Desertai skirtingose kultūrose: kuo saldinamasi egzotiškose etninėse pasaulio virtuvėse?
Įkelta:
2021-11-07
Nuotrauka
Freepik nuotrauka
Aprašymas

Freepik nuotrauka

Į Lietuvą atvykęs užsienietis išties galėtų nustebti tokiais mums įprastais ir neatsiejamais desertais kaip skruzdėlynas, šakotis, žagarėliai ar Kuršėnų vyniotinis. Taip ir mūsų šalies gyventojams dar gali atvipti žandikaulis pasižvalgius į kitų valstybių etnines virtuves. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo leistis nustebinamiems, užmesti akį į pasaulio desertų lentynas ir gal net pasisemti idėjų savo virtuvei.

Etninės virtuvės be deserto nepažinsi

Kol lietuviai noriai eksperimentuoja su egzotiškų patiekalų receptais savo virtuvėse, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad kartais taip gali likti pamiršta kita kulinarijos pusė – konditerija.  Anot jos, būtent čia slypi įdomiausių ir ryškiausių skonių paletė.

„Kitų šalių etninių virtuvių pažinimas gali būti itin įdomi ir naujų skonių kupina patirtis. Šiuo metu esame artimai susipažinę su sušiais, ramenais, tortilijomis, paelijomis ir kitais egzotiškais patiekalais. Ir kol šie skoniai mums tampa vis labiau įprasti, nusiminti nevertėtų. Čia dar laukia mūsų etninei virtuvei neįprasti desertai, kuriuose kartais gausu ne tik ryžių ar sezamų, bet netgi ir lotoso sėklų ar kitų gėrybių. Vienus desertus galima lengvai pasigaminti namuose, o kiti pirkėjų laukia parduotuvių lentynose. Augantis žmonių susidomėjimas skatina prekybininkus į savo asortimentą įtraukti svetur populiarius saldumynus kaip, pavyzdžiui, orinukai, kanelės ar baklavos“, – teigia E. Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė antrina, kad lietuviai yra puikiai susipažinę jau su nemažai iš užsienio atkeliavusių desertų. Kadangi dauguma jų yra itin pamėgti, ne visuomet žinoma, iš kur šie saldėsiai yra kilę.

„Tokių pavyzdžių yra daug. Amerikietiškas obuolių pyragas, kurį sudaro į plutą suvynioti obuolių gabaliukai, o ant dar garuojančio jo gabalėlio dedama plakta grietinėlė, vaniliniai ledai ar net čederio sūris. Taip pat vis dažniau skanaujame ir cukraus pudra arba „Nutella“ užpilamus belgiškus vaflius bei minkštus itališkus ledus gelato. Pastarieji populiarūs ne tik dėl mažesnio kalorijų kiekio, bet ir dėl skonių paletės: avietiniai, pistacijų, su romu, šokoladiniai, net bazilikų skonio – tai tik keletas iš milžiniško skaičiaus šių ledų variantų“, – pasakoja pašnekovė.

Nuo baklavos iki krembriulė

Kaip pasakoja B. Baratinskaitė, Lietuvoje žmones jau sunku nustebinti ir egzotiškąja baklava – vienu saldžiausių Osmanų imperijos palikimų, paplitusiu dabartinėje Turkijoje, Kaukaze, Levante, Balkanuose ir net Šiaurės Afrikoje. Daugybėje šių regionų parduotuvių ar turgų prekystaliai tiesiog lūžta nuo šio maltais riešutais pripildytų ir medaus sirupu padengtų skanumynų.

Visgi, priduria pašnekovė, kartais nustebti priverčia ne tik skonis, bet ir desertų istorija ar gamybos niuansai. Štai, kad ir populiariausiu Prancūzijos desertu vadinamas krembriulė. Jo sodrus plikytas kremas yra paslėptas po traškiu, šiek tiek parudavusiu ir kiek karstelėjusiu karamelės sluoksniu.

„Kalbant apie šio deserto gaminimą, subtilumo ir tam tikros dramos čia įneša tai, kad jam paruošti prireikia karšto vandens vonelės ir degiklio, kuris padeda ant plikyto kremo užpiltą cukrų paversti karamele. Įdomu, kad pirmieji krembriulė paminėjimai yra prancūzų kalba ir siekia 17 amžiaus pabaigą, tačiau dėl jo kilmės vis dar nesutariama. Manoma, kad šis prancūziškos virtuvės grynuolis yra tiesiog panašių receptų Anglijoje ar Ispanijoje atspindys“, – pasakoja „Maximos“ atstovė.

Alfajores ir kashata – saldumynai iš Afrikos ir Pietų Amerikos

Tolimesnę kelionę po desertų pasaulį B. Baratinskaitė  tęsia jau ispanakalbėse šalyse. Vieną šių šalių desertų pažibą Alfajores galima rasti ne tik Ispanijoje, bet ir kone dešimt tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos nutolusioje Pietų Amerikoje. Alfajores gaminamas iš tešlos, medaus ir riešutų, tačiau krautuvėlėse nuo Kolumbijos iki pietų Argentinos šis desertas atrodo kiek kitaip: tai du sausainiai, tarp kurių – į karamelę panašus saldumynas, gaminamas verdant saldintą pieną.

„Kartu su ispanų konkistadorais į Pietų Ameriką atkeliavęs ir ten vienu pagrindinių skanėstų ilgainiui tapęs desertas ne tik pakeitė formą, bet ir pakurstė vietinių fantaziją. Todėl dabar galima rasti ne tik klasikinius, bet ir mirkytus tamsiame ar baltame šokolade, apvoliotus kokoso riešutuose ir papuoštus įvairiais prieskoniais“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Tuo metu rytinėje Afrikos dalyje karaliauja dar kitokie skanumynai. Čia itin populiariame deserte kashata susilieja karamelizuotas cukraus traškumas ir žemės riešutai ar švieži smulkinti kokosai. O kartais netgi abiejų ingredientų mišinys. Kartu su kardamono prisilietimu šis patiekalas tampa išties paprastai pagaminamu, bet neeilinio skonio desertu, esančiu kažkuo tarp saldainių ir kepinių.

Azijos desertams – sezamai ir ryžiai

Keliaujant toliau į rytus galiausiai atsiduriama pietryčių Kinijoje, kurioje vietiniai mėgaujasi dan tatais. Tai tvirtą išorinės tešlos plutą turintys ir iš kiaušinių pagamintu pagrindu užpildyti pyragėliai. Šiuos desertus B. Baratinskaitė mini ne veltui – panašu, kad dan tatai yra geriausias ir galbūt net skaniausias globalizacijos pavyzdys.

„Juk būtent Guangdžou provincija, kurioje atsirado šis įstabus desertas, augo nuo prekybinių ryšių su tuometine Britų imperija. Taip pat nemažą įtaką dar anksčiau turėjo ir portugalų  jūreiviai. Nereikia pamiršti, kad šios dvi prekybinės jėgos čia pat įsteigė ilgametes kolonijas – atitinkamai Honkongą ir Makao. Tad europiečių įtaka jaučiasi ir maisto bei būtent šio deserto gamyboje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė išskiria dar vieną dėmesio vertą desertą, atkeliavusį iš kinų virtuvės – sezamo kamuoliukus jian dui. Tai gruzdinta, sezamo sėklomis nusagstyta išorė ir minkštas saldus įdaras, gaminamas iš saldžių pupelių pastos arba iš lotoso sėklų. 

„Dabar populiarėja ir riešutų ar sūrio įdarai, kurie šį patiekalą paverčia ne tik desertu. Šie desertai Kinijoje simbolizuoja džiaugsmą ir juoką, todėl yra populiarūs per daugybę tradicinių vietinių švenčių – Kinų naujuosius metus ar per Tyraus šviesumo šventę, kai 104-tą dieną po žiemos saulėgrįžos švenčiama pavasario žalumos šventė“, – apie tų kraštų tradicijas kalba pašnekovė.

Kitas ypatingas desertas – iš Tailando. Tai lipnus ryžių ir mangų desertas. Nors skamba išties neįprastai ir net keistokai, neretai jis vadinamas vienu tobuliausių pasaulio saldumynų. Jame susilieja vieni geriausių šios pietryčių Azijos šalies produktų – mangai, kokosų kremas ir kokosų pienas. O jo paruošimas – neįtikėtinai paprastas.

Ta proga maisto gamybos ekspertė kviečia šį receptą dar šiandien išbandyti savo virtuvėse.

Tailandietiškas mangų ir ryžių desertas

Reikės: 300 g apvaliųjų ryžių, 250 ml kokosų pieno, 1 sunokusio mango, 50 g cukraus, saujos sezamų sėklų, šiek tiek druskos.

Visų pirma, praplaukite ryžius šaltu vandeniu, užmerkite juos ir palikite „pastovėti“ bent 3 valandas. Tuomet užvirkite puodą vandens ir virš jo padėkite koštuvą, į kurį supilti ryžiai. Garinkite ryžius apie 30 minučių, arba kol jie suminkštės.

Kol ryžiai garinami, ant viryklės pašildykite kokosų pieną, į jį suberkite cukrų – nuolat juos maišykite. Išvirtus ryžius suberkite į indą, ant jo užpilkite kokosų pieną, viską gerai išmaišykite ir palikite porą minučių „pastovėti“. Tuo metu supjaustykite mangą, jį dėkite ant ryžių ir viską pabarstykite sezamų sėklomis. Skanaus!

Nuotrauka
mazi
Įkelta:
prieš 2 valandas
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Gamtos ekspozicija tampa mažųjų išradėjų eksperimentų erdve. Kaip atsiranda muilas, kaip pasigaminti „šlykštuką“, kaip susidaro vaivorykštė, kodėl išsiveržia ugnikalnis – šias ir kitas užduotis eksperimentuodami, tyrinėdami ir žaisdami bando išsiaiškinti patys vaikai. 
Nuotrauka
bijotai
Šilalės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 11 valandų
Šiais metais Mažąja Lietuvos kultūros sostine paskelbti Bijotai – visai netoli Tauragės įsikūręs miestelis. Be jau tradicinių Bijotų dvaro festivalio, kraštiečių šventės, numatyta ir visiškai naujų, iki šiol Bijotuose nematytų renginių. Kaimyninio Šilalės rajono miestelio seniūnas Ignas Gužauskis pasidalino savo mintimis apie artėjančius renginius.
Nuotrauka
vėjas
Gretos Savickienės nuotrauka
Įkelta:
2022-01-17
Savaitė startuos ypač vėjuotais orais, daug kur eismo sąlygas apsunkins ir mišrūs krituliai. Gūsingas vėjas išsilaikys ir kitomis dienomis, kritulių jau bus mažiau. Visgi, antroje savaitės pusėje vėl daug kur snigs, vietomis kris šlapdriba, orai bus šiek tiek šaltesni.
Nuotrauka
principas
Įkelta:
2022-01-14
Iš principo visi turi principus. Iš principo - principai yra svarbu. Visais laikais. Buvo, yra ir, turbūt, bus. Kartais tie principai virsta absurdiškai komiškomis situacijomis ir išprovokuoja dramatiškus konfliktus. Ypač – riboti, buki, beprasmiški, ne vietoje ir ne laiku. O ten, kur prasideda žmonių santykiai, na, patys suprantate... atsiranda tinkama erdvė emocijų amplitudei – nuo meilės iki neapykantos, pavydo ir kilnumo, nuoširdumo ir pozos, esmės ir smulkmeniškumo. Ir, štai, komedija virsta tragedija...
Nuotrauka
lietus
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2022-01-13
Antroje savaitės pusėje ne tik plūstels šiluma, bet ir sustiprės vėjas.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-10
Ilgųjų savaitgalių gerbėjams 2022-ieji metai bus tikrai neblogi. Šiais metais dirbančiųjų laukia net penki ilgieji savaitgaliai, du iš jų – vasarą, ilgesnis bus ir Kalėdų savaitgalis. Su savaitgalio diena sutaps tik gegužės 1-oji.
Nuotrauka
vaikai
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2022-01-09
Anksčiau dažniausiai aptikdavau, kad vaiko elgesio problemų, emocinių sunkumų, susikaupimo bėdų atsiranda dėl kokių nors nepalankių psichosocialinių veiksnių jį supančioje aplinkoje, kai tai nėra įgimti dalykai. Išties, dažnai taip ir yra. Neretai vaiko elgesio, emociniai, akademiniai sunkumai gali rastis dėl sudėtingų tėvų tarpusavio santykių, įvairiapusio smurto šeimoje ar mokykloje, dėl netekčių, ilgalaikio atsiskyrimo nuo tėvų, nelaimingos meilės ir kitų lėtinių arba stiprių trumpalaikių gyvenimo sukrėtimų. Tačiau per savo netrumpą psichologės praktiką teko stebėti vaikų psichologinių problemų raidą darbuojantis įvairiose švietimo institucijose. Vis dažniau atkreipiu dėmesį, kad daugelio vaikų psichologinių problemų priežastis nėra tiesiogiai psichologinė. Tai mūsų visuomenėje įsišaknijančios žalingos gyvensenos padarinys. Jeigu šeimoje formuojasi tam tikri netinkami vaiko gyvensenos įpročiai, psichologinės problemos ateityje tiesiog neišvengiamos. Kartais suaugusiesiems atrodo keista, kad psichologas jų paklausia apie vaiko mitybą. Tėvai gali nustebti: „Juk mes atėjome pasikalbėti apie tai, kodėl vaikas mūsų neklauso ir nuolat ginčijasi, o ne apie tai, ką pusryčiams valgo“. Tačiau šiandien sau leidžiu tvirtai teigti, kad stipriausi vaikų psichinės sveikatos kenkėjai yra netinkami gyvensenos įpročiai šeimoje ir visuomenės kultūroje. Išskirčiau penkis pagrindinius blogus įpročius.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-01-01
Iš Vilniaus universiteto bibliotekos restauratorių dirbtuvių į Tauragės krašto muziejų „Santaka“ jau netrukus grįš seniausia muziejaus turima knyga – 1611 m. išleista „Kronika“. Ją muziejui padovanojo Eugenija ir Antanas Stravinskai, išsaugoję šią vertybę net ištremti į Sibiro lagerius.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-31
Naujieji metai yra puiki proga duoti pasižadėjimą sau keisti senus įpročius ir pradėti gyventi sveikiau. Tai pradėti daryti galima jau šventinę naktį, ją sutinkant be alkoholio bei namuose gaminant nealkoholinius kokteilius. Juolab, kad pastarieji išties stebina skonių įvairove, yra sveikesnė alternatyva klasikiniams gėrimams ir leidžia rytą sutikti be galvos skausmo. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi šventinių nealkoholinių kokteilių receptais bei siūlo jais nustebinti bičiulius, taip į 2022-uosius drauge žengiant ir linksmai, ir pasiryžus pokyčiams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-31
Netrukus minėsime įžengimą į 2022-uosius metus. Ruošdami stalą Naujųjų metų šventei, galime būti dar kūrybiškesni nei per Kalėdas ir pagaminti naujus, o ne klasika namuose tapusius receptus. O štai duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi kaip papildyti savo patiekalų sąrašą paprastai pagaminamų užtepėlių ar pašteto pagalba.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-26
Baigiantis gruodžiui Lomių kultūros namuose sureng šilta ir jauki šventinė kalėdinė popietė jauniesiems saviveiklininkams ir Vaikų dienos centro (VDC) ugdytiniams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-25
Tauragę ir Smalininkus, Viešvilę vienija ne tik panaši geografinė padėtis, bet ir „Amžinosios sienos“ istorija. Per šias vietoves daugiau nei 500 metų ėjo siena, iš pradžių tarp LDK ir Kryžiuočių ordino, vėliau – tarp Rusijos imperijos ir Prūsijos. Siena atskyrė vieną kultūrą nuo kitos, bet tuo pačiu vienijo pasienio gyventojus panašiais rūpesčiais ir aktualijomis. Visi pasienio džiaugsmai ir negandos liko surašyti Tauragės ir Smalininkų krašto kultūriniame ir gamtiniame pavelde. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centras pasirašė jungtinės partnerystės sutartį, įsipareigodamas iki 2023 m. kartu įgyvendinti projekto „Gyvenimas šiapus ir anapus sienos“ veiklas. O jų išties nemažai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2021-12-25
Laukdami gražiausių ir šilčiausių metų švenčių, prisiminimais nuklystame į vaikystę, kuri kvepia pyragais, mandarinais, o namus pripildo artimiausių žmonių šiluma. Kūčias, Kalėdas vaikystėje paprašėme prisiminti ir rajono vadovų, politikų – kas papasakojo smagų atmintin įstrigusį nuotykį, kas pasidalijo šeimos tradicijomis. Prisiminimais dalijasi savivaldybės administracijos vadovai ir savivaldybės tarybos frakcijų seniūnai, turėję teisę galimybę pasisakyti perleisti kitam frakcijos nariui. 
Nuotrauka
Asociatyvi nuotauka
Įkelta:
2021-12-19
Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei. Finansų ekspertai įspėja, kad nekontroliuojamas dovanų pirkimas gali turėti neigiamų pasekmių jūsų piniginei bei ragina į dovanų įsigijimą pažiūrėti kūrybiškiau.