Straipsnio rengėjų nuotr.
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Ryžiai kitaip
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros sezonu daug žmonių atsigręžia į sveiką gyvenseną ir renkasi lengvesnius patiekalus. Tai lemia ir pasikeitusius pirkėjų įpročius, norą įsigyti sveikesnių produktų, dažniau užkandžiauti ne greito maisto restoranuose, o vietoje to savo namų virtuvėse gamintis daugiau organizmui vertingų maisto medžiagų turinčių patiekalų.
„Pasaulinėje rinkoje pastebimas ryžių pardavimų augimas, todėl džiaugiamės, kad ir mūsų lankytojai gali rinktis tarp įvairios produkcijos mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynose. Pirkėjams mes siūlome platų sveikų produktų asortimentą, kuriame galima rasti įvairiausių rūšių ryžių – raudonųjų, juodųjų, plikytų bei, žinoma, apvaliųjų, ypatingai tinkančių rizoto gamybai“, – sako E. Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo.
„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.
Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem rizoto receptais, atpūsiančiais į virtuves itališko dvelksmo.
Veganiškas rizoto su grybais
Reikės: 250 g pasirinktų grybų, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, smulkiai supjaustyto svogūno, 3 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako, žiupsnelio druskos, pusantro puodelio apvaliųjų ryžių, 5 puodelių daržovių sultinio, ½ puodelio mielių, 1/3 puodelio petražolių ir smulkinto balzamiko.
Įkaitinkite didelį puodą iki vidutinės ugnies ir į jį pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus, svogūnus, česnaką. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos ir maišydami masę virkite maždaug 10 min. Tuomet suberkite ryžius ir pavirkite dar apie 2–3 min. Į šią masę supilkite 2 puodelius sultinio, o masei šiek tiek sutirštėjus, supilkite likusius. Virkite viską dažnai maišydami iki kol rizotas suminkštės. Kai ryžiai bus paruošti, supilkite mieles ir viską dar kartą sumaišykite.
Tuo metu į iki vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę dėkite grybus, pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus ir viską pagardinkite žiupsneliu druskos. Kepkite grybus iki kol jie gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir supilkite balzaminį actą. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2–3 min. Kai tai padarysite, į paruoštą rizotą įpilkite grybų padažą, pagardinkite petražolėmis ir viską išmaišykite. Rizotą patiekite dubenėliuose.
Karališkasis rizoto su vištiena
Reikės: 50 g sviesto, 85 g rūkytų lašinių taukų, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 250 g stambiai supjaustytų jūsų pasirinktų grybų, 300 g apvaliųjų ryžių, 150 ml balto sauso vyno, 1,4 l vištienos sultinio, 140 g virtos ir smulkiai supjaustytos vištienos, 50 g tarkuoto parmezano, žiupsnelio petražolių.
Įkaitintoje didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Dėkite lašinių taukus ir kepkite dar 5 min. ant silpnos ugnies. Suberkite svogūną, kepkite dar 10 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite grybus ir viską toliau maišydami virkite 5 min.
Tuomet suberkite ryžius į puodą verdančio vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2 min., kol jie taps skaidrūs. Į mišinį supilkite vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti. Tuomet supylę ketvirtadalį vištienos sultinio virkite dar 20 min., iki kol tekstūra pasidarys kreminė, primenanti pudingą.
Į išvirtus ryžius berkite vištienos gabaliukus, viską trumpai pašildykite. Dėkite parmezaną ir petražoles, tuomet uždenkite viską ir palikite 5 min., kad į ryžius įsigertų daugiau skysčio. Patiekalą galite pagardinti papildomai pridėdami parmezano.
„Šis karališkasis ryžių patiekalas gali būti gaminamas ir be vištienos. Taip jis puikiai tiks vegetarams, kurie į savo maisto racioną nori įnešti daugiau įvairovės. Nebijokite eksperimentuoti, nes rizotas – nėra kaprizingas patiekalas, į jį galite įtraukti daugiau žalumynų ar žuvies produktų“, – pataria maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
Kelionės – tai ne tik puiki galimybė pamatyti pasaulį, bet ir proga patirti įspūdžių, susijusių su sėkme ir netikėtumais. Kartais užtenka vieno drąsaus žingsnio ar sprendimo, kad kelionė taptų ne tik nuotykiu, bet ir įsimintina laimėjimų istorija. Šiame straipsnyje pristatome penkias išskirtines vietas, kuriose galite išb
Valstybės, savivaldybių bei „Sodros“ biudžetai jau patvirtinti, tad aišku, kaip gyvensime 2025 metais. Socialinės apsaugos ir darbo srityje svarbu žinoti, kad kitąmet augs senatvės, negalios ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijos, tikslinės kompensacijos žmonėms su negalia, vienišo asmens i&scaro
Nuo kitų metų „Sodra" mokės po indeksavimo padidintas pensijas. Pirmiausia, sausio mėnesį, didesnių sumų sulauks senatvės pensijų, negalios pensijų, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei žmones gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, m
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorės konkursą laimėjo Žaneta Maziliauskienė – Projektų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, visus metus laikinai vykdžiusi direktorės funkcijas. Naujas pareigas ji pradės eiti nuo sausio 2 dienos. „Šiandien rašau pareiškimą a
Vasarą padangos patiria įvairių išbandymų – nuo aukštos temperatūros iki ilgų kelionių dideliu greičiu. Netinkama priežiūra gali lemti greitesnį jų dėvėjimąsi, o tai ne tik sumažina saugumą, bet ir reikalauja papildomų išlaidų. Tinkamai prižiūrėdami padangas galite prailginti jų tarnavimo laiką ir užtikrinti geresnį sukib
Trečiadienį Tauragės rajono taryba pritarė visuomenės susižavėjimo sulaukusiai idėjai savivaldybės administracijai įsigyti šiuo metu privačiose rankose esantį Tauragės banko pastatą. Priimtas sprendimas pradėti procedūras siekiant įvertinti galimybę pirkti šį istorinį pastatą už konkrečią kainą, kurią atskiru sprendimu dar turės priim
Kadastriniai matavimai – svarbus procesas, leidžiantis nustatyti nekilnojamojo turto ribas, tikslų plotą ir kitus reikšmingus parametrus. Lietuvoje šie matavimai atliekami pagal griežtai reglamentuotas taisykles, kurios užtikrina tikslumą ir atitiktį teisės aktams. Kas yra kadastriniai matavimai? Tai procesas, kurio metu atlie
Kelionės su mažu biudžetu dažnai laikomos kompromisų pilnu išbandymu, tačiau tai nėra tiesa. Jei mokate planuoti ir žinote, kur ieškoti, galite atrasti daugybę nebrangių, tačiau puikių kelionių krypčių. Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų ir rekomendacijų, kur keliauti, kad sutaupytumėte, bet kartu patirtumėte nei&scar
Vyriausioji rinkimų komisija patenkino Tauragės savivaldybės tarybos narės Rimos Bandzinaitės-Latožienės prašymą atsistatydinti ir pripažino tarybos nario įgaliojimus nutrūkus nesuėjus terminui. R. Bandzinaitę-Latožienę Tauragės savivaldybės taryboje pakeis Liberalų sąraše pirmoji tarybos nario mandato negavusi kandidatė Sonata Jurgil
Visada džiaugiuosi, kai parašo dailininkas, kraštietis, Tauragės Garbės pilietis, apdovanotas Tauragės apskrities garbės ženklu „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“ Alfonsas Čepauskas. Jo neišmatuojamoje ir neaprėpiamoje kūrybos versmėje visada randama naujienų. Ar tai būna nauji dailės, grafikos darbai, ar skulptūros
Etninės kultūros globos taryba savivaldybių kultūros ir švietimo skyriams išsiuntė raštą, kuriame raginama puoselėti lietuviškas tradicijas advento ir kalėdiniu laikotarpiu. Jame atkreipiamas dėmesys, kad Lietuva pasižymi ypač turtingomis ir išskirtinėmis kalendorinių švenčių tradicijomis. Jų puoselėjimą i
Pirmadienį gūsingo vėjo išversti medžiai ir nulaužtos šakos pridarė nemažai žalos tinklui. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, iš viso yra daugiau 1000 pažeistų tinklo vietų, kur reikia atlikti remonto darbus. Padarinius operatyviai šalina daugiau kaip 200 brigadų, tačiau darbus sunkina tebe&