Baltymų šaltinis – krevetės: trys netikėti, bet itin paprastai pasigaminami receptai
Įkelta:
2021-07-08
Nuotrauka
rec
Aprašymas

Straipsnio rengėjų iliustracija

Jeigu mėsos ar žuvies patiekalai spėjo pabosti ir sukate galvą, ką pagaminti pietums ar vakarienei – ne bėda. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, siūlo pasilepinti baltakojėmis krevetėmis. Šios jūrų gėrybės ne tik itin lengvai ir greitai paruošiamos, bet ir suteikia erdvės improvizacijoms: krevetes galima dėti į sriubas, salotas, makaronų patiekalus, paprasčiausiai iškepti svieste ar ant grilio. Be to, krevetės pasižymi didele nauda organizmui: jose daug baltymų ir mažai kalorijų.

Universalus, greitai paruošiamas produktas

„Pastebime, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai ir subalansuotai mitybai, ypač vasarą noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus. Įvairiausi žuvies patiekalai ir krevetės – puikūs produktai, tinkantys pietums ar vakarienei net ir karščiausią dieną. Pirkėjai ieško išskirtinesnių produktų ir skonių, todėl esame paruošę ne tik platų žuvies, bet ir jūros gėrybių, tokių kaip midijos, austrės ar krevetės, pasirinkimą“, – sako V. Juodkazienė.

Kaip teigia V. Juodkazienė, blyškiosios baltakojės krevetės – labai universalus produktas. Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, netgi su mangais, krevetėmis dažnai papildomi įvairiausi makaronų patiekalai, jos gali būti troškinamos grietinėlėje arba tiesiog česnakiniame svieste ir patiekiamos su paskrudinta duona. Be to, didesnės, tokios kaip blyškiosios baltakojės krevetės puikiai tinka kepti ir ant grilio. Krevečių skonis ypatingai atsiskleidžia pagardinus jas česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, citrina ar aštresniais prieskoniais. Be to, jas galima valgyti ir visai žalias, vos pamarinavus citrinų sultyse.

Tiesa, kelias taisykles ruošiant krevetes žinoti pravartu. Gaminant šį produktą svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus – tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.

Nauda sveikatai

V. Juodkazienė pasakoja, kad krevetės – sveikatai naudingas produktas. Jose yra daugybė baltymų. Viename puodelyje krevečių yra net 25 gramai lieso baltymo. Taip pat yra itin mažai kalorijų, 84 gramuose krevečių jų galima rasti vos 76. Be to, krevetėse yra ir sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių. Krevetės yra puikus fosforo ir vitamino B12 šaltinis. Jose taip pat yra šiek tiek kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir seleno.

Krevečių įtraukimas į kasdienį racioną padeda geriau dirbti širdžiai, gerina atminti bei smegenų veiklą. Sakoma, kad jų vartojantys žmonės netgi pasižymi stipresniais kaulais. Kaip teigia ekspertė, krevetės labai tinkamas maistas ir tiems, kurie meta svorį. V. Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, daug jėgų nereikalaujančius, tačiau ypatingo skonio patiekalus su blyškiosiomis baltakojėmis krevetėmis.

Ant grilio keptas krevečių vėrinukas su svogūnų laiškais

Jums reikės:

Blyškiųjų baltakojų krevečių

Žaliosios citrinos

Alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Svogūno laiškų

Pagaminimas:

Šis patiekalas – itin paprastai paruošiamas. Krevečių marinuoti nebūtina, pakanka apšlakstyti alyvuogių aliejumi su žaliųjų citrinų sultimis, pabarstyti trupučiu pipirų ir druskos. Paskanintas krevetes suverkite ant iešmelio. Tuomet iki vidutinės temperatūros įkaitinkite grilį. Suvertas ant iešmelio krevetes kepkite 2–3 minutes visą laiką vartydami, kad gražiai apskrustų. Svarbiausia, neperlaikykite ant ugnies, kitaip jos taps kietos ir sausos. Prieš patiekdami apibarstykite šviežiais, smulkintais svogūnų laiškais. 

Krevetės su citrininio sviesto padažu

Jums reikės:

1/3 puodelio sviesto

4 susmulkintų skiltelių česnako

800 g blyškiųjų baltakojų krevečių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Pusės citrinos

2 šaukštų vandens

Šviežių smulkintų petražolių

Pagaminimas:

Didelėje keptuvėje ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Suberkite česnaką ir jį pakepkite. Tuomet sudėkite krevetes, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, viską maišydami pakepkite apie 4 minutes. Tuomet sudėkite likusį sviestą, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite vandens ir viską dar šiek tiek patroškinkite. Galiausiai papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis ir patiekite su ryžiais ar makaronais.

Tailandietiška sriuba su krevetėmis

Jums reikės:

Gabalėlio sviesto

Saujos blyškiųjų baltakojų krevečių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Susmulkinto svogūno

Susmulkintos paprikos

Kario pastos

Nedidelio gabalėlio tarkuoto imbiero

Skardinės kokosų pieno

Kelių stiklinių daržovių sultinio

Citrinos

Saujos smulkintų kalendrų

Pagaminimas:

Puode išlydykite sviestą, nuolat maišydami 2–3 minutes pakepinkite krevetes, suberkite druską ir pipirus. Atidėkite į šalį. Tuomet kitame puode pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną, papriką, kol daržovės suminkštės. Įmaišykite imbierą, kario pastą ir pakepinkite dar 2 minutes. Maišydami pamažu supilkite kokosų pieną, daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinę karštį virkite apie 10 minučių, kol sriuba ims tirštėti. Suberkite krevetes, įspauskite citrinos sulčių, įmaišykite smulkintas kalendras. Patiekite iš karto. Skanaus!

Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-21
Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-20
Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau mėgaudamiesi šviežiais produktais nepamirškite, kad šiuo metu – geriausias laikas daržoves ir vaisius pradėti ruošti žiemai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad būtent dabar parduotuvėse yra itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinkimas, todėl svarbu pagalvoti apie tai, ką valgysime žiemą.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-19
Persikai – sultingi ir saldūs, ypatingai mėgstami smaližių vaisiai. Šiuos vaisius valgyti galite ne tik kaip sveiką užkandį, jie puikiai tinkami kepti ir ant grilio, o patiekti galima su ledais, grietinėle ar maskarponės sūriu. Kepti persikai gali tapti puikiu garnyru ir prie mėsos, paukštienos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad dėl išskirtinio savo skonio persikai vasarą itin dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Nuotrauka
mesain
Įkelta:
2021-07-17
„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-14
Agurkai – viena populiariausių daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, pirkėjai suskumba mėgautis jais. Agurkai yra puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis jie puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus agurko sudaro vanduo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai, jog pirkėjai tikrai mėgsta agurkus, rodo ir pardavimų duomenys.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-13
Rekordiškai šoktelėjus termometro stulpeliams, žmogaus organizmas netenka ir daugiau vandens, todėl itin svarbu papildyti skysčių atsargas. Siekiant išlaikyti optimalų balansą, vertėtų dažniau pasimėgauti šaltu gėrimu, atvėsintu ledukais. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, karštomis dienomis ledukų pardavimai ypač išauga.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-06-30
Vasara – tikrų tikriausias vaisių sezonas. Kaitriomis saulėtomis dienomis norisi šviežio, lengvo ir gaivaus maisto, todėl vaisiai – puikus pasirinkimas norint sveikai ir skaniai paužkandžiauti. Ir nors vaisių pasirinkimas tikrai didelis, daugelio jų atsisakome – vieni sunkiai lupasi, kitus neaišku, kaip pjaustyti, ar sunku suprasti, kurios jų dalys valgomos. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad egzotinių vaisių bijoti nereikia ir dalijasi keliais vaisių pjaustymo, lupimo bei valgymo patarimais, kurie padės drąsiau ragauti, mėgautis ir atrasti įmantrių skonių.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-06-29
Mėsą, žuvį, jūros gėrybes, daržoves ar vaisius į šaldiklį dedame nesukdami galvos. Tačiau prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad užšaldyti galima daug daugiau ir pačių įvairiausių produktų – pradedant žaliais kiaušiniais ir baigiant torto gabalėliu. Visgi, anot jos, kelias produktų šaldymo taisykles žinoti reikėtų.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-06-25
Kepsniai, šašlykai, ant žarijų kepta žuvis: jeigu šie patiekalai įsibėgėjus grilio sezonui jau spėjo pabosti – ne bėda. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, siūlo paįvairinti ant grilio ruoštų patiekalų asortimentą ir pasigaminti burnoje tirpstančius šonkaulius. Nors atrodo, kad šį patiekalą paruošti ganėtinai nesudėtinga, visgi kelios taisyklės ruošiant ypatingo skonio šonkaulius egzistuoja.
Nuotrauka
sal
Įkelta:
2021-06-20
Vasarai įsibėgėjus laiko lauke praleidžiame vis daugiau. Gryname ore ne tik sportuojame, ilsimės, bet ir gaminame maistą, o ant grilio kepamai patiekalai tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Ir jeigu tradiciniai šašlykai, kepsniai, dešrelės ar žuvis jau kiek pabodo,  patobulinti jų skonį galima renkantis įvairiausius garnyrus. Prie mėsos ar žuvies patiekalų tinka ne tik įvairios salotos ar bulvės, bet įvairiausi kiti garnyrai, pradedant nuo įmantriai paruoštų kruopų ir baigiant ant žarijų keptais vaisiais.
Nuotrauka
uogo
Įkelta:
2021-06-13
Vasara neįsivaizduojama be saulės, vandens, ledų ir šviežių uogų bei vaisių. Jau pačioje šiltojo sezono pradžioje naujojo derliaus uogos pasiekė parduotuves, o jų populiarumą rodo ir pardavimai, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai padidėja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežios uogos sulaukia didelio susidomėjimo ir jų paklausa išauga.
Nuotrauka
lasisa
Įkelta:
2021-06-12
Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2021-06-03
Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse,  pardavimų didėjimas.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-06-01
Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo bene viso pasaulio valgytojų širdis. Makaronų gali būti pačių įvairiausių – pradedant klasika tapusiais spagečiais ir baigiant kaspinėlių ar kriauklelės formos makaronais. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad makaronus mėgsta visi, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų: nuo mėsos, iki jūros gėrybių ar daržovių.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-05-31
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, daržoves ir vaisius reikėtų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir nors lietuviai parduotuvių daržovių skyriuose praleidžia vis daugiau laiko, statistika rodo, kad daržovių vis dar suvartojama per mažai. Vis dėlto Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą ir daržovių pardavimai nuosekliai didėja.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-25
Tunas – ne tik išskirtinių skoniu, bet dideliu baltymų kiekiu pasižyminti žuvis. Konservuotas tunas – labai universalus produktas: jį galima naudoti ir sumuštiniams, salotoms ar ruošiant makaronų, įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, ši žuvis pasižymi ir sveikatai naudingų elementų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis žuvį valgyti bent kelis kartus per savaitę, jos pardavimai nuosekliai auga, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir tunas.
Nuotrauka
medus
Įkelta:
2021-05-20
Gegužės 20-ąją minima pasaulinė bičių diena, o nuo bičių neatsiejamas ir medus. Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, medus mūsų šalyje yra itin mėgstamas, o jo populiarumą rodo ir augantys pardavimai – per pastaruosius metus medaus paklausa išaugo net 9,7 procento.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-05-15
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Nuotrauka
š
Įkelta:
2021-05-12
Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-06
Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.
Nuotrauka
bazilikai
Įkelta:
2021-04-28
Kol oras daržininkyste užsiimti nėra itin malonus, sėjos sezonas įsibėgėja, o įvairiausių prieskoninių augalų ir žolelių galima pasėti ne tik darže, bet ir ant palangės. Šviežios žolelės ne tik džiugins pavasariška žaluma, bet taip pat suteiks patiekalams reikiamų skonio akcentų bei papildys racioną vitaminais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad balandis – pats sėklų prekybos pikas.
Nuotrauka
mėsainio receptą.
Įkelta:
2021-04-16
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2021-04-14
Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį? Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis sako, kad atšildydami žuvį žmonės dažnai daro kelias klaidas, dėl kurių kenčia ir skonis, ir maistingumas.
Nuotrauka
majonezas
Įkelta:
2021-03-31
Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.
Nuotrauka
kukuliai1
Įkelta:
2021-03-09
Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.