Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad populiariausi lietuvių mėsos pasirinkimai visus metus yra kiauliena ir vištiena, tačiau įsibėgėjus pavasariui ryškėja naujų tendencijų.
„Dažnam lietuviui mėsa iškart asocijuojasi su kiauliena, jos per metus nuperkama daugiau nei bet kurios kitos mėsos. Tačiau matome, kad šylant orams pirkėjai vis dažniau renkasi paukštieną, o kiauliena jų krepšeliuose ima atsidurti rečiau nei žiemą. Visgi, ima augti pardavimai atskirų kiaulienos dalių, kurios tinka grilio sezonui, – pavyzdžiui, sprandinės. Be to, žmonės dažniau į savo krepšelius dedasi ir marinuotų gaminių, ir čia taip pat lyderiauja paukštieną lenkianti kiauliena“, – Lietuvos pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.
Kokią mėsą rinktis?
Pirmas žingsnis sėkmingo grilio vakarėlio link – planavimas. Prieš nuspręsdami, ką kepsite ant grotelių, turėtumėte apžvelgti savo svečius: kiek suaugusiųjų dalyvaus, o kiek vaikų? Ar jie visi valgys mėsą? O gal reikia pasirūpinti ir žuvimi ar veganiškomis alternatyvomis? Ar ant stalo bus daug užkandžių, kurių priragavę žmonės norės mažiau mėsos?
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas pataria, kad grilio vakarėliui ypač tinka klasikiniai produktai, tokie kaip šašlykai, kepsniai, dešrelės, vištienos krūtinėlė.
Tačiau jis rekomenduoja įtraukti ir bent nedidelį kiekį įdomesnių, mažiau įprastų patiekalų, kuriuos galite kepti ant žarijų. Taip ir paįvairinsite meniu, nustebinsite svečius – bet kartu ir jausitės saugūs, kad nereikės maisto išmesti. Visgi nėra garantijos, kad netradicinė grilio patiekalo idėja bus skani visiems.
„Jeigu kepsite maistą dideliam kiekiui žmonių, geriausia rinktis tokį maistą, kurio iškepimui ant grotelių reikia daugmaž vienodo laiko ir priežiūros. Didžiulė iešmų, dešrelių, šonkauliukų, kepsnių ir žuvies įvairovė gali tik sukelti stresą dėl skirtingos kepimo temperatūros ir laiko. Be to, ir svečiams tuomet dažniausiai tenka valgyti skirtingu metu, o ne visiems susėdus prie stalo“, – sako G. Bičkovas.
Mėsos technologas pataria, kad lengviau gausesniam būriui svečių paruošti mėsą, kuri greitai iškepa, – per trumpą laiką tuomet paruošite pakankamą kiekį patiekalų. Galima eiti priešingu keliu – rinktis didelius mėsos gabalus, kurie kepa ilgiau, tačiau visus pasotins vienu metu.
Kiek produktų pirkti?
„Iš akies“ sunku įvertinti, kiek mėsos, padažų, duonos ir salotų reikės grilio vakarėliui – ypač jeigu dalyvauja daugiau žmonių. Tačiau šios gairės padės pasirūpinti, kad svečiai būtų pavalgę, o likučių, kuriuos reikėtų išmesti, beveik neliks. Taip liks patenkinti ir svečiai, ir piniginė.
Mėsa. Vadovaukitės taisykle: vienam žmogui – maždaug 300–350 g mėsos. Pavyzdžiui, maždaug tiek yra du vidutinio dydžio mėsos gabalėliai, vienas didelis iešmas arba 4-6 dešrelės. Vaikams porciją mažinkite perpus.
Duona. Vienam žmogui skaičiuokite maždaug po ketvirtadalį prancūziško batono arba 3 duonos riekes. Jeigu ketinate patiekti bandeles – vienam svečiui jų turėtų būti bent dvi.
Salotos: Kiek jų ruošti priklauso nuo to, kokias salotas siūlysite svečiams. Jeigu jos bus sočios, paruoštos iš bulvių, makaronų ar ryžių, tuomet vienam asmeniui jų reikėtų 150–200 g. Jeigu ruošiate lengvas salotas, pjaustote žalių daržovių ar jas grilinate – žmogui skirkite apie 100 g. Jeigu būryje yra mėsos nevalgančių asmenų, daržovių kiekį jiems padidinkite.
Padažai, užpilai ir kt.: gardūs padažai gali net ir paprasčiausiai paruoštą mėsą pakylėti į kitą lygį, todėl verta pasirūpinti jų įvairove. Skaičiuokite, kad vienam svečiui reikės apie 50-100 ml padažų, užpilų ar žolelių sviesto. Kečupo, pomidorų padažo ar garstyčių verčiau parūpinkite daugiau, mat jie nesuges laukdami ir kito grilio vakarėlio.
Žuvis: Geriausia planuoti 200–250 g žuvies vienam asmeniui. Vaikų lėkštei dažnai pakanka 100–150 g.
Vegetarams: mėsos nevalgantys ant grotelių mielai kepa sūrius, daržovių patiekalus. Sūrius patogiau skaičiuoti vienetais – vienam svečiui skirkite vieną fetos, tofu, varškės ar halumio sūrį. Gera mintis šių patiekalų paruošti daugiau, nes net ir mėsą valgantys lietuviai vis noriau išbando vegetariškas bei sveikesnes alternatyvas.
Palikite dalį šaldytuve
Orams šylant svarbu nepamiršti ir maisto saugos, kad jo reikėtų išmesti mažiau. Geriausia maistą iš šaldytuvo išimti dalimis – tai galioja tiek mėsai, tiek daržovėms.
Jeigu ant grotelių netelpa visa tądien ruošiama mėsa, kol kepate vienas porcijas – kitas laikykite šaldytuve. Jeigu šviežią mėsą lauke palikote ilgesniam laikui, pasirūpinkite, kad ji ant grotelių būtų iškepta gerai.
Taip pat rekomenduojama elgtis ir su salotomis. Nesudėkite kalnų iškart ant stalo, ypač – jeigu jį pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, ir jeigu jos yra su tokiais ingredientais kaip majonezas ar grietinė. Verčiau dalį palikite šaldytuve ir karts nuo karto papildykite. Taip jos bus ne tik sveikesnės, bet ir gaivesnės bei traškesnės.
Gegužės 2–4 dienomis Klaipėdoje griausmingai sugrįžta festivalis „Silkė 2025“! Miesto gyventojai ir svečiai kviečiami pasinerti į nepakartojamą šurmulį, kupiną muzikos, kultūros, skonių bei... žinoma – silkės! Renginio organizatorius „Bravo idėja“ tikisi, kad antrus metus vyksiantis festivalis taps gražia
Pasitaiko atvejų, kai tėvai kreipiasi į vaiko teisių gynėjus ar Vaiko teisių linijos konsultantus, svarstydami, kaip elgtis, jei paauglys paprašo leidimo nakvoti pas savo vaikiną ar merginą. Toks klausimas gali pasirodyti netikėtas ir sukelti daug emocijų. Vaiko teisių gynėjai sako, kad tokiose situacijose svarbiausia – ne skubėti drau
Balandžio 24 d. į Viešąją biblioteką rinkosi lietuviškos komedijos ir tinklalaidžių mėgėjai. Čia vyko susitikimas su populiaraus podcast’o „Pralaužk Vieną Šaltą“ kūrėjais Airidu Jankumi ir Mantu Grimaliu. Nuo 2018 metų Airidas ir Mantas ne tik juokina savo klausytojus, bet ir kalbina įvairių profesijų žmones,
Švenčiant 150-tąsias M. K. Čiurlionio gimimo metines jo kūryba visdar yra įkvėpimo šaltinis daugybei menininkų, o jo muzika jaudina ir užburia klausytojų širdis. Projektas „Paskui Čiurlionį” - tai Lietuvos genijaus muzikos interpretacija, kurios grožį, trapumą ir didybę per savo muzikinio požiūrio prizmę pateikia du
Balandžio 27-ąją minima Medicinos darbuotojų diena. Ši diena skirta dar kartą pagerbti gydytojus, slaugytojus bei kitus sveikatos priežiūros srityje dirbančius specialistus, kurie savo gyvenimą pašventė rūpinimuisi žmonių sveikata ir gyvybe. Šia proga Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas tradiciškai
Policijos duomenimis, vien pirmąją balandžio pusę užfiksuota daugiau nei 10 sukčiavimo atveju, kai banko darbuotojais telefonu prisistatę asmenys iš gyventojų apgaulės būdu išviliojo pinigus – nuo 9 tūkst. iki daugiau nei 120 tūkst. eurų. „Urbo" banko ekspertai primena, kad sukčiai gali pasinaudoti ir artėjančia gegužės 1
„Samanomis sąmoningi" – tokiu šūkiu antrus metus iš eilės lietuviai kviečiami paminėti gegužės 17 d. – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną. Krašto apsaugos ministerija kartu su Lietuvos šaulių sąjunga tęsia tradiciją šią dieną organizuoti masinius žygius partizanų takais
Balandžio 24-ąją minimos Šuns dienos proga, penktą kartą Lietuvos kariuomenės vienetų karių ir darbuotojų šunys buvo kviečiami „pasisvečiuoti" šeimininkų tarnybos ar darbo vietose ir kasdienines tarnybines užduotis vykdyti kartu. Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalione organizuotas renginys &bd
Per pastarąjį dešimtmetį mūsų požiūris į draudimą smarkiai pasikeitė. Vis daugiau lietuvių, norėdami patenkinti savo draudimo poreikius, kreipiasi į draudimą internetu. Nuo automobilių draudimo iki kelionių ir sveikatos planų - skaitmeninės platformos kaip niekada anksčiau palengvina draudimo polisų įsigijimą ir valdymą. Jei vis dar dvejojat
Matcha arbata tampa vis populiaresnė Lietuvoje kaip sveikesnė kavos alternatyva. Ji suteikia natūralios energijos, gerina koncentraciją ir yra turtinga antioksidantų. Tačiau daugelis žmonių klausia – kokia yra matcha kaina, nuo ko ji priklauso ir ar verta investuoti į aukštos kokybės produktą? Nuo ko priklauso matcha kaina?Matcha kain
Tauragės socialinės dirbtuvės „Metų ratas" jau beveik apsuko ratą – gegužę švęs pirmąjį gimtadienį. Socialinių dirbtuvių veiklos jau išbandytos visais metų laikais. Tauragiškiai, pavieniai ar organizacijų, verslo atstovai, gegužės 6 dieną kviečiami į Atvirų durų dieną: atėjusieji pamatys, kaip atrodo jų darbo
Informuojame, kad 2025 m. balandžio 26–27 d. 18.30–2.00 val. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ karių vienetas Tauragės ir Jurbarko rajonų savivaldybių civilinėse teritorijose: Degimų, Kaskalnio ir Jūravos miškuose bei jų prieigose, šviesiuoj