Tauragės žinios logotipas
Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – formulė, kiek mėsos reikia grilio vakarėliui

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – formulė, kiek mėsos reikia grilio vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad populiariausi lietuvių mėsos pasirinkimai visus metus yra kiauliena ir vištiena, tačiau įsibėgėjus pavasariui ryškėja naujų tendencijų.

„Dažnam lietuviui mėsa iškart asocijuojasi su kiauliena, jos per metus nuperkama daugiau nei bet kurios kitos mėsos. Tačiau matome, kad šylant orams pirkėjai vis dažniau renkasi paukštieną, o kiauliena jų krepšeliuose ima atsidurti rečiau nei žiemą. Visgi, ima augti pardavimai atskirų kiaulienos dalių, kurios tinka grilio sezonui, – pavyzdžiui, sprandinės. Be to, žmonės dažniau į savo krepšelius dedasi ir marinuotų gaminių, ir čia taip pat lyderiauja paukštieną lenkianti kiauliena“, – Lietuvos pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Kokią mėsą rinktis?

Pirmas žingsnis sėkmingo grilio vakarėlio link – planavimas. Prieš nuspręsdami, ką kepsite ant grotelių, turėtumėte apžvelgti savo svečius: kiek suaugusiųjų dalyvaus, o kiek vaikų? Ar jie visi valgys mėsą? O gal reikia pasirūpinti ir žuvimi ar veganiškomis alternatyvomis? Ar ant stalo bus daug užkandžių, kurių priragavę žmonės norės mažiau mėsos?

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas pataria, kad grilio vakarėliui ypač tinka klasikiniai produktai, tokie kaip šašlykai, kepsniai, dešrelės, vištienos krūtinėlė.

Tačiau jis rekomenduoja įtraukti ir bent nedidelį kiekį įdomesnių, mažiau įprastų patiekalų, kuriuos galite kepti ant žarijų. Taip ir paįvairinsite meniu, nustebinsite svečius – bet kartu ir jausitės saugūs, kad nereikės maisto išmesti. Visgi nėra garantijos, kad netradicinė grilio patiekalo idėja bus skani visiems.

„Jeigu kepsite maistą dideliam kiekiui žmonių, geriausia rinktis tokį maistą, kurio iškepimui ant grotelių reikia daugmaž vienodo laiko ir priežiūros. Didžiulė iešmų, dešrelių, šonkauliukų, kepsnių ir žuvies įvairovė gali tik sukelti stresą dėl skirtingos kepimo temperatūros ir laiko. Be to, ir svečiams tuomet dažniausiai tenka valgyti skirtingu metu, o ne visiems susėdus prie stalo“, – sako G. Bičkovas.

Mėsos technologas pataria, kad lengviau gausesniam būriui svečių paruošti mėsą, kuri greitai iškepa, – per trumpą laiką tuomet paruošite pakankamą kiekį patiekalų. Galima eiti priešingu keliu – rinktis didelius mėsos gabalus, kurie kepa ilgiau, tačiau visus pasotins vienu metu.

Kiek produktų pirkti?

„Iš akies“ sunku įvertinti, kiek mėsos, padažų, duonos ir salotų reikės grilio vakarėliui – ypač jeigu dalyvauja daugiau žmonių. Tačiau šios gairės padės pasirūpinti, kad svečiai būtų pavalgę, o likučių, kuriuos reikėtų išmesti, beveik neliks. Taip liks patenkinti ir svečiai, ir piniginė.

Mėsa. Vadovaukitės taisykle: vienam žmogui – maždaug 300–350 g mėsos. Pavyzdžiui, maždaug tiek yra du vidutinio dydžio mėsos gabalėliai, vienas didelis iešmas arba 4-6 dešrelės. Vaikams porciją mažinkite perpus.

Duona. Vienam žmogui skaičiuokite maždaug po ketvirtadalį prancūziško batono arba 3 duonos riekes. Jeigu ketinate patiekti bandeles – vienam svečiui jų turėtų būti bent dvi.

Salotos: Kiek jų ruošti priklauso nuo to, kokias salotas siūlysite svečiams. Jeigu jos bus sočios, paruoštos iš bulvių, makaronų ar ryžių, tuomet vienam asmeniui jų reikėtų 150–200 g. Jeigu ruošiate lengvas salotas, pjaustote žalių daržovių ar jas grilinate – žmogui skirkite apie 100 g. Jeigu būryje yra mėsos nevalgančių asmenų, daržovių kiekį jiems padidinkite.

Padažai, užpilai ir kt.: gardūs padažai gali net ir paprasčiausiai paruoštą mėsą pakylėti į kitą lygį, todėl verta pasirūpinti jų įvairove. Skaičiuokite, kad vienam svečiui reikės apie 50-100 ml padažų, užpilų ar žolelių sviesto. Kečupo, pomidorų padažo ar garstyčių verčiau parūpinkite daugiau, mat jie nesuges laukdami ir kito grilio vakarėlio.

Žuvis: Geriausia planuoti 200–250 g žuvies vienam asmeniui. Vaikų lėkštei dažnai pakanka 100–150 g.

Vegetarams: mėsos nevalgantys ant grotelių mielai kepa sūrius, daržovių patiekalus. Sūrius patogiau skaičiuoti vienetais – vienam svečiui skirkite vieną fetos, tofu, varškės ar halumio sūrį. Gera mintis šių patiekalų paruošti daugiau, nes net ir mėsą valgantys lietuviai vis noriau išbando vegetariškas bei sveikesnes alternatyvas.

Palikite dalį šaldytuve

Orams šylant svarbu nepamiršti ir maisto saugos, kad jo reikėtų išmesti mažiau. Geriausia maistą iš šaldytuvo išimti dalimis – tai galioja tiek mėsai, tiek daržovėms.

Jeigu ant grotelių netelpa visa tądien ruošiama mėsa, kol kepate vienas porcijas – kitas laikykite šaldytuve. Jeigu šviežią mėsą lauke palikote ilgesniam laikui, pasirūpinkite, kad ji ant grotelių būtų iškepta gerai.

Taip pat rekomenduojama elgtis ir su salotomis. Nesudėkite kalnų iškart ant stalo, ypač – jeigu jį pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, ir jeigu jos yra su tokiais ingredientais kaip majonezas ar grietinė. Verčiau dalį palikite šaldytuve ir karts nuo karto papildykite. Taip jos bus ne tik sveikesnės, bet ir gaivesnės bei traškesnės.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura