Vasarai įsibėgėjus laiko lauke praleidžiame vis daugiau. Gryname ore ne tik sportuojame, ilsimės, bet ir gaminame maistą, o ant grilio kepamai patiekalai tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Ir jeigu tradiciniai šašlykai, kepsniai, dešrelės ar žuvis jau kiek pabodo, patobulinti jų skonį galima renkantis įvairiausius garnyrus. Prie mėsos ar žuvies patiekalų tinka ne tik įvairios salotos ar bulvės, bet įvairiausi kiti garnyrai, pradedant nuo įmantriai paruoštų kruopų ir baigiant ant žarijų keptais vaisiais.
Renkantis garnyrą prie tam tikrų patiekalų – svarbiausia yra balansas. Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies ypatingai tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai: šios kruopos labai tinka prie įvairiausių grilintų ar šviežių daržovių, fetos.
Dar vienas puikus prie daugelio mėsos, žuvies patiekalų ar kepto sūrio tiksiantis garnyras – ant žarijų kepti daržovių arba grybų iešmeliai.
Kepsninėje ruoštos cukinijos, paprikos, baklažanai, svogūnai ar grybai tampa puikiu spalvingu pietų ar vakarienės akcentu.
Prie ant žarijų keptos paukštienos: vištienos, kalakutienos ar anties puikiai tinka ne tik įvairiausios daržovės, kruopos, bet ir kepti vaisiai.
Arbūzai, ananasai ar kaulavaisiai: persikai, slyvos, nektarinai, puikiai tinka kepsninėms. Apkepti vaisiai gali tapti ne tik netikėtu desertu, bet ir garnyru prie įvairiausių pikantiškų patiekalų. Pavyzdžiui, slyvas ar persikus prie keptos paukštienos galima patiekti ir vienus – arba juos supjausčius gabaliukais įmaišyti į įvairiausias salotas – svarbiausia tinkamai subalansuoti skonius ir tokioms salotoms pasirinkti rūgštesnį padažą, kad šis „atsvertų“ vaisių saldumą.
Žuvies ar jūros gėrybėms išskirtinio skonio suteiks ant žarijų kepti citrusiniai vaisiai arba jomis pagardintos įvairiausios salotos.
Jums reikės:
1 puodelio perlinio kuskuso kruopų
1 citrinos
3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 arbatinių šaukštelių garstyčių
1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos
1 arbatinio šaukštelio
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
2 puodelių gražgarsčių
1 vidutinio dydžio agurko
Saujos vyšninių pomidoriukų
1/2 puodelio supjaustyto fetos sūrio
1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių
Pagaminimas:
Išvirkite kuskusą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuomet į nedidelį indelį išspauskite citrinos sultis, supilkite alyvuogių aliejų, garstyčias, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Viską sumaišykite. Gautą padažą sumaišykite su iki galo neatvėsusiomis kuskuso kruopomis. 5–10 minučių viską dėkite į šaldytuvą, kad kuskusas atvėstų, o padažas – įsigertų į kruopas. Tuomet į paruoštą kuskusą sudėkite supjaustytus agurkus, pomidorus, sudėkite gražgarstes, fetą ir mėtas. Viską gerai išmaišykite.
Jums reikės:
Padažui:
¼ puodelo anakardžių ar žemės riešutų sviesto
2 šaukštų baltos miso pastos
2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero
2–5 šaukštų vandens
Salotoms:
6–7 puodelių susmulkintų raudonųjų ir (arba) žaliųjų kopūstų
2 susmulkintų svogūnų
½ puodelio kapotų kalendrų
½ puodelio šviežio baziliko ir mėtų
Susmulkinto čili pipiro
¼ puodelio skrudintų žemės riešutų arba sezamo sėklų
1 plonai supjaustyto persiko
Pagaminimas:
Pirmiausia į nedidelį indelį sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Tuomet atskirame didesniame inde sumaišykite susmulkintus kopūstus, svogūnus, kalendras, mėtas bei baziliką, sudėkite čili pipirą ir persiką. Ant šių ingredientų užpilkite paruoštą padažą. Viską gerai išmaišykite ir apibarstykite riešutais arba sėklomis. Skanaus!
Daugiau informacijos:
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt
Vasarą motyvacija dirbti iš namų dažnai sumažėja – saulėtas oras, miesto renginiai ir atostogų nuotaikos skatina atsipalaiduoti, o ne susitelkti į darbus. Vis dėlto darbo tempas nesikeičia, o įsipareigojimai išlieka tokie pat svarbūs. Tad kaip išlaikyti dėmesį, susikaupimą ir produktyvumą, kai visa aplinka ragina pailsėti
Birželio 12 d. Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė finansavimo sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dėl vietos projekto „Keramikos tvenkinio infrastruktūros sutvarkymas“ (projekto Nr. 31SI1-24-01-K-009-PR001) įgyvendinimo. Projekto vertė – 50 000 Eur, iš jų: Europ
Lietuvoje populiariausias mokėjimo būdas lieka grynieji pinigai, tačiau jaunimas sparčiai juos keičia kitais mokėjimo būdais, pirmiausiai skaitmeninėmis piniginėmis, teigiama pirmaujančios finansinių technologijų platformos „Adyen“ mažmeninės prekybos ataskaitoje 2025. Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas pirmenybę teikia gryniesiems kaip
Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos reaguoja į vieną didžiausių iki šiol fiksuotų duomenų nutekėjimo atvejų. Pasak kibernetinio saugumo tyrėjų, viešai paskelbta net 16 milijardų aktyvių naudotojų paskyrų duomenų. Tarp paveiktų platformų – „Apple", „Google", &bdquo
Šią vasarą vėl visų laukiame unikaliame kultūros įvykyje – Bijotų vasaros festivalyje, kuris prasidės birželio 28 d.(šeštadienį) ketvirtą kartą vyksiančia Teatrų sueiga. Kviečiame atrasti teatro magiją po atviru dangumi, istorinėje ir gamta alsuojančioje aplinkoje – Dionizo Poškos Baublių muziejaus teritorijo
Tauragės Rotary ir Inner Wheel klubai perduoda vadovavimą – pagerbti ilgamečiai nariaiŠ. m. birželio 21 dieną, Tauragės Rotary klubo prezidentas Darius Stankus iškilmingai perdavė vadovo regalijas naujajam prezidentui Mariui Jucikui. Tuo pačiu metu Tauragės Inner Wheel klubo vairą perdavė Agnė Jurkauskė – nauja klubo prezi
Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i
Tauragės apskrities policija informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimo ir svetimo turto pagrobimo atvejų, užfiksuotų Tauragės ir Šilalės rajonuose. Sukčiavimo atvejai: Birželio 2 d. įmonės atstovas, būdamas Tauragės r., Mažonų sen., Norkaičių k., į nurodytą banko sąskaitą pervedė 5 720 eurų už mini ekskavatorių
Rugpjūčio 8 d. 21.30 val. „Klaipėdos energijos" teritorijoje suskambės fragmentai iš Richardo Wagnerio romantinės operos „Lohengrinas". Juos atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir mišrus choras, diriguojami kviestinio maestro, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovo ir vyr. dirig
Birželio 16 dieną „Pilių ir dvarų kelias“ paskelbtas naujausiu nacionaliniu kultūros keliu. Kultūros paveldo departamento Ekspertų komisija šį titulą suteikia tik trečiąjį kartą – iki šiol tokiu garbingu statusu galėjo pasigirti tik Čiurlionio ir Vėtrungių keliai, tame pačiame posėdyje regioninio kelio statusas sutei
Lietuvos antstolių rūmai (LAR) atkreipia dėmesį, kad išlaikymo išmokos, arba vadinamieji alimentai vaikams, nėra skola, kurią galima laikinai „atidėti“. Tai – vaiko teisė į išlaikymą. Antstolių vertinimu, 2024 m. gruodį įsigaliojusi „skolų atostogų“ tvarka, kuri leidžia alimentų skolininkams pusmet
Kai šiandien praeiname pro Tauragės pilį, nedaugelis susimąstome, kad šis pastatas per beveik du šimtmečius patyrė tiek virsmų, kad atspindi kone visą miesto raidą – nuo imperinių represijų iki kultūrinio atgimimo. Naujas miestas naujoje vietoje 1836 m. Tauragę sukrėtė didžiulis gaisras – ugnies išvengė vos