350 rūšių makaronų: kuo jos ypatingos ir su kuo jas valgyti?  
Įkelta:
2021-06-01
Nuotrauka
rec
Aprašymas

A. Kuzmarskės nuotrauka

,
Nuotrauka
rec
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo bene viso pasaulio valgytojų širdis. Makaronų gali būti pačių įvairiausių – pradedant klasika tapusiais spagečiais ir baigiant kaspinėlių ar kriauklelės formos makaronais. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad makaronus mėgsta visi, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų: nuo mėsos, iki jūros gėrybių ar daržovių.

„Nors makaronai pirmiausia siejasi su Italija, vis dėlto jų kilmės vieta – senovės Azija. Manoma, kad pasaulyje egzistuoja net 350 skirtingų makaronų rūšių – ir maždaug keturis kartus daugiau jų pavadinimų. Taip atsitiko todėl, kad kai kurie makaronų tipai turi skirtingus pavadinimus skirtingomis kalbomis. O, pavyzdžiui, Italijoje makaronų pavadinimai gali skirtis net ir skirtingose regionuose“, – sako V. Juodkazienė. 

Pirmasis oficialus makaronų paminėjimas istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas 1154 m. Sicilijoje. Būtent tuomet šis produktas pradėjo plisti visoje Italijoje, vėliau Europoje, o galiausiai ir pasaulyje. Populiarėjant makaronams, virėjai pradėjo ieškoti naujų būdų, kaip patiekalą padaryti dar patrauklesnį. O XVIII a. buvo pristatytas vienas ikoniškiausių makaronų priedų – pomidorų padažas.

Skirtingos formos – skirtingi patiekimo būdai

Penkios populiariausios makaronų rūšys yra penne, spaghetti, fusilli, rigatoni ir tagliatelle. Makaronai Italijoje tradiciškai patiekiami al dente – tai yra iki galo neišvirti. Tokiu būdu paruošti makaronai išlieka tvirti ir nepavirsta į košę. Kaip teigia V. Juodkazienė, skirtingos makaronų formos paprastai valgomos su skirtingais padažais: pavyzdžiui, spiralės formos makaronai fusilli patiekiami su pomidorų padažu, klasikiniai ir visų taip pamėgti spaghetti – dažniausiai su iš faršo ir daržovių pagamintu Bolonijos padažu, o pusmėnuliukų formos makaronai gomiti rigati gardinami daržovėmis.

Tuo metu kaspinėlių formos makaronus farfalle siūloma patiekti su vištiena. Viena išskirtiniausių makaronų rūšių – vamzdeliai rigatoni yra ypač dėkingos formos – kadangi yra tuščiaviduriai, prie jų itin gerai „prilimpa“ su jais patiekiami padažai. Tiesa, šiuos makaronus italai dažniausiai patiekia su mėsos pagardais.

Tagliatelle yra šiek tiek už spagečius storesni ir plokštesni makaronai. Šios rūšies makaronų tekstūra yra itin lengva, todėl jais dažniausiai mėgaujamasi patiekiant su lengvu jūros gėrybių padažu. Dar vieni į tagliatelle panašūs makaronai fettuccine – jie paplitę centrinėje Italijoje ir dažniausiai patiekiami su sūrio ir daržovių padažu.

Prie makaronų būtina paminėti ir ravioli – juos galima vadinti koldūnų pusbroliais iš Italijos. Dažniausiai šie makaronai gaminami su sūrio, daržovių arba mėsos įdaru ir patiekiami su įvairiausiais padažais. Sakoma, kad viena populiariausių makaronų rūšių penne – tai  nedideli siauri tuščividuriai  vamzdeliai, juos mėgstama valgyti su pesto padažu.

Patiekalas, kuris neatsibosta

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė pasakoja, kad makaronai jai yra vienas tų produktų, kuriuos ji valgo ištisus metus. Anot jos, jie gali būti komfortiškas, šiltas maistas arba gaivus patiekalas, pavyzdžiui, makaronų salotos su daržovėmis. Dar vienas makaronų pliusas – jie greitai paruošiami ir lengvai galima pamaitinti visą armiją. Šįkart A. Kuzmarskė dalijasi makaronų receptu su kremišku pomidorų, rikotos ir čili padažu.

„Makaronų patiekalai dažniausiai reikalauja greičio ir organizuotumo virtuvėje. Juk niekas nenori pervirusių sulipusių makaronų ir per tiršto padažo. Todėl prieš gamindama makaronus, susiruošiu visus ingredientus ir daiktus, kuriuos naudosiu. Žinau, kad makaronus reikės patiekti iškart, kai tik pagaminsiu, nes jie greitai ataušta“, – pasakoja Amelija.

Nuotrauka
rec

Makaronai su pomidorų ir rikotos padažu

Jums reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio svogūno

4 česnako skiltelių

0,5-1 čili pipiro

1 skardinės konservuotų kapotų pomidorų (400 g)

130 g rikotos sūrio

250 g makaronų (pvz.: fettuccine ar kitos mėgstamos formos)

Druskos ir juodųjų pipirų

Parmezano sūrio (patiekimui)

 

Gaminimo eiga:

1. Pirmiausia Amelija pasiruošia ingredientus: smulkiai supjausto svogūną, česnakus ir čili (jei naudoja). Atsidaro pomidorų skardinę, pripila puodą vandens (kuriame virs makaronus), pasiruošia keptuvę ar troškintuvą padažui, pasiruošia rikotos sūrį.

2. Tuomet A. Kuzmarskė įjungia kaitrą puodui su vandeniu, kad šis užvirtų.

3. Vėliau į įkaitintą keptuvę ar troškintuvą ji pila aliejų ir beria svogūnus. Ir viską kepina tol, kol šie tampa vos auksiniai. Tuomet ji beria česnakus ir čili, viską kepina dar dvi minutes.

4. Į keptuvę Amelija pila visą skardinę pomidorų ir leidžia padažui burbuliuoti apie 10 min., kol sutirštės.

5. Tuo metu: į 40-50 laipsnių orkaitę įdeda lėkštes, kuriose ji patieks makaronus. Makaronai greit ataušta, todėl Amelija mėgsta pašildyti lėkštes. Galiausiai ji išverda makaronus: į verdantį vandenį deda šaukštą druskos ir verda makaronus minute mažiau, nei nurodyta ant pakuotės.

6. Kai makaronai išverda į atskirą indą ji įpila jų virimo vandens. Jo prireiks padažo konsistencijai reguliuoti.

7. Į keptuvę su sutirštėjusiu padažu deda šaukštelį (be kaupo) druskos ir rikotą. Išmaišo. Tuomet Amelija pila pastos virimo vandens (taip reguliuoja tirštumą). Šįkart jo panaudojo apie 200 ml.

8. Į padažą sudedu makaronus ir išmašo. Jei trūksta, pila dar pastos virimo vandens. Patiekia su šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir parmezano sūriu. Skanaus!

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-04-16
Nėra puošnesnio velykinio stalo patiekalo nei kvepianti, minkšta ir dailia aukso spalvos odele pasidengusi antis. Tiesa, daugelis žmonių baiminasi, kad iškepti visą antį gali būti sudėtinga. Iš tikrųjų tai visai lengva, tereikia laikytis kelių paprastų patarimų: pasirinkti tinkamą marinatą, laiką ir kepimo temperatūrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad antis – dažna prekė lietuvių šventiniuose krepšeliuose.
Nuotrauka
salotos
Įkelta:
2022-04-03
Tvarkingai stiklainyje susluoksniuoti salotų ingredientai – tai ne tik spalvinga stalo puošmena, bet ir maistingas patiekalas. Pasiruoškite šiuos stiklainiukus tuomet, kai turite laiko, o skanaukite – vos tik išalksite. Salotos netradicinėje taroje gali tapti puikiais darbo dienos pietumis ar sveiku užkandžiu kelionėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių daržovių populiarumas pavasarį išauga, taip pat pirkėjai domisi ir iš anksto pagamintomis salotomis.
Nuotrauka
karpis
Įkelta:
2022-03-12
Pavasarį, norint organizmą praturinti naudingomis medžiagomis, nepamirškite ne tik šviežių daržovių, bet ir žuvies. Tai ne tik skanus, lengvai paruošiamas, bet ir sveikatai itin naudingas produktas. O jeigu tradiciniai receptai kiek pabodo, nebijokite paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, tradicinį nuo seno pamėgtą karpį derinkite su įvairiausiais egzotiškais prieskoniais, įmantresnio skonio žolelėmis ar pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nepriklausomai nuo sezono, karpis – viena populiariausių ir labiausiai pirkėjų mėgstamų žuvų. 
Nuotrauka
VIRTINIAI
Įkelta:
2022-03-11
Lietuvos valstybinės šventės – puiki proga prisiminti nuo seno pamėgtus tautinės virtuvės patiekalus. Juk kiekvieno Lietuvos regiono virtuvė yra savaip išskirtinė ir unikali, o tradiciniai lietuviški patiekalai neapsiriboja vien cepelinais, kugeliu ar vėdarais. Galima pasigaminti ir įvairiausių virtinių, mėsos patiekalų, mišrainių ar paprasčiausių bulvių su kastiniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams, vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.
Nuotrauka
humusas
Įkelta:
2022-03-05
Artimųjų Rytų perlas – humusas jau ne vienerius metus išgyvena tikrą aukso amžių. Šis pagardas dažnai sutinkamas kavinių meniu, tačiau taip pat žmonės išmoko humusą gaminti ir namuose. O jeigu tradicinis humusas jau spėjo pabosti, naujų skonių ir spalvų suteikti galima jį pagardinus skirtingais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai į racioną stengiasi įtraukti daugiau įvairesnių daržovių, tarp jų ir avinžirnių, iš kurių gaminamas maistingasis humusas.
Nuotrauka
blynai maxima
Įkelta:
2022-03-01
Daug, sočiai bei skaniai pavalgyti nuo septynių iki dvylikos kartų ir prisiragauti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą. Taip, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, lietuviai nuo seno švęsdavo Užgavėnes. Todėl per šią šventę ant stalo tradiciškai buvo dedami tikrai ne dietiniai patiekalai: šiupinys, šaltiena, kiti mėsiški valgiai ir, žinoma, blynai. Kodėl pastarieji vadinami Užgavėnių simboliu bei kokiais originaliais receptais vadovaujantis galima juos išsikepti, pasakoja „Maximos“ maisto ekspertai. 
Nuotrauka
desertas
Įkelta:
2022-02-20
Būdų pasilepinti yra daugybė. Vienas jų – pasimėgauti burnoje tirpstančiu saldumyno gabalėliu, tačiau turbūt kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevalgo tam tikrų maisto produktų ar jo sudedamųjų dalių, pavyzdžiui laktozės, glitimo, cukraus. Visgi, šiandien jie turi platų, kiekvienam tinkamų produktų pasirinkimą: pradedant alternatyvomis mėsai ir baigiant sveikuoliškais desertais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, o dėmesys sveikesniems desertams auga.
Nuotrauka
KOMBUCA
Įkelta:
2022-02-12
Rinkdamiesi gėrimus ieškote naujų skonių, kvapų ir spalvų –  išbandykite gaivią ir sveikesnę nei įprastiniai limonadai kombučią. Žinoma, jeigu norite jos pasiruošti namuose, pravartu žinote kelias taisykles bei subtilybes, o tam, kad šis gėrimas nustebintų nepaprastu skoniu, prireiks net kelių savaičių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kombučią pirkėjai jau pamėgo ir jos pardavimai nuosekliai didėja.
Nuotrauka
cepelinai
Įkelta:
2022-02-05
Sekmadienį minima vieno mėgstamiausių lietuvių patiekalų – cepelinų diena. Ko gero, ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui. Juk cepelinai yra tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas. Vis dėlto jeigu tradiciniai cepelinai pabodo – pats metas išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių – rinktis saldžiąsias bulves, o mėsos įdarą pakeisti vegetariškais pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tikrai neabejingi bulvių patiekalams ir tai matyti iš bulvių pardavimų.
Nuotrauka
bulvė
Įkelta:
2022-01-29
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be daržovių pažibos – bulvės. Daugybė patiekalų – cepelinai, bulvių plokštainis, bulviniai vėdarai – laikomi tradiciniais, tačiau pagrindinis jų ingredientas į Lietuvą atkeliavo tik XVII a. Nors gali pasirodyti, kad visos bulvės vienodos, visgi, priklausomai nuo veislės, jos skiriasi savo savybėmis. Kad išsirinktumėte tinkamiausią – paruošėme trumpą bulvių gidą. Tuo tarpu, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bulvės savo populiarumu tarp pirkėjų jau daugelį metų nenusileidžia nei vienai kitai daržovei.
Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2022-01-16
Ieškote dar neragautų skonių – vakarienei patiekite egzotiškosios išvaizdos vilkžuvę. Nors ši neįprastai atrodanti žuvis Lietuvoje dar nėra plačiai žinoma, jos skonis nustebins net ir tuos, kurie nėra didžiausi žuvies patiekalų gerbėjai. Vilkžuvė išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu. Be to, ją sunku sugadinti, todėl šią žuvį lengvai paruoš net ir virtuvės naujokai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša ar karpis, išlieka populiarios, pirkėjai yra linkę išbandyti ir naujo skonio žuvis.
Nuotrauka
karamele
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2022-01-09
Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-02
Ant stalo garuojantis karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar pagardinus įmantresniais ingredientais karpis taps tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad karpis šventinius lietuvių stalus puošdavo nuo seno ir kalėdiniu laikotarpiu šios žuvies pardavimai kasmet išauga.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-12-01
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-30
Iki Kalėdų likus vos mėnesiui prasideda ne tik aktyvus pasiruošimas šventėms, bet ir tylos ir susikaupimo metas – adventas. Senovės lietuviai per adventą ypatingą dėmesį skirdavo susikaupimui, vengdavo linksmybių ir, žinoma, pasninkaudavo – susilaikydavo nuo mėsiško ar apskritai gyvulinės kilmės maisto, todėl prasidėjęs adventas – puiki proga išbandyti įvairiausius vegetariškus patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad augalinės kilmės produktai, tarp pirkėjų, nuosekliai populiarėja, pirkėjų dėmesio sulaukia ir šventiniu laikotarpiu.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-29
Pupelės – subtilaus skonio, naudingų medžiagų kupina daržovė. Pupelėse gausu baltymų bei geležies, todėl šios daržovės ypatingai vertingos tiems, kurie nevalgo mėsos. Ši daržovė – ne tik sveika, bet ir universaliai paruošiama: jos puikiai tinka ir į žiemą mėgstamus troškinius ar sriubas, iš jų gaminami netgi augalinės kilmės kepsniai, mėsainių paplotėliai, įvairiausios užtepėlės. Be to, džiovintas pupeles spintelėse laikyti galima net iki trijų metų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tokios daržovės, kaip pupelės atšalus orams sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo.
Nuotrauka
krvetes
Įkelta:
2021-11-28
Krevetes mėgsta daugelis. Ši jūros gėrybė ypač populiari ruošiant tradicinius Viduržemio jūros šalių ar pietų amerikiečių patiekalus. Visgi, krevečių paruošimo būdų yra pačių įvairiausių, be to, ši subtilaus skonio jūros gėrybė dera tiek prie paprasčiausių, tiek įmantriausių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad krevetės sparčiai populiarėja ir į pirkėjų krepšelius patenka ne tik kasdien, bet ir per šventes.
Nuotrauka
receptai
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-27
Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net ir su vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad visą gruodžio mėnesį pirkėjų susidomėjimas tiek silke, tiek kitos rūšies žuvimis bei jūros gėrybėmis ženkliai šokteli.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-25
Orams vis labiau šąlant norisi jaukaus, šilto ir vaikystę primenančio maisto. Vienas tokių patiekalų – balandėliai. Šis tradicinis patiekalas ne tik paprastai pagaminimas, bet ir nereikalaujantis jokių įmantrių ar brangių ingredientų. Visgi, norintiems pasimėgauti įdomesniais skoniais – vien tik tradiciniu balandėlių receptu apsiriboti nereikia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šaltuoju metų laiku išauga ir pagrindinių balandėlių ingredientų – kopūstų bei smulkintos kiaulienos pardavimai.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-23
Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per Kalėdas, kaip ir per kitas šventes, pirkėjai tampa kur kas išrankesni, nori pasilepinti ir renkasi įmantresnius ingredientus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-21
Lapkričio 21-ąją pasaulyje minima tarptautinė imbierinių sausainių diena. Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau.  
Nuotrauka
suris
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-13
Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas įvairiausių rūšių sūriais jaučiamas ir šventiniu laikotarpiu, kai pirkėjai nori pasilepinti ir jų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir išskirtinesni sūriai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-11
Tikriausiai daugelis nesudvejoję pasakytų, kad perkant maisto produktus daugiausia dėmesio tenka jų kokybei. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė sako, jog tam, kad pirkėjams kasdien būtų užtikrinti aukštos kokybės produktai – nuolat vyksta įvairiausi ją užtikrinantys procesai, todėl pirkėjai gali būti tikri, kad į jų krepšelius patenka tik puikios kokybės, geriausiomis skoninės savybėmis pasižymintis maistas.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
Termometro stulpeliams leidžiantis žemyn ir vis dažniau merkiant lietui yra pats geriausias laikas, kai galite pasimėgauti karštu, jaukumu kvepiančiu šokolado gėrimu, kuris namus pripildys malonaus kvapo ir šventinės nuotaikos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šokolado pasiūla yra itin išaugusi ir pirkėjai gali rinktis įvairių rūšių šokolado, tinkamo ir karštam gėrimui gaminti.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-03
Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.