Straipsnio rengėjų nuotr.
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Ryžiai kitaip
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros sezonu daug žmonių atsigręžia į sveiką gyvenseną ir renkasi lengvesnius patiekalus. Tai lemia ir pasikeitusius pirkėjų įpročius, norą įsigyti sveikesnių produktų, dažniau užkandžiauti ne greito maisto restoranuose, o vietoje to savo namų virtuvėse gamintis daugiau organizmui vertingų maisto medžiagų turinčių patiekalų.
„Pasaulinėje rinkoje pastebimas ryžių pardavimų augimas, todėl džiaugiamės, kad ir mūsų lankytojai gali rinktis tarp įvairios produkcijos mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynose. Pirkėjams mes siūlome platų sveikų produktų asortimentą, kuriame galima rasti įvairiausių rūšių ryžių – raudonųjų, juodųjų, plikytų bei, žinoma, apvaliųjų, ypatingai tinkančių rizoto gamybai“, – sako E. Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo.
„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.
Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem rizoto receptais, atpūsiančiais į virtuves itališko dvelksmo.
Veganiškas rizoto su grybais
Reikės: 250 g pasirinktų grybų, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, smulkiai supjaustyto svogūno, 3 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako, žiupsnelio druskos, pusantro puodelio apvaliųjų ryžių, 5 puodelių daržovių sultinio, ½ puodelio mielių, 1/3 puodelio petražolių ir smulkinto balzamiko.
Įkaitinkite didelį puodą iki vidutinės ugnies ir į jį pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus, svogūnus, česnaką. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos ir maišydami masę virkite maždaug 10 min. Tuomet suberkite ryžius ir pavirkite dar apie 2–3 min. Į šią masę supilkite 2 puodelius sultinio, o masei šiek tiek sutirštėjus, supilkite likusius. Virkite viską dažnai maišydami iki kol rizotas suminkštės. Kai ryžiai bus paruošti, supilkite mieles ir viską dar kartą sumaišykite.
Tuo metu į iki vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę dėkite grybus, pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus ir viską pagardinkite žiupsneliu druskos. Kepkite grybus iki kol jie gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir supilkite balzaminį actą. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2–3 min. Kai tai padarysite, į paruoštą rizotą įpilkite grybų padažą, pagardinkite petražolėmis ir viską išmaišykite. Rizotą patiekite dubenėliuose.
Karališkasis rizoto su vištiena
Reikės: 50 g sviesto, 85 g rūkytų lašinių taukų, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 250 g stambiai supjaustytų jūsų pasirinktų grybų, 300 g apvaliųjų ryžių, 150 ml balto sauso vyno, 1,4 l vištienos sultinio, 140 g virtos ir smulkiai supjaustytos vištienos, 50 g tarkuoto parmezano, žiupsnelio petražolių.
Įkaitintoje didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Dėkite lašinių taukus ir kepkite dar 5 min. ant silpnos ugnies. Suberkite svogūną, kepkite dar 10 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite grybus ir viską toliau maišydami virkite 5 min.
Tuomet suberkite ryžius į puodą verdančio vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2 min., kol jie taps skaidrūs. Į mišinį supilkite vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti. Tuomet supylę ketvirtadalį vištienos sultinio virkite dar 20 min., iki kol tekstūra pasidarys kreminė, primenanti pudingą.
Į išvirtus ryžius berkite vištienos gabaliukus, viską trumpai pašildykite. Dėkite parmezaną ir petražoles, tuomet uždenkite viską ir palikite 5 min., kad į ryžius įsigertų daugiau skysčio. Patiekalą galite pagardinti papildomai pridėdami parmezano.
„Šis karališkasis ryžių patiekalas gali būti gaminamas ir be vištienos. Taip jis puikiai tiks vegetarams, kurie į savo maisto racioną nori įnešti daugiau įvairovės. Nebijokite eksperimentuoti, nes rizotas – nėra kaprizingas patiekalas, į jį galite įtraukti daugiau žalumynų ar žuvies produktų“, – pataria maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
Tauragės miesto šventėje 2025 m. B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka pakvietė krašto bendruomenę ir svečius ne tik pramogauti, bet ir lavinti kritinį mąstymą, domėtis įvairove bei įsitraukti į kūrybą. Bibliotekos kiemelis šventės metu virto gyvu žinių, kūrybos ir atradimų centru. Lankytojai dalyvavo kūrybinėse d
Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriuje darbą pradėjo vyriausioji specialistė (asmenų su negalia reikalų koordinatorė) Giedrė Kaveckienė. Ji bus atsakinga už asmenų su negalia teisių apsaugą, socialinę integraciją bei viešųjų paslaugų prieinamumo gerinimą. Viena iš svarbiausių užduočių – rinkti ir anali
Tauragės miesto šventėje graikų-romėnų imtynių treneriui Jonui Sabučiui iškilmingai suteiktas Tauragės rajono savivaldybės garbės piliečio vardas! Tarybos sprendimu garbės piliečio vardas suteiktas už ilgametį profesionalų trenerio darbą, svarų indėlį į Tauragės vardo garsinimą Lietuvoje ir pasaulyje. Apdovanojimą Jonui Sabučiui įtei
Šeštadienio pavakarę rinkosi ištikimiausi džiazo mylėtojai ir tie, kurie palaiko muzikuojantį jaunimą. Vyko projekto „Džiazo Jūra“ finalinis koncertas. Jei koncerto pradžioje žiūrovų galvas dengė skėčiai, koncertui įpusėjus bijančių sušlapti mažėjo, slopo lietus. Atėnės Ravinkaitės atliekama M
Jei festivalis „Tauragė Jazzׅ“ šiltuoju metų laiku kviečia suaugusiuosius mėgautis įžymybių rengiamais pasirodymais, kasmet viduržiemį prasidedantis projektas „Džiazo Jūra“ suburia jaunus muzikantus ir suteikia galimybę groti džiazą patiems. Šį šeštadienį jaunuoliai savo sunkaus darbo vaisių prist
Šiandien Tauragėje vyks du šiuolaikinio meno performansai, kviečiantys patirti meną per kūną, garsą ir erdvę. Abu pasirodymai yra šių metų festivalio „Kvadratu“ programos dalis ir kartu vieni pirmųjų Tauragės miesto šventės renginių. Festivalio tema „Kaimynystė“ šiemet skirta stiprinti sant
Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Jurbarko gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl buto padegimo. Jam paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė. Bylos duomenimis, 35 metų D. Č. 2024 m. gruodžio mėnesį atvyko pasisvečiuoti pas buvusią sugyventinę ir jos draugą į Tauragės rajone, Eičių kaime, esantį butą. Visi trys pradėjo vart
Šiais begalinio skubėjimo laikais kiekvienas skriejame savo darbų orbitose, todėl vis mažiau bendraujame su giminėmis, draugais ir kolegomis. Be to, laisvesnę minutę iš mūsų išplėšia visagalis internetas, televizija. Mus veikia ne tik ekrano magija, bet ir, kaip dažnai galvojame, galimybė apie viską sužinoti greitai. Ret
Kaip skelbia sinoptikai, šiandien visoje Lietuvoje prognozuojama stipri perkūnija, intensyvus lietus ir gūsingas vėjas. Nuo vidurdienio sudėtingiausios oro sąlygos formuosis pietiniuose ir rytiniuose Lietuvos regionuose. AB „Kelių priežiūra“ komanda šiems reiškiniams ruošiasi iš anksto ir stiprina budė
Gegužės 23–25 dienomis Tauragė tapo tarptautiniu jaunimo sporto susitikimų tašku – Bastilijos sporto komplekse įvyko pagrindinis Erasmus+ projekto „SPORTS – Strengthening Partnerships and Opportunities through Recreational Team Sports“ renginys: trijų dienų tarptautinis jaunimo rankinio turnyras. Penki partneri
Gegužės 26–30 dienomis Tauragės rajono savivaldybės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje viešėjo svečiai iš Kroatijos – Karlovaco miesto Ivano Gorano Kovačičiaus viešosios bibliotekos direktorė Kristina Čunović ir bibliotekininkė Sanja Graša. Vizitas įvyko vykdant „Erasmus+“ prog
Birželio 2-4 d. policijos pareigūnai fiksavo neatsakingus vairuotojus, kurie vairuodami transporto priemones naudojosi mobiliojo ryšio priemonėmis ir nesegėjo saugos diržų. Nors vairuotojai apie sugriežtintą kontrolę buvo įspėti iš anksto socialiniuose tinkluose, tačiau daugelis į šį policijos pareigūnų įspėjimą nesureagavo ir