Pavasario šaukliai – sveikieji špinatai: 2 originalūs receptai, kuriuos įsimylės net vaikai
Įkelta:
2022-03-27
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Špinatai

Tikras supermaistas, galintis sumažinti svorį, pagerinti akių sveikatą, padedantis išvengti širdies ligų bei vėžinių susirgimų. Tai – tik dalis naudos, kurią organizmui teikia špinatai, neretai vadinami sveikiausia pasaulio daržove. Todėl prasidėjus pavasariui ir artėjant šių salotų šviežio derliaus sezonui, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertai pataria jas kuo dažniau įtraukti į kasdienę mitybą. Kodėl būtina tai daryti bei kaip špinatus išradingai ir skaniai panaudoti virtuvėje? Patarimų turi „Maximos“ kulinarijos meistrai.

Verdant tampa dar maistingesni

Šalies gyventojai špinatus, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, išties mėgsta bei vertina. Tai, anot jos, tik patvirtina prekybos tinklo pardavimų statistika, kuri rodo: Lietuvoje šių daržovių per pastaruosius porą metų iš viso nupirkta virš 220 tonų.

„Pastebime, kad būtent pirmoji pavasario saulė grąžina špinatus į lietuvių pirkinių krepšelius. Patys šalies gyventojų mėgstamiausi – mažieji špinatai. Jie mūsų parduotuves pasiekia ir iš rinktinių Italijos ūkių, ir mūsų vietinių augintojų. Pirkėjai išties pamėgę špinatus, kuriuos parduodame tik pačius šviežiausius ir aukščiausios kokybės“, – pažymi E. Dapkienė.

Pašnekovės žodžius tik patvirtina „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Anot jos, špinatai, kilę iš Senovės Persijos, viduramžiais pasiekė Europą, stipriai įsitvirtinę Italijos, Ispanijos, Anglijos, Prancūzijos virtuvėse. Šias daržoves ypač išpopuliarino Viduržiemio regiono žydai, salotas naudoję daugelio patiekalų gamybai, o dabar jas vis dažniau atranda ir lietuviai.

„Špinatų panaudojimas virtuvėje toks gausus bei išradingas, kad iš pastarųjų galima gaminti netgi desertus – ledus, pyragus, veganiškus skanėstus. Tuo metu įprastais atvejais, dedant daržoves į sriubas, salotas, troškinius ar padažus, svarbu tinkamai išsirinkti šių salotų rūšį. Patys populiariausi –  mažieji špinatai, kurie įprastai valgomi žali, tačiau juos galima ir lengvai apvirti.  Didesni ir tvirtesni yra plokščialapiai arba garbanotieji špinatai. Jie skanesni tuomet, kai apdorojami termiškai. Be to žaliuose šių salotų lapuose gausu kalcio ir geležies, kurie įsisavinami valgant daržoves virtas. To priežastis – špinatuose esanti oksalo rūgštis, kuri stabdo minėtų mineralų įsisavinimą, tačiau aukštoje temperatūroje pastaroji suyra“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Kelios svarbios gudrybės  

Tai, kad špinatus valgyti verta ir kuo dažniau, anot „Maximos“ kulinarijos ekspertės, tik patvirtina šių salotų milžiniška nauda. B. Baratinskaitė tikina – jos turi gausybę mineralų, vitaminų, maistingųjų medžiagų, todėl vadinamos bene sveikiausiomis daržovėmis pasaulyje.

„Ruošiant špinatus, praverčia kelios gudrybės. Štai verdant daržoves garuose, lapai greitai suminkštėja ir sudžiūsta, todėl jų nereikia pagardinti iki virimo pabaigos. Šias salotas galima ir plikyti.  Tuomet lapai iš karto išverdami per kelias sekundes ir dažniausiai naudojami tolimesniam maisto ruošimo procesui. Špinatus galima ir trumpai kepti aukštoje temperatūroje. Tada daržovių skonis išryškėja, atsiskleidžia ypatingas jų aromatas“, – sako B. Baratinskaitė.

Pasak jos, norint špinatus skaniai bei įvairiai įtraukti į kasdienę mitybą, praverčia originalūs šių salotų panaudojimo virtuvėje receptai. Todėl pastaraisiais „Maximos“ kulinarijos ekspertė ir dalinasi.

Tikras delikatesas: avinžirnių, špinatų ir migdolų sviesto dubenėlis

Reikės: šiek tiek aliejus kepimui, 1 didelio ir smulkiai supjaustyto svogūno, 3 sutrintų česnako skiltelių, poros centimetrų ilgio nulupto bei sutarkuoto imbiero gabalėlio, 1 arbatinio šaukštelio maltos kalendros, 2 arbatinių šaukštelių maltų kmynų, 1 arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės, 400 g nusausintų ir nuplautų avinžirnių, 300 ml natūralaus ir kokybiško daržovių sultinio, 2 valgomųjų šaukštų ekologiškos švelnios migdolų masės, 200 g stambiai supjaustytų špinatų, žiupsnelio juodųjų pipirų, 100 g virtų mėgstamų ryžių.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir 5 minutes pakepinkite svogūnus. Tada įpilkite 50 ml vandens ir kepkite dar 7 minutes, kol svogūnai švelniai paruduos. Šalia jų sudėkite česnaką ir imbierą. Tuomet sumaišykite kalendrą, kmynus, ciberžolę, įdėkite pipirus, sumaišykite su 2 valgomaisiais šaukštais vandens, suberkite į keptuvę. Virkite dar 5 minutes ir įmaišykite avinžirnius. Paruoškite sultinį, supilkite į mišinį, sudėkite migdolų sviestą, tada – špinatus, virkite dar 3–5 minutes. Patiekite su virtais ryžiais, skanaus!

Pamils net vaikai: špinatų ledai

Reikės: 2,5 puodelio špinatų, 1 puodelio neriebaus pieno, 2 valgomųjų šaukštų vanilės ekstrakto, ketvirčio puodelio medaus, 2 puodelių ledo kubelių.

Į pieno plakiklio indą sudėkite špinatus, medų, pieną, vanilės ekstraktą ir ledo kubelius. Gerai sumaišykite visus ingredientus. Tuomet mišinį iš indo sudėkite į kitą ir palaikykite šaldiklyje, kad sušaltų. Ledus patiekite vafliniame kūgelyje arba dubenėlyje ir mėgaukitės.

„Šie receptai – itin paprasti ir greitai paruošiami. Špinatų dubenėlį pagaminsite per 20 minučių, o ledus – per penkias. Tačiau, svarbiausia, įsitikinsite, kokios skanios gali būti šios daržovės, kurios nuostabiai paįvairins įprastą šeimos meniu“, – šypsosi B. Baratinskaitė. 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.