Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau mėgaudamiesi šviežiais produktais nepamirškite, kad šiuo metu – geriausias laikas daržoves ir vaisius pradėti ruošti žiemai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad būtent dabar parduotuvėse yra itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinkimas, todėl svarbu pagalvoti apie tai, ką valgysime žiemą.
„Vasarai įpusėjus sodo ir daržo gėrybes: vaisius, uogas ir daržoves, pradedame ruošti žiemai. Pastebime, kad pirkėjų įpročiai keičiasi. Mūsų seneliams ir proseneliams būdavo įprasta naminėmis konservuotomis daržovėmis, vaisiais ar kompotais prikrauti pilnas spinteles, rūsius ar sandėliukus, tačiau dabar pirkėjai šaltajam sezonui ruošiasi kiek kukliau ir gamina tiek konservuotų gėrybių, kiek žada suvalgyti per sezoną“, – teigia komunikacijos vadovė.
Anot jos, išanalizavus pardavimų duomenis matoma, kad pastaruoju metu pirkėjai linkę įsigyti mažesnės talpos – nuo 0,25 l iki 1,5 l – stiklainius. Tokios talpos stiklainiuose patogiausia paruošti tinkamą kiekį atsargų žiemai.
Konservuoti – nesudėtinga
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad vaisių ir daržovių konservavimas yra nuo seno išlikusi tradicija. Be to, atsargų ruošimas yra ir puikus būdas kovoti su maisto švaistymu. Nors iš pirmo žvilgsnio šis procesas galėtų pasirodyti ilgas ir sudėtingas – taip tikrai nėra. O tinkamai užkonservuoti produktai vartojimui yra tinkami nuo 8 mėnesių iki metų.
Kaip teigia ekspertė, vienas iš populiariausių konservavimų būdų – karščiu, sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami iki 85–90 laipsnių įkaitintame vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis.
Anot jos, kalbant apie daržoves, sveikiausias jų konservavimo būdas – rauginimas. Geriausia raugti kopūstus, agurkus, burokėlius, taip pat – salierus, paprikas. Rauginti produktai pasižymi dideliu vitamino C, antioksidantų, geležies bei probiotikų kiekiu. Į racioną įtraukus raugintų daržovių rečiau puola peršalimo ligos, mažiau genda dantys, gražėja oda.
„Vasaros gėrybių konservavimas nereikalauja nei daug laiko, nei jėgų, nei įmantrių produktų. Pagrindiniai produktai, kurių prireiks, tai paprasčiausias cukrus, actas ir druska. Konservavimo procese ypač svarbi yra druska. Ji ne tik apsaugo nuo gedimo, bet padeda pašalinti skystį iš vandeningų daržovių ir tokiu būdu jas padaro traškesnes“, – atskleidžia V. Juodkazienė.
Nebijokite improvizuoti su prieskoniais
Kiti likę ingredientai taip pat reikalingi ne tik konservuotų produktų skoniui pagerinti, jie neleidžia augti bakterijoms ir pelėsiams, todėl tokiu būdu yra prailginamas daržovių, vaisių ir uogų galiojimo laikas. Maisto ekspertė pasakoja, jog be pagrindinių konservavimui reikalingų medžiagų, taip pat reikėtų naudoti ir įvairius prieskonius bei žoleles, kurie maisto produktams suteikia papildomo skonio.
Kmynai, puikiai tinka kopūstams raugti, o krapai – agurkams. Tie patys pipirai konservuojamam maistui suteikia taip reikalingo aštrumo. Vis tik nereikėtų apsiriboti klasikiniais prieskoniais – nebijokite eksperimentuoti. Jeigu norite savo ruošiamoms daržovėms suteikti gaivaus skonio – naudokite mėtas ir čiobrelius, o jei norite vaisiams suteikti išskirtinesnio skonio – juos gardinkite gvazdikėliais, rozmarinu arba vaismedžių lapais.
Kaip teigia ekspertė, verdant uogienes taip pat galima eksperimentuoti ir naudoti pačius įvairiausius ingredientus, pradedant išskirtinio skonio prieskoniais tokiais kaip cinamonas, gvazdikėliai, šviežias rozmarinas, mėtos ar čiobreliai ir baigiant pačiais netikėčiausiais priedais, tokiais kaip imbieras ar netgi šokoladas.
V. Juodkazienė dalijasi ir keliais konservuotų sodo gėrybių receptais.
Konservuoti agurkai
Jums reikės:
Agurkų
Vandens
Saujos krapų
Kelių skiltelių česnako
Šaukšto druskos
Šaukšto cukraus
Kelių šaukštelių acto
Saujos juodųjų serbentų lapų
Saujos šviežių rozmarinų
Kelių žirnelių juodųjų pipirų
Pagaminimas:
Į stiklainį sudėkite krapus, juodųjų serbentų lapus, sumeskite česnako skilteles ir pipirų žirnelius. Puode įkaitinkite vandenį, į jį įdėkite cukraus, druskos ir acto ir viską kelias minutes pavirkite. Gautu marinatu užpilkite agurkus. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10-15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.
Konservuotos kriaušės
Jums reikės:
2 kg kriaušių
1,5 l vandens
Cukraus
1 vnt. citrinos
6 vnt. gvazdikėlių
Pagaminimas:
Kriaušes nuplaukite ir gerai nusausinkite. Tuomet išimkite sėklas ir kotelius bei supjaustykite storais ketvirčiais. Sudėkite kriaušes į stiklainius ir supilkite vandenį, tačiau nepersistenkite, nes stiklainiuose reikės palikti vietos sirupui. Sirupą gaminkite iš vandens ir cukraus: puode užkaitinkite 1,5 litro vandens, suberkite cukrų ir palaukite kol jis ištirps. Tuomet įspauskite citrinos sultis, vėl užvirinkite sirupą ir pavirkite kelias minutes. Į kiekvieną stiklainį dėkite po gvazdikėlį ir ką tik užvirusiu sirupu užpilkite kriaušes. Pridenkite stiklainius dangteliais. Tuomet į švaraus puodo dugną dėkite rankšluostį, įstatykite stiklainius ir pilkite vandens, kad apsemtų stiklainius kiek daugiau nei iki pusės. Kaitinkite, kol užvirs ir virkite apie 20 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.
Marinuoti pomidorai
Jums reikės:
Pomidorų
Kelių žirnelių juodųjų pipirų
Kelių lauro lapų
Čili pipiro
Kelių skiltelių česnako
Vandens
100 ml acto
1,5 šaukšto druskos
3 šaukštų cukraus
Pagaminimas:
Pirmiausiai į puodą įpilkite vandens, įdėkite druskos, cukraus ir acto. Viską kelias minutes pavirkite ir atvėsinkite. Tuomet į stiklainį sudėkite nepjaustytus pomidorus, lauro lapus, pipirus bei čili pipirą, česnako skilteles ir užplikite paruoštu marinatu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite iki 10-15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir paliktite visiškai atvėsti. Skanaus!
Tauragė ir Lietuva neteko garsaus aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko Sendaikčių turguje sutikau seną draugą. Pardavinėjo laikrodį su gegute... – Kodėl parduodi? Gal sugedęs? – paklausiau juokais. – Ne, rodyklės dar sukasi, bet gegutė nustojo kukuoti, – liūdnai atsakė draugas. –
Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną įteiktas unikalus apdovanojimas – „Sidabrinės nendrės“ premija. „Sidabrinės nendrės“ laureatu išrinktas Tauragės apskrities policijos kapelionas Remigijus Saunorius. Kapeliono veikla išsiskiria gebėjimu reaguoti į šiandienos aktualijas ir inicijuoti pokyčiu
Čekijoje vykusiame tarptautiniame bokso turnyre „Trutnov open 2025” Lietuvai atstovavę keturi tauragiškiai parvežė du aukso ir du sidabro medalius. Turnye dalyvavo 150 boksininkų iš 9 šalių (Vokietija, Tunisas, Izraelis, Slovakija, Vengrija, Lenkija, Latvija, Čekija ir Lietuva). Aukso medalį iškovojo Austėja
Vidaus reikalų ministerija, siekdama gerinti Lietuvos visuomenės pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, didinti jos informuotumą civilinės saugos srityje bei ugdyti savisaugos kultūrą, inicijavo mobiliosios programėlės LT72 sukūrimą. Ši aplikacija jau yra prieinama elektroninėse parduotuvėse APP STORE ir GOOGLE PLAY. „Dabartinė sa
Kovo 11-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, LR Seimo rūmuose iškilmingos ceremonijos metu visų Lietuvos savivaldybių jaunimo atstovams signatarų vardu įteiktos trispalvės ir simboliniai Kovo 11-osios akto dokumentai. Šie šalies nepriklausomybę patvirtinantys ženklai įteikti deleguotai Tauragės Žalgirių gimn
Kovo 11-osios minėjimo renginiai Tauragėje buvo išskirtiniai. Vienas ryškiausių akcentų – šventinės akcijos „Su gimtadieniu, Lietuva“ metu ant Tauragės rajono savivaldybės pastato stogo uždainavo choras „Jūra“, kuris savo dainomis pasveikino Lietuvą 35-ųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių
Balandžio 26-ąją Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre (KVMT) vyks dviejų dalių šiuolaikinės choreografijos vakaras „Hommage à Čiurlionis", dedikuotas M. K. Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Pirmoje dalyje – vienaveiksmis šokio spektaklis, kuriame KVMT baleto trupė, skambant kompozitoriaus Arvydo Malcio sukurtai
Protezai šimtmečiais buvo patikimas sprendimas siekiant atkurti prarastus dantis, susigrąžinti šypseną ir kramtymo funkciją. Sužinoti, išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie dantų protezus – labai svarbu, nes iš dalies tai nulemia ir protezų tarnavimo laiką bei sėkmę. Dantų protezų tipai &n
„Mano dainų istorijos – tai mano gyvenimas, kuriame yra ir juodo, ir balto“, – sako bardas, dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis-Pagulbis. Dainas tarsi dienoraščius vartantis kūrėjas prisimena svarbiausius savo gyvenimo įvykius, kuriuose būta ir KGB verbavimo, o taip pat – tėviškės prisiminimai,
Penktadienį Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje atidaryta Ingridos Tautkutės paroda „Vidinės Erdvės“. Menininkė Ingrida Tautkutė tauragiškius kviečia į unikalią kelionę per žmogaus vidinį pasaulį su savo ketvirtąja paroda „Vidinės Erdvės“. Tai abstrakcijos ir simbolikos susiliejima
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ šiemet švenčia kartu su nepriklausoma Lietuva – 35-erius Laisvės ir kūrimosi metus. 1990-ieji – ne tik šiuolaikinės Valstybės, bet ir modernios atminties saugojimo tradicijos Tauragėje pradžia. 35-eri metai valstybės istorijoje – neilgas laiko tarpas, tačia
Kovo 15 d Respublikos ir Bažnyčios gatvėse vyks tradicinė Kaziuko mugė, kuri kasmet sukviečia tiek vietinius gyventojus, tiek miesto svečius. Visą dieną šurmuliuos amatininkai, tautodailininkai, kūrėjai bei maisto gamintojai, siūlydami unikalius rankų darbo gaminius, gurmaniškus skanėstus, lietuviško dizaino kūrinius.