Tinkamos viryklės paieškos – tereikia atsižvelgti į 5 punktus
Įkelta:
2021-10-05
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Įvaizdinė nuotrauka

Ketinantiems atnaujinti savo virtuvę, itin svarbu išsirinkti tinkamą viryklę – juk nuo jos patogumo ir funkcijų priklauso maisto gaminimo malonumas, netgi jo skonis.

Kad teisingai apsispręsti būtų lengviau, „Senukų“ specialistai dalijasi svarbiausiais patarimais ir pristato dažniausiai kylančias dilemas.

#1. Pastatoma ar įmontuojama technika?

Vienas pirmųjų sprendimų, kuriuos reikia priimti planuojant atnaujinti virtuvę – kokią virimo techniką rinktis: įmontuojamą ar pastatomą.

Pasirinkimą dažniausiai lemia remonto mastas bei virtuvės dydis. Jei neplanuojate atnaujinti virtuvės baldų, o tik seną, blogai veikiančią viryklę norite pakeisti nauja, tuomet paprasčiau rinktis šiuolaikišką pastatomą viryklę. Tuo tarpu jei virtuvės baldus ketinate užsakyti naujus, specialistai rekomenduoja rinktis įmontuojamą orkaitę bei atskirą kaitlentę.

Pastatomas virykles taip pat dažniau renkasi mažesnių butų savininkai, nes įmontuojamai viryklei reikia šiek tiek daugiau vietos – ji montuojama į spintelę. Todėl užsisakinėjant virtuvės baldus, jau reikėtų būti išsirinkus virtuvės įrangą, kad pagal jos dydį būtų gaminami baldai.

#2. Kaip išsirinkti vietą?

Dar vienas svarbus klausimas, kylantis planuojantiems pokyčius virtuvėje gyventojams – kur geriausia statyti viryklę. Žinovai pataria vadovautis trikampio principu, sakančiu, jog viryklė, kriauklė ir šaldytuvas virtuvėje turėtų būti išdėstyti tarsi trikampio forma – tuomet gaminti bus patogu ir greita.

Laikytis šio principo paprasčiau su įmontuojama orkaite bei kaitlente, kurios gali būti įrengtos nebūtinai viena šalia kitos. Siekiant laikytis trikampio taisyklės, kaitlentę galima netgi montuoti virtuvės viduryje esančioje saloje. O orkaitę patogu montuoti ne po stalviršiu, o aukščiau, rankų lygyje – tuomet maistą joje gaminti bus paprasčiau, nereikės kaskart lenktis atidarant dureles ar ištraukiant maistą.

#3. Dujinė, elektrinė, o gal – indukcinė?

Ketinantiems atnaujinti viryklę, taip pat svarbu nuspręsti, kokią įrangą verta rinktis – dujinę ar elektrinę. „Senukų“ profesionalai trumpai apžvelgia jų ypatybes.

Įmontuojamos orkaitės gali būti tik elektrinės, o kaitlentės – elektrinės, dujinės arba indukcinės. Tuo tarpu pastatomos viryklės gali būti tiek pilnai elektrinės ar dujinės, tiek miksuotos, turinčios dujinę kaitlentę ir elektrinę orkaitę.

Elektra valdomos įrangos privalumai – tolygiai paskirstoma kaitra, taip pat paprastesnis valymas. Vis tik lyginant su dujas naudojančia įranga, tokių viryklių eksploatavimas yra brangesnis, o paviršiai vėsta ilgiau.

Dujinę viryklę naudoti yra pigiau, tačiau ne taip tolygiai paskirstoma jos kaitra, ją sunkiau įrengti, taip pat jai keliama daugiau saugos reikalavimų.

O svarbiausias indukcinės kaitlentės privalumas – jos saugumas, nes tokia technologija šildo ne kaitlentės paviršių, o tik ant jos pastatyto indo dugną, taip greičiau jis įkaista. Vis tik indukcinė kaitlentė kainuoja brangiau, jai reikalingi specialūs puodai ir keptuvės.

#4. Kokių funkcijų prireiks?

Galvojant apie virtuvėje praversiančias viryklių funkcijas, svarbiausia atsižvelgti į savo norus ir gamybos įpročius. Kuo gaminate rečiau, tuo mažiau funkcijų, tikėtina, panaudosite. Tačiau jei maisto gaminimas – jūsų aistra, tuomet verta rinktis plačias galimybes siūlančią įrangą.

Šalia pagrindinės kaitlenčių funkcijos – kaitros reguliavimo, indukciniai modeliai taip pat gali turėti jutiklius, fiksuojančius, kada puode užverda vanduo arba maistas pradeda intensyviai kepti. Nuo to automatiškai reguliuojama kaitra. Kai kurios kaitlentės gali turėti ir daugiau galimybių: tolygios paviršiaus temperatūros palaikymą, reguliuojamą kaitinimo plotą, integruotą į kaitlentę ar išmanųjį gartraukį.

Orkaitės visuomet turi bent 4 svarbiausias funkcijas: viršutinis kaitinimas, apatinis kaitinimas, viršutinis + apatinis kaitinimas, ventiliatorius. Tačiau gaminantiems įmantresnius patiekalus, ekspertai rekomenduoja atsižvelgti į papildomas galimybes: grilio, konvekcijos, atitirpinimo, gaminimo garuose funkcijas.

„Platus funkcijų pasirinkimas ir sveikesnio maisto ruošimo galimybė – tokiais pagrindiniais kriterijais dažniausiai klientai vadovaujasi ieškodami virimo įrangos tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje. Jiems taip pat svarbi energijos vartojimo efektyvumo klasė, suteikianti galimybę tausoti išteklius“, – pirkėjų pasirinkimą paaiškina Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ rinkodaros direktorė.

Ieškant naujos orkaitės, svarbu atsižvelgti ir į jos talpą – jei mėgstate ruošti didelį kalakutą ar patiekalais reikia aprūpinti gausią šeimyną, reikėtų pasirinkti talpesnį modelį. O naujausių technologijų mėgėjams patiks orkaitės, valdomos „WiFi“ ryšiu.

#5. Kaip lengvai išvalyti?

Kad ir kaip atsargiai gaminsite maistą, viryklė vis tiek neišvengs riebalų ar padažo dėmių, svylančių maisto likučių ar skysčių lašų. Ir jei greitam kaitlentės valymui tereikia pasirinkti tinkamas buitinės chemijos priemones, susidoroti su orkaitės valymo užduotimi greičiau padės viena papildomai integruota funkcija.

Laiką taupantiems žmonėms specialistai pataria rinktis savaime išsivalančias pirolizines orkaites, orkaites su katalitinėmis sienelėmis, garų arba valymo vandeniu funkcijas turinčius modelius.

Nuotrauka
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
prieš 17 valandų
Jeigu planuojate daryti tikrą moliūgų vakarėlį ir pasikviesti būrį svečių, jums prireiks daugiau nei kelių gabalėlių moliūgų. Svarbiausia, kad iki puotos jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis. Ilgai išlaikyti prapjautus moliūgus bus paprasta, jeigu užtikrinsite tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, jie užauga gan dideli, todėl šią daržovę galite laikyti rūsyje, garaže, o jeigu gyvenate bute – šaldytuve. Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.
Nuotrauka
Skaudvilės bažnyčia
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po dar vienos dovanotos saulėtos dienos penktadienis išaušo lietingas ir vėjuotas, ne ką geresni orai žadami ir savaitgaliui – bus debesuota, nerims ir vėjas, tiesa, lietaus bus mažiau. Tačiau savaitgalis tikrai nebus niūrus tiems, kurie pasirinks jį praleisti su poezija, daina ir šokių – tokių renginių mūsų krašte bus.
Nuotrauka
a
Margaritos Rimkutės nuotr.
Įkelta:
2021-10-14
Ketvirtadienį Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kartu su Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centru pristatė turistinį maršrutą „Gyvenimas šiapus ir anapus sienos“.  Ne tik pristatė, bet ir išbandė: renginio dalyviai bei šių dviejų kultūrinių įstaigų atstovai autobusu lankėsi maršrute pažymėtuose lankytinuose objektuose.
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Šalia B. Baltrušaitytės bibliotekos įkurdinta interaktyvi instaliacija iš tūkstančių medienos detalių su įvairiomis sentencijomis. Bet kas gali ištraukti sau patinkantį medinuką, o jei šis patinka – ir pasilikti sau. 
Nuotrauka
Pica
Įkelta:
2021-10-10
2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.  
Nuotrauka
Rudens derlius
Įkelta:
2021-10-10
Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokią nedžiuginančią statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai ypač aktualu rudenį, kai į šiukšliadėžes neretai iškeliauja nespėtos suvalgyti sodo ir daržo gėrybės. Savo ruožtu lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skelbia: to išvengti itin paprasta – tereikia vaisius ir daržoves tinkamai paruošti. Drauge su dietiste Vaida Kurpiene atskleidžiami naudingi patarimai apie derliaus gėrybių šaldymą, konservavimą, rauginimą bei džiovinimą. Taip pat dalijamasi dažniausiomis klaidomis, kurių galima lengvai išvengti.
Nuotrauka
a
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-10-08
Spalio 5–10 dienomis B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka organizuoja orientacinį žaidimą  „Pasibibliošniukštinėkim“ ir kviečia jame dalyvauti vyresnių klasių moksleivius (8–12 kl.).   
Nuotrauka
a
Gamintojų ir importuotojų asociacijos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-06
Lietuvoje vis dar apstu transporto priemonių, turinčių netvarkingą išmetamųjų dujų sistemą dėl juose pašalintų katalizatorių ir kietųjų dalelių filtrų. Šios automobilių dalys dėl jose esančių tauriųjų metalų yra vertingos atliekos, tačiau siekiantys uždarbio ar sutaupyti nesuka sau galvos, kad tokios transporto priemonės itin teršia aplinką.
Nuotrauka
seminarija
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-10-05
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ savo feisbuko paskyroje pasidalijo istorinėmis akimirkomis iš  Tauragės mokytojų seminarijos gyvenimo. Tarpukaryje šioje švietimo įstaigoje mokėsi lietuviai, žydai, vokiečiai, keletas rusų. Iš muziejaus pateikto pasakojimo galima susidaryti įspūdį apie tuometinių būsimų mokytojų gyvenimą Tauragėje.
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-02
​​​​​​​Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.
Nuotrauka
a
Autoriaus nuotrauka
Įkelta:
2021-10-01
Po Lietuvos kaimus ir miestelius pastaruosius 5-erius metus keliavęs fotografas Tadas Kazakevičius įamžino paprastų žmonių gyvenimą. Kai kurių jau nebėra tarp gyvųjų. „Tai, ko nebebus“, – taip simboliškai pavadinta menininko paroda, atkeliavusi į Tauragės krašto muziejų „Santaka“. Joje lankytojai gali išvysti 21 fotografiją, tarp kurių viena pasakoja netekties istoriją, nutikusią jau po to, kai paroda ėmė keliauti per Lietuvą. 
Nuotrauka
a
Ekrano nuotrauka
Įkelta:
2021-09-30
Įprastai feisbuko grupėje „Pagalba vairuotojams Tauragėje“ vairuotojai vienas kitą įspėja apie kliūtis kelyje, kartais pasitaiko ir pašaipių publikacijų, oi štai šią savaitę viena vairuotojų pasidžiaugė drausmingu vairuotojų elgesiu kelyje.
Nuotrauka
a
Zigmo Mozuraičio nuotrauka
Įkelta:
2021-09-28
Pirmadienį minėta Socialinių darbuotojų diena buvo viena iš tų retų progų, kai Tauragės miesto ir rajono socialinės darbuotojos  turėjo progą susiburti kartu. Darbo dienos pabaigoje įvairių socialinių įstaigų, seniūnijų atstovės ir rajono savivaldybės socialinio skyriaus specialistės rinkosi M. Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur jų laukė šventiniai sveikinimai, o vėliau, kultūros rūmuose, –  ir muzikinis pasirodymas.
Nuotrauka
vaikas
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-27
Žinia apie skyrybas visiems šeimos nariams yra iššūkis. Skyrybos susijusios su didesne fizinės ir emocinės sveikatos sutrikimų rizika bei išaugusia konfliktų ir nemalonių jausmų išgyvenimo tikimybe. Vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbe neretai dirba su vaikais iš besiskiriančių šeimų ir dažniausiai jau sutrikdytų santykių. Kokios pagrindinės skyrybų metu suaugusiųjų daromos klaidos ir kaip jiems abiem išlaikyti sveiką santykį su vaiku, pasakoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Kristina Lekavičiūtė. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-23
Rugsėjo 11-ąją Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko ypatinga šventė – po 105-erių metų suskambėjo bažnyčios vargonai. Šventiniame renginyje dalyvavo vargonus suderinęs vargonininkas Vladimiras Tarasovas, dirigentas profesorius Franz Wassermann iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje, parapijos talkininkai ir kiti svečiai.
Nuotrauka
Bendruomenių namai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-09-21
Rugsėjo 24 dieną (penktadienį) Tauragės atvira jaunimo erdvė (TAJE), kartu su Tauragės rajono savivaldybės kultūros skyriaus specialistėmis Rita Matemaitiene ir Inga Meištininkaite organizuoja šeimadienį su augintiniais „Duok leteną“. Renginys skirtas Pasaulinei gyvūnų dienai paminėti.
Nuotrauka
a
Feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Tauragės visuomenės sveikatos biuras tęsia projekto „Sveikam gyvenimui sakome – TAIP“ iniciatyvą. Rugsėjo mėnesį Dauglaukio ir Norkaičių bendruomenėse rengiamuose psichoterapiniuose užsiėmimuose kraštiečiai mokosi pažinti ne tik save, bet ir kitus.
Nuotrauka
a
Nerijaus Žiurkaus nuotraukos
Įkelta:
2021-09-20
„Kiemturgis – 2021“ – taip buvo pavadinta bendra Lomių kultūros namų ir bendruomenės surengta derliaus šventė.  Daržovių parodoje išsirikiavo lomiškių išauginti sunkiasvoriai moliūgai, cukinijos, grakštuolės morkos, pilni krepšiai su raudonšoniais obuoliais ir kitomis rudens gėrybėmis. Vazos, primerktos įvairiaspalvių rudens gėlių, renginiui suteikė šventiškumo nuotaiką.
Nuotrauka
a
Feisbuko „Rakija Klezmer Orkestar“ paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Minint Lietuvos žydų Holokausto 80-metį, šiandien, rugsėjo 17 d. 18 val. prie Tauragės kultūros rūmų pasirodys žydišką muziką atliekanti grupė „Rakija Klezmer Orkestar“. Nykstanti vestuvėse bei miestelių šventėse skambėjusi muzika išskiriama dėl greito, šokti suburiančio temperamento, kurį išgirsti kviečiami ir tauragiškiai. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Rugsėjo 9-ąją Tauragės evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko naujos kartos Europe Direct Tauragė centro pristatymas ir diskusija „Pašnekesiai“ apie ES  dabartį ir ateitį. Diskutuota, kiek Europos yra kiekviename pilietyje. Diskusijoje dalyvavę svečiai  negailėjo gražių žodžių Tauragei. 
Nuotrauka
a
VSB nuotrauka 
Įkelta:
2021-09-16
Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad pasyvus gyvenimo būdas ir nepakankamas fizinis aktyvumas gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi. Dirbantys žmonės darbe praleidžia net trečdalį savo gyvenimo, o dirbant kompiuteriu beveik visas darbo laikas praleidžiamas sėdint. Visuomenės sveikatos specialistai pataria poilsio pertraukėles išnaudoti atliekant aktyvią ir linksmą mankštą darbo vietoje.