Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco paaiškino, kodėl panettone gamyba – meistro vertas iššūkis
Įkelta:
2021-12-12
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Pixabay nuotrauka

Per Kalėdas atsiskleidžia išskirtinės įvairių šalių kulinarinės tradicijos. Jeigu ant lietuviško stalo per šventes būtinai bus kūčiukų, tai italai Kalėdų neįsivaizduoja be pyrago, vadinamo panettone. Italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco sako, kad legendinio panettone gamyba – ypatingas procesas ir galimybė kepėjui parodyti savo meistriškumą.

„Pastaraisiais metais pirkėjų susidomėjimas kalėdiniais kitų Europos šalių gardumynais pastebimai auga. Prieš šventes tikslingai išplečiame asortimentą, kad kiekvienas rastų ir mėgstamų tradicinių produktų, ir naujovių. Kulinarinėmis tradicijomis garsi Italija tikrai turi ką pasiūlyti: nuo įvairiausių užkandžių iki pyragų. Bendradarbiaudami su savo tiekėjais užtikriname, kad lietuviškos Kalėdos būtų pilnos skonių – tiek vietinių, tiek iš užsienio“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Verčiant pažodžiui iš italų kalbos žodis panettone reiškia didelį duonos kepalą. Tačiau šis kepinys savo skoniu ir tekstūra nė iš tolo neprimena duonos. Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pažymi, kad panettone pyrago kilmė yra apipinta legendomis. Viena jų pasakoja, kad aromatingą ir purų pyragą sugalvojo Milano kepėjas, tokiu būdu nusprendęs suvilioti jam patinkančią gražuolę.

„Panettone gamyba yra ilgas, maždaug tris paras trunkantis, procesas. Viskas prasideda nuo natūralaus raugo, kuris turėtų būti užveistas bent prieš 10 metų. Kuo ilgesnis raugo gyvenimas, tuo stipresnės tradicijos šaknys. Tad saugoti ir prižiūrėti raugą – kiekvieno kepėjo garbės reikalas“, – teigia Gian Luca Demarco.

Kiti pagrindiniai pyrago ingredientai yra aukščiausios kokybės kvietiniai miltai, švieži kiaušiniai, sviestas, cukatai, razinos. Nors produktų sąrašas nėra ilgas, tačiau būtent gebėjimas juos tinkamai panaudoti ir paruošti tešlą yra sudėtingiausia, daug kantrybės reikalaujanti, užduotis. „Jeigu sugebi pagaminti panettone, vadinasi, esi aukšto lygio konditerijos meistras“, – sako italų virtuvės šefas. Pasak Gian Luca Demarco, ilgai minkoma tešla turi būti lipni, tąsi ir stipri, kad kepdamas pyragas įgautų ypatingą tekstūrą.

G.L. Demarco pastebi, kad kepti klasikinį panettone įgudę meistrai šiais laikais ima kurti savo papildymus: vieni pyragą užlieja glazūra ir apibarsto migdolų drožlėmis, antri jį pateikia kartu su karštu šokoladu ar kiaušinių kremu, treti – į vidų įdeda kumpio, majonezo. „Kartą nusprendžiau pagaminti panettone su balzamiko actu. Nebuvo lengva“, – prisipažįsta virtuvės meistras.

Jis tikina, kad gaminant pyragą prireiks ne tik kantrybės, bet ir įgūdžių, technikos. Pavyzdžiui, italas atkreipia dėmesį, jog dalį laiko gardumynas turi vėsti apverstas, kad kepinys nesprogtų ir išlaikytų tradicinę formą. Gian Luca Demarco įsitikinęs, kad gaminti tikrą panettone namuose yra atsakingas ir sudėtingas iššūkis – daug paprasčiau yra pyragą tiesiog įsigyti. Pasak jo, Italijoje panettone yra vertinamas kaip puiki Kalėdų dovana, kuria pasigardžiuoti nori visi.

Supaprastintas panettone receptas

Nors tradicinio itališko panettone kepimas namuose gali tapti tikru iššūkiu, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė siūlo išbandyti kiek paprastesnį receptą, kuris bent šiek tiek primins kalėdinį Italijos skonį jūsų virtuvėje.

Reikės: 100 g kepimo mielių, 1 puodelio šilto vandens, 100 g cukraus, 2 kiaušinių, 150 g lieso natūralaus jogurto, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės, 600 g miltų, saujos džiovintų vyšnių ir abrikosų, 1 v. š. cukraus pudros, 100 g ištirpinto sviesto, 1 v. š. medaus, šiek tiek druskos

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų. Uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių arba kol pradės putoti. Sudėkite kiaušinius, jogurtą, vanilę, apelsino žievelę ir druską ir gerai išmaišykite. Mažais kiekiais dėkite miltus, kol iš tešlos susidarys lengvai minkomas rutuliukas.

Dėkite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite 5-10 minučių, prireikus įberdami miltų, kol tešla taps minkšta ir elastinga, bet nelipni. Dėkite tešlą į didelį, šiek tiek riebalais pateptą dubenį ir uždenkite. Leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės, maždaug 1 valandą.

„Kol tešla kils, nedideliame dubenyje sumaišykite džiovintus vaisius su cukraus pudra. Džiovintus vaisius galite naudoti tokius, kuriuos mėgstate – gardinkite razinomis, spanguolėmis ar kitais mėgstamais ingredientais. Tešlai iškilus, ją padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir įmaišykite džiovintų vaisių mišinį “, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Suformuokite iš tešlos rutulį, sudėkite į apvalų kepimo indą, padengtą aliejumi, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 minučių pakilti.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol kepinys įgaus auksinę spalvą. Iškepusio kepinio viršų aptepkite lygaus tirpinto sviesto ir medaus mišiniu.

Nuotrauka
orai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Antroje savaitės pusėje ir toliau netrūks permainų, kurios nebus labai malonios. Vis labiau stiprės vėjas, vieną kritulių porciją keis kita. Pagal dabartinius duomenis, savaitgalį numatomi išties vėjuoti orai.
Nuotrauka
viešvilė
Įkelta:
2022-01-25
Kas yra šlapžemė? Ar žinote, kokių pelkių būna? Kas yra Ramsaro konvencija? Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcija kviečia Šlapžemių dieną paminėti Artosios pelkėje ir visa tai sužinoti.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-24
Artimiausiomis dienomis orai primins amerikietiškus kalnelius – bus tai šilčiau, tai šalčiau. Keliuose teks būti atidiems, nes dažnai tykos plikledis, vyraus mišrūs krituliai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-01-23
​​​​​​​Tauragėje gimusio Lietuvos teatro ir kino aktoriaus, knygų autoriaus Juozo Gaižausko miesto gatvėse kraštiečiai kasdien nesutiks – meno kūrėjas jau 35-erius metus gyvena sostinėje. Šiandien aktorių galima pamatyti teatre, lietuviškuose filmuose ar serialuose, paklausyti jo kuriamų dainų, įgarsintų filmų, audioknygų ar paskaityti jo paties kurtose knygose išspausdintas mintis. Teatras, muzikavimas ir knygų rašymas aktoriui mylimiausi, o naujausią knygą – „Žaižaruojančios dangaus skeveldros“ jis išleido šių metų pradžioje. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-01-23
Šiandien sukanka 125 metai, kai gimė rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja Ieva Simonaitytė – talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Siekdamas pažymėti šią sukaktį ir rašytojos kūrybos svarbą, Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Ievos Simonaitytės metais. O Tauragės B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka šia proga parengė parodą.
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-22
Šunis Justė pamilo dar vaikystėje. Dabar ji – Tauragės šunų mylėtojų klubo LOJA prezidentė ir Bordo dogų veislyno „Tylioji Kalva“ savininkė. Neseniai Justė Nausėdienė įsigijo ir į Tauragę atvežė dar mažai kam matytos veislės augintinį – kinų buldogą, kuris jau spėjo užkariauti mikrorajono šuniukų ir jų šeimininkų širdis. 
Nuotrauka
mazi
Įkelta:
2022-01-21
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Gamtos ekspozicija tampa mažųjų išradėjų eksperimentų erdve. Kaip atsiranda muilas, kaip pasigaminti „šlykštuką“, kaip susidaro vaivorykštė, kodėl išsiveržia ugnikalnis – šias ir kitas užduotis eksperimentuodami, tyrinėdami ir žaisdami bando išsiaiškinti patys vaikai. 
Nuotrauka
bijotai
Šilalės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2022-01-21
Šiais metais Mažąja Lietuvos kultūros sostine paskelbti Bijotai – visai netoli Tauragės įsikūręs miestelis. Be jau tradicinių Bijotų dvaro festivalio, kraštiečių šventės, numatyta ir visiškai naujų, iki šiol Bijotuose nematytų renginių. Kaimyninio Šilalės rajono miestelio seniūnas Ignas Gužauskis pasidalino savo mintimis apie artėjančius renginius.
Nuotrauka
vėjas
Gretos Savickienės nuotrauka
Įkelta:
2022-01-17
Savaitė startuos ypač vėjuotais orais, daug kur eismo sąlygas apsunkins ir mišrūs krituliai. Gūsingas vėjas išsilaikys ir kitomis dienomis, kritulių jau bus mažiau. Visgi, antroje savaitės pusėje vėl daug kur snigs, vietomis kris šlapdriba, orai bus šiek tiek šaltesni.
Nuotrauka
principas
Įkelta:
2022-01-14
Iš principo visi turi principus. Iš principo - principai yra svarbu. Visais laikais. Buvo, yra ir, turbūt, bus. Kartais tie principai virsta absurdiškai komiškomis situacijomis ir išprovokuoja dramatiškus konfliktus. Ypač – riboti, buki, beprasmiški, ne vietoje ir ne laiku. O ten, kur prasideda žmonių santykiai, na, patys suprantate... atsiranda tinkama erdvė emocijų amplitudei – nuo meilės iki neapykantos, pavydo ir kilnumo, nuoširdumo ir pozos, esmės ir smulkmeniškumo. Ir, štai, komedija virsta tragedija...
Nuotrauka
lietus
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2022-01-13
Antroje savaitės pusėje ne tik plūstels šiluma, bet ir sustiprės vėjas.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-10
Ilgųjų savaitgalių gerbėjams 2022-ieji metai bus tikrai neblogi. Šiais metais dirbančiųjų laukia net penki ilgieji savaitgaliai, du iš jų – vasarą, ilgesnis bus ir Kalėdų savaitgalis. Su savaitgalio diena sutaps tik gegužės 1-oji.
Nuotrauka
vaikai
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2022-01-09
Anksčiau dažniausiai aptikdavau, kad vaiko elgesio problemų, emocinių sunkumų, susikaupimo bėdų atsiranda dėl kokių nors nepalankių psichosocialinių veiksnių jį supančioje aplinkoje, kai tai nėra įgimti dalykai. Išties, dažnai taip ir yra. Neretai vaiko elgesio, emociniai, akademiniai sunkumai gali rastis dėl sudėtingų tėvų tarpusavio santykių, įvairiapusio smurto šeimoje ar mokykloje, dėl netekčių, ilgalaikio atsiskyrimo nuo tėvų, nelaimingos meilės ir kitų lėtinių arba stiprių trumpalaikių gyvenimo sukrėtimų. Tačiau per savo netrumpą psichologės praktiką teko stebėti vaikų psichologinių problemų raidą darbuojantis įvairiose švietimo institucijose. Vis dažniau atkreipiu dėmesį, kad daugelio vaikų psichologinių problemų priežastis nėra tiesiogiai psichologinė. Tai mūsų visuomenėje įsišaknijančios žalingos gyvensenos padarinys. Jeigu šeimoje formuojasi tam tikri netinkami vaiko gyvensenos įpročiai, psichologinės problemos ateityje tiesiog neišvengiamos. Kartais suaugusiesiems atrodo keista, kad psichologas jų paklausia apie vaiko mitybą. Tėvai gali nustebti: „Juk mes atėjome pasikalbėti apie tai, kodėl vaikas mūsų neklauso ir nuolat ginčijasi, o ne apie tai, ką pusryčiams valgo“. Tačiau šiandien sau leidžiu tvirtai teigti, kad stipriausi vaikų psichinės sveikatos kenkėjai yra netinkami gyvensenos įpročiai šeimoje ir visuomenės kultūroje. Išskirčiau penkis pagrindinius blogus įpročius.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-01-01
Iš Vilniaus universiteto bibliotekos restauratorių dirbtuvių į Tauragės krašto muziejų „Santaka“ jau netrukus grįš seniausia muziejaus turima knyga – 1611 m. išleista „Kronika“. Ją muziejui padovanojo Eugenija ir Antanas Stravinskai, išsaugoję šią vertybę net ištremti į Sibiro lagerius.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-31
Naujieji metai yra puiki proga duoti pasižadėjimą sau keisti senus įpročius ir pradėti gyventi sveikiau. Tai pradėti daryti galima jau šventinę naktį, ją sutinkant be alkoholio bei namuose gaminant nealkoholinius kokteilius. Juolab, kad pastarieji išties stebina skonių įvairove, yra sveikesnė alternatyva klasikiniams gėrimams ir leidžia rytą sutikti be galvos skausmo. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi šventinių nealkoholinių kokteilių receptais bei siūlo jais nustebinti bičiulius, taip į 2022-uosius drauge žengiant ir linksmai, ir pasiryžus pokyčiams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-31
Netrukus minėsime įžengimą į 2022-uosius metus. Ruošdami stalą Naujųjų metų šventei, galime būti dar kūrybiškesni nei per Kalėdas ir pagaminti naujus, o ne klasika namuose tapusius receptus. O štai duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi kaip papildyti savo patiekalų sąrašą paprastai pagaminamų užtepėlių ar pašteto pagalba.