Tauragės žinios logotipas
Ant Žolinės stalo – tinklaraštininkės Amelijos bulvės nuo iešmo ir netikėtas jų pagardas

Straipsnio rengėjų nuotr.

Ant Žolinės stalo – tinklaraštininkės Amelijos bulvės nuo iešmo ir netikėtas jų pagardas

Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.

Ir garnyras, ir pagrindinis patiekalas

„Rugpjūtis – geriausias metas kulinariniams eksperimentams su daržovėmis. Mat būtent šiuo metu parduotuvėse turime ypatingai didelį vietinių ūkininkų užaugintų daržo gėrybių asortimentą: nuo šviežių bulvių, morkų iki pomidorų ar cukinijų. Daržoves ruošti galima įvairiausiais būdais – iš jų virti sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausias salotas, troškinti, tačiau kai kurios gėrybės ypatingai skanios ir keptos kepsninėje. Tokiu būdu paruoštos daržovės įgauna dūminio skonio“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, kepsninėje keptas daržoves galima naudoti ir kaip garnyrą: jas ypatingai skanu derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Tačiau keptos daržovės gali tapti ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Jas patiekti galima su įvairiausiais natūralaus jogurto pagrindu pagamintais padažais, varškės kremais ar sūriais.

V. Juodkazienei pritaria ir maisto tinklaraščio „Aš Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Amelija Kuzmarskė. Tinklaraštininkė pasakoja, kad nors neturi ypatingai patogios kepsninės, tiek ji, tiek visa jos šeima labai mėgsta ant ugnies keptą maistą. „Dažniausiai maistą ant ugnies kepame vasarą, tačiau ir rudenį bei pavasarį neatsisakome šio smagumo“, – šypsosi ji.

Straipsnio rengėjų nuotr.

Sezoninė mityba – svarbu

Kalbėdama apie mėgstamiausius grilio patiekalus Amelija sako, kad ant kepsninės gamina ne tik „mėsiškus“ patiekalus: ant grilio jai labai patinka kepti ir įvairiausias daržoves: cukinijas, paprikas, svogūnus. Taip pat ir grybus bei sūrius: kamamberą, lietuviškąjį varškės ar halumio sūrį. Jos šeima mėgsta ir ant grilio keptą žuvį. O paskutinius kelis metus, A. Kuzmarskė prisipažino labai pamėgusi grilyje kepti folijoje suvyniotas šviežias bulvytes – būtent jos yra tapusios tinklaraštininkės „firminiu“ grilio patiekalu.

Paklausta, ar patiekalų bei receptų pasirinkimui įtaką daro sezoniniai produktai, ji patikina – sezoninė mityba svarbi ne tik jai, bet ir visai jos šeimai

„Patys auginame įvairias daržoves, todėl pirmosios bulvytės, morkytės ir kitos daržovės visada yra šventė tiek mums, tiek vaikams. Stengiamės visus metus daržoves ir vaisius rinktis kuo labiau pagal sezoną. Dabar laukiu lietuviškų obuolių, kvapniems pyragams ir prasidedančių moliūgų, sriuboms ir blynams gaminti“, – pasakoja ji.

Maisto tinklaraštininkė dalijasi folijoje keptų bulvių receptu. Anot jos, šiuo būdu paruoštos bulvės puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

„Tai – tiesiog nuostabus būdas paruošti šviežias bulvytes ant griliaus ar laužo. Minkštutės, kvapnios bulvytės, užlietos išsilydžiusiu tąsiu ir išraiškingu pelėsiniu sūriu yra gal kiek netikėtas, bet fantastiškas griliaus patiekalas“, – intriguoja A. Kuzmarskė.

Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu

Jums reikės:

16 vnt. nedidelių šviežių bulvyčių

70 g sviesto

Poros saujų mėgstamų žolelių (geriausiai tinka šviežios petražolės, krapai, rozmarinai, raudonėliai, laiškiniai česnakai)

6 česnako skiltelių

Kmynų

Druskos

Sūrio su baltuoju pelėsiu

Pagaminimas:

Pirmiausiai Amelija švariai nuplautas bulvytes sumauna ant iešmų. Iešmus su bulvytėmis ji deda ant folijos, gausiai barsto smulkintomis žolelėmis, kmynais ir česnakais, nepagaili druskos ir šalia išdėlioja sviesto riekeles. Bulvytes su priedais Amelija įvynioja į foliją nepagailėdama jos, kad kepimo metu neišbėgtų sviestas ir prieskoniai. Sūrį maisto tinklaraštininkė suvynioja į dvigubą foliją taip, kad neišbėgtų, nes kepdamas jis taps skystas. Tuomet Amelija iki vidutinės kaitros įkaitina grilį. Grilyje su daug žarijų ji kepa bulvytes vis vartydama ir stengdamasi neperplėšti folijos.

Tinklaraštininkė bulves rekomenduoja kepti apie 30-40 min., tačiau bulvių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir žarijų kaitros. Kai bulvės jau beveik iškepusios, į grilį ji deda ir sūrį. Jam prireiks vos 5-10 min, kad šis išsilydytų. Galiausiai Amelija bulvytes išvynioja iš folijos ir šalia patiekia iškeptą skystą sūrį. Skanaus!

Straipsnio rengėjų nuotr.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Viešoji biblioteka įgyvendina projektą apie sensorinius pojūčius

Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti

Kompromisai pasiekti: Seimas pritarė poligonų steigimui Šilalės ir Tauragės rajonuose

Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl

Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklai šiemet bus įteikti dviem tauragiškėms

Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo

Iš pokalbių su Meilute: ech...gaila žmogaus...

Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas  ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc

Adomas Vyšniauskas I  Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Adomas Vyšniauskas I Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai.. 

Leonas Somovas ir violončelių duetas surengs unikalų koncertą sostinėje: šis derinys leidžia man tyrinėti nepažintas teritorijas

Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži

Jaunuolių susidomėjimas savanoriška tarnyba Lietuvos kariuomenėje šovė į aukštumas

Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo

Aistringa Roko Yan premjera – pristato intymią temą gvildenantį vaizdo klipą „Pabučiuok“

Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai

Kviečia edukacinių koncertų projektas „Muzikiniai rudenys“

Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“.    Renginys vyks Tauragės meno mokykloj

Medicinos psichologė papasakojo, kuo ypatingas paauglių mąstymas ir kaip juos geriau suprasti

Paauglystė – laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusiųjų pasaulio, pasižymintis išskirtinėmis patirtimis, naujais atradimais ir galimybėmis. Visgi, ne paslaptis, kad šis gyvenimo etapas jauniems žmonėms gali sukelti ir nemažai iššūkių. Kaip geriau suprasti, ką išgyvena paaugliai, ir kaip suaugusieji gali padėt

Tręšiantiems laukus mėšlu ūkininkams mažėja administracinė našta

Nuo šiol gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir tręšiamaisiais produktais.  Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos. „Te