2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.
Grėstų nemalonumai
Skanaujama picerijose, užsisakoma į namus, kepama virtuvėse. Pica Lietuvoje jau tapo neatsiejama nuo šalies kulinarinės kultūros. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai šiuo patiekalu mėgaujasi išties stebėtinu mastu.
„Virš 2,7 mln. šaldytos picos vienetų. Tokį kiekį šių gaminių mūsų parduotuvėse pirkėjai įsigijo vien per pastaruosius porą metų. Tačiau tuo stebėtis nereikėtų – taip paruoštą picą užtenka tik pasišildyti, todėl ji tampa greitu bei patogiu sprendimu neturintiems laiko ar noro gaminti namuose. Netgi pastebime, kad susidomėjimas šaldyta pica vis didėja. Lygindami šių ir pernai metų pardavimus, fiksuojame beveik penktadalio augimą“, – pažymi E. Dapkienė.
Kasdien didėjančią lietuvių meilę picai sako matantis ir G. L. Demarco. Tokia tendencija virtuvės šefą itin džiugina, kadangi šis patiekalas, pasak jo, pirmiausia, yra draugystės, bendruomeniškumo bei buvimo drauge simbolis. Todėl, pašnekovas pabrėžia, pica nėra tik maistas.
„Italijoje jos skanauti susirenka draugai, šeimos, artimieji. Ne veltui pica skirta dalintis, tai – kultūros bruožas. Dėl to ir pagrindinė jos kepimo taisyklė yra atsakomybė prieš svečius, kuriems patiekalą gamini. Turi stengtis dėl kitų, nes mes picas retai valgome vieni – susitinkame, švenčiame, puikiai leidžiame laiką. Todėl tai yra šventė. Tokia, kurią sugadinti baiminasi kiekvienas, nes gali sulaukti rimtų nemalonumų“, – šypsosi G. L. Demarco.
3 ingredientų taisyklė
Visgi picą sugadinti lengva. Apie tai kalbantis G. L. Demarco priduria – neretai patiekalui naudojami netinkami ingredientai, persistengiama su pagrindo paruošimu, perpildomas viršus.
„Picos esmė – tešla. Ji gaminama iš vandens, mielių, druskos ir miltų. Svarbiausia tik pastaruosius pasirinkti savo sudėtimi kuo turtingesnius. Tešla privalo būti ilgai brandinama. Taip ji bus lengviau virškinama, neapsunkins organizmo. Brandinimas vyksta apie 72 valandas, procesui naudojama mažiau mielių. Tešla dedama į uždarą indą, antraip – išlįs pro kraštus. Jos paruošimui nereiktų naudoti karšto vandens. Pilti tik šaltą, taip pat svarbu brandinimui užtikrinti vėsią, 7 laipsnių temperatūrą“, – pasakoja kulinarijos ekspertas.
Anot jo, turint tešlą, galima pradėti ruošti kitas picos sudedamąsias dalis. Tuomet, virtuvės šefo teigimu, ir prasideda didžioji kūrybinė bei kulinarinė laisvė.
„Padažui italai renkasi specifinius, „San Marzano“ rūšies pomidorus. Jie būna pailgi, lupti, savo sultyse. Tokių pomidorų jau galima nusipirkti ir parduotuvėse Lietuvoje. Šiam padažui sumaišomi kokybiški džiovinti raudonėliai, druska ir alyvuogių aliejus. Tuomet – eilė sūriui. Pica gardinama mocarela, jos rūšį galima išsirinkti pagal savo skonį. Pabaigoje dedami norimi pagardai, su kuriais reiktų nepersistengti. Jei mėsa – tai tik vienos rūšies: saliamis, vytintas kumpis, kita dešra. Jei daržovės – irgi tik kelios. Gaminant picą, galioja 3 papildomų ingredientų taisyklė. Naudojant jų daugiau, patiekalas gali tapti tikru nesusipratimu. Todėl pica ir yra geniali savo paprastumu – jei skonio nebesupranti, reiškia persistengei“, – pabrėžia virtuvės šefas.
Ananasai priverstų nusikeikti
Kaip ir visi italai, skeptišką nuomonę G. L. Demarco turi apie ananasus ir kečupą ant picos. Šiuo atveju virtuvės šefas dar griežtesnis – tokie pagardai, pasak pašnekovo, tik pakenkia picai ir jos skoniui.
„Jei pasakyčiau teisybę, būtų daug necenzūrinių žodžių. Kečupas ant picos, apskritai, atsirado kaip patiekalui naudojamo pomidorų padažo klaidingas vertimas. Pastaruoju papildomai gardinti galima ir nieko neįžeisite. Tačiau tam naudojamas pomidorų padažas, kuris lieka po gaminimo. O apie ananasus daug pasako ši iškalbinga istorija. Viena Italijos televizija sugalvojo pokštą. Neapolio gyventojai yra įpratę picas užsisakyti paprastai: paskambina ir prašo jų atvežti net nesirinkdami rūšies. Todėl buvo nuspręsta picas klientams pristatyti su ananasais. Viskas baigėsi tuo, kad teko įsikišti net policijai“, – juokiasi G. L. Demarco.
Todėl, pasak virtuvės šefo, tokių ingredientų niekas neras visoje Italijoje. Pašnekovas siūlo išbandyti picos receptą, kurį G. L. Demarco su bičiuliais sukūrė patys. Jis pažada – nestebs kiekvienas.
Specialioji Demarco pica: su kale kopūstais ir dešrelėmis
Reikės: 250 g geros kokybės kvietinių miltų, 10 g mielių, 150 ml šalto vandens, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, cukraus ir raudonėlių, skardinės itališkų pomidorų savo sultyse, pusės kale kopūsto, stiklinės šviesaus alaus, česnakų, kaimiškų veršienos dešrelių.
Pirmiausia, ant stalviršio persijokite miltus. Tada įberkite druskos, viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Palikite tešlą pastovėti 5–7 minutes. Tuomet pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą. Vėliau pradėkite minkyti, įminkykite alyvuogių aliejų. Tęskite tol, kol tešla bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų. Tada ją dėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite bei padėkite vėsiai, kad pakiltų bent dvigubai.
Laikas viršutiniam sluoksniui. Paruoškite česnaką, kopūstą, sudėkite į puodą, supilkite alų, suberkite druską ir pipirus, ištroškinkite. Tuomet sumaišykite pomidorus, raudonėlius, druską bei alyvuogių aliejų. Padažu ištepkite picos pagrindą, palikdami centimetrą nuo krašto, antraip pomidorai ims degti ir bus per daug rūgštūs. Tada dėkite mocarelą, laužytas veršienos dešreles, kopūstus ir picą pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 – 20 minučių. Skanaus!
Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoj
Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv
Nuo liepos 1 d. pradedama aplinkosaugos akcija „Poilsiauk atsakingai“, kuri tęsis iki pat vasaros pabaigos, rugpjūčio 31 d. Gyventojams primenama, kad ilsėdamiesi gamtoje saugotų vandens telkinius, pakrantes, miškus ir atsakingai elgtųsi saugomose teritorijose. Mėgaujantis poilsiu ir pramogomis gamtoje, svarbu būti atsakin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pastarąją parą užregistruotus svarbiausius įvykius. Sveikatos sutrikdymasBirželio 30 d. apie 22.30 val. Tauragės r., Dauglaukio k., kieme, kilus konfliktui, neblaivus (3,20 prom.) vyras, gimęs 1965 m., sukėlė fizinį skausmą neblaiviai (1,73 prom.) moteriai, gimusiai 1990 m. Įt
Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d
Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos
Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur
Policija tiria du svetimo turto pagrobimo atvejus, įvykusius Šilalės ir Šilutės rajonuose. Šilalės rajone, Vingininkų kaime, laikotarpiu nuo birželio 28 d. 15.00 val. iki birželio 29 d. 10.00 val., iš 1951 m. gimusiai moteriai priklausančio neužrakinto ūkinio pastato buvo pavogti grūdai. Dėl šio įvykio pradėtas i
Per du dešimtmečius Lietuva tapo šimtaprocentine europietiška šalimi, tačiau vos už kelių šimtų kilometrų nuo sostinės, kurioje sukoncentruotas valstybės valdymas, mokslas ir verslas su gerai apmokamomis darbo vietomis, europietiškos kultūros šalis vis labiau panašėja į skurdžią pensinin
Siekiant stiprinti keliuose dirbančių specialistų ir visų eismo dalyvių saugumą, AB „Kelių priežiūra“ įsigijo 20 naujų mobilių smūgio slopintuvų. Šiuo metu vykdomas dar 11 tokių pat įrenginių įsigijimo procesas. Bendra numatoma investicija į įvairias darbuotojų saugumo priemones – daugiau nei 1 milijonas eurų. Bend
Nuo šių metų rugpjūčio 1 d. paslaugos, susijusios su valstybinės žemės valdymu, Lietuvoje bus teikiamos tik internetu – per modernizuotą Žemės informacinę sistemą (ŽIS). Asmenims nebereikės vykti į savivaldybes, Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ar pas kitus valstybinės žemės patikėtinius – prašymus dėl valstybinės žemės nuo