Kaip išsirinkti kokybiškas grikių kruopas ir kodėl pravartu jas laikyti šaldytuve
Įkelta:
2023-03-26
Nuotrauka
Nuotrauka
Aprašymas

Pixabay nuotrauka

Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.

Nors grikių košė puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek garnyrui prie daržovių ar mėsos patiekalų, iš jų galima pasigaminti ir įvairius troškinius, gaivias salotas ar net desertus.

Pasak mitybos ekspertės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl savo maistinės vertės grikius rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną: „Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“.

Nors ne visi mėgsta grikių kruopų skonį, jas galima gardinti mėgstamais priedais ir išbandyti skirtingus jų paruošimo būdus.

„Kadangi savo sudėtimi grikiai gausūs angliavandeniais, daugelis renkasi juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Vis dėlto, jei patiekalas su grikiais bus paruoštas vakarienės metu – viskas gerai. Tiek skrudinti, tiek virti grikiai yra maistingi ir žmogaus mitybos racione įvairiais pavidalais bei skirtingu dienos metu gali atsidurti valgiaraštyje“, – teigia gydytoja dietologė.

Beje, renkantis grikių kruopas rekomenduojama atkreipti dėmesį į kruopų išvaizdą bei kokybę – grikių branduoliai turi būti vidutinio stambumo arba stambūs. Pakuotėje, jei galima matyti, turi būti kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat – neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva turėtų būti vientisa, sodriai ruda. Atidarius grikių pakuotę šias kruopas rekomenduojama suvartoti kuo greičiau.

Namuose grikius reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jei namuose labai karšta, grikius galima laikyti ir šaldytuve – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims. Be to, šių kenkėjų išvengsite ir tuomet, jei grikių kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko indeliuose, šviesioje vietoje.

Išbandykite, lengvai paruošiamą grikių kruopų salotų su sūriu bei grybais receptą.

Patiekalui reikės:

– 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
– 1 svogūno;
– 300 g grikių kruopų;
– 300 g marinuotų pievagrybių;
– 100 g olandiško sūrio;
– ketvirtadalio citrinos;
– petražolių papuošimui;
– 4 vnt. salotų lapų;
– druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti. Išvirkite grikius kaip nurodyta ant pakelio. Grikius atidėkite atvėsti. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir apkepkite susmulkintus svogūnus iki traškumo. Dubenyje išmaišykite grikius, pievagrybius, tarkuotą sūrį ir traškius svogūnus. Salotas pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Papuoškite petražolėmis. Patiekite su salotų lapais. Beje, olandišką sūrį pakeitus tofu sūriu, patiekalas tiks veganams.

Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
Pirkti maistą, avalynę, drabužius, dovanas ar buitinę techniką ne fizinėje, o elektroninėje parduotuvėje – įprastas dalykas dešimtims tūkstančių lietuvių. Jos leidžia sutaupyti daugybę laiko ir gerokai palengvina kasdienybę kiekvienam iš mūsų. Tačiau kuri elektroninė parduotuvė yra ta vienintelė, kuri sukelia daugiausiai simpatijų ir klientų lojalumo bei gali būti pavadinta Lietuvos mylimiausiąja? Tą jau greitu metu padės išsiaiškinti šiandien startuojantys Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės rinkimai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-26
​​​​​​​Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Nuotrauka
vasara
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-18
Ateinančiomis dienomis karšti orai nesitrauks, o į vakarinius rajonus vėl sugrįš. Tai jau galima laikyti tikra karščio banga. Neatmestina, kad dar pasitaikys ir karščio rekordų, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
Tatuiruočių meistrės Monika Norbutaitė ir Laura Jockė – geriausios draugės nuo gimnazijos laikų. Tai, kad po kelių metų užsienyje – viena gyveno Norvegijoje, kita – Airijoje, jų keliai susiėjo, abi laiko tikra sėkme. Neseniai merginos kartu atidarė tatuiruočių saloną „Tattoo Time“ – visai šalia redakcijos. Na, kaip galėjome jų nepakalbinti? Juo labiau, kad tatuituotės pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
​​​​​​​Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais? Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Po vėsesnių dienų temperatūros stulpeliai jau palengva kopia aukštyn, o Žolinės ilgąjį savaitgalį sinoptikai prognozuoja ypač karštą. Neabejotinai dauguma norės atsigaivinti vėsiais ledais – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad karštomis dienomis jų pardavimai šauna aukštyn. Ledus galite nesunkiai pasigaminti ir namuose: tereikės dviejų pigių produktų ir... tarkos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Kartų parke, Zumpės tvenkinyje, įrengtas fontanas tauragiškius purslais ir spalvomis turėtų džiuginti kasdien, taip nėra – savo nusivylimu pasidalijo į redakciją užsukusi tauragiškė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Toli gražu ne visi svajoja apie tingų poilsį prie jūros – kai kuriems kur kas maloniau, o ir prasmingiau atrodo keliauti. Ir ne lėktuvu, autobusu ar automobiliu, o dviračiu, valtimi ar net pėsčiomis. Taip ne tik išbandai save, daugiau pamatai, bet ir pajunti tikrą kelionių skonį, įsitikinę Raminta ir Linas Anuliai, neseniai dviračiais apkeliavę Baltijos šalis. Ir tai nebuvo daugiausia ištvermės pareikalavęs žygis – pasak Ramintos, pėsčiomis nukeliauti iš Skaudvilės į Zarasus buvo kur kas sunkiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-09
Norint, kad grybavimas neapkarstų, policijos pareigūnai primena keletą paprastų taisyklių grybautojams.
Nuotrauka
nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-07-26
Tauragės maudyklose maudytis saugu, – skelbia Tauragės rajono savivaldybė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-24
​​​​​​​Jau ketvirtus metus iš eilės Viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas  –  vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje per tris etapus iš viso dalyvavo 54  vaikai. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-23
​​​​​​​Jaunos, nedidutės, traškios cukinijos – lyg tobulos daržovės. Jos nebrangios, puikiai dera su plačia gausybe ingredientų, iš jų nesunkiai galima ruošti tiek užkandžius, tiek pagrindinius patiekalus ar garnyrus – ir net desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors cukinijos perkamos kiaurus metus, vasarą jos tiesiog graibstomos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
Toli nuo gimtinės, tačiau arti širdimi. Taip, ko gero, būtų galima trumpai apibūdinti tauragiškės Eglės Schubert, savo vietą atradusios tolimojoje Amerikoje, būseną. Nors jau daugiau nei du dešimtmečius ji gyvena Šarlotės mieste Šiaurės Karolinoje, gimtųjų namų nepamiršta – aplanko Tauragę kiekvieną vasarą ir tikina, kad kaskart ji vis gražesnė, o šypsenų žmonių veiduose – vis daugiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
​​​​​​​Tauragės šunų mylėtojų klubas „LOJA“ kviečia visus dalyvauti dviejose šunų parodose – „Tauragės vasara‘23“ ir „Tauragės mero taurė‘23", kurios vyks labai gražioje vietoje – Lakštingalų slėnyje, Tauragės rajone, liepos 22–23 dienomis. Parodų metu bus galima ne tik pasigrožėti šunimis, bet ir daugiau sužinoti apie šunų veisles, atsakingą augintinių pasirinkimą, gyvūnų gerovę.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-07-22
​​​​​​​Šviežios, ryškios, saldžios uogos – vienas didžiausių vasariško džiaugsmo ir sveikatos šaltinių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vasarą pirkėjai daugiausiai nuperka trešnių, šilauogių ir, žinoma, braškių. Būtent receptas su pastarosiomis socialiniuose tinkluose tituluojamas šios vasaros superhitu. Gardžiam desertui pasigaminti tereikės trijų nebrangių ingredientų – pasmaguriausite vos už kelis eurus.