Straipsnio rengėjų nuotr.
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Ryžiai kitaip
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros sezonu daug žmonių atsigręžia į sveiką gyvenseną ir renkasi lengvesnius patiekalus. Tai lemia ir pasikeitusius pirkėjų įpročius, norą įsigyti sveikesnių produktų, dažniau užkandžiauti ne greito maisto restoranuose, o vietoje to savo namų virtuvėse gamintis daugiau organizmui vertingų maisto medžiagų turinčių patiekalų.
„Pasaulinėje rinkoje pastebimas ryžių pardavimų augimas, todėl džiaugiamės, kad ir mūsų lankytojai gali rinktis tarp įvairios produkcijos mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynose. Pirkėjams mes siūlome platų sveikų produktų asortimentą, kuriame galima rasti įvairiausių rūšių ryžių – raudonųjų, juodųjų, plikytų bei, žinoma, apvaliųjų, ypatingai tinkančių rizoto gamybai“, – sako E. Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo.
„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.
Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem rizoto receptais, atpūsiančiais į virtuves itališko dvelksmo.
Veganiškas rizoto su grybais
Reikės: 250 g pasirinktų grybų, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, smulkiai supjaustyto svogūno, 3 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako, žiupsnelio druskos, pusantro puodelio apvaliųjų ryžių, 5 puodelių daržovių sultinio, ½ puodelio mielių, 1/3 puodelio petražolių ir smulkinto balzamiko.
Įkaitinkite didelį puodą iki vidutinės ugnies ir į jį pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus, svogūnus, česnaką. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos ir maišydami masę virkite maždaug 10 min. Tuomet suberkite ryžius ir pavirkite dar apie 2–3 min. Į šią masę supilkite 2 puodelius sultinio, o masei šiek tiek sutirštėjus, supilkite likusius. Virkite viską dažnai maišydami iki kol rizotas suminkštės. Kai ryžiai bus paruošti, supilkite mieles ir viską dar kartą sumaišykite.
Tuo metu į iki vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę dėkite grybus, pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus ir viską pagardinkite žiupsneliu druskos. Kepkite grybus iki kol jie gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir supilkite balzaminį actą. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2–3 min. Kai tai padarysite, į paruoštą rizotą įpilkite grybų padažą, pagardinkite petražolėmis ir viską išmaišykite. Rizotą patiekite dubenėliuose.
Karališkasis rizoto su vištiena
Reikės: 50 g sviesto, 85 g rūkytų lašinių taukų, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 250 g stambiai supjaustytų jūsų pasirinktų grybų, 300 g apvaliųjų ryžių, 150 ml balto sauso vyno, 1,4 l vištienos sultinio, 140 g virtos ir smulkiai supjaustytos vištienos, 50 g tarkuoto parmezano, žiupsnelio petražolių.
Įkaitintoje didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Dėkite lašinių taukus ir kepkite dar 5 min. ant silpnos ugnies. Suberkite svogūną, kepkite dar 10 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite grybus ir viską toliau maišydami virkite 5 min.
Tuomet suberkite ryžius į puodą verdančio vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2 min., kol jie taps skaidrūs. Į mišinį supilkite vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti. Tuomet supylę ketvirtadalį vištienos sultinio virkite dar 20 min., iki kol tekstūra pasidarys kreminė, primenanti pudingą.
Į išvirtus ryžius berkite vištienos gabaliukus, viską trumpai pašildykite. Dėkite parmezaną ir petražoles, tuomet uždenkite viską ir palikite 5 min., kad į ryžius įsigertų daugiau skysčio. Patiekalą galite pagardinti papildomai pridėdami parmezano.
„Šis karališkasis ryžių patiekalas gali būti gaminamas ir be vištienos. Taip jis puikiai tiks vegetarams, kurie į savo maisto racioną nori įnešti daugiau įvairovės. Nebijokite eksperimentuoti, nes rizotas – nėra kaprizingas patiekalas, į jį galite įtraukti daugiau žalumynų ar žuvies produktų“, – pataria maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
Ligita Baracevičiūtė, ,,Vet anima" veterinarijos klinikos Tauragėje gydytoja apie augintinių parengimą rudeniui ir žiemai. - Priežiūra lauke būnančių gyvūnų (kiemo šuniukai, katės, etc.) - Kaip tinkamai išvesti pasivaikščioti - pėdutės, apranga, kiti aksesuarai. - Vitaminai, papildai žiemos sezonui. Kailio priežiūra. Pėdučių
Gruodžio 14 d. Palangos koncertų salėje vyks ypatingas gyvo garso koncertas, kuriame pirmą kartą pasirodys legendinis Lietuvos atlikėjas Ovidijus Vyšniauskas kartu su sūnumi Adomu Vyšniausku. Nors Adomas Vyšniauskas jau kelis metus yra žinomas muzikos pasaulyje, o jo dainos „Aš judu“, „Prisimin
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Vaida Mitkuvienė apie susirgimus gripu, COVID‘u ar kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Kokia situacija Tauragės mieste ir krašte? Kokia situacija Tauragės mieste ir krašte? Rekomendacijos, kaip i&scaro
Artėja Kalėdos I Gintarė Rakauskienė ir Šarūnė Stasytienė apie renginių programąLaidoje „Dienos svečias“ – viešnios – Gintarė Rakauskienė, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė ir Šarūnė Stasytienė, Kultūros skyriaus vedėja. Apie Kalėdinių renginių ciklą Tauragėje, apie eglės įžiebimo v
Lapkričio 18-29 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) kariai dalyvavo tarptautinėse pratybose „Stingdantys vėjai 2024“ (angl. „Freezing winds“), kurios vyko Suomijos teritorinės jūros ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse, salų archipelage. Lietuvos KJP tarptautinėse pratybose atstovavo
Lapkričio 21 d. Žemės ūkio ministerijoje vykusioje kokybiško maisto konferencijoje „Auginame čia, Lietuvoje!” apdovanoti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2024“ nugalėtojai, žiniomis apie vaikų mitybą ir kokybiško maisto svarbą dalijosi šios srities žinovai. Viceministrė įteikė padėkas savivaldybėms
Sekmadienį pirmajame muzikinio televizijos projekto „X faktorius“ finale tarp dvylikos geriausių dalyvių pasirodys ir dvi tauragiškės – naujomis dainomis pradžiugins Atėnė Ravinkaitė ir Viltė Kirstukaitė. Abiem nuo mažens dainuojančioms tauragiškėms būtinas kraštiečių palaikymas, nes tik žiūrovų balsai l
Teisingumo ministerija skelbia viešą konkursą notaro pareigoms užimti Šilalės rajono savivaldybėje (1 vieta). Norintieji dalyvauti konkurse privalo atitikti Lietuvos Respublikos notariato įstatymo 3 straipsnyje numatytus reikalavimus. Prašymą leisti dalyvauti konkurse ir reikiamus dokumentus Teisingumo ministerijai ga
Sunkiai gyjančios kojų opos yra sudėtinga problema, daranti įtaką pacientų fizinei, psichologinei ir socialinei gerovei. Kojų opos smarkiai pablogina paciento gyvenimo kokybę: sukelia stresą, skausmą, gali būti juntamas blogas žaizdos kvapas, didėja infekcijų rizika, tampa sunku palaikyti kasdienę higieną, prisitaikyti drabužius ir avalynę, mažėja
Tauragės pilies menėse lapkričio 15 d. atidaryta Lietuvos švietimo muziejaus ir parfumerės Jolantos Cinaitienės parengta paroda „Istorijos kvapai: nuo Kleopatros iki Napoleono“. Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ lankytojai iki 2025 m. vasario 10 d. turės galimybę nosimi patirti istoriją, sužinoti, kaip vystės
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su 3 civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 42 tūkst. eurų (42 229,11), kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariams Vygandui Kamarauskui ir Arūnui Pupšiui bei Pagėgių savivaldybės ta
Nuo šių metų gruodžio 1 d. keičiasi Vaiko teisių linijos darbo laikas. Nuo šiol vaikus ir tėvus vaiko teisių gynėjai tel. nr. 0 800 10 800 konsultuos šešias dienas per savaitę – pirmadienį–šeštadienį nuo 8.00 iki 20.00 val. Tokį sprendimą paskatino beveik dvigubai išaugęs kreipimųsi į Vai