Vasara – tikrų tikriausias vaisių sezonas. Kaitriomis saulėtomis dienomis norisi šviežio, lengvo ir gaivaus maisto, todėl vaisiai – puikus pasirinkimas norint sveikai ir skaniai paužkandžiauti. Ir nors vaisių pasirinkimas tikrai didelis, daugelio jų atsisakome – vieni sunkiai lupasi, kitus neaišku, kaip pjaustyti, ar sunku suprasti, kurios jų dalys valgomos. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad egzotinių vaisių bijoti nereikia ir dalijasi keliais vaisių pjaustymo, lupimo bei valgymo patarimais, kurie padės drąsiau ragauti, mėgautis ir atrasti įmantrių skonių.
„Reguliarus daržovių ir vaisių vartojimas yra itin svarbus gerai savijautai. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žmogui rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių. Kasdien valgant įvairiausius vaisius gerėja nuotaika, gražėja oda, didėja energijos kiekis. Be to, jie turi ir antioksidacinį poveikį organizmui. Vaisiai taip pat yra turtingi vitaminų, mineralų, kalio ir skaidulų“, – teigia J. Sabatienė.
Tiesa, ekspertė pabrėžia, kad lietuviai dėl žinių trūkumo dažniausiai yra linkę rinktis geriau pažįstamus vaisius, tokius kaip arbūzai, persikai, nektarinai, bananai ir, žinoma, tradiciniai obuoliai, kurie paklausūs yra ištisus metus. Tačiau J. Sabaitienė sako, kad egzotinių ir mažiau pažįstamų vaisių, tokių kaip mangai, ličiai ar granatai, įtraukti į savo racioną taip pat nereikėtų bijoti. Ekspertė dalijasi ir keliomis taisyklės, kurios padės drąsiau mėgautis egzotiniais vaisiais.
Granatai. Granatai dėl juose esančių vitaminų gausos jau nuo senų laikų laikomi išskirtinai naudingais. Rytų kraštuose kadaise granatų sėklos netgi buvo laikomos nemirtingumo simboliu. Granatus lengvai nulupsite, jei padėsite vaisių ant pjaustymo lentelės ir nupjausite viršūnėlę taip, kad primintų kūgio formą. Tada keturiose vietose įpjaukite vaisiaus odelę, pjaudami nuo viršaus link apačios. Reikėtų nepjauti labai giliai, kad neperpjautumėte sėklų ir neapsitaškytume. Tada nykščiais lupkite žievę žemyn – granatas turėtų lengvai išsilukštenti.
Mangai.
Savito ir kiek salstelėjusio skonio mangai iš išorės pasidabinę žalsva ir rausva spalvomis, o viduje slepiasi geltonas ar oranžinis minkštimas. Tačiau mango kaulą pašalinti yra nemenka užduotis.
Paprasčiausia mango minkštimą nuo kaulo atskirti aštriu peiliu. Pjaukite kiek įmanoma arčiau kaulo iš vienos ir iš kitos pusių. Minkštimą galite pjaustyti keliais būdais. Galite odą bandyti nulupti peiliu, tačiau kur kas patogiau būtų supjaustyti minkštimą tinkleliu iš vidinės pusės, neįpjaunant odelės. Tuomet mango puselę išverskite ir lengvai nupjaukite prasiskyrusius minkštimo kubelius. Kitas būdas – naudoti stiklinę. Ja mangą tiesiog išskobkite.
Ličiai.
Šių kininių slyvų, prisidengusių rausva, dygliuota žievele, bijoti tikrai nereikia. Jų skonis gaivus ir salsvas. Ličiuose gausu ir naudingų medžiagų – augalinės kilmės baltymų, pektinų, magnio, kalio bei vitamino C. Ličiai labai dailūs, todėl patraukia akį, tačiau lengva sudvejoti, kurios jų dalys yra valgomos, o kurios ne. Iš tiesų viskas paprasta: odelę reikia nulupti ir valgyti tik aplink kauliuką apsivijusį baltą minkštimą.
Kivanai.
Šie vaisiai dar kitaip vadinami raguotaisiais melionais arba afrikiniais agurkais, nes tai melionų ir agurkų šeimos nariai, kilę iš Pietų ir Centrinės Afrikos. Ovalo formą primenantys kivanai traukia akį oranžinės spalvos oda su mažais rageliais, o viduje slepiasi subtilus bananų, melionų, agurkų ir žaliųjų citrinų skonio derinys. Pasiekti saldų žalsvą želė primenantį minkštimą itin paprasta – tiesiog perpjaukite kivaną pusiau ir valgykite šaukšteliu su visomis sėklytėmis. Tačiau šio vaisiaus oda nevalgoma.
Pitaja.
Šis vaisius geriau žinomas drakono vaisiaus vardu ir jo drakoniškos išvaizdos tikrai neįmanoma nepastebėti. Kai pitaja prinoksta, pasipuošia žaliais lapais ir avietinės, ryškiai rožinės arba geltonos spalvos žievele – spalva priklauso nuo rūšies. Šiuo egzotinės išvaizdos vaisiumi mėgautis itin paprasta – tiesiog perpjaukite į dvi dalis ir skanaukite baltą, švelniai saldų minkštimą šaukšteliu.
J. Sabaitienė dalijasi ir gaiviu, sveiku bei itin skaniu vaisių koktelio receptu, kuris atgaivins kaitrią vasaros dieną.
Egzotinių vaisių kokteilis:
Jums reikės:
2 didelių mangų
2 kivių
1 drakono vaisiaus
3 ličių
150 ml augalinio pieno
8 ledo kubelių
Pagaminimas:
Visus vaisius nulupkite ir supjaustykite pagal duotus patarimus taip, kad jums liktų tik minkštoji, valgoma vaisių dalis. Į elektrinį smulkintuvą suberkite paruoštus vaisius, ledo kubelius ir supilkite pieną. Trinkite tol, kol masė taps itin glotni ir vientisa. Metas mėgautis nuostabiu egzotiškos vasaros skoniu!
Tauragė ir Lietuva neteko garsaus aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko Sendaikčių turguje sutikau seną draugą. Pardavinėjo laikrodį su gegute... – Kodėl parduodi? Gal sugedęs? – paklausiau juokais. – Ne, rodyklės dar sukasi, bet gegutė nustojo kukuoti, – liūdnai atsakė draugas. –
Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną įteiktas unikalus apdovanojimas – „Sidabrinės nendrės“ premija. „Sidabrinės nendrės“ laureatu išrinktas Tauragės apskrities policijos kapelionas Remigijus Saunorius. Kapeliono veikla išsiskiria gebėjimu reaguoti į šiandienos aktualijas ir inicijuoti pokyčiu
Čekijoje vykusiame tarptautiniame bokso turnyre „Trutnov open 2025” Lietuvai atstovavę keturi tauragiškiai parvežė du aukso ir du sidabro medalius. Turnye dalyvavo 150 boksininkų iš 9 šalių (Vokietija, Tunisas, Izraelis, Slovakija, Vengrija, Lenkija, Latvija, Čekija ir Lietuva). Aukso medalį iškovojo Austėja
Vidaus reikalų ministerija, siekdama gerinti Lietuvos visuomenės pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, didinti jos informuotumą civilinės saugos srityje bei ugdyti savisaugos kultūrą, inicijavo mobiliosios programėlės LT72 sukūrimą. Ši aplikacija jau yra prieinama elektroninėse parduotuvėse APP STORE ir GOOGLE PLAY. „Dabartinė sa
Kovo 11-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, LR Seimo rūmuose iškilmingos ceremonijos metu visų Lietuvos savivaldybių jaunimo atstovams signatarų vardu įteiktos trispalvės ir simboliniai Kovo 11-osios akto dokumentai. Šie šalies nepriklausomybę patvirtinantys ženklai įteikti deleguotai Tauragės Žalgirių gimn
Kovo 11-osios minėjimo renginiai Tauragėje buvo išskirtiniai. Vienas ryškiausių akcentų – šventinės akcijos „Su gimtadieniu, Lietuva“ metu ant Tauragės rajono savivaldybės pastato stogo uždainavo choras „Jūra“, kuris savo dainomis pasveikino Lietuvą 35-ųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių
Balandžio 26-ąją Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre (KVMT) vyks dviejų dalių šiuolaikinės choreografijos vakaras „Hommage à Čiurlionis", dedikuotas M. K. Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Pirmoje dalyje – vienaveiksmis šokio spektaklis, kuriame KVMT baleto trupė, skambant kompozitoriaus Arvydo Malcio sukurtai
Protezai šimtmečiais buvo patikimas sprendimas siekiant atkurti prarastus dantis, susigrąžinti šypseną ir kramtymo funkciją. Sužinoti, išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie dantų protezus – labai svarbu, nes iš dalies tai nulemia ir protezų tarnavimo laiką bei sėkmę. Dantų protezų tipai &n
„Mano dainų istorijos – tai mano gyvenimas, kuriame yra ir juodo, ir balto“, – sako bardas, dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis-Pagulbis. Dainas tarsi dienoraščius vartantis kūrėjas prisimena svarbiausius savo gyvenimo įvykius, kuriuose būta ir KGB verbavimo, o taip pat – tėviškės prisiminimai,
Penktadienį Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje atidaryta Ingridos Tautkutės paroda „Vidinės Erdvės“. Menininkė Ingrida Tautkutė tauragiškius kviečia į unikalią kelionę per žmogaus vidinį pasaulį su savo ketvirtąja paroda „Vidinės Erdvės“. Tai abstrakcijos ir simbolikos susiliejima
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ šiemet švenčia kartu su nepriklausoma Lietuva – 35-erius Laisvės ir kūrimosi metus. 1990-ieji – ne tik šiuolaikinės Valstybės, bet ir modernios atminties saugojimo tradicijos Tauragėje pradžia. 35-eri metai valstybės istorijoje – neilgas laiko tarpas, tačia
Kovo 15 d Respublikos ir Bažnyčios gatvėse vyks tradicinė Kaziuko mugė, kuri kasmet sukviečia tiek vietinius gyventojus, tiek miesto svečius. Visą dieną šurmuliuos amatininkai, tautodailininkai, kūrėjai bei maisto gamintojai, siūlydami unikalius rankų darbo gaminius, gurmaniškus skanėstus, lietuviško dizaino kūrinius.