Tunas – ne tik skanu, bet ir naudinga: pasigaminkite net 3 skirtingas užtepėles
Įkelta:
2021-05-25
Nuotrauka
k
Aprašymas

Asociatyvi nuotrauka

Tunas – ne tik išskirtin skoniu, bet dideliu baltymų kiekiu pasižyminti žuvis. Konservuotas tunas – labai universalus produktas: jį galima naudoti ir sumuštiniams, salotoms ar ruošiant makaronų, įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, ši žuvis pasižymi ir sveikatai naudingų elementų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis žuvį valgyti bent kelis kartus per savaitę, jos pardavimai nuosekliai auga, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir tunas.

„Duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu. Dar prieš metus nutraukėme prekybą gyva žuvimi, o pardavimai atvėsinta žuvimi išaugo. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik įprastos lašišos ar karpio, bet ir konservuoto tuno bei jūros gėrybių“, – sako V. Budrienė. 

Nauda sveikatai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tunas – didžiulė žuvis, kuri gali užaugti net iki 250 kilogramų. Šios milžinės daugiausiai yra paplitusios Indijos, Ramiajame bei Atlanto vandenynuose. Be to, jos pasižymi ypatingai didele naudingų medžiagų gausa.

„Žuvis dėl savo maistinių savybių yra vienas iš labiausiai vertinamų bei rekomenduojamų maisto produktų, kurį vis dažniau renkasi sveikai ir skaniai norintys valgyti žmonės. Omega-3 gausios žuvies vartojimas yra susijęs su sumažėjusiu širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant ir širdies priepuolius, dažniu. Būtent todėl rekomenduojama valgyti žuvį, ypač jūrinę, bent 2–3 kartus per savaitę. Riebi žuvis, įskaitant tuną, lašišą, sardines ir silkę, yra vieni geriausių omega-3 riebalų rūgšties šaltinių“, – pasakoja ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, tunas dar turi ir labai mažai kalorijų: 100 g tuno galite suvalgyti iki net 30 g baltymų, tačiau kalorijų suvartojate vos 184, todėl ši žuvis puikiai tiks ir metantiems svorį. Kaip teigia ekspertė, daugelis žmonių tuną mėgsta ir dėl didelės vitaminų įvairovės: tai – stiprus vitamino A, vitamino B6 ir B12 šaltinis, taip pat teigiama, kad jame yra gausu antioksidantų, todėl tuno vartojimas netgi padeda sustiprinti imuninę sistemą.

Paprasta pasigaminti

Ekpertė pasakoja, kad šiuo metu Japonija yra didžiausia bet kokios rūšies paprastųjų tunų importuotoja pasaulyje. Tačiau ši žuvis itin pamėgta ne tik šiose šalyje, bet ir kitose valstybėse, tokiose kaip JAV, Ispanija ir Italija. Tunas valgomas ne tik konservuotas, bet ir žalias: iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai.

V. Juodkazienė teigia, kad konservuotas tunas yra labai populiarūs produktai Vakarų šalyse. O skaniai paruošti konservuotą tuną – labai paprasta: tam nesugaišite daug laiko, o ir pastangų reikės įdėti minimaliai. Konservuotas smulkintas tunas puikiai tinka įvairiausioms salotoms, sumuštiniams, jis taip pat mėgstamas ir kaip makaronų, picos pagardas, iš jo gaminami įvairiausi kotletai, o ypač populiarus konservuoto tuno patiekalas – įvairiausios užtepėlės.

Maisto ekspertė patiekia ir tris skirtingus tuno užtepėlių receptus, kurios ne tik nereikalauja ypatingų ingredientų, laiko ir pastangų, bet ir taps puikiai vakarienės pradžia ar papuoš užkandžių stalą.

 

Tuno užtepėlė su marinuotais agurkais ir majonezu

Jums reikės:

Skardinės konservuoto tuno

1 mažo svogūno

Kelių marinuotų agurkų

Kelių šaukštelių majonezo

1/4 šaukštelio druskos

1/4 šaukštelio česnako miltelių

1/8 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

 

Pagaminimas:

Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį. Tuomet susmulkinkite svogūną, agurkėlius ir viską suberkite į dubenyje esantį tuną. Uždėkite kelis šaukštus majonezo, pagardinkite druska, pipirais ir česnakų milteliais, viską gerai išmaišykite. Jeigu mėgstate, užtepėlę papuošti galite krapais ar petražolėmis.

 

Itališka tuno užtepėlė

Jums reikės:

Skardinės konservuoto tuno

½ puodelio kambario temperatūros sviesto

3 šaukštų kaparėlių

1 valgomojo šaukšto smulkintų itališkų lapinių petražolių

1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

 

Pagaminimas:

Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną, tuomet jį, kartu su visais kitais likusiais ingredientais sudėkite į maisto trintuvą ir sumaišykite.

 

Užtepėlė su tunu ir kiaušiniais

Jums reikės:

3 virtų kiaušinių

Skardinės konservuoto tuno

Mėgstamo kietojo sūrio

Kelių šaukštų majonezo

Žiupsnelio druskos

 

Pagaminimas:

Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį. Tuomet į tą patį dubenį beriame susmulkintus kiaušinius, smulkiai tarkuotą sūrį, žiupsnelį druskos ir dedame kelis šaukštus majonezo. Viską gerai išmaišome. Skanaus!

Nuotrauka
uogo
Įkelta:
2021-06-13
Vasara neįsivaizduojama be saulės, vandens, ledų ir šviežių uogų bei vaisių. Jau pačioje šiltojo sezono pradžioje naujojo derliaus uogos pasiekė parduotuves, o jų populiarumą rodo ir pardavimai, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai padidėja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežios uogos sulaukia didelio susidomėjimo ir jų paklausa išauga.
Nuotrauka
lasisa
Įkelta:
2021-06-12
Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2021-06-03
Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse,  pardavimų didėjimas.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-06-01
Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo bene viso pasaulio valgytojų širdis. Makaronų gali būti pačių įvairiausių – pradedant klasika tapusiais spagečiais ir baigiant kaspinėlių ar kriauklelės formos makaronais. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad makaronus mėgsta visi, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų: nuo mėsos, iki jūros gėrybių ar daržovių.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-05-31
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, daržoves ir vaisius reikėtų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir nors lietuviai parduotuvių daržovių skyriuose praleidžia vis daugiau laiko, statistika rodo, kad daržovių vis dar suvartojama per mažai. Vis dėlto Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą ir daržovių pardavimai nuosekliai didėja.
Nuotrauka
medus
Įkelta:
2021-05-20
Gegužės 20-ąją minima pasaulinė bičių diena, o nuo bičių neatsiejamas ir medus. Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, medus mūsų šalyje yra itin mėgstamas, o jo populiarumą rodo ir augantys pardavimai – per pastaruosius metus medaus paklausa išaugo net 9,7 procento.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-05-15
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Nuotrauka
š
Įkelta:
2021-05-12
Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-06
Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.
Nuotrauka
bazilikai
Įkelta:
2021-04-28
Kol oras daržininkyste užsiimti nėra itin malonus, sėjos sezonas įsibėgėja, o įvairiausių prieskoninių augalų ir žolelių galima pasėti ne tik darže, bet ir ant palangės. Šviežios žolelės ne tik džiugins pavasariška žaluma, bet taip pat suteiks patiekalams reikiamų skonio akcentų bei papildys racioną vitaminais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad balandis – pats sėklų prekybos pikas.
Nuotrauka
mėsainio receptą.
Įkelta:
2021-04-16
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2021-04-14
Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį? Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis sako, kad atšildydami žuvį žmonės dažnai daro kelias klaidas, dėl kurių kenčia ir skonis, ir maistingumas.
Nuotrauka
majonezas
Įkelta:
2021-03-31
Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.
Nuotrauka
kukuliai1
Įkelta:
2021-03-09
Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.
Nuotrauka
iki
Įkelta:
2021-03-06
Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų.
Nuotrauka
agurkai
Įkelta:
2021-03-02
Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės. Agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį. Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos.
Nuotrauka
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Įkelta:
2021-02-24
„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.