Tauragės žinios logotipas
Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: pagrind

Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: pagrindinės taisyklės ir nesudėtingai paruošiami picos receptai

Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.

Šeimos tradicija ir kultūros dalis

Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia V. Juodkazienė.

Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas – ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Ši veikla yra draugiška ir vaikams. Jiems galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Net ir mažiausieji gali padėti maisto svarstyklėmis sverti įvairius ingredientus, rankomis plėšyti salotų lapus ar įvairias prieskonines žoleles. Visgi, ruošiant su vaiku valgį, pirmiausia būtina jį išmokyti ne tik gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių. Svarbu parodyti, kaip saugiai laikyti virtuvės įrankius, naudoti orkaitei skirtas pirštines, kad rankos būtų apsaugotos nuo karščio, saugiai įjungti ir išjungti prietaisus.

Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia V. Juodkazienė.

Be to, maisto gaminimas iš šviežių produktų – geras pavyzdys, kad pirmenybę turėtume teikti sveikatai, o ne įpročiui valgyti perdirbto, greitojo maisto gaminius.

„Laiko praleidimas virtuvėje ir naujų receptų ruošimas padeda vaikams užmegzti teigiamą ryšį su įvairių rūšių maisto produktais, įskaitant vaisius ir daržoves. Nuo mažens suformuoti teigiamą požiūrį į šviežią maistą patirtį yra labai svarbu, nes sveikas maistas yra geros mitybos pagrindas“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto gaminimas su vaikais taip pat suteikia ir praktinės patirties, susijusios su daugeliu pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, nurodymų laikymasis ar produktų kiekio matavimas. Ir nors mažiausieji virtuvėje galės padėti tik su smulkiausiais ar paprasčiausiais darbais – jeigu nuo mažesnes prie maisto gaminimo pratinsite vaikus, sulaukę maždaug 12 metų, jie gali pradėti ruošti sudėtingesnius receptus, netgi improvizuoti su skoniais ar išradingesniais maisto patiekimo būdais.

Ką pasigaminti?

Dar vienas svarbus dalykas – gaminti tokius patiekalus, kuriuos jūsų vaikai paprastai mėgsta valgyti. Pavyzdžiui, keksiukus, sausainius, varškėčius, karštus sumuštinius, makaronus ar picą. Pasak maisto ekspertės, pasigaminti picą su vaikais – itin paprasta. Juolab kad naminės picos skonis ir gaminimo procesas – vertas ir pastangų, ir laiko, kurį teks skirti virtuvei sutvarkyti.

Naminė pica prasideda nuo tešlos gamybos. Ir jeigu iš pažiūros šis procesas galėtų pasirodyti sudėtingas – iš tiesų taip nėra. Pasigaminti picos tešlai reikia vos kelių, itin paprastų ingredientų: vandens, miltų, druskos, cukraus, sausų mielių ir alyvuogių aliejaus.

„Picos tešlą pasigaminti užtruksite apie 10 min. Tiesa, apie pusvalandį ar valandą pagaminta tešla dar turės kilti. To reikia tam, kad tešla taptų puresnė. Jeigu laiko laukti neturite – tešlą galite pasigaminti iš vakaro ir per naktį apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve. Tuomet gaminant picą tešlą teliks iškočioti, suformuoti picas ir jas iškepti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Be to, ruošiant picą vaikai galės išsirinkti ir mėgstamus ingredientus, taip pat patys ją pasidekoruoti.

„Leiskite savo vaikams mėgstamus ingredientų išsirinkti parduotuvėje arba pasinaudokite picos gaminimu kaip galimybe supažindinti juos su naujais skoniais. Pica – patiekalas, kurį ruošiant galima improvizuoti, todėl prieš pradėdami gaminti pažvelkite į šaldytuvą: galbūt turite pustuštį stiklainį alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, artišokų ar keptų raudonųjų paprikų? Šis patiekalas puikiai tiks sunaudoti ir sūrio arba kumpio, keptos vištienos ar šviežių daržovių bei žalumynų likučius“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Keliais paprasti picos receptai, kurie patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Picos tešla

Jums reikės:

250–300 g universalių miltų

2,5 šaukštelio sausų mielių

1,5 šaukštelio cukraus

trijų ketvirtadalio šaukštelio druskos

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

175ml šilto vandens

Pagaminimas:

Pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 125 g miltų, mieles, cukrų ir druską. Tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus ir šilto vandens ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite. Tuomet, pamažu maišant, įpilkite dar 125 g miltų. Jeigu matote, kad reikia – galite jų įpilti ir dar šiek tiek daugiau. Viską minkykite tol, kol iš tešlos pasidarys vientisas, elastingas rutulys. Jeigu tešla vis tiek bus šiek tiek lipni – ją dar šiek tiek pabarstykite miltais (tešla neturėtų lipti prie rankų). Atskirą didelį švarų dubenį gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir konditeriniu šepetėliu patepkite dubenėlio šonus.

Suformuokite picos tešlą į apvalų rutulį ir įdėkite ją į alyvuogių aliejumi išteptą dubenį. Pavoliokite tešlą dubenyje, kol ji švelniai pasiteps aliejumi, tuomet maistine plėvele uždenkite indą ir apie 30 min. ar valandą tešlą padėkite šiltoje vietoje. Tešlai iškilus – iš jos suformuokite nedideles picas uždėkite ant jos mėgstamus ingredientus ir apie pusvalandį kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Pica „Margarita“

Jums reikės:

Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo

Žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Žiupsnelio džiovinto baziliko

Mocarelos sūrio

Parmezano sūrio

Šviežio baziliko

Pagaminimas:

Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Picai iškepus papuoškite ją šviežiais bazilikais.

Pica su kumpiu ir grybais

Jums reikės:

Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo

Mėgstamo kumpio

Parmezano sūrio

Mocarelos

Žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Žiupsnelio džiovinto baziliko

Šviežių pievagrybių

Pagaminimas:

Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų
The Roop - Chica Chico

The Roop - Chica Chico

Išmanūs ir tvarūs sprendimai Tauragėje leidžia sutaupyti ir savivaldai, ir gyventojams

Tauragės rajonas – vienas žaliausių ir inovatyviausių Lietuvoje, kuriame tvarumas eina koja kojon su išmanumu. Mokyklas ir darželius elektros energija aprūpina ant stogų įrengtos saulės elektrinės, viešuose pastatuose šildymą kietu kuru keičia modernūs sprendimai, o proveržį atsinaujinančios energetikos srityje lydi spart

Visi klaus, kur pirkot šį skanėstą – namuose gamintas sorbetas vos iš 3 pigių ingredientų

Už lango – ilgai laukta vasariška šiluma, tačiau ji didina ir norą gaivintis. Norint naminių ledų, visai nebūtinas specialus aparatas – naminis sorbetas bus labai gaivus, natūraliai saldus, nebrangus ir skanus variantas. Tai labai paprastas receptas, kuris nereikalauja beveik jokių pastangų – herojėmis jame taps &sca

Lietuvos pasieniečiai vėl padės Latvijai gintis nuo neteisėtos migracijos iš Baltarusijos

Aštuoni Lietuvos pasieniečiai nuo liepos 7 d. Latvijoje padės šios šalies Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) užtikrinti šalies sienos su Baltarusija apsaugą.  Planuojama, kad sienos stebėjimą, neteisėtos migracijos iš Baltarusijos užkardymą ir kitus su sienos apsauga susijusius veiksmus ši Liet

Savivaldybės ima, ką gauna arba negauna nieko

Nuo 2004 metų Lietuva gauna nuolatines išmokas socialiniams bei ekonominiams skirtumams tarp regionų ir jų viduje mažinti bei tvariai ir tolygiai plėtrai visoje šalyje skatinti. Praėjus dviem dešimtmečiams nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, investicijos viršijo 16 mlrd. eurų, šalies bendrasis vidaus produkta

Paskatos dirbti legaliai padeda skolininkams grįžti į darbo rinką

Statistika rodo, jog metus veikiantys skolų išskaitų pakeitimai ir pusę metų veikianti „skolų atostogų" programa duoda teigiamų rezultatų. Per pusę metų „skolų atostogomis" pasinaudoję į darbo rinką grįžo 265 žmonės. Bendras skolininkų skaičius per metus sumažėjo beveik 13 tūkst. Šį rezultatą, tarp kitų priežasčių, lėmė ir

Kartų ąžuolas: tavo vardas – miesto ateityje

Įsivaizduok vietą, kur susitinka kartos. Kur tavo vardas – ne tik įrašas skaitmeniniame pasaulyje, bet fizinė, išliekanti žymė miesto erdvėje. Tauragėje startuoja unikalus projektas – „Kartų ąžuolas“, kuris kviečia kiekvieną prisidėti prie naujos erdvės kūrimo ir tuo pačiu – palikti savo vardą miesto isto

Skelbiama apie melagingą informaciją internete – ragina gyventojus išlikti budriems

UAB „Tauragės autobusų parkas“ informuoja visuomenę, kad socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame pateikta melaginga informacija, susijusi su įmonės teikiamomis keleivių pervežimo paslaugomis. Gyventojai ir miesto svečiai kviečiami būti atsargūs – prašome nespausti jokių įtartinų nuorodų, nekomentuoti ir n

Moterys vadovauja tik trečdaliui verslų: kas stabdo jas nuo nuosavo verslo ir ką dėl to daryti?

Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų agentūros duomenimis, moterys vadovauja vos 14 proc. Lietuvoje veikiančių startuolių. Skirtumus lemia ne vien motyvacija ar įgūdžiai – dažnai jie kyla iš gilesnių, aplinkos nulemtų veiksnių. Kaip &

Eismo ribojimai „Rally Tauragė 2025“ metu

Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“.    Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki

„Nuostabūs dalykai nutinka, kai nustoji bijoti“

Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi  ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin

Tauragėje organizuotas jautrus renginys „Mano akims reikia Tavo akių“, minint Vaikų globos savaitę

Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv