Vasarai įsibėgėjus laiko lauke praleidžiame vis daugiau. Gryname ore ne tik sportuojame, ilsimės, bet ir gaminame maistą, o ant grilio kepamai patiekalai tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Ir jeigu tradiciniai šašlykai, kepsniai, dešrelės ar žuvis jau kiek pabodo, patobulinti jų skonį galima renkantis įvairiausius garnyrus. Prie mėsos ar žuvies patiekalų tinka ne tik įvairios salotos ar bulvės, bet įvairiausi kiti garnyrai, pradedant nuo įmantriai paruoštų kruopų ir baigiant ant žarijų keptais vaisiais.
Renkantis garnyrą prie tam tikrų patiekalų – svarbiausia yra balansas. Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies ypatingai tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai: šios kruopos labai tinka prie įvairiausių grilintų ar šviežių daržovių, fetos.
Dar vienas puikus prie daugelio mėsos, žuvies patiekalų ar kepto sūrio tiksiantis garnyras – ant žarijų kepti daržovių arba grybų iešmeliai.
Kepsninėje ruoštos cukinijos, paprikos, baklažanai, svogūnai ar grybai tampa puikiu spalvingu pietų ar vakarienės akcentu.
Prie ant žarijų keptos paukštienos: vištienos, kalakutienos ar anties puikiai tinka ne tik įvairiausios daržovės, kruopos, bet ir kepti vaisiai.
Arbūzai, ananasai ar kaulavaisiai: persikai, slyvos, nektarinai, puikiai tinka kepsninėms. Apkepti vaisiai gali tapti ne tik netikėtu desertu, bet ir garnyru prie įvairiausių pikantiškų patiekalų. Pavyzdžiui, slyvas ar persikus prie keptos paukštienos galima patiekti ir vienus – arba juos supjausčius gabaliukais įmaišyti į įvairiausias salotas – svarbiausia tinkamai subalansuoti skonius ir tokioms salotoms pasirinkti rūgštesnį padažą, kad šis „atsvertų“ vaisių saldumą.
Žuvies ar jūros gėrybėms išskirtinio skonio suteiks ant žarijų kepti citrusiniai vaisiai arba jomis pagardintos įvairiausios salotos.
Jums reikės:
1 puodelio perlinio kuskuso kruopų
1 citrinos
3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 arbatinių šaukštelių garstyčių
1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos
1 arbatinio šaukštelio
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
2 puodelių gražgarsčių
1 vidutinio dydžio agurko
Saujos vyšninių pomidoriukų
1/2 puodelio supjaustyto fetos sūrio
1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių
Pagaminimas:
Išvirkite kuskusą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuomet į nedidelį indelį išspauskite citrinos sultis, supilkite alyvuogių aliejų, garstyčias, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Viską sumaišykite. Gautą padažą sumaišykite su iki galo neatvėsusiomis kuskuso kruopomis. 5–10 minučių viską dėkite į šaldytuvą, kad kuskusas atvėstų, o padažas – įsigertų į kruopas. Tuomet į paruoštą kuskusą sudėkite supjaustytus agurkus, pomidorus, sudėkite gražgarstes, fetą ir mėtas. Viską gerai išmaišykite.
Jums reikės:
Padažui:
¼ puodelo anakardžių ar žemės riešutų sviesto
2 šaukštų baltos miso pastos
2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero
2–5 šaukštų vandens
Salotoms:
6–7 puodelių susmulkintų raudonųjų ir (arba) žaliųjų kopūstų
2 susmulkintų svogūnų
½ puodelio kapotų kalendrų
½ puodelio šviežio baziliko ir mėtų
Susmulkinto čili pipiro
¼ puodelio skrudintų žemės riešutų arba sezamo sėklų
1 plonai supjaustyto persiko
Pagaminimas:
Pirmiausia į nedidelį indelį sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Tuomet atskirame didesniame inde sumaišykite susmulkintus kopūstus, svogūnus, kalendras, mėtas bei baziliką, sudėkite čili pipirą ir persiką. Ant šių ingredientų užpilkite paruoštą padažą. Viską gerai išmaišykite ir apibarstykite riešutais arba sėklomis. Skanaus!
Daugiau informacijos:
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr