Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Šeimos tradicija ir kultūros dalis
„Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia V. Juodkazienė.
Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas – ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Ši veikla yra draugiška ir vaikams. Jiems galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Net ir mažiausieji gali padėti maisto svarstyklėmis sverti įvairius ingredientus, rankomis plėšyti salotų lapus ar įvairias prieskonines žoleles. Visgi, ruošiant su vaiku valgį, pirmiausia būtina jį išmokyti ne tik gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių. Svarbu parodyti, kaip saugiai laikyti virtuvės įrankius, naudoti orkaitei skirtas pirštines, kad rankos būtų apsaugotos nuo karščio, saugiai įjungti ir išjungti prietaisus.
„Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia V. Juodkazienė.
Be to, maisto gaminimas iš šviežių produktų – geras pavyzdys, kad pirmenybę turėtume teikti sveikatai, o ne įpročiui valgyti perdirbto, greitojo maisto gaminius.
„Laiko praleidimas virtuvėje ir naujų receptų ruošimas padeda vaikams užmegzti teigiamą ryšį su įvairių rūšių maisto produktais, įskaitant vaisius ir daržoves. Nuo mažens suformuoti teigiamą požiūrį į šviežią maistą patirtį yra labai svarbu, nes sveikas maistas yra geros mitybos pagrindas“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto gaminimas su vaikais taip pat suteikia ir praktinės patirties, susijusios su daugeliu pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, nurodymų laikymasis ar produktų kiekio matavimas. Ir nors mažiausieji virtuvėje galės padėti tik su smulkiausiais ar paprasčiausiais darbais – jeigu nuo mažesnes prie maisto gaminimo pratinsite vaikus, sulaukę maždaug 12 metų, jie gali pradėti ruošti sudėtingesnius receptus, netgi improvizuoti su skoniais ar išradingesniais maisto patiekimo būdais.
Ką pasigaminti?
Dar vienas svarbus dalykas – gaminti tokius patiekalus, kuriuos jūsų vaikai paprastai mėgsta valgyti. Pavyzdžiui, keksiukus, sausainius, varškėčius, karštus sumuštinius, makaronus ar picą. Pasak maisto ekspertės, pasigaminti picą su vaikais – itin paprasta. Juolab kad naminės picos skonis ir gaminimo procesas – vertas ir pastangų, ir laiko, kurį teks skirti virtuvei sutvarkyti.
Naminė pica prasideda nuo tešlos gamybos. Ir jeigu iš pažiūros šis procesas galėtų pasirodyti sudėtingas – iš tiesų taip nėra. Pasigaminti picos tešlai reikia vos kelių, itin paprastų ingredientų: vandens, miltų, druskos, cukraus, sausų mielių ir alyvuogių aliejaus.
„Picos tešlą pasigaminti užtruksite apie 10 min. Tiesa, apie pusvalandį ar valandą pagaminta tešla dar turės kilti. To reikia tam, kad tešla taptų puresnė. Jeigu laiko laukti neturite – tešlą galite pasigaminti iš vakaro ir per naktį apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve. Tuomet gaminant picą tešlą teliks iškočioti, suformuoti picas ir jas iškepti“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Be to, ruošiant picą vaikai galės išsirinkti ir mėgstamus ingredientus, taip pat patys ją pasidekoruoti.
„Leiskite savo vaikams mėgstamus ingredientų išsirinkti parduotuvėje arba pasinaudokite picos gaminimu kaip galimybe supažindinti juos su naujais skoniais. Pica – patiekalas, kurį ruošiant galima improvizuoti, todėl prieš pradėdami gaminti pažvelkite į šaldytuvą: galbūt turite pustuštį stiklainį alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, artišokų ar keptų raudonųjų paprikų? Šis patiekalas puikiai tiks sunaudoti ir sūrio arba kumpio, keptos vištienos ar šviežių daržovių bei žalumynų likučius“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Keliais paprasti picos receptai, kurie patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.
Picos tešla
Jums reikės:
250–300 g universalių miltų
2,5 šaukštelio sausų mielių
1,5 šaukštelio cukraus
trijų ketvirtadalio šaukštelio druskos
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
175ml šilto vandens
Pagaminimas:
Pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 125 g miltų, mieles, cukrų ir druską. Tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus ir šilto vandens ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite. Tuomet, pamažu maišant, įpilkite dar 125 g miltų. Jeigu matote, kad reikia – galite jų įpilti ir dar šiek tiek daugiau. Viską minkykite tol, kol iš tešlos pasidarys vientisas, elastingas rutulys. Jeigu tešla vis tiek bus šiek tiek lipni – ją dar šiek tiek pabarstykite miltais (tešla neturėtų lipti prie rankų). Atskirą didelį švarų dubenį gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir konditeriniu šepetėliu patepkite dubenėlio šonus.
Suformuokite picos tešlą į apvalų rutulį ir įdėkite ją į alyvuogių aliejumi išteptą dubenį. Pavoliokite tešlą dubenyje, kol ji švelniai pasiteps aliejumi, tuomet maistine plėvele uždenkite indą ir apie 30 min. ar valandą tešlą padėkite šiltoje vietoje. Tešlai iškilus – iš jos suformuokite nedideles picas uždėkite ant jos mėgstamus ingredientus ir apie pusvalandį kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Pica „Margarita“
Jums reikės:
Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo
Žiupsnelio džiovinto raudonėlio
Žiupsnelio džiovinto baziliko
Mocarelos sūrio
Parmezano sūrio
Šviežio baziliko
Pagaminimas:
Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Picai iškepus papuoškite ją šviežiais bazilikais.
Pica su kumpiu ir grybais
Jums reikės:
Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo
Mėgstamo kumpio
Parmezano sūrio
Mocarelos
Žiupsnelio džiovinto raudonėlio
Žiupsnelio džiovinto baziliko
Šviežių pievagrybių
Pagaminimas:
Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Skanaus!
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad smulkieji verslininkai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2025 m. Tai ypač aktualu gyventojams, kurie veiklą pradės vykdyti jau nuo sausio mėn. pradžios, nes jie turėtų pasiruošti iš anksto ir verslo liudijimą įsigyti nelaukiant paskutinių šių metų dienų. Patogiausia tą padar
Mintimis dalinasi Janina Pukelienė, Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos direktorė. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/6ZvaPL4Dh9acIKZ3Y3y4hR ...iš istorijos... - Prisiminėme visus keturis buvusius mokyklos direktorius nuo pirmojo iki ketvirtojo - Valentiną Pocevičių, Algirdą Medeikį, Eugenijų Šaltį
Vakar, gruodžio 10 d., Šilutės miesto gyventojams šventinės nuotaikos trumpam subliuško. Gerokai po vidurnakčio policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad trys asmenys, automobilių stovėjimo aikštelėje, šokinėja užlipę ant automobilio „Audi“ stogo. Įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais,
Tauragės kultūros centre, Edmundo Mažrimo parodų salėje eksponuojama tapybos paroda „Užtvanka/Potvynis“. Dailininkas Šarūnas Šarkauskas gimė 1967 metais Kaune. Šiuo metu gyvena ir kuria Palangoje. Nuo 1991 metų dalyvauja menininkų grupių parodose, pleneruose, rengia personalines tapybos darbų parodas.
Kas yra anglies monoksidas? Anglies monoksidas (CO) yra bespalvės ir bekvapės dujos, kurios susidaro degimo proceso metu, kai nėra pakankamai deguonies. Šios dujos yra ypač pavojingos, nes jų negalima pastebėti nei rega, nei uosle. Anglies monoksidas gali kauptis jūsų namuose dėl prasto vėdinimo ar netinkamai veikiančių prietaisų, naudojanč
Tinkamai parinkti langai, garažo vartai, roletai ir žaliuzės gali pagerinti jūsų namų komfortą, funkcionalumą ir estetinį patrauklumą. Jie ne tik užtikrina energijos taupymą ir saugumą, bet ir prisideda prie jūsų gyvenamosios aplinkos jaukumo. Šie elementai svarbūs ne tik techniniu požiūriu, bet ir kaip svarbi interjero ir eksterjero dalis.
Balkonas gali tapti jaukia poilsio oaze, jei tinkamai suderinsite baldus ir augalus. Net ir mažiausia erdvė gali būti pritaikyta poilsiui ar pasisėdėjimams su šeima ir draugais. Pasirinkę tinkamus balkono baldus ir pridėję žalumos, sukursite harmoningą ir estetišką aplinką. Pateikiame keletą idėjų, kaip tai padaryti. Tinkamų baldų pa
Lietuvių kalba – viena seniausių ir unikaliausių pasaulyje. Nors ja kalba tik apie 3 milijonus žmonių, ji išlieka gyvybiškai svarbi ne tik Lietuvoje gyvenantiems, bet ir užsieniečiams, dirbantiems ar turintiems asmeninių ryšių su Lietuva. Lietuvių kalbos kursai tampa populiariu pasirinkimu tiek pradedantiesiems, tiek nori
Tauragė žengia į naują turizmo erą: pretenduoja tapti vienu lankomiausių Lietuvos miestu, o galbūt net ir Europos svetingumo sostine. Tokią ateitį šiam miestui prognozuoja ekspertai, pamatę koks ambicingas projektas įgyvendintas Tauragėje – renovuotas šimtametę istoriją turintis viešbutis „Tauragė“. Po
Mintimis dalinasi Žydrūnas Mačaitis, FK „Tauras“ vartininkų Lietuvos futbolo U17 bei miesto senjorų komandos treneris ir Darius Gvildys FK „Tauras“ vyr. treneris. https://open.spotify.com/episode/27Mgfb1fV9ZVmqUSQBR2Bm Gruodžio 10-oji — Futbolo diena. Manoma, kad futbolas atsirado dar senovės Egipte. Mokslininkai ten
Kviečia teikti paraiškas Tauragės rajono savivaldybės sportininkų ir trenerių skatinimui premijomis už aukštą meistriškumą – sporto rezultatus pasiektus per 2024 metų II pusmetį. Paraiškas piniginėms premijoms gauti gali teikti Savivaldybėje registruotos visų teisinių formų sporto įstaigos ir fiziniai asmenys, gyv