Cepelinų dieną verta minėti namuose: paskaičiavo, kiek sutaupysite
Įkelta:
2023-02-04
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Cepelinai

Pirmąjį vasario sekmadienį, vasario 5-ąją, nepamirškite pasimėgauti cepelinais, mat būtent šią dieną tradiciškai bus švenčiama Pasaulio cepelinų diena. Nors naminių cepelinų pasigaminti nėra taip paprasta, žinant kelias gudrybes – juos paruošite be vargo. Be to, išleisite ir kur kas mažiau pinigų nei valgydami juos kavinėje. Porcija cepelinų mieste kainuoja apie 8 ir daugiau eurų, tuo tarpu namuose ją pasigaminsite vos už 1,4 euro. Tai, jog lietuviai namuose patys ruošia bulvinius patiekalus, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, bulvės jau daug metų nesitraukia iš perkamiausių daržovių sąrašo viršūnės.

„Bulvės – neatsiejamos tiek nuo kasdienio, tiek nuo šventinio lietuvių patiekalų stalo. Tai atspindi ir pardavimų duomenys. Bulvės jau daugelį metų puikuojasi perkamiausių daržovių sąrašo viršuje, ir, panašu, kad greitu metu šios pozicijos užleisti nežada. Per metus jų parduotuvėse parduodame apie 11,5 mln. kilogramų. Visgi, pastebime, kad pirkėjų skonis po truputį keičiasi, o, įvairovės ieškantys lietuviai vis dažniau atranda ir saldžiąsias bulves, kurios populiarios tiek Vakarų Europoje, tiek Amerikoje“, sako V. Budrienė.

Šeima pamaitinsite už vienos cepelinų porcijos kavinėje kainą

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad dalis žmonių nedrįsta patys pabandyti pasigaminti cepelinų, nes mano, kad tai yra sudėtingas procesas. Tačiau, anot jos, atidžiai sekant receptą ir laikantis kelių taisyklių – užtrunkama vos ilgiau nei valandą.

Be to, ruošiant cepelinus su šeima – galima dar ir smagiai praleisti laiką bei sutaupyti. Cepelinai gaminami iš labai paprastų ir pigių ingredientų. Visus reikalingus ingredientus, neskaitant druskos ir pipirų, įsigyti galima už mažiau nei 7 Eur ir iš jų pasigaminti apie 10 cepelinų.

„Cepelinai nuo seno gaminami keliais būdais – iš virtų, žalių arba maišytų bulvių tešlos. Cepelinai iš virtų bulvių pasižymi kiek švelnesne tekstūra, tuo tarpu tarkuotų bulvių cepelinų luobelė – kiek tvirtesnė. Visgi, patarčiau cepelinų tešlą maišyti iš abiem būdais ruoštų bulvių, jų santykis turėtų būti: 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaujantis, namuose cepelinus pasigaminsite itin paprastai.

Žingsnis po žingsnio: kaip pasigaminti tradicinius cepelinus?

Ingredientai ir proporcijos. Cepelinams pasigaminti reikės apie 10–12 žalių ir 3–4 su lupena virtų bulvių, druskos ir kelių šaukštų krakmolo. Mėsos įdarui – apie 500 g kiaulienos faršo, svogūno, aliejaus, druskos ir pipirų.

Nuo ko pradėti? Pirmiausia reikia išsivirti bulves. Kol jos atvės, pasiruoškite įdarą – aliejuje apkepkite susmulkintą svogūną ir sumaišykite jį su druska bei pipirais paskanintu kiaulienos faršu. Masę susukite į pailgus kotletus ir padėkite į šalį.

Gaminame tarkį. Virtas bulves nulupkite ir sumalkite per mėmalę arba bulvių spaudyklę. Žalias bulves nuskuskite ir sutarkuokite specialia tarka ar trintuvu. Gautą tarkį gerai nusunkite į atskirą dubenį. Svarbiausia, kad bulvės būtų atskirtos nuo jų skysčio. Tiesa, per sausai bulvių nenugręžkite – kitaip tešla gali tapti kieta. Nusunktą skystį atidėkite į šalį. Po 10–15 min. indo su skysčiu dugne turėtų nusistovėti krakmolas. Atsargiai nupilkite skystį, o krakmolą sudėkite į tarkių masę. Į masę sudėkite ir virtas bulves,  pabarstykite druska, jeigu matote, kad trūksta – įberkite dar kelis šaukštus pirktinio krakmolo. Galiausiai masę stipriai išminkykite ir formuokite norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplokite masės blyną ir į jo vidurį dėkite paruošto faršo, tuomet delnais apspauskite jį bulvių mase.

Beliko išvirti. Gautus cepelinus reikėtų virti dideliame puode su daug vandens. Prieš verdant, nepamirškite vandens pasūdyti ir į jį  įberti kelis šaukštus krakmolo. Cepelinai išvirti turėtų per 20 min. Kai matysite, kad jie pradėjo kilti į viršų – kaitrą šiek tiek sumažinkite. Patiekite su grietine ar spirgučių padažu. Jį pasigaminti paprasta: pakepinkite svogūną ir šoninę, juos pagardinkite druska, pipirais ir viską sumaišykite su grietine.

Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 18 valandų
Baltasis gandras, dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu – Lietuvos nacionalinis paukštis. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 metų paukščiu pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia).
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 21 valanda
Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kaip pastebi dietistė Vaida Kurpienė, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkus spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-02-15
​​​​​​​Trečiadienio vakarą Skaudvilės kultūros namai šurmuliavo – skaudviliškiai gausiai susirinko į koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.
Nuotrauka
tulpes
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-14
Vasario 14-oji – diena, kuomet mylimieji vienas kitą stebina įvairiosiomis dovanomis ir mielomis staigmenomis. Viena populiariausių – gėlės. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų pardavimai šios šventės metu išauga net 25 kartus. Tiesa, tam, kad dovanų gautos gėlės džiugintų kuo ilgesnį laiką, svarbu žinoti kelias jų priežiūros taisykles.
Nuotrauka
PIRSLYBOS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-10
Radus ypatingą žmogų reikia ypatingos vietos jam tai prisipažinti. O juk, sakoma, santykius geriausia išbandyti kelionėse. Tad lemtingam pasimatymui – TOP vietos visoje Lietuvoje įsimintinoms romantiškoms akimirkoms dviese ar net sužadėtuvėms. Atraskite mūsų šalyje stulbinančio grožio oazes, labiausiai tinkančias pradėti sekti pasaką „ir tada jie ilgai ir laimingai gyveno“.
Nuotrauka
medziokles sezonas
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-02-07
Galbūt šiandien miesto gatvėse matėte oranžiniais kombinezonais vilkinčius bėglius? Nenustebkite – Tauragėje šiandien filmuojamas gaudynių šou „Medžioklės sezonas“, apimantis visą šalį. Bėgliais šįkart tapo tauragiškis lenktynininkas Rokas Baciuška, neseniai Dakare pelnęs antrąją vietą,  ir „TikTok“ žvaigždė bei renginių organizatorė Goda Kujavskytė, daugeliui žinoma Godos Problemos vardu.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-03
​​​​​​​Aitrieji pipirai dažniausiai asocijuojasi su sočiais patiekalais, kurie maloniai šildo gomurį. Tačiau kulinarijos pasaulyje šie pikantiški priedai vis dažniau tampa neatsiejamu ingredientu desertų gamyboje. Nuo ledų ir padažų iki karšto šokolado, vaisių bei pyragų – vos žiupsnelis aitriųjų arba juodųjų pipirų mėgstamiausią skanėstą gali pakelti į kitą lygį.
Nuotrauka
pelkes
vstt.lrv.lt nuotrauka
Įkelta:
2023-01-27
Artėjant vasario 2-ajai, kai minima Pasaulinė pelkių diena, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. Žygį organizuoja ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centras.
Nuotrauka
ZIEMA TAURAGE
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-01-20
Dėl naktį prasidėjusio ir vietomis vis dar besitęsiančio snygio, sudėtingos eismo sąlygos didžiojoje šalies dalyje. Pagrindinių kelių dangos Lietuvoje padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, provėžotos ir slidžios.
Nuotrauka
mezgėja
Įkelta:
2023-01-08
​​​​​​​Šiltas jaukus pledas ar lovatiesė iš natūralios vilnos praverstų, ko gero, bet kuriuose namuose, tačiau numegzti jį, patikėkite – tikras iššūkis. Kas bent kiek išmano apie mezgimą, supras, kaip tai nelengva, kiek laiko, jėgų ir kantrybės tam reikia. Juk vien siūlų lovatiesei reikia kelių kilogramų, o vienoje mezginio eilėje būna apie 1000 akių. Sunkaus mezginio net virbalai dažnai neatlaiko, o ir rankos nuo jo paskausta. Numegzti tokią lovatiesę užtrunka mėnesį. Vis dėlto didžiules lovatieses ir pledus mezganti tauragiškė Adelė Jasienė įsitikinusi, kad megzti sunku tam, kas šio užsiėmimo nemėgsta, o jai tai tiesiog pomėgis, poilsis, malonumas.
Nuotrauka
gloria
Įkelta:
2023-01-08
Kaip manote, ar daug tauragiškių muzikos atlikėjų galėtų pasigirti koncertavę didžiausiose šalies arenose, kuriose telpa keli tūkstančiai žiūrovų? Manau, tokių kol kas neatsirastų. Kol kas… Tačiau jau šį šeštadienį tokių dainininkų turėsime iškart bent porą dešimčių.
Nuotrauka
Maisto produktai
Įkelta:
2023-01-07
Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.
Nuotrauka
pagegiu baseinas
Pagėgių savivaldybės kultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-01-04
Baseinas Pagėgių centre atidarytas dar pernai rugpjūtį, per jubiliejinį 715-ąjį miesto. Tiesa, tada atidarymo būta tik oficialaus. Šiandien jis pagaliau atvėrė duris lankytojams.
Nuotrauka
Naujas apžvalgos bokštas Pagramančio regioniniame parke
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vizualizacija
Įkelta:
2023-01-03
Prie Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, kur matosi dviejų upių – Akmenos ir Jūros – vingiai ir slėniai, kyla naujas objektas. Tai apžvalgos bokštas-regykla, nuo kurios atsivers nuostabaus kraštovaizdžio panorama, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Nuotrauka
Kakava
Įkelta:
2023-01-01
​​​​​​​Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.
Nuotrauka
kavines
Muzikos klubo „Rūsys“ nuotrauka
Įkelta:
2022-12-30
Įprasta, kad Kalėdos yra šeimos šventė, šiltai ir jaukiai ji pasitinkama namuose, artimųjų apsuptyje. O Naujieji metai – puiki proga pasipuošti, išeiti į viešumą, pašėlti draugų kompanijoje. Vis dėlto daugelis, matyt, pasitiks Naujuosius privačiuose vakarėliuose – panašu, kad šventinį Naujųjų metų vakarą rengia vos viena kita miesto viešojo maitinimo įstaiga.
Nuotrauka
zuikiai
Įkelta:
2022-12-25
Šaunu, kai jaunuoliai, net ir nepalikę mokyklos suolo, jau sugeba iš savo pomėgių šiek tiek užsidirbti. Viena tokių – 18-metė Rugilė Jurgilevičiūtė. Nors ji dar mokosi „Versmės“ gimnazijoje, paskutinėje gimnazijos klasėje, po truputį bando „įdarbinti“ savo pomėgį nerti žaisliukus.
Nuotrauka
suoliukas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-22
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos iniciatyva Pilies aikštėje šiandien įrengtas išmanusis suoliukas.