Per Kalėdas atsiskleidžia išskirtinės įvairių šalių kulinarinės tradicijos. Jeigu ant lietuviško stalo per šventes būtinai bus kūčiukų, tai italai Kalėdų neįsivaizduoja be pyrago, vadinamo panettone. Italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco sako, kad legendinio panettone gamyba – ypatingas procesas ir galimybė kepėjui parodyti savo meistriškumą.
„Pastaraisiais metais pirkėjų susidomėjimas kalėdiniais kitų Europos šalių gardumynais pastebimai auga. Prieš šventes tikslingai išplečiame asortimentą, kad kiekvienas rastų ir mėgstamų tradicinių produktų, ir naujovių. Kulinarinėmis tradicijomis garsi Italija tikrai turi ką pasiūlyti: nuo įvairiausių užkandžių iki pyragų. Bendradarbiaudami su savo tiekėjais užtikriname, kad lietuviškos Kalėdos būtų pilnos skonių – tiek vietinių, tiek iš užsienio“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
Verčiant pažodžiui iš italų kalbos žodis panettone reiškia didelį duonos kepalą. Tačiau šis kepinys savo skoniu ir tekstūra nė iš tolo neprimena duonos. Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pažymi, kad panettone pyrago kilmė yra apipinta legendomis. Viena jų pasakoja, kad aromatingą ir purų pyragą sugalvojo Milano kepėjas, tokiu būdu nusprendęs suvilioti jam patinkančią gražuolę.
„Panettone gamyba yra ilgas, maždaug tris paras trunkantis, procesas. Viskas prasideda nuo natūralaus raugo, kuris turėtų būti užveistas bent prieš 10 metų. Kuo ilgesnis raugo gyvenimas, tuo stipresnės tradicijos šaknys. Tad saugoti ir prižiūrėti raugą – kiekvieno kepėjo garbės reikalas“, – teigia Gian Luca Demarco.
Kiti pagrindiniai pyrago ingredientai yra aukščiausios kokybės kvietiniai miltai, švieži kiaušiniai, sviestas, cukatai, razinos. Nors produktų sąrašas nėra ilgas, tačiau būtent gebėjimas juos tinkamai panaudoti ir paruošti tešlą yra sudėtingiausia, daug kantrybės reikalaujanti, užduotis. „Jeigu sugebi pagaminti panettone, vadinasi, esi aukšto lygio konditerijos meistras“, – sako italų virtuvės šefas. Pasak Gian Luca Demarco, ilgai minkoma tešla turi būti lipni, tąsi ir stipri, kad kepdamas pyragas įgautų ypatingą tekstūrą.
G.L. Demarco pastebi, kad kepti klasikinį panettone įgudę meistrai šiais laikais ima kurti savo papildymus: vieni pyragą užlieja glazūra ir apibarsto migdolų drožlėmis, antri jį pateikia kartu su karštu šokoladu ar kiaušinių kremu, treti – į vidų įdeda kumpio, majonezo. „Kartą nusprendžiau pagaminti panettone su balzamiko actu. Nebuvo lengva“, – prisipažįsta virtuvės meistras.
Jis tikina, kad gaminant pyragą prireiks ne tik kantrybės, bet ir įgūdžių, technikos. Pavyzdžiui, italas atkreipia dėmesį, jog dalį laiko gardumynas turi vėsti apverstas, kad kepinys nesprogtų ir išlaikytų tradicinę formą. Gian Luca Demarco įsitikinęs, kad gaminti tikrą panettone namuose yra atsakingas ir sudėtingas iššūkis – daug paprasčiau yra pyragą tiesiog įsigyti. Pasak jo, Italijoje panettone yra vertinamas kaip puiki Kalėdų dovana, kuria pasigardžiuoti nori visi.
Supaprastintas panettone receptas
Nors tradicinio itališko panettone kepimas namuose gali tapti tikru iššūkiu, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė siūlo išbandyti kiek paprastesnį receptą, kuris bent šiek tiek primins kalėdinį Italijos skonį jūsų virtuvėje.
Reikės: 100 g kepimo mielių, 1 puodelio šilto vandens, 100 g cukraus, 2 kiaušinių, 150 g lieso natūralaus jogurto, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės, 600 g miltų, saujos džiovintų vyšnių ir abrikosų, 1 v. š. cukraus pudros, 100 g ištirpinto sviesto, 1 v. š. medaus, šiek tiek druskos
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų. Uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių arba kol pradės putoti. Sudėkite kiaušinius, jogurtą, vanilę, apelsino žievelę ir druską ir gerai išmaišykite. Mažais kiekiais dėkite miltus, kol iš tešlos susidarys lengvai minkomas rutuliukas.
Dėkite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite 5-10 minučių, prireikus įberdami miltų, kol tešla taps minkšta ir elastinga, bet nelipni. Dėkite tešlą į didelį, šiek tiek riebalais pateptą dubenį ir uždenkite. Leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės, maždaug 1 valandą.
„Kol tešla kils, nedideliame dubenyje sumaišykite džiovintus vaisius su cukraus pudra. Džiovintus vaisius galite naudoti tokius, kuriuos mėgstate – gardinkite razinomis, spanguolėmis ar kitais mėgstamais ingredientais. Tešlai iškilus, ją padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir įmaišykite džiovintų vaisių mišinį “, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.
Suformuokite iš tešlos rutulį, sudėkite į apvalų kepimo indą, padengtą aliejumi, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 minučių pakilti.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol kepinys įgaus auksinę spalvą. Iškepusio kepinio viršų aptepkite lygaus tirpinto sviesto ir medaus mišiniu.
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd
Tauragėje paskutinį kartą lankęsis 2018 metais, Benas Norvilas savo viešnagės Lietuvoje metu aplankė Tauragės rajono savivaldybę, kur jam buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Tąkart išvykęs vienas, šįkart sugrįžo į gimtąjį kraštą su šeima. Spėjo sudalyvauti Pasaulio lietuvių žaidynėse ir šeimai apr