Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.
Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies, taip pat dairosi skonių įvairovės, todėl pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir plekšnės.
„Duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik tradiciniais laikomų karpio ar lydekos, bet ir savo išvaizda stebinančios, bet skoniu išsiskiriančios plekšnės, šamo ar kitų jūros gėrybių“, – sako V. Budrienė.
Komunikacijos vadovė teigia, kad šiltuoju metų laiku, kai dairomasi gaivesnių, lengvesnių produktų, žuvis tampa tikrai paklausi, o ypač išauga susidomėjimas žuvimis, kurios tinka kepti ir ant grilio.
Mažai kalorijų – daug baltymų
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad viena iš maistine verte ypatingų žuvų – plekšnė. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.
„Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. O kaip kurie tyrimai rodo, kad šios žuvies vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą. Plekšnė naudinga ir kaulų, dantų, nagų bei plaukų sustiprinimui“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Pasižymi išskirtine išvaizda
Kas liečia šios žuvies išvaizdą – iš pirmo žvilgsnio ji gali pasirodyti šiek tiek neįprasta. Mat plekšnės pasižymi apibuse simetrija. Plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių. Ši žuvis gali užaugti nuo nedidelių iki įspūdingo dydžio žuvų, vidutinis plekšnės ilgis siekia apie 40 centimetrų. Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Dažniausiai ji plaukioja vandens telkinio dugne ir retai iškyla į vandens paviršių.
Subtilaus skonio plekšnę, pasak maisto ekspertės, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: ją galima kepti keptuvėje, orkaitėje ar kepsninėje ant žarijų. Ši žuvis taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui. Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose – jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.
Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos.
V. Juodkazienė pasidalijo ir plekšnės receptu, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.
Kepta plekšnės filė su parmezanu ir panko trupiniais
Jums reikės:
Plekšnių filė
¼ puodelio ištirpdyto sviesto
⅔ puodelio tarkuoto parmezano sūrio
1 puodelio panko trupinių
½ šaukštelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio džiovinto čiobrelio
Paruošimas:
Pirmiausiai iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Tuomet aliejumi ar kitais riebalais šiek tiek ištepkite kepimo indą. Ant paruošto kepimo indo išdėliokite plekšnių filė ir jas aptepkite lydytu sviestu. Vėliau dubenyje sumaišykite likusius kelis šaukštus lydyto sviesto su duonos trupiniais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir čiobreliais ir gautu mišiniu apibarstykite plekšnę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!
Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų, kurie į savo kasdieninio apsipirkimo įpročius praturtina dirbtinio intelekto sprendimais ir patarimais, augimas – vien per pastaruosius 12 mėnesių tokių asmenų skaičius augo įspūdi
Gegužės 16-ąją, penktadienį planuokite jau šiandien, nes negalite to praleisti – kartą metuose vyksta MUZIEJŲ NAKTIS. Muziejų naktį nutinka meno, istorijos ir kūrybiniai stebuklai, o mes tradiciškai kviečiame jus tapti jų dalimi. Prie mikrofono – Eglė Červinskaitė, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ di
Skyrybos, ginčai dėl vaikų ar net tėvystės pripažinimo – visa tai kelia ne tik stiprias emocijas, bet ir painias teisines situacijas. Vis daugiau žmonių Lietuvoje kreipiasi į teismus dėl šeimos konfliktų, tačiau dalis jų net nežino, kad kai kuriais atvejais tokie ginčai negali būti nagrinėjami tol, kol nepasinaudota privalomąja mediaci
Į Tauragę septintą kartą sugrįžta meno festivalis „Kvadratu“ – nuo gegužės iki spalio miestas vėl taps kultūrinių patirčių erdve, kurią kurs menininkai, kultūros organizacijos ir patys gyventojai. 6 mėnesius vyksianti programa kaip ir kasmet apjungs įvarius profesionalaus meno žanrus, o gyventojus ir svečius kvies nerti į auginanč
Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), siekdama padėti išvengti klaidų bei pažeidimų ir užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą su ūkininkais, gegužės 21 d. 10–12 val. Tauragės rajono savivaldybės mažojoje salėje organizuoja patikrų specialistų ir ūkininkų susitikimą. Projektų kontrolė ir patikros vietoje – tai neišvengiama p
Antradienio vakarą prozos ir poezijos mylėtojus pakvietėme į jaukų ir įkvepiantį literatūros vakarą Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje. Čia svečiavosi žinoma rašytoja, prestižinių Dausų, I. Simonaitytės, F. Bajoraičio premijų laureatė Nijolė Marytė Šerniūtė. Renginio metu pristatytos naujausios autorė
Žiupsnelis memuarų apie kolegą ir draugą Gegužės 16 dieną chorvedžiui, dirigentui Zenonui Komskiui sukanka gražus, jubiliejinis metų skaičius – 80. Iš pažiūros nepasakysi, kad tiek. Koks buvo prieš 50 maždaug metų, kai susipažinau, toks ir tebėra. Apie tokius sako: užsimarinavę. Na, gal viena kita raukšlelė prisidė
Gamtos išdaigos, kuomet užsitęsia periodai su žema oro temperatūra, vidutiniu ar net intensyviu vėju, bei vis pasikartojančiomis neigiamomis temperatūromis naktimis, tampa tikru iššūkiu ūkininkams. Gegužės 8 d. Varėnoje buvo išmatuotas naujas šalčio rekordas – oro temperatūra nukrito iki –5,8 laipsnių
Šilališkiai kviečia „Tarptautinę muziejų naktį“ paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo.Prie mikrofono tauragiškiams puikiai žinoma Renata Jančiauskienė. Dabar jau - Šilalės Vl. Statkevičiaus muziejaus direktorė. Gegužės 16–17 d. šilališkiai kviečia „Ta
Jei pernai dirbote savarankiškai ir po pajamų deklaravimo turite įsiskolinimą „Sodrai", bet jį padengti šiuo metu sudėtinga – išeitis yra. Valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą galima atidėti, pasinaudojus supaprastinta arba individualiai derinama tvarka. Tai leidžia išvengti skolos išie&scaro
Artėjant vasarai, vis daugiau darbuotojų pradeda planuotis ilgąsias metų atostogas. Vieni darbinius rūpesčius užmiršti bando kelioms savaitėms, kiti – mėnesiui, dviem ar net visam pusmečiui. Ekspertai pastebi naują tendenciją – būtent vasaros laikotarpiu daugiau nei įprasta darbuotojų nusprendžia išeiti iš darbo &bd
AB „Via Lietuva“ praneša, kad šiuo metu tiek didesnio, tiek mažesnio intensyvumo valstybinės reikšmės keliuose tvarkoma 13 tiltų, iš kurių didžioji dauguma yra kritinės būklės. Dar 11 tiltų remonto darbai yra viešųjų pirkimų procedūrų etape, todėl, sėkmingai pasirašius sutartis, darbai prasidėtų