Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
„Lietuviai nuo seno turi gilias mėsos kepimo ant žarijų tradicijas. Siekdami patenkinti paklausą, užtikriname didelę griliui skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausios mėsos, jūros gėrybių iki daržovių ar sūrių. Žinoma, šiltuoju metų laikotarpiu išauga marinavimui skirtos ir ant žarijų kepamos mėsos pardavimai. Populiariausia yra kiauliena, nes šią mėsą kepti ant grilio paprasta ir skanu, o tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta. Pardavimų duomenimis, šiltąjį sezoną itin išauga šašlykų paklausa ir nors šašlykai išlieka pirmuoju pasirinkimu, taip pat pirkėjai renkasi kepti skirtų dešrelių ar vištos sparnelių“, – sako V. Budrienė.
Kokią mėsą rinktis?
Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Jis antrina, kad šašlykai – kone privalomas kiekvienos vasaros atributas. Kaip pasakoja ekspertas, gaminant šašlykus tinka pačios įvairiausios mėsos rūšys – pradedant kiauliena, vištiena, jautiena ir baigiant kalakutiena. Anot jo, norint išsikepti sultingą mėsos patiekalą, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus.
Pirmiausiai – pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Dėmesį renkantis bet kokios rūšies mėsą reikėtų dėmesį atkreipti ir į jos kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi. Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Be to, nedideliais supjaustytų šašlykų nereiks pjaustyti ir bus labai patogu valgyti.
Jeigu norite kepti taip pamėgtus kiaulienos šašlykus, V. Amosovas pataria, kad geriausia rinktis yra kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.
Svarbiausia – neperkepti
V. Amosovas pasakoja, kad nors egzistuoja daugybė šašlykų kepimo būdų, procesas išlieka panašus: svarbiausiai pasirinkti tinkamą marinatą ir kepimo laiką. Kiekvienai mėsos rūšiai yra daugybė įvairiausių, visiems skoniams tinkančių marinatų, o skubant – mėsą užtenka marinuoti ir vos pusvalandį.
Kai mėsa išsimarinuoja, reikėtų pasiruošti kepsninę bei kruopščiai išsivalyti iešmus. Tuomet kepsninę įkaitinti iki 250 laipsnių. Tiesa, prieš maunant šašlykus ant iešmo, nuo jų derėtų nuimti svogūnus, kurie ant ugnies gali sudegti. Taip pat veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.
Ekspertas prisipažįsta, kad šašlyko visada stengiasi iki galo neiškepti. Dažniausiai šašlykus jis kepa apie 10 minučių. „Stengiuosi kepti šašlykus taip, kad jų vidaus temperatūra būtų apie 68–70 laipsnių. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau kai ją ištraukiame, daugelis pamiršta, kad dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu jos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų “, – sako V. Amosovas.
Taip pat ekspertas primena, kad 80 proc. skonio pajaučiama dar nepradėjus valgyti, todėl maistas privalo atrodyti išvaizdžiai. Tad iškeptų šašlykų nepamirškite gražiai ir apetitiškai paserviruoti.
V. Amosovas pasidalijo ir kiaulienos šašlyko receptu.
Jums reikės:
Kiaulienos sprandinės
Svogūno
Druskos
Pipirų
Prieskonių mišinio
Obuolių acto
Lavašo
Kalendros
Čili pipirų
Pagaminimas:
Pirmiausia marinato gaminimą šefas pradeda apibarstydamas svogūnus druska ir juos maigydamas, kol jie išleis sultis. Tuomet svogūnus jis sudeda į indą, kartu su nedideliais gabaliukais supjaustyta mėsa. Tada pila obuolių acto, maltų juodųjų pipirų ir specialiu prieskonių mišiniu, kurio pagrindas – česnakas. Viskas yra minkoma rankomis, neskubant – taip patiekalas įgauna dar daugiau skonio. Mėsai šiek tiek pasimarinavus, įkaitinkite kepsninę iki 250 laipsnių. Sumaukite šašlykus ant iešmų ir kepkite apie 10 min. Iškepusius šašlykus reikėtų „guldyti“ ant lavašo ir pagardinti kalendra bei čili pipiru. Jų nepagailėkite – šie prieskoniai prideda ir skonio, ir aromato. Skanaus!
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd