taip pat puikiai tinka ne tik pikantiškuose, bet ir saldžiuose patiekaluose. Pavyzdžiui, kalendrą labai skanu derinti su obuoliais, kriaušėmis, bananais ar mangais. Petražoles – kokosu, mangais, ananasais, greipfrutais ar bananais. Čiobrelį panaudoti galima verdant vyšnių, vynuogių, persikų ar kriaušių uogienes bei džemus. O mėtos dera praktiškai su visomis uogomis, taip pat ir kaulavaisiais ar citrusiniais vaisiais.

Kaip teigia ekspertas, verdant uogienę būtina kartkartėmis nugriebti putas, nes tai – iškilę nešvarumai. Kitaip jie nusės apačioje ir susimaišys su uogomis ir vaisiais.

Prieš pilant uogienę į stiklainius būtinai reikėtų įsitikinti, kad jie tikrai švarūs. Jų kaitinti tikrai nebūtina, nes pilant uogienę aukštos temperatūros pasterizacija įvyksta savaime. Taip pat nebūtina laikyti stiklainių apvertus aukštyn, nes tai neturės įtakos greitesniam ar lėtesniam uogienės gedimui.

T. Lauvray kvapnių uogienių siūlo pasigaminti ir namuose ir dalijasi keliais nepaprastai skaniais, tačiau sveikais uogienių receptais.

 

Aviečių, imbierų ir žaliųjų citrinų uogienė

Jums reikės:

1 kg aviečių

2 vnt. žaliųjų citrinų

5 v. š. šviežio, smulkiai tarkuoto imbiero

1 l medaus

Pagaminimas:

Į puodą berkite nuplautas uogas, medų, imbierus ir tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę, supilkite žaliosios citrinos sultis. Virkite apie 5 minutes, kol masė taps pakankamai tiršta. Uogienę išpilstykite į švarius stiklainius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

 

Slyvų uogienė su datulėmis

Jums reikės:

1,5 kg mėlynųjų slyvų

300 g datulių

100 ml vandens

1 a. š. cinamono

Pagaminimas:

Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Ant jų supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol uogienė gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite. Gautą uogienę supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Skanaus!

 

 

 

Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2022-01-16
Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.
Nuotrauka
karamele
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2022-01-09
Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-02
Ant stalo garuojantis karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar pagardinus įmantresniais ingredientais karpis taps tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad karpis šventinius lietuvių stalus puošdavo nuo seno ir kalėdiniu laikotarpiu šios žuvies pardavimai kasmet išauga.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-01
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-30
Iki Kalėdų likus vos mėnesiui prasideda ne tik aktyvus pasiruošimas šventėms, bet ir tylos ir susikaupimo metas – adventas. Senovės lietuviai per adventą ypatingą dėmesį skirdavo susikaupimui, vengdavo linksmybių ir, žinoma, pasninkaudavo – susilaikydavo nuo mėsiško ar apskritai gyvulinės kilmės maisto, todėl prasidėjęs adventas – puiki proga išbandyti įvairiausius vegetariškus patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad augalinės kilmės produktai, tarp pirkėjų, nuosekliai populiarėja, pirkėjų dėmesio sulaukia ir šventiniu laikotarpiu.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-29
Pupelės – subtilaus skonio, naudingų medžiagų kupina daržovė. Pupelėse gausu baltymų bei geležies, todėl šios daržovės ypatingai vertingos tiems, kurie nevalgo mėsos. Ši daržovė – ne tik sveika, bet ir universaliai paruošiama: jos puikiai tinka ir į žiemą mėgstamus troškinius ar sriubas, iš jų gaminami netgi augalinės kilmės kepsniai, mėsainių paplotėliai, įvairiausios užtepėlės. Be to, džiovintas pupeles spintelėse laikyti galima net iki trijų metų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tokios daržovės, kaip pupelės atšalus orams sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo.
Nuotrauka
krvetes
Įkelta:
2021-11-28
Krevetes mėgsta daugelis. Ši jūros gėrybė ypač populiari ruošiant tradicinius Viduržemio jūros šalių ar pietų amerikiečių patiekalus. Visgi, krevečių paruošimo būdų yra pačių įvairiausių, be to, ši subtilaus skonio jūros gėrybė dera tiek prie paprasčiausių, tiek įmantriausių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad krevetės sparčiai populiarėja ir į pirkėjų krepšelius patenka ne tik kasdien, bet ir per šventes.
Nuotrauka
receptai
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-27
Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net ir su vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad visą gruodžio mėnesį pirkėjų susidomėjimas tiek silke, tiek kitos rūšies žuvimis bei jūros gėrybėmis ženkliai šokteli.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-25
Orams vis labiau šąlant norisi jaukaus, šilto ir vaikystę primenančio maisto. Vienas tokių patiekalų – balandėliai. Šis tradicinis patiekalas ne tik paprastai pagaminimas, bet ir nereikalaujantis jokių įmantrių ar brangių ingredientų. Visgi, norintiems pasimėgauti įdomesniais skoniais – vien tik tradiciniu balandėlių receptu apsiriboti nereikia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šaltuoju metų laiku išauga ir pagrindinių balandėlių ingredientų – kopūstų bei smulkintos kiaulienos pardavimai.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-23
Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per Kalėdas, kaip ir per kitas šventes, pirkėjai tampa kur kas išrankesni, nori pasilepinti ir renkasi įmantresnius ingredientus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-21
Lapkričio 21-ąją pasaulyje minima tarptautinė imbierinių sausainių diena. Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau.  
Nuotrauka
suris
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-13
Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas įvairiausių rūšių sūriais jaučiamas ir šventiniu laikotarpiu, kai pirkėjai nori pasilepinti ir jų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir išskirtinesni sūriai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-11
Tikriausiai daugelis nesudvejoję pasakytų, kad perkant maisto produktus daugiausia dėmesio tenka jų kokybei. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė sako, jog tam, kad pirkėjams kasdien būtų užtikrinti aukštos kokybės produktai – nuolat vyksta įvairiausi ją užtikrinantys procesai, todėl pirkėjai gali būti tikri, kad į jų krepšelius patenka tik puikios kokybės, geriausiomis skoninės savybėmis pasižymintis maistas.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
Termometro stulpeliams leidžiantis žemyn ir vis dažniau merkiant lietui yra pats geriausias laikas, kai galite pasimėgauti karštu, jaukumu kvepiančiu šokolado gėrimu, kuris namus pripildys malonaus kvapo ir šventinės nuotaikos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šokolado pasiūla yra itin išaugusi ir pirkėjai gali rinktis įvairių rūšių šokolado, tinkamo ir karštam gėrimui gaminti.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-03
Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-26
Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad didesnis pirkėjų susidomėjimas moliūgais kasmet šiuo laiku išauga pastebimai. O gyventojai į savo krepšelius dedasi ne tik tradicinius, bet ir specialiai Helovino šventei paruoštus moliūgus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-25
Spalio 25-ąją švenčiama Tarptautinė makaronų diena. Italų virtuvės pasididžiavimas –makaronai, ypatingai universalus produktas, kuris puikiai dera ir su daržovėmis, mėsa ir su jūrų gėrybėmis, todėl jį mėgsta tiek visavalgiai, tiek vegetarai ar pesketarai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pirkėjai mėgsta ir renkasi ne tik tradicinius kvietinius makaronus, bet domisi ir sveikesnių produktų kategorijai priskiriamais makaronais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-19
Išaugus lietuvių susidomėjimui sveikatingesniu maistu, ekologiškų produktų asortimentas sparčiai plečiasi. Pirkėjai vis dažniau ieško sveikatai draugiškesnių gėrybių, be to, vis labiau atsigręžiama į poveikį gamtai, tvarią žemdirbystę. Pasikeitęs gyvenimo būdas lemia ir pokyčius parduotuvių lentynose. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ekologiškų prekių pasiūlos augimas yra viena pagrindinių pastarųjų penkerių metų tendencijų.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-18
Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-11
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-29
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-09-26
Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-24
Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.