Straipsnio rengėjų nuotrauka
Kiauliena – Lietuvoje nuo seno užima mėsos lyderių pozicijas. Kiauliena vasarą populiari, nes suteikia plačias galimybes išbandyti skirtingus grilio patiekalus. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. O viena populiariausių yra sprandinė. Ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalo, kuris ruošiant grilyje – neleidžia mėsai išdžiūti.
Ir kasdieniam, ir šventiniam stalui
„Kiauliena Lietuvoje yra itin mėgstama. Jos iš visų mėsos rūšių pirkėjai nuperka daugiausiai. Norėdami pasiūlyti aukščiausios kokybės kiaulieną – glaudžiai bendradarbiaujame su augintojais. Tarp pirkėjų vasarą populiariausi griliui skirti kiaulienos patiekalai: šašlykai ir dešrelės. Dažniausiai šių produktų pardavimai išauga savaitgaliais bei šventinėmis dienomis ir prieš jas, pavyzdžiui, Žolines. Kiauliena yra ypatingai universali mėsa: ją galima paruošti ir itin paprastai ir prabangiai ar netgi egzotiškai. Būtent dėl šios priežasties kiauliena valgoma kasdien ir puikuojasi ant šventinio stalo“, – sako ekspertas.
Viena iš labiausiai pamėgtų kiaulienos dalių – sprandinė. Sprandas – raumenys iš pomentės dalies. Kiaulienos sprandinė yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.
Universaliai paruošiama
Kaip teigia ekspertas, patiekalai iš kiaulienos sprandinės ypatingai yra mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir Azijoje. Būtent iš šios dalies yra gaminami šašlykai, kepsniai, sprandinė dažnai dedama ir įvairiausius troškinius.
Sprandinė puikiai tinka ir pasaulyje taip pamėgtos plėšytos kiaulienos gamybai, kurią naudoti galima plėšytos kiaulienos mėsainiams, takams arba buritoms ruošti. Plėšyta kiauliena dažnai derinama su kopūstų salotomis coleslaw ir keptomis bulvėmis. Azijoje kiaulienos sprandinė dažnai naudojama wok keptuvėje gaminamies patiekalams: derinama su azijietiškais makaronais, ryžiais arba keptomis daržovėmis.
Visgi Lietuvoje, ypač šiltuoju metu laiku, populiariausiu kiaulienos patiekalu išlieka šašlykas. Kaip teigia ekspertas, ruošiant sprandinę šašlykams mėsą kelias valandas geriausia yra pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate – taip, anot jo, atskleisite daugiausiai mėsos skonio ir aromato. Be to, ruošiant šį patiekalą, nepamirškite sprandinės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip mėsa iškeps tolygiai. G. Bačkovas siūlo vietnamiečių mėgstamą kiaulienos sprandinės receptą, kuris patiks ir patiems išrankiausiems valgytojams.
Vietnamieško stiliaus kiaulienos sprandinė
Straipsnio rengėjų nuotrauka
Jums reikės:
Kiaulienos sprandinės
1⁄4 puodelio žuvies padažo
1⁄4 puodelio šviežių žaliosios citrinos sulčių
1⁄4 puodelio cukraus
4 skiltelių česnako
2 čili pipirų
Susmulkintos kalendros
Susmulkintų svogūno laiškų
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
Patiekimui:
Supjaustyto agurko
Supjaustytos salotos lapų
Supjaustytų pomidorų
Pagaminimas:
Nedideliame indelyje sumaišykite žuvies padažą, žaliųjų citrinų sultis, cukrų, smulkintą česnaką, čili pipirą, kalendrą, svogūno laiškus, druską ir pipirus. Gautą padažą užpilkite ant kiaulienos sprandinės. Viską padėkite į šaldytuvą ir jame laikykite apie 4 valandas. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Išimkite kiaulieną iš marinato, nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska bei pipirais. Kiaulieną dėkite ant grotelių ir kepkite apie pusantros valandos arba tol, kol mėsos termometras rodys 140 laipsnių. Išimkite kiaulieną iš kepsninės, tuomet leiskite mėsai apie 10 minučių pailsėti. Galiausiai mėsą supjaustykite ir patiekite su supjaustytu agurku, salotomis ir pomidorais. Skanaus!
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti
Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl
Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo
Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc
Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai..
Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži
Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo
Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai
Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“. Renginys vyks Tauragės meno mokykloj
Paauglystė – laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusiųjų pasaulio, pasižymintis išskirtinėmis patirtimis, naujais atradimais ir galimybėmis. Visgi, ne paslaptis, kad šis gyvenimo etapas jauniems žmonėms gali sukelti ir nemažai iššūkių. Kaip geriau suprasti, ką išgyvena paaugliai, ir kaip suaugusieji gali padėt
Nuo šiol gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir tręšiamaisiais produktais. Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos. „Te