Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Saldumo derinimas su dūminiais aromatais – vis dažnesnis kelias, kuriuo pasirenka eiti grilinti taip mėgstantys lietuviai. Dažnas jau yra išbandęs ant grotelių pakepti vaisius: arbūzo „kepsnį“, persiko puselę ar ananaso riekeles. Šiek tiek pagardinti prieskoniais ir patiekti su ledų kauburėliu jie tampa gaiviu ir išraiškingo skonio desertu.
„Prancūzijoje taip pat labai populiaru grilio vakarėlį užbaigti su keptais vaisiais. Tikra klasika yra kepti persikai ar nektarinai, kurie paskaninami cinamonu ir cukrumi arba patiekiami su romo padažu. Be to, prancūzai yra tikri iešmelių ekspertai. Be galo populiaru kepti mėsos ir daržovių iešmelius, kurie vadinami „brochettes“. Ant jų taip pat veriami ir vaisiai bei uogos“, – pasakoja Th. Lauvray.
Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atkreipia pirmąkart vaisius ant grilio kepti susiruošusių dėmesį – taisyklės, kaip tą daryti, skiriasi nuo mėsos kepimo.
„Sukepta mėsa paprastai priverčia suraukti nosį, tuo tarpu visas ant grotelių keptų vaisių skonis atsiskleidžia būtent dėl jų karamelizacijos. Prireiks atidumo – vaisius reikia kepti atsargiai, 6-8 minutes ant vidutinės ugnies, kad jie gerai karamelizuotųsi, tačiau nesudegtų“, – sako ji.
Taip pat nevertėtų naudoti pernokusių vaisių, nes kepant jų struktūra dar silpnės, tad jie gali suirti. Kad skonis būtų geriausias, naudokite šviežius, sezoninius vaisius.
„TOP 3 perkamiausi vasaros vaisiai – arbūzai, bananai ir trešnės. Tačiau gausus asortimentas lietuvius paskatina išbandyti įvairių šviežių gėrybių: noriai perkami nektarinai, persikai, mangai, kiviai, ananasai. Nuo populiarumo olimpo jau ne vienerius metus nenusileidžia ir avokadai, kurių lietuviai perka įvairių rūšių, kad atrastų savo mėgstamiausią“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Th. Lauvray siūlo paskutinį šį savaitgalį pasisaldinti: vasarą išlydėti užkūrus grilį, o ant jo pasiruošus paprastų, nebrangių, bet neįtikėtinai gardžių desertų.
Ypač greita: zefyrų ir vaisių iešmeliai
Reikės: 12 kepamųjų zefyrų, 18 gervuogių, 18 melionų rutuliukų, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų skysto medaus, 1/2 šaukštelio malto cinamono, skrudintų kokoso drožlių.
Gaminame: medinius iešmelius 20-30 minučių pamirkykite vandenyje, kad jie nesudegtų ant grilio. Ant šešių iešmelių suverkite po 1 zefyrą ir 3 gervuoges. Ant kitų šešių – po 1 zefyrą ir 3 meliono rutuliukus. Jeigu norite – galite naudoti ir kitas uogas arba vaisius. Ištirpdykite sviestą, į jį dėkite medų ir maltą cinamoną. Šiais mišiniu aptepkite iešmelius. Kepkite ant aliejumi pateptų įkaitintos kepsninės grotelių 1-2 minutes. Pabarstykite iešmelius skrudintomis kokoso drožlėmis.
Nustebins visus: brauniai apelsinuose
Reikės: 10-12 apelsinų, 100 g nesaldinto juodojo šokolado, 185 g sviesto, 300 g cukraus, 90 g rudojo cukraus, 1 šaukto apelsinų žievelės, 2 šaukštų vanilės, 4 kiaušinių, 1,5 šaukštelio kakavos miltelių, 180 g miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos
Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180° C temperatūros. Nupjaukite apelsinų viršų ir išskobkite minkštimą. Viršūnėlių neišmeskite. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sviestą – tą galite padaryti mikrobangų krosnelėje ar inde virš verdančio vandens.
Stovimo mikserio dubenyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, apelsinų žievelę, vanilę ir kiaušinius. Plakite nedideliu greičiu, kad ingredientai gerai susimaišytų. Tada supilkite šokolado ir sviesto mišinį. Toliau plakite nedideliu greičiu, kol masė taps vientisa. Kitame dubenyje sumaišykite kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius ir druską. Lengvai mentele įmaišykite į cukraus ir kiaušinių mišinį, kol masė taps vientisa.
Į apelsinų vidų supilkite braunių mišinį (maždaug iki 3/4 talpos). Uždenkite apelsino viršų nupjauta viršūnėle ir suvyniokite į foliją. Dėkite suvyniotus apelsinus į kepsninę, bet ne tiesiai ant ugnies. Kepkite 50-60 minučių arba tol, kol į vidų įkištas dantų krapštukas ištrauktas bus švarus, neaplipęs tešla. Išimkite apelsinus iš kepsninės ir, prieš išimdami iš folijos, leiskite jiems kelias minutes atvėsti. Patiekite su ledais.
Prancūziška klasika: sezoninių uogų klafutis (clafoutis) kepsninėje
Reikės: 500 ml pieno, 2 kiaušinių, 120 g miltų, 65 ml lydyto sviesto, 2 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, 1/2 šaukštelio vanilės esencijos, 190 g vyšnių be kauliukų. Vyšnias galima pakeisti avietėmis, abrikosais, slyvomis ar šokolado gabalėliais.
Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Plaktuvu arba elektriniu maišytuvu sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vyšnias, kol susidarys vienalytė masė. Ištepkite sviestu aliumininę pyrago formą, didelę ketaus keptuvę arba kelias mažesnes. Supilkite mišinį į indą ir ant viršaus sudėkite vyšnias, pabarstykite cukrumi.
Jei naudojate mažas keptuves, grilyje kepkite 20-25 minutes, jei naudojate didelę keptuvę ar formą – 35-40 minučių. Jei viršus pradeda per daug ruduoti, uždenkite aliuminio folija. Išimkite, kai viršus bus aukso spalvos, o vidurys iškepęs (į vidurį įkištas dantų krapštukas ištrauktas turi būti švarus).
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd
Tauragėje paskutinį kartą lankęsis 2018 metais, Benas Norvilas savo viešnagės Lietuvoje metu aplankė Tauragės rajono savivaldybę, kur jam buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Tąkart išvykęs vienas, šįkart sugrįžo į gimtąjį kraštą su šeima. Spėjo sudalyvauti Pasaulio lietuvių žaidynėse ir šeimai apr