Tauragės žinios logotipas
„Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

„Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.

Mėgstamas ir visavalgių

„Žmonių valgymo įpročiai nuolat kinta: įtaką jiems daro daugybė veiksnių: nuo dėmesio tvarumui iki sveikesnio gyvenimo būdo tendencijų, todėl nenuostabu, kad susidomėjimas sveikesniais pasirinkimais: maisto produktais be glitimo, laktozės, su mažiau druskos ar cukraus, taip pat ir mėsos alternatyvomis galinčiai vadintis gaminiais tarp vartotojų jau kurį laiką vis auga“, – teigia V. Juodkazienė.

Vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių prekybos tinklo lankytojų, bet ir visavalgių pirkėjų. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų. Viena tokių – „kviečių mėsa“ seitanas. Kaip sako V. Juodkazienė, nors seitanas dažnai painiojamas su dar vienu veganišku Azijoje labai mėgstamu produktu – tofu, jis yra visai kitoks. Skirtingai nei tofu, kuris gaminamas iš sojų, seitanas yra iš Japonijos kilęs produktas, gaminamas iš glitimo.

Ne tik skanus, bet ir sveikas

Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.

Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Seitanu skaninami ir įvairūs sumuštiniai, tortilijos ar kebabai, ryžių dubenėliai, salotos, mėsainiai.

Pasak V. Juodkazienės, seitanas, ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Jame yra daug baltymų ir mažai kalorijų. Vis dėlto, norint gauti reikiamą baltymų dienos normą – vien šio produkto valgyti neužteks. Mat jame randama itin mažai aminorūgščių, kurių galima gauti kituose augalinės kilmės produktuose, tokiuose kaip grūdai, pupelės ar riešutai arba mėsoje. Seitanas taip pat garsėja geležies gausa. Viename seitano paplotėlyje yra net 20 procentų rekomenduojamos geležies dienos normos. Be to, jame randama ir šiek tiek kalcio.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis paprastus receptus, kuriuose išradingai panaudosite šią „kviečių mėsą“.

Keptas seitanas

Jums reikės:

1 kg kvietinių miltų

600 ml šilto vandens

1 a. š. druskos

1 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. sojų padažo

2–4 v. š. augalinio aliejaus

1 v. š. juodųjų sezamų sėklų

100 g svogūnų

200 g raudonųjų paprikų

200 g geltonųjų paprikų

2 skiltelių česnako

1 svogūno laiško

Pagaminimas:

Pirmiausia paruoškite seitaną: šiltą vandenį supilkite į miltus ir išminkykite tešlą. Suformuokite ją į rutulį ir palikite uždengtą 10 minučių. Įdėkite tešlą į tankų tinklinį kiaurasamtį ir nuplaukite ją po tekančio vandens srove – tai daryti reikia net 20 minučių. Perdėkite tešlą į gilų indą ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Tuomet paimkite tešlos rutuliuką į rankas, apvyniokite jį švaria marle ar medvilniniu plonu rankšluostėliu, atsargiai įdėkite į puodą su sūriu vandeniu ir virkite maždaug valandą. Paruoštą seitaną supjaustykite lazdelėmis, jas apšlakstykite sojų padažu, sezamų aliejumi ir leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Paprikas supjaustykite juostelėmis, o svogūnus – kubeliais.

Į įkaitintą kinišką WOK keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite smulkintą svogūną bei paprikas ir maišydami kepkite aukštoje temperatūroje. Suberkite smulkintą česnaką, marinuotą seitaną ir viską trumpai pakepinkite. Nukelkite keptuvę nuo kaitros, patiekalą pagardinkite druska, apibarstykite susmulkintu svogūno laišku ir juodųjų sezamo sėklomis.

Tortilijos su seitanu ir chimichurri padažu

Jums reikės:

8 mažų tortilijų

400 g seitano

įdarui:

100 g svogūnų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1⁄2 a. š. maltų rūkytų raudonųjų paprikų

150 g raudonųjų paprikų

150 g geltonųjų paprikų

1 saujos rūgštynių lapų

100 g raudonųjų svogūnų

„Chimichurri“ padažui:

100 g raudonųjų svogūnų

3 skiltelių česnako

3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1⁄2 aitriosios paprikos

1 a. š. džiovintų raudonėlių

1 v. š. citrinų sulčių

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

100 ml alyvuogių aliejaus

1⁄4 a. š. druskos žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

Apkepkite tortilijas po 15 sekundžių iš kiekvienos pusės sausoje keptuvėje ir atidėkite į šalį. Supjaustykite įdarui skirtus svogūnus kubeliais, pakepinkite juos aliejuje, tuomet į keptuvę sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą seitaną, įberkite maltų rūkytų paprikų ir kepkite apie 5 minutes.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Paprikas supjaustykite kubeliais. Vieną tortilijų pusę padenkite padažu ir seitano įdaru, ant viršaus užberkite paprikų, rūgštynių lapų, smulkintų raudonųjų svogūnų ir viską dar kartą apliekite padažu. Perlenkite tortilijas pusiau ir mėgaukitės puikaus skonio ir sveiku patiekalu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 taupūs ir išradingi receptai iš bulvių

Sunku būtų rasti lietuvio virtuvę be bulvių – ši daržovė nuo seno laikoma viena universaliausių, nes tinka tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Bulvės – itin sočios, įperkamos bei dera su daugybe ingredientų, o tinkamai paruoštos gali virsti visai netikėtais skonio atradimais. Vis dėlto dažnas gali pripaž

Antros pakopos pensijų kaupime – daugiau lankstumo: kas laukia nuo 2026 metų?

Artėjantys pokyčiai antroje pensijų pakopoje suteiks daugiau laisvės apsispręsti dėl savo kaupimo. Svarbu prisiminti, kad šiemet tvarka dar nesikeičia, o visi sprendimai bus priimami tik nuo 2026 m. sausio. Jeigu šiandien žmogus jau kaupia, šiais metais nieko daryti nereikia. Nuo 2026 metų pradžios iki 2027 metų pabaigos bus g

Tauragės rajone pareigūnai demaskavo kontrabandos vežėją

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai toliau aktyviai kovoja su neteisėta akcizinių prekių apyvarta. Lapkričio 6 d. apie 9.55 val. Tauragės rajone, Leoniškės kaimo ribose, policijos pareigūnai patikrinimui sustabdė 1988 m., gimusio vyro vairuojamą automobilį „Audi A4“. Tikrinant pateiktus dokumentus pa

Naujuosius metus kviečia sutikti su „Gražiausia filmų muzika”

Dainininkės Eglės Vakarinaitės ir styginių kvarteto „Archi Quartett” parengta programa „Gražiausia filmų muzika” kviečia klausytoją į šventinį Naujųjų metų koncertą, š.m. gruodžio 31 d., 16 val., Tauragės kultūros rūmuose. Specialiai parengtoje programoje skamba įvairių stilių muzika – nuo romantinių dai

Vienas vaikas mokosi gerai, kitam sekasi sunkiau. Kaip nelyginti vaikų?

Labai natūralu, kad mažų vaikų tėvai, susitikę tarpusavyje, pasikalba apie savo vaikų raidą, besiformuojančius įpročius ar charakterį. Ypač jei vaikai – panašaus amžiaus. Vis dėlto vaikams augant ir bręstant, jų lyginimas tarpusavyje gali tapti iššūkiu, o gal net ir konfliktų su vaiku priežastimi. Kaip parinkti tinkamus ž

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

Ar žinote, kad tinkama odos priežiūra yra vienas svarbiausių veiksnių slaugant šlapimo nelaikantį artimąjį? Asmenims, patiriantiems šlapimo nelaikymą, yra didesnė rizika susirgti dermatitu – odos uždegimu, kurį sukelia ilgalaikis odos sąlytis su šlapimu ar išmatomis. Dermatitas gali būti itin skausmingas ir diskomf

Ką svarbu žinoti apie žemės mokestį?

Gyventojai jau gavo pranešimus apie žemės mokestį. Vienų, lyginant su pernai, žemės mokestis nepakitęs, kiti nustemba pamatę, kad reikia mokėti daugiau. Kodėl taip nutinka, kaip šis mokestis skaičiuojamas ir kaip sužinoti, ar viskas teisinga, pakalbinome Klaipėdos AVMI vadovą Audrių Morkūną.      Kas yra žemės mokest

Tauragėje atidaryta unikali fotografijų paroda „Džiazas: kai vaizdas ima groti“

Tauragės pilies fotografijų galerijoje vakar oficialiai atidaryta išskirtinė paroda „Džiazas: kai vaizdas ima groti“, subūrusi fotografijos ir muzikos mylėtojus. Renginio svečiai turėjo galimybę susipažinti su kūrėjų pasakojimais apie tai, kaip gimsta vaizdai, įkvėpti džiazo ritmų. Parodoje pristatomi penkių fotografų klubo &bdq

Paprastas kvietimas teikti vietos projektus Nr. 8

Tauragės rajono vietos veiklos grupė kviečia teikti paprastus kaimo vietovių vietos projektus pagal kaimo vietovių vietos plėtros strategijos „ Tauragės rajono vietos veiklos grupės 2023-2027 m. vietos plėtros strategija“ (toliau – VPS) priemonę “Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir socialinės įtraukties skatinimui, bendrų ini

Policija primena: prekyba alkoholiu iš namų – draudžiama!

Šilalėje policijos pareigūnai vis dar fiksuoja atvejus, kai asmenys neteisėtai pardavinėja alkoholinius gėrimus iš savo gyvenamųjų patalpų. Spalio 31 d., apie 21.30 val., Šilalės mieste pareigūnai patikrino gautą informaciją apie vyrą, gim. 1960 m., kuris galimai prekiauja alkoholiniais gėrimais iš namų. Faktas pasitvir

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

Vaiko teisių gynėjai vis dažniau sužino apie smurto ir patyčių tarp vaikų atvejus. Gilindamiesi į juos, ieškodami priežasčių, paskatinusių tokį vaikų elgesį, įžvelgia ir lyčių stereotipų įtaką. Pasitaiko, jog iš vaikų vis dar tikimasi elgesio ir pasirinkimų pagal lytį, jiems primetama, kas „priklauso" berniukui arba mergaitei.

Pirmą kartą Lietuvoje atkurti XIX a. pab. Mažosios Lietuvos moterų rudens ir žiemos sezono drabužiai

Pirmą kartą Lietuvoje įgyvendinant projektą „Amatystė Mažojoje Lietuvoje“, iš ikonografijos ir istorinių šaltinių atkurti XIX a. pabaigos Mažosios Lietuvos moterų rudens ir žiemos sezono drabužiai. Rekonstrukcijos papildys delmonų galerijos ekspoziciją, kurią sezono metu aplanko per 10 tūkstančių lankytojų.   Spalio