Tauragės žinios logotipas
Voveraitės – vieni laukiamiausių grybų: karščio sukel

Voveraitės – vieni laukiamiausių grybų: karščio sukelti iššūkiai ir trys abejingų nepaliksiantys receptai

Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.

„Grybų paklausa išauga jau vasaros viduryje, o lietuviškos voveraitės kasmet yra itin laukiamos. Voveraites siūlyti pirkėjams pradėjome dar antrąją liepos savaitę ir lentynas pasiekę grybai iš karto atkreipė pirkėjų dėmesį. Vis dėlto didžiausią pardavimų piką voveraitės pasiekia rugpjūčio mėnesį, kai išauga ir jų pasiūla“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirmosios lietuviškos voveraitės pakuojamos į 200 g indelius. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų grybų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. Voveraičių indelis kainuoja 3,99 Eur.

„Katastrofiška“ vasara

Didžiausios Baltijos šalyse pievagrybių auginimu ir kitų grybų prekyba užsiimančios bei prekybos tinklui „Iki“ voveraites tiekiančios bendrovės „Baltic Champs“ pardavimų vadybininkas Gediminas Apčelauskas pasakoja, kad dėl buvusios kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukė.

„Ši vasara – ekstremali. Voveraičių turime tiek, kiek patys galime išsaugoti tam tikroje temperatūroje, nes spiginant saulei miške jos išdega. Tad kol kas labai jaučiasi jų trūkumas“, – teigia G. Apčelauskas ir priduria, kad liepa, atsižvelgiant į voveraičių kiekį, nuostolingas.

„Per mėnesį tebuvome nusipirkę vieną ar dvi partijas šių grybų, nes jų paprasčiausiai dėl kaitros nebuvo. Žinoma, kai pasitaiko viena ar dvi lietingesnės dienos – jų vis atsiranda. Nedidelė dalis voveraičių auga ir drėgnesnėse miško vietose“, – pasakoja G. Apčelauskas

Ekspertas teigia, kad Širvintų rajone įsikūrusi įmonė daugiausiai voveraičių perka iš Švenčionių ir Varėnos rajono. Jų tiekiamos voveraitės – natūralūs, miške užaugę, tačiau kruopščiai atrinkti, aukščiausios kokybės grybai, todėl voveraičių derliaus gausumas ir pasiūla visiškai priklauso nuo oro.

Šįmet, palyginus su praėjusiais metais, superkama tris kartus mažiau voveraičių. Tačiau prieš trejus-ketverius metus, kai buvo lietingesnės vasaros, joms augti buvo idealios sąlygos. Tuomet per sezoną buvo superkama 100-120 tonų voveraičių. Tačiau kaip bus šįmet – kol kas neaišku.

Skaniausios – paruoštos paprastai

Voveraitės – ne tik labai skanus, bet ir sveikas grybas. Jose gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgant voveraites, padėsite savo organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje. Jose gausu beta karoteno, taip pat tokių mineralų kaip geležis, manganas, kalis, varis. Voveraitėse taip pat galima rasti ir nemažai baltymų – ne veltui grybai yra vadinami augaline mėsa. Jos taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu.

Gaminant voveraites ir norint išlaikyti jų traškumą, neleisti grybams sutrupėti, voveraites geriausia yra plauti vandenyje su druska.

Vienam kibirui reikalinga maždaug viena sauja druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės.

Voveraitės skaniausios, kai yra paruoštos kuo paprasčiau – geriausia jas gardinti paprasčiausia druska, pipirais ir krapais arba šviežiais čiobreliais. Pakepti ant sviesto ir patiekti su šviežiomis bulvėmis ir lengvai paraugtais agurkais. Voveraitės puikiai tinka ir įvairiausių daržovinių sriubų pagardinimui. Svieste pakeptos voveraitės dedamos ir ant įvairių skrebučių ar patiekiamos per pusryčius su įvairiai ruoštais kiaušiniais. Voveraites mėgstama naudoti ir gaminant įvairiausius grietinėlės padažus. Tokiu padažu dažnai gardinami vištienos kepsniai, bulviniai ar cukinijų blynai, kugelis.

Siūlome išbandyti ir tris nepaprastus receptus su šiais vasariškais grybais.

Pomidorų salotos su voveraitėmis

Jums reikės (4 asm.):

400 g voveraičių

150 g vyšninių pomidorų

100 g špinatų

Trupučio citrinos sulčių

1 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. lydyto ghi sviesto

Druskos, pipirų, krapų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite.

Voveraitės su grietinėlės padažu

Jums reikės (4 asm.):

4 stiklinių voveraičių

1 a. š. lydyto ghi sviesto

Pipirų, druskos, čiobrelių

Padažui jums reikės:

400 ml grietinėlės

1 svogūno

2 v. š. miltų

Druskos, pipirų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių. Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.

Skrebučiai su voveraitėmis

Jums reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Kelių saujų šviežių voveraičių

2 šaukštų acto

1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių

Šlakelio daržovių sultinio

½ arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto šviežio rozmarino

1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto šviežio čiobrelio

1 valgomojo šaukšto smulkintų lapinių petražolių

1 šaukšto sviesto

¼ šaukštelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Mėgstamos skrudintos duonos

Žiupsnelio parmezano

Paruošimas:

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet į keptuvę sudėkite voveraites ir kelias minutes pakepkite. Tuomet įpilkite šlakelį acto ir citrinos sulčių ir dar kelias minutes patroškinkite. Vėliau Įpilkite sultinio, suberkite rozmariną, čiobrelius, petražoles ir sviestą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Taip voveraites dar šiek tiek patroškinkite. Galiausiai paruoštus grybus dėkite ant paskrudintos duonos ir užberkite smulkintu parmezano sūriu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Susitikimas su rašytoja Nijole Maryte Šerniūt

Antradienio vakarą prozos ir poezijos mylėtojus pakvietėme į jaukų ir įkvepiantį literatūros vakarą Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje. Čia svečiavosi žinoma rašytoja, prestižinių Dausų, I. Simonaitytės, F. Bajoraičio premijų laureatė Nijolė Marytė Šerniūtė. Renginio metu pristatytos naujausios autorė

Jo rankos mostui paklusdavo šimtai ar net tūkstančiai

Žiupsnelis memuarų apie kolegą ir draugą Gegužės 16 dieną chorvedžiui, dirigentui Zenonui Komskiui sukanka gražus, jubiliejinis metų skaičius – 80. Iš pažiūros nepasakysi, kad  tiek. Koks buvo prieš 50 maždaug metų, kai susipažinau, toks ir tebėra. Apie tokius sako: užsimarinavę. Na, gal viena kita raukšlelė prisidė

  Nepastovūs orai – iššūkis ir pasėliams, ir ūkininkams: verčia ieškoti nestandartinių sprendimų

Gamtos išdaigos, kuomet užsitęsia periodai su žema oro temperatūra, vidutiniu ar net intensyviu vėju, bei vis pasikartojančiomis neigiamomis temperatūromis naktimis, tampa tikru iššūkiu ūkininkams. Gegužės 8 d. Varėnoje buvo išmatuotas naujas šalčio rekordas – oro temperatūra nukrito iki –5,8 laipsnių

Šilališkiai kviečia „Tarptautinę muziejų naktį“ paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo

Šilališkiai kviečia „Tarptautinę muziejų naktį“ paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo.Prie mikrofono tauragiškiams puikiai žinoma Renata Jančiauskienė. Dabar jau - Šilalės Vl. Statkevičiaus muziejaus direktorė. Gegužės 16–17 d. šilališkiai kviečia „Ta

Atėjo metas mokėti įmokas „Sodrai" – tai galima padaryti dalimis

Jei pernai dirbote savarankiškai ir po pajamų deklaravimo turite įsiskolinimą „Sodrai", bet jį padengti šiuo metu sudėtinga – išeitis yra. Valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą galima atidėti, pasinaudojus supaprastinta arba individualiai derinama tvarka. Tai leidžia išvengti skolos išie&scaro

Dviejų savaičių atostogų nebeužtenka: artėjant vasarai darbuotojai išeina iš darbo

Artėjant vasarai, vis daugiau darbuotojų pradeda planuotis ilgąsias metų atostogas. Vieni darbinius rūpesčius užmiršti bando kelioms savaitėms, kiti – mėnesiui, dviem ar net visam pusmečiui. Ekspertai pastebi naują tendenciją – būtent vasaros laikotarpiu daugiau nei įprasta darbuotojų nusprendžia išeiti iš darbo &bd

„Via Lietuva“ skelbia, kurie kritinės būklės tiltai bus sutvarkyti šiemet ir artimiausiais metais

AB „Via Lietuva“ praneša, kad šiuo metu tiek didesnio, tiek mažesnio intensyvumo valstybinės reikšmės keliuose tvarkoma 13 tiltų, iš kurių didžioji dauguma yra kritinės būklės. Dar 11 tiltų remonto darbai yra viešųjų pirkimų procedūrų etape, todėl, sėkmingai pasirašius sutartis, darbai prasidėtų

Tauragėje šurmuliavo pėsčiųjų žygis „KODAS: ŽALIA“

Gegužės 10 d., minint Europos dieną, Tauragėje vyko pėsčiųjų žygis „KODAS: ŽALIA“. Šiemet žygis subūrė arti 1 000 dalyvių, kurie žygio metu galėjo pramankštinti ne tik kojas, bet ir galvas. Tai jau antrus metus iš eilės vykstantis pėsčiųjų žygis, kviečiantis aktyviai paminėti Europos dieną. Prieš metus vykęs

Savo vaiko globėją melagingai įskundęs tėvas sulaukė tūkstantinės baudos

Tauragės apylinkės teismas priėmė nuosprendį Vilniaus rajono gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl melagingo įskundimo, esą jo vaiko globėja pardavinėja narkotines medžiagas. Jam paskirta 3 tūkst. eurų bauda. Bylos duomenimis, kaltinamasis paskambino į Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasienio užkardą ir pranešė, kad užkardoje dirbanti

Muziejų naktis Šilalėje: prie muziejininkystės ištakų

Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejus 2025 m. gegužės 16–17 d. kviečia tarptautinę Muziejų naktį paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo, nuo pirmo puslapio. PRIE IŠTAKŲ. Bijotuose Dionizo Poškos Baublių muziejuje ir Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejuje lankytojams pristatysime, kaip u

SADM siūlo nedarbo socialinio draudimo pokyčius: bus pagerinta priešpensinio amžiaus darbuotojų padėtis

Siekiant priešpensinio amžiaus žmones išlaikyti darbo rinkoje, praradusiems darbą nesirinkti išankstinės pensijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė įstatymo pataisas, kuriomis būtų tobulinama nedarbo draudimo išmokų sistema sukaupusiems reikiamą  stažą asmenims. Taip pat siekiama  didesnė

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardas suteiktas – Daivai Genienei

Lietuvos Respublikos apsaugos ministerija, siekdama pagerbti sveikatos apsaugos darbuotojus už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos Respublikos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikat