Vasaros eksperimentai su jogurtu: trys gaivūs ir nesudėtingi receptai
Įkelta:
2022-07-23
Nuotrauka
Jogurtai
Aprašymas

Jogurtai (iStock)

Jogurtas puikiai tinka pusryčiams, desertams, salotų padažams ar gaiviems pietų patiekalams gardinti. Be žarnynui palankių probiotinių savybių, jogurtas pasižymi mineralų, baltymų ir vitaminų gausa. Graikiški, islandiški ir sojų jogurtai išsiskiria ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir universalumu. Maisto ekspertė pasakoja, kuo skiriasi šie jogurtai ir kaip juos panaudoti, kai norisi mėgautis gaiviais bei nesudėtingais patiekalais.

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, šiais metais „Maximos” pirkėjai nupirko daugiau nei 3 tūkst. tonų jogurtų ir jogurtinių gėrimų.

„Šiandien bumą išgyvena baltymais praturtinti pieno produktai, todėl išskirtinio pirkėjų dėmesio sulaukia graikiški ir islandiški jogurtai. Pastebime, kad klientai vis dažniau lentynose dairosi alternatyvų pieno produktams ir domisi veganams skirtų prekių asortimentu. Formuodami asortimentą, nuolat atsižvelgiame į skirtingus pirkėjų poreikius – šiuo metu veganiškų prekių kategorijoje siūlome net 20 skirtingų jogurtų ir jogurtinių gėrimų rūšių”, – pasakoja E. Dapkienė.

Nuo naudos sveikatai iki universalios tekstūros

Manoma, kad jogurto atsiradimas buvo atsitiktinis – natūraliai surūgus pienui. Tai supratusios klajoklių gentys ėmė veisti šias bakterijas ir užraugdavo vis naują jogurtą, o nenutrūkstamą gamybą perduodavo iš kartos į kartą. Buvo tikima, kad kuo senesnės bakterijos, tuo kokybiškesnis jogurtas.

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė sako, kad pastaraisiais metais tarp sveikatos entuziastų išpopuliarėjo specifinės jogurto rūšys, tokios kaip graikiški, islandiški jogurtai ar kitos veganiškos alternatyvos, kurių gamyba skiriasi nuo jogurto pirmtakų.

„Gaminant graikišką jogurtą, specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės. Kadangi filtravimo procesas sumažina bendrą tūrį, graikiškam jogurtui reikia kur kas daugiau pieno nei įprastam jogurtui, kad būtų pagaminta tokio paties dydžio partija. Daugelis žmonių mėgsta paprastą graikišką jogurtą dėl tirštesnės konsistencijos, kuri leidžia jį naudoti pakeičiant sviestą, grietinę ir majonezą. Be to, šiame skanėste yra daugiau angliavandenių, baltymų ir natrio nei įprastame jogurte”, – sako B. Baratinskaitė.

Islandiškas jogurtas, dar kitaip vadinamas „Skyr” yra gaminamas panašiai kaip graikiškas jogurtas, bet tik iš lieso pieno ir yra kruopščiau perkošiamas. Įdomu tai, kad glotnios ir tirštos tekstūros jogurtus islandai priskiria sūrių kategorijai. Pasak „Maximos“ maisto ekspertės, islandiškame jogurte 3-4 kartus daugiau baltymų nei graikiškame jogurte, taip pat gausu vitaminų ir mineralų, mažiau cukraus.

„Ne tik veganų, bet ir visavalgių pamėgtas sojų jogurtas pasižymi aminorūgščių gausa, kurių susintetinti negali žmogaus organizmas. Sojų pupelių baltymai kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, taip pat yra lengvai virškinami”, – pasakoja B. Baratinskaitė ir kviečia vasarotojus išbandyti nesudėtingus receptus su įvairių rūšių jogurtais.

Ant grotelių kepti vaisiai su islandiško jogurto padažu

Reikės: 2 persikų, 400 g kubeliais pjaustyto arbūzo, 400 g kubeliais pjaustyto ananaso, keturių medinių iešmelių, pusės puodelio islandiško jogurto, 2 šaukštelių medaus ir saujos šviežių mėtų lapelių.

Gaminame: įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Vaisius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir suverkite ant iešmelių. Iešmelius prieš tai išmirkykite šaltame vandenyje, kad šie nesudegtų. Kepkite ant grotelių apie 8 minutes, retkarčiais apversdami, kol vaisiai gražiai karamelizuosis. Kol vaisiai kepa, jogurtą sumaišykite su medumi, smulkintomis mėtomis ir pašlakstykite ant vaisių iešmelių. Papuoškite šviežiomis mėtomis ir ragaukite!

Graikiško jogurto ir agurkų tzatziki padažas

Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, stiklinės graikiško jogurto, 2 skiltelių česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, pipirų ir druskos pagal skonį.

Gaminame: agurkus sutarkuokite burokine tarka ir gerai nuspauskite rankomis, kad nebūtų vandeningi ir neatskiestų padažo. Jogurtą, agurkus, smulkiai sukapotą česnaką, citrinų sultis ir aliejų sumaišykite dubenėlyje ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Dėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti bent pusvalandį.

„Šis gaivus agurkų padažas, praturtintas graikišku jogurtu, puikiai tinka prie mėsos, žuvies, ir grilio patiekalų. Jis ypač universalus – juo galima pagardinti ir daržovių salotas bei valgyti su gabalėliu duonos kaip užkandį, kai norisi ko nors lengvo”, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.

Sojų jogurto kokteilio dubenėlis

Reikės: 300 g šviežio mango, nulupto ir supjaustyto kubeliais, saujos šviežių aviečių, 1 puodelio sojų jogurto, 1 puodelio nesaldinto migdolų pieno.

Gaminame: sudėkite vaisius į trintuvą, įpilkite sojų jogurtą, migdolų pieną ir visus ingredientus sutrinkite iki vientisos, kreminės tekstūros. Supilstykite į serviravimo dubenėlius ir papuoškite šlakeliu jogurto bei šviežių vaisių griežinėliais. Skanaus!

Nuotrauka
muge
Įkelta:
prieš 6 valandas
Nuo ankstaus ketvirtadienio ryto prekybininkai plušėjo ir ruošė prekybai visa ką turi geriausio. Prekių mugėje, kaip visada, didelis pasirinkimas. Nespėję apsilankyti mugėje šiandien – tai padaryti galės ir rytoj.
Nuotrauka
pagramantis
Įkelta:
prieš 8 valandas
Akmenos ir Jūros upių santakos bus įrengtas apžvalgos bokštas – regykla. Nuo šios vietos atsivers nuostabaus grožio panorama, kuria lankytojai galės pasigrožėti nuo 2023 metų pradžios. Pagramančio regioninis parkas skelbia, kad bokšto statyba jau prasideda.
Nuotrauka
svari vasara
Įkelta:
2022-08-08
Antroji „Misija: švari vasara '22“ kryptis Žemaitijoje – Pagramančio regioninis parkas. Renginio dalyviai turėjo progą pabūti jaukiame, gamtos kurtame ir žmogaus patobulintame Lakštingalų slėnyje. Jie ne tik rinko šiukšles, bet ir puikiai praleido laiką. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
​​​​​​​Japonai įrodė, kad 2 val. nors kartą per savaitę pasivaikščiojus miške poveikio užtenka visai savaitei. Japonų gydytojai išrašo tokio tipo terapiją savo pacientams. Miško maudynės – pojūčius, sąmoningumą, atsipalaidavimą žadinanti Japonijoje gimusi terapija shinrin-yoku, pamažu įsitvirtinanti ir Lietuvoje. „Tauragės žinių“ skaitytojams apie miško maudynes papasakojo psichologė, miško maudynių gidė Ina Kalvanienė. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.
Nuotrauka
gamta
Įkelta:
2022-08-05
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 30 laipsnių šilumos, lietaus prognozuojama šeštadienį.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-29
Savaitgalį šiluma dienomis kils iki 21 laipsnio šilumos, nedidelis lietus prognozuojamas tik sekamdienį.
Nuotrauka
svarivasara
Įkelta:
2022-07-29
Pagramančio regioninis parkas kviečia prisijungti prie „Misija: švari vasara‘22“ iššūkio „Vasarok. Žingsniuok. Rūšiuok“ rugpjūčio 5 d., penktadienį, nuo 10 iki 15 valandos, dalyvaujant nemokamame renginyje Pagramančio regioniniame parke, stovyklavietėje „Lakštingalų slėnis“.
Nuotrauka
Uogienė
Įkelta:
2022-07-24
​​​​​​​Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-19
Trečius metus iš eilės viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas  –  vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje ir Žygaičių kaimo bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje iš viso dalyvavo net 96 vaikai.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-19
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 27 laipsnius šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-17
Jau devintus metus su šeima Kęsčių kaime gyvenančiai Sandrai Pakalniškienei kovo viduryje buvo pasiūlyta tapti kaimelio bendruomenės „Elbenta“ pirmininke. Ir anksčiau bendruomenės veikloje dalyvavusi moteris teigė, kad bendruomenei svarbu, kas jai atstovaus, bet dar svarbiau – kiekvieno bendruomenės nario indėlis, nes vieninga bendruomenė gali padaryti kur kas daugiau. 
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-15
Savaitgalį šiluma dienomis kris iki 16 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas visą savaitgalį.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-08
Jeigu kuris nors iš jūsų draugų mėgsta būti žvejų draugijoje, ragauti šviežiai pagautos žuvies žuvienę  ir tuo pačiu mėgautis ramybe arba aktyviai leisti laisvalaikį gamtoje prie vandens, tam tikrai verta rinktis poilsį Drevernoje. Tik kad ši svajonė taptų tikrove, reikia pasitelkti į pagalbą beta.lt, ir išsirūpinti poilsinės dovanos čekį. Tiesa, tokią dovaną galite paskirti ir sau su šeima, ir patikimiems bei ištikimiems draugams, kad visi kartu galėtumėte praleisti savaitgalį ar atostogų dienas žaviame žvejų kaimelyje.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-08
Savaitgalį šiluma dienomis pakils iki 21 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas tik šiandienos rytui.