https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Makaronų ir padažo derinimo taisyklės – lietuviams vis dar neatrasta paslaptis. Jeigu italai mėsiško Bolonijos padažo nederintų su spagečiais, o lengvo grietinėlės padažo – su fusilli, Lietuvoje pasirinkimo kriterijus vienas – kurie makaronai guli spintelėje, tie ir tinka labiausiai. Tačiau, anot tinklaraštininkės, maisto ir vyno žinovės Urtės Mikelevičiūtės, tai yra labai dažna klaida. Netinkamai parinkti makaronai gali reikšti, kad jūsų patiekalas „išsisluoksniuos“: padažas nubėgs į lėkštės apačią, ir jūs valgysite makaronus be skonio. Kaip išvengti šios klaidos?
„Netinkamas pastos rūšies pasirinkimas lemia tai, kad lėkštėje dominuoja arba makaronai, arba padažas. Bet jūsų tikslas nėra valgyti padažą ir makaronus atskirai, gero patiekalo paslaptis – tai jų dermė. Todėl tinkamos makaronų formos parinkimas yra esminis gardaus patiekalo kriterijus“, – teigia U. Mikelevičiūtė.
Tačiau ir patys makaronai daro svarbią įtaką galutiniam rezultatui – jų paviršius turi būti pašiauštas, kad padažas nenubėgtų. Pirmuosius kietagrūdžius makaronus Lietuvoje gaminančios „Malsenos“ technologė Rima Gerulaitienė teigia, kad svarbiausias kriterijus – makaronų gamyboje naudojamos bronzinės formos.
„Esminis makaronų kokybę nurodantis bruožas – jų galimybė sugerti padažą. O tokią savybę užtikrinti gali tik viena – makaronų formavimas per bronzines formos. Tai speciali technologija, kurią naudojame savo makaronų gamyboje: ji „pašiaušia“ makaronų paviršių, todėl padažas idealiai prilimpa. Tai sudėtingesnis ir brangesnis makaronų gamybos būdas, tačiau tik jis gali užtikrinti aukščiausią kokybę ir, galiausiai, gerą patiekalo skonį“, – tikina specialistė.
Makaronų gaminimo procesas. Leidėjų nuotrauka ©
Lietuvoje populiariausias makaronų rūšis galima suskirstyti į tris grupes: ilgi ir ploni, susukti ar sulankstyti bei vamzdelio formos makaronai. Visoms šioms grupėms pritaikomi ir skirtingi padažai.
Auksinė taisyklė – ilgi ir ploni makaronai tinka su lengvos tekstūros padažais. Todėl spaghetti ar linguine serviruokite su jūros gėrybių, česnako ir alyvuogių aliejaus ar grietinėlės pagrindu paruoštais padažais, kurie nesunkiai padengtų kiekvieną makaroną.
„Galbūt iškart kyla klausimas, o kaip gi spaghetti bolognese, juk spagečiai su mėsingu ir visai nelengvu Bolonijos padažu – tai tikra klasika? Iš tiesų, italai niekada Bolonijos padažo, arba kaip jie vadina – ragu, neserviruoja su spagečiais, nes jis per sunkus ir per sodrus tokiems makaronams. Tačiau žymioji carbonara – tai visai kas kita. Sviestinė ir slidi tekstūra, kurią suteikia kiaušinio trynys ir iš šoninės išsiskiriantys riebalai – būtent tai, ko reikia spagečiams“, – tikina U. Mikelevičiūtė.
Ruošiant ilgus ir plonus makaronus, labai svarbu padažo nepagailėti, kad kiekvienas makaronas pakankamai pasidengtų, būtų slidus.
Susukta pastos forma geriausiai dera su turtingais ir sodriais padažais. Fusilli ar caserecce būdingos kreivės, sriegės ir grioveliai puikiai sulaiko visus šių padažų stambesnius ingredientus.
„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.
Vamzdelių formos makaronai – vieni populiariausių pasaulyje. Tokie makaronai kaip penne, rigatoni, macaroni ir paccheri turėtų būti tiekiami su tirštais daržovių ir mėsos padažais.
„Penne rigate – vamzdelio formos makaronai, supjaustyti kampu. Būtent kampiniai makaronų galai padeda padažui patekti į vamzdelio vidų, tarsi užfiksuoti jį makarono centre ir neleisti šiam išbėgti. Rigate reiškia išorėje esančias briaunas, kurios padeda padažui prilipti prie kiekvieno makarono. Dėl šių savybių vamzdelių formos makaronai itin pamėgti visame pasaulyje“, – teigia „Malsenos“ technologė.
„Išbandykite tris klasikinius itališkus pastos patiekalus, kurių sudėtis – labai paprasta, tačiau padažai puikiai „draugauja“ su tos rūšies makaronais. Vos keli ingredientai ir kokybiški lietuviški kietagrūdžiai makaronai, gaminti per bronzines formas ir gebantys gerai sugerti padažą – šių patiekalų paslaptis“, – receptais dalinasi Urtė Mikelevičiūtė.
3-4 asmenims reikės: 400 g „Malsenos“ spaghetti kietagrūdžių makaronų, 1 v. š. nesmulkintų juodųjų pipirų, 140 g avių pieno sūrio, druskos ir sviesto pagal skonį.
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Išvirus nukoškite, tačiau šiek tiek vandens pasilikite padažo ruošimui. Kol verda makaronai, sutarkuokite sūrį.
Pipirus sutrinkite rupiai ir suberkite į sausą, šiek tiek įkaitintą keptuvę, kad šie paskrustų. Ant jų pilkite samtį makaronų vandens. Leiskite troškintis apie minutę. Į sutarkuotą sūrį taip pat pilkite šiek tiek makaronų vandens. Į patroškintus pipirus sudėkite išvirtus makaronus ir viską gerai išmaišykite.
Dėkite sviesto, pilkite sūrio kremą, viską dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite šviežiai maltais pipirais, pabarstykite sūriu.
3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų penne rigate, 1 vnt. mažo baklažano, 2 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 vnt. nedidelio svogūno, 1 česnako galvutės, žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos, 400 g skardinės pomidorų savo sultyse, 40 g parmidžiano, saujos šviežių baziliko lapų, druskos.
Mažais kubeliais supjaustykite baklažaną, dėkite jį ant popierinio rankšluosčio, apibarstykite druska iš abiejų pusių ir palaikykite kelias minutes, po to nusausinkite. Baklažanus apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol apskrus. Atidėkite į šalį.
Į keptuvę suberkite susmulkintą svogūną ir šlakelį vandens, keletą minučių patroškinkite ir sudėkite česnaką su aitriąja paprika, viską gerai išmaišykite ir pakepkite. Sudėkite pomidorus ir pusę skardinės vandens, patroškinkite. Medine lentele sutraiškykite pomidorus. Apskrudusius baklažanus sudėkite į keptuvę su padažu ir troškinkite, kol jis gerai suminkštės (apie 20-30 min.)
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus dėkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, papildomai įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai, ir vėl gerai viską išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite sūriu bei šviežiais bazilikų lapeliais.
„Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais. Leidėjų nuotrauka ©
3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų caserecce, šviežių bazilikų lapelių, 40 g parmidžiano sūrio, 10 g kedro riešutų. Naminiam bazilikų pestui: 2 stiklinių baziliko lapelių, 2 skiltelių česnako, 25 g kedro riešutų, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, 50 g parmidžiano, pusės a. š. druskos, ¼ a. š. juodųjų pipirų.
Pasiruoškite bazilikų pestą: į smulkintuvą sudėkite bazilikus, česnaką, kedro riešutus, pipirus, druską ir aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite sūrį, išmaišykite.
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus sumaišykite su naminiu bazilikų pesto padažu. Dėkite į mėgstamą dubenį, papuoškite sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais bei kepintais kedro riešutais.
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr