Naminio majonezo gamybos repeticija: išmokę dabar, užtruksite vos kelias minutes ir sutaupysite
Įkelta:
2023-04-02
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Naminis majonezas

Marginti kiaušiniai ir majonezas – tikriausiai tai du dalykai, be kurių neįsivaizduojamas Velykų stalas. Ir nors majonezo parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių rūšių – verta išbandyti naminį.  Jam pasigaminti prireiks vos trijų pagrindinių ingredientų: kiaušinio trynių, aliejaus ir prieskonių, o jį ruošiant užtruksite vos kelias minutes ir, netgi, sutaupysite. Parduotuvėse vidutinė majonezo kaina už litrą yra maždaug 9–10 eurų, tuo tarpu namuose tokį kiekį galima pasigaminti ir už mažiau nei 6 eurus.Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad majonezo pasiūla parduotuvėse yra išties plati, o savo pardavimų piką majonezas pasiekia velykiniu laikotarpiu.

„Parduotuvėse siūlome gausų majonezo asortimentą: nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Rinkdamiesi majonezo rūšį pirkėjai dėmesį atkreipia ir į kainą, ir gamintoją. Daugiausiai šio padažo parduodame per didžiąsias metų šventes, o ypač – Velykas, kurių stalas be majonezo neįsivaizduojamas“, – pasakoja V. Budrienė.

Suvartoti reikėtų greitai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad majonezą lengvai pasigaminti gali kiekvienas, o  jam paruošti užtenka namuose dažnai visuomet turimų ingredientų.

„Tam, kad šis padažas būtų nepaprasto skonio – jį ruošiant svarbiausia pasirinkti kuo šviežesnius kiaušinių trynius ir kuo kokybiškesnį aliejų. Naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau jis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Ieškant ryškesnių skonių, naminį majonezą galima gardinti įvairiausiomis žolelėmis, česnaku, citrinų sultimis ar actu, garstyčiomis. V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtrunka vos 10 minučių. Visgi, didelio šio padažo kiekio pasiruošti iš anksto nerekomenduojama, mat šviežią majonezą suvartoti reikėtų vos per 3 dienas.

Naminis majonezas – pigesnė alternatyva

Naminis tradicinis majonezas.  Naminį majonezą pasigaminti dar ir labai nebrangu, o gaminant nedidelį kiekį majonezo jam pagaminti išleisite mažiau nei eurą. Naminiam majonezui reikės: kiaušinio trynio, arbatinio šaukštelio garstyčių, 150 ml saulėgrąžų aliejaus, žiupsnelio druskos, 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų, arbatinio šaukštelio acto.

Gaminimo eiga. Pirmiausia į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pilant aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą, į masę įmaišykite acto.

Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
Pirkti maistą, avalynę, drabužius, dovanas ar buitinę techniką ne fizinėje, o elektroninėje parduotuvėje – įprastas dalykas dešimtims tūkstančių lietuvių. Jos leidžia sutaupyti daugybę laiko ir gerokai palengvina kasdienybę kiekvienam iš mūsų. Tačiau kuri elektroninė parduotuvė yra ta vienintelė, kuri sukelia daugiausiai simpatijų ir klientų lojalumo bei gali būti pavadinta Lietuvos mylimiausiąja? Tą jau greitu metu padės išsiaiškinti šiandien startuojantys Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės rinkimai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-26
​​​​​​​Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Nuotrauka
vasara
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-18
Ateinančiomis dienomis karšti orai nesitrauks, o į vakarinius rajonus vėl sugrįš. Tai jau galima laikyti tikra karščio banga. Neatmestina, kad dar pasitaikys ir karščio rekordų, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
Tatuiruočių meistrės Monika Norbutaitė ir Laura Jockė – geriausios draugės nuo gimnazijos laikų. Tai, kad po kelių metų užsienyje – viena gyveno Norvegijoje, kita – Airijoje, jų keliai susiėjo, abi laiko tikra sėkme. Neseniai merginos kartu atidarė tatuiruočių saloną „Tattoo Time“ – visai šalia redakcijos. Na, kaip galėjome jų nepakalbinti? Juo labiau, kad tatuituotės pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
​​​​​​​Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais? Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Po vėsesnių dienų temperatūros stulpeliai jau palengva kopia aukštyn, o Žolinės ilgąjį savaitgalį sinoptikai prognozuoja ypač karštą. Neabejotinai dauguma norės atsigaivinti vėsiais ledais – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad karštomis dienomis jų pardavimai šauna aukštyn. Ledus galite nesunkiai pasigaminti ir namuose: tereikės dviejų pigių produktų ir... tarkos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Kartų parke, Zumpės tvenkinyje, įrengtas fontanas tauragiškius purslais ir spalvomis turėtų džiuginti kasdien, taip nėra – savo nusivylimu pasidalijo į redakciją užsukusi tauragiškė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Toli gražu ne visi svajoja apie tingų poilsį prie jūros – kai kuriems kur kas maloniau, o ir prasmingiau atrodo keliauti. Ir ne lėktuvu, autobusu ar automobiliu, o dviračiu, valtimi ar net pėsčiomis. Taip ne tik išbandai save, daugiau pamatai, bet ir pajunti tikrą kelionių skonį, įsitikinę Raminta ir Linas Anuliai, neseniai dviračiais apkeliavę Baltijos šalis. Ir tai nebuvo daugiausia ištvermės pareikalavęs žygis – pasak Ramintos, pėsčiomis nukeliauti iš Skaudvilės į Zarasus buvo kur kas sunkiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-09
Norint, kad grybavimas neapkarstų, policijos pareigūnai primena keletą paprastų taisyklių grybautojams.
Nuotrauka
nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-07-26
Tauragės maudyklose maudytis saugu, – skelbia Tauragės rajono savivaldybė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-24
​​​​​​​Jau ketvirtus metus iš eilės Viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas  –  vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje per tris etapus iš viso dalyvavo 54  vaikai. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-23
​​​​​​​Jaunos, nedidutės, traškios cukinijos – lyg tobulos daržovės. Jos nebrangios, puikiai dera su plačia gausybe ingredientų, iš jų nesunkiai galima ruošti tiek užkandžius, tiek pagrindinius patiekalus ar garnyrus – ir net desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors cukinijos perkamos kiaurus metus, vasarą jos tiesiog graibstomos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
Toli nuo gimtinės, tačiau arti širdimi. Taip, ko gero, būtų galima trumpai apibūdinti tauragiškės Eglės Schubert, savo vietą atradusios tolimojoje Amerikoje, būseną. Nors jau daugiau nei du dešimtmečius ji gyvena Šarlotės mieste Šiaurės Karolinoje, gimtųjų namų nepamiršta – aplanko Tauragę kiekvieną vasarą ir tikina, kad kaskart ji vis gražesnė, o šypsenų žmonių veiduose – vis daugiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
​​​​​​​Tauragės šunų mylėtojų klubas „LOJA“ kviečia visus dalyvauti dviejose šunų parodose – „Tauragės vasara‘23“ ir „Tauragės mero taurė‘23", kurios vyks labai gražioje vietoje – Lakštingalų slėnyje, Tauragės rajone, liepos 22–23 dienomis. Parodų metu bus galima ne tik pasigrožėti šunimis, bet ir daugiau sužinoti apie šunų veisles, atsakingą augintinių pasirinkimą, gyvūnų gerovę.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
​​​​​​​Šviežios, ryškios, saldžios uogos – vienas didžiausių vasariško džiaugsmo ir sveikatos šaltinių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vasarą pirkėjai daugiausiai nuperka trešnių, šilauogių ir, žinoma, braškių. Būtent receptas su pastarosiomis socialiniuose tinkluose tituluojamas šios vasaros superhitu. Gardžiam desertui pasigaminti tereikės trijų nebrangių ingredientų – pasmaguriausite vos už kelis eurus.