Straipsnio rengėjų nuotr.
Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.
Ir garnyras, ir pagrindinis patiekalas
„Rugpjūtis – geriausias metas kulinariniams eksperimentams su daržovėmis. Mat būtent šiuo metu parduotuvėse turime ypatingai didelį vietinių ūkininkų užaugintų daržo gėrybių asortimentą: nuo šviežių bulvių, morkų iki pomidorų ar cukinijų. Daržoves ruošti galima įvairiausiais būdais – iš jų virti sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausias salotas, troškinti, tačiau kai kurios gėrybės ypatingai skanios ir keptos kepsninėje. Tokiu būdu paruoštos daržovės įgauna dūminio skonio“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Anot maisto ekspertės, kepsninėje keptas daržoves galima naudoti ir kaip garnyrą: jas ypatingai skanu derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Tačiau keptos daržovės gali tapti ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Jas patiekti galima su įvairiausiais natūralaus jogurto pagrindu pagamintais padažais, varškės kremais ar sūriais.
V. Juodkazienei pritaria ir maisto tinklaraščio „Aš Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Amelija Kuzmarskė. Tinklaraštininkė pasakoja, kad nors neturi ypatingai patogios kepsninės, tiek ji, tiek visa jos šeima labai mėgsta ant ugnies keptą maistą. „Dažniausiai maistą ant ugnies kepame vasarą, tačiau ir rudenį bei pavasarį neatsisakome šio smagumo“, – šypsosi ji.
Straipsnio rengėjų nuotr.
Sezoninė mityba – svarbu
Kalbėdama apie mėgstamiausius grilio patiekalus Amelija sako, kad ant kepsninės gamina ne tik „mėsiškus“ patiekalus: ant grilio jai labai patinka kepti ir įvairiausias daržoves: cukinijas, paprikas, svogūnus. Taip pat ir grybus bei sūrius: kamamberą, lietuviškąjį varškės ar halumio sūrį. Jos šeima mėgsta ir ant grilio keptą žuvį. O paskutinius kelis metus, A. Kuzmarskė prisipažino labai pamėgusi grilyje kepti folijoje suvyniotas šviežias bulvytes – būtent jos yra tapusios tinklaraštininkės „firminiu“ grilio patiekalu.
Paklausta, ar patiekalų bei receptų pasirinkimui įtaką daro sezoniniai produktai, ji patikina – sezoninė mityba svarbi ne tik jai, bet ir visai jos šeimai
„Patys auginame įvairias daržoves, todėl pirmosios bulvytės, morkytės ir kitos daržovės visada yra šventė tiek mums, tiek vaikams. Stengiamės visus metus daržoves ir vaisius rinktis kuo labiau pagal sezoną. Dabar laukiu lietuviškų obuolių, kvapniems pyragams ir prasidedančių moliūgų, sriuboms ir blynams gaminti“, – pasakoja ji.
Maisto tinklaraštininkė dalijasi folijoje keptų bulvių receptu. Anot jos, šiuo būdu paruoštos bulvės puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.
„Tai – tiesiog nuostabus būdas paruošti šviežias bulvytes ant griliaus ar laužo. Minkštutės, kvapnios bulvytės, užlietos išsilydžiusiu tąsiu ir išraiškingu pelėsiniu sūriu yra gal kiek netikėtas, bet fantastiškas griliaus patiekalas“, – intriguoja A. Kuzmarskė.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu
Jums reikės:
16 vnt. nedidelių šviežių bulvyčių
70 g sviesto
Poros saujų mėgstamų žolelių (geriausiai tinka šviežios petražolės, krapai, rozmarinai, raudonėliai, laiškiniai česnakai)
6 česnako skiltelių
Kmynų
Druskos
Sūrio su baltuoju pelėsiu
Pagaminimas:
Pirmiausiai Amelija švariai nuplautas bulvytes sumauna ant iešmų. Iešmus su bulvytėmis ji deda ant folijos, gausiai barsto smulkintomis žolelėmis, kmynais ir česnakais, nepagaili druskos ir šalia išdėlioja sviesto riekeles. Bulvytes su priedais Amelija įvynioja į foliją nepagailėdama jos, kad kepimo metu neišbėgtų sviestas ir prieskoniai. Sūrį maisto tinklaraštininkė suvynioja į dvigubą foliją taip, kad neišbėgtų, nes kepdamas jis taps skystas. Tuomet Amelija iki vidutinės kaitros įkaitina grilį. Grilyje su daug žarijų ji kepa bulvytes vis vartydama ir stengdamasi neperplėšti folijos.
Tinklaraštininkė bulves rekomenduoja kepti apie 30-40 min., tačiau bulvių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir žarijų kaitros. Kai bulvės jau beveik iškepusios, į grilį ji deda ir sūrį. Jam prireiks vos 5-10 min, kad šis išsilydytų. Galiausiai Amelija bulvytes išvynioja iš folijos ir šalia patiekia iškeptą skystą sūrį. Skanaus!
Straipsnio rengėjų nuotr.
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad smulkieji verslininkai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2025 m. Tai ypač aktualu gyventojams, kurie veiklą pradės vykdyti jau nuo sausio mėn. pradžios, nes jie turėtų pasiruošti iš anksto ir verslo liudijimą įsigyti nelaukiant paskutinių šių metų dienų. Patogiausia tą padar
Mintimis dalinasi Janina Pukelienė, Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos direktorė. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/6ZvaPL4Dh9acIKZ3Y3y4hR ...iš istorijos... - Prisiminėme visus keturis buvusius mokyklos direktorius nuo pirmojo iki ketvirtojo - Valentiną Pocevičių, Algirdą Medeikį, Eugenijų Šaltį
Vakar, gruodžio 10 d., Šilutės miesto gyventojams šventinės nuotaikos trumpam subliuško. Gerokai po vidurnakčio policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad trys asmenys, automobilių stovėjimo aikštelėje, šokinėja užlipę ant automobilio „Audi“ stogo. Įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais,
Tauragės kultūros centre, Edmundo Mažrimo parodų salėje eksponuojama tapybos paroda „Užtvanka/Potvynis“. Dailininkas Šarūnas Šarkauskas gimė 1967 metais Kaune. Šiuo metu gyvena ir kuria Palangoje. Nuo 1991 metų dalyvauja menininkų grupių parodose, pleneruose, rengia personalines tapybos darbų parodas.
Kas yra anglies monoksidas? Anglies monoksidas (CO) yra bespalvės ir bekvapės dujos, kurios susidaro degimo proceso metu, kai nėra pakankamai deguonies. Šios dujos yra ypač pavojingos, nes jų negalima pastebėti nei rega, nei uosle. Anglies monoksidas gali kauptis jūsų namuose dėl prasto vėdinimo ar netinkamai veikiančių prietaisų, naudojanč
Tinkamai parinkti langai, garažo vartai, roletai ir žaliuzės gali pagerinti jūsų namų komfortą, funkcionalumą ir estetinį patrauklumą. Jie ne tik užtikrina energijos taupymą ir saugumą, bet ir prisideda prie jūsų gyvenamosios aplinkos jaukumo. Šie elementai svarbūs ne tik techniniu požiūriu, bet ir kaip svarbi interjero ir eksterjero dalis.
Balkonas gali tapti jaukia poilsio oaze, jei tinkamai suderinsite baldus ir augalus. Net ir mažiausia erdvė gali būti pritaikyta poilsiui ar pasisėdėjimams su šeima ir draugais. Pasirinkę tinkamus balkono baldus ir pridėję žalumos, sukursite harmoningą ir estetišką aplinką. Pateikiame keletą idėjų, kaip tai padaryti. Tinkamų baldų pa
Lietuvių kalba – viena seniausių ir unikaliausių pasaulyje. Nors ja kalba tik apie 3 milijonus žmonių, ji išlieka gyvybiškai svarbi ne tik Lietuvoje gyvenantiems, bet ir užsieniečiams, dirbantiems ar turintiems asmeninių ryšių su Lietuva. Lietuvių kalbos kursai tampa populiariu pasirinkimu tiek pradedantiesiems, tiek nori
Tauragė žengia į naują turizmo erą: pretenduoja tapti vienu lankomiausių Lietuvos miestu, o galbūt net ir Europos svetingumo sostine. Tokią ateitį šiam miestui prognozuoja ekspertai, pamatę koks ambicingas projektas įgyvendintas Tauragėje – renovuotas šimtametę istoriją turintis viešbutis „Tauragė“. Po
Mintimis dalinasi Žydrūnas Mačaitis, FK „Tauras“ vartininkų Lietuvos futbolo U17 bei miesto senjorų komandos treneris ir Darius Gvildys FK „Tauras“ vyr. treneris. https://open.spotify.com/episode/27Mgfb1fV9ZVmqUSQBR2Bm Gruodžio 10-oji — Futbolo diena. Manoma, kad futbolas atsirado dar senovės Egipte. Mokslininkai ten
Kviečia teikti paraiškas Tauragės rajono savivaldybės sportininkų ir trenerių skatinimui premijomis už aukštą meistriškumą – sporto rezultatus pasiektus per 2024 metų II pusmetį. Paraiškas piniginėms premijoms gauti gali teikti Savivaldybėje registruotos visų teisinių formų sporto įstaigos ir fiziniai asmenys, gyv