Ruošiame lietuvišką rudens derlių žiemai: geriausi apdorojimo būdai, dažniausios klaidos ir specialus receptas
Įkelta:
2021-10-10
Nuotrauka
Rudens derlius
Aprašymas

Rudens derlius

Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokią nedžiuginančią statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai ypač aktualu rudenį, kai į šiukšliadėžes neretai iškeliauja nespėtos suvalgyti sodo ir daržo gėrybės. Savo ruožtu lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skelbia: to išvengti itin paprasta – tereikia vaisius ir daržoves tinkamai paruošti. Drauge su dietiste Vaida Kurpiene atskleidžiami naudingi patarimai apie derliaus gėrybių šaldymą, konservavimą, rauginimą bei džiovinimą. Taip pat dalijamasi dažniausiomis klaidomis, kurių galima lengvai išvengti.

Opi, bet išsprendžiama problema

Maisto švaistymas yra vienas didžiausių iššūkių, lydinčių šių dienų gyvenimą. Todėl „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pabrėžia – norint situaciją keisti, būtinas tvarumo bei atsakingo vartojimo skatinimas.

„Beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto yra prarandamas arba išmetamas. Tokius duomenis skelbia visuomeninės organizacijos. Todėl kiekvienas privalome rūpintis sąmoningu, atsakingu, tvariu vartojimu. Tokiu prioritetu paremta ir mūsų veikla. Vykdydami socialinės atsakomybės strategiją, kurios tikslas – iki 2025-ųjų maisto atliekų kiekį sumažinti 30 proc. – ypač daug dėmesio skiriame šios problemos sprendimui, remiame sunkiau gyvenančius šalies gyventojus. Todėl jau 16 metų bendradarbiaujame su „Maisto banku“. Be to, pernai iš viso perdirbimui atidavėme 11,5 tūkst. tonų maisto atliekų“, – pažymi E. Dapkienė.

Minėtą problematiką įžvelgia ir V. Kurpienė. Anot mitybos ekspertės, rudenį maisto švaistymo klausimas yra ypač aktualus, kadangi savo užsiaugintas ar nusipirktas derliaus gėrybes suvalgyti spėja ne visi.

„Tuomet jos pradeda gesti, tampa nebetinkamos vartoti ir keliauja į šiukšliadėžes. Tačiau tokio likimo vaisiai bei daržovės galėtų labai lengvai išvengti. Užtenka žinoti, kaip derliaus gėrybes tinkamai paruošti, ir jos džiugins ilgai. Tam yra kelios gudrybės“, – sako dietistė.

Šaldymas – derliaus paruošimo favoritas

Šaldymas yra pats pagrindinis, naudingiausias ir daugiausia derliaus naudingųjų savybių išsaugantis jo paruošimo būdas. Geresnio už pastarąjį, V. Kurpienės teigimu, kol kas išrasta nėra. Visgi, anot jos, vaisius ir daržoves šaldant, yra svarbios kelios taisyklės.

„Pirmiausia, derlių užšaldyti būtina kuo greičiau – tik nuskynus arba parsinešus iš parduotuvės. Ko gero, namuose beveik niekas neturi greitai šaldančių pramoninių šaldytuvu, tačiau tokiam apdorojimui puikiai tinka ir įprasti šaldikliai. Vaisius ar daržoves juose reiktų dėti plonu sluoksniu. Tada sušaldyti, kloti kitą. Svarbu priminti – kuo greičiau derlius užšals, tuo daugiau vertingųjų medžiagų išsaugos. Todėl – bus sveikesnis, skanesnis, o ir gražiau atrodys“, – pasakoja V. Kurpienė.

Ji priduria: šaldymui tinka visos daržovės bei vaisiai. Pavyzdžiui, kubeliais supjaustytas ir taip paruoštas moliūgas taps puikiu užkandžiu norint greito ir sveiko maisto.

Konservavimo klaidos, lydinčios daugelį

Kitas populiarus būdas ruošti derlių ilgesniam vartojimui yra konservavimas. Tačiau, imantis jo, tikina V. Kurpienė, tik retas neišvengia dažnai daromų klaidų. Didžiausia, anot mitybos ekspertės, yra per ilgas daržovių virimas.

„Tai daroma valandomis, nors nereikėtų. Užtenka tik pasterizuoti – trumpai pakaitinti, taip panaikinat bakterijas. Kita klaida – per didelis naudojamo acto, druskos ir cukraus kiekis. Tuomet sakoma, kad konservuoti produktai nėra sveiki. Tačiau actas – gali būti naudingas sveikatai, kai vartojamas šaukštais, o ne šimtais mililitrų. Jį rinktis derėtų nefiltruotą ir, svarbiausia, saikingai. Tai galioja ir druskai. Tuo tarpu cukrus dabar yra demonizuojamas, keičiamas medumi ir kitomis alternatyvomis, kurios, dažniausiai, organizmą veikia labai panašiai. Visgi jų vartoti reikėtų kuo mažiau“, – kalba mitybos ekspertė.

Anot pašnekovės, taipogi verta prisiminti, kad konservuoti produktus geriausia į mažesnes pakuotes. Tuomet jie bus suvalgomi greičiau ir išmesti užsistovėjusių šaldytuve neprireiks.  

Rauginami ne tik kopūstai

Turimą rudens derlių V. Kurpienė siūlo ir rauginti. Tačiau, anot jos, Lietuvoje jau įprasta daržoves raugti į dideles talpas – kubilus ar kibirus, nors tai daryti nėra būtina.

„Šį daržovių paruošimo būdą galima atlikti paprasčiau. Rauginimui nereikia rūsio, namo ar dengtos terasos. Tai daryti paranku netgi mažame bute, nedideliuose stiklainiuose. Nebūtina ir derliaus užsiraugti visam šaltajam sezonui. Geriausia daržoves sutarkuoti šiaudeliais, supjaustyti kubeliais ar mažesniais gabaliukais, sudėti į stiklainius sluoksniais, netgi daržo gėrybes maišyti. Taip bus galima mėgautis skirtingais skoniais, paįvairinti savo mityba, gauti daug naudos, kuria rauginimas gali tiesiog didžiuotis“, – šypsosi pašnekovė.

Ji taip pat rekomenduoja tokiu būdu apdoroti ne tik kopūstus ar agurkus. Rauginimui, V. Kurpienės teigimu, puikiai tinka ir morkos, cukinijos, moliūgai, pomidorai.

Kaip tinkamai džiovinti ir kada viską suvalgyti?

Kalbėdama apie džiovinimą, mitybos ekspertė, pirmiausia, atkreipia dėmesį į temperatūrą. Ji, anot V. Kurpienės, neturėtų viršyti 42 laipsnių, antraip produktuose esančių vertingų medžiagų kiekis sumažės. Norint to išengti, pašnekovė pataria ir pastaruosius džiovinti tik kokybiškus, šviežius, be pirmųjų sugedimo požymių.

„Džiovintų produktų laikymui vertėtų rinktis sandarias pakuotes, kurios neatsidarytų. Taip pat apsaugotų nuo drėgmės bei pelėsio patekimo. Kartu ir užtikrintų skonio bei išvaizdos išlaikymą. Pabrėžtina, kad daržovės, paruoštos visais minėtais būdais, yra vertingiausios tuomet, kai suvalgomos iki kito derliaus. Geriausia – ne ilgiau pavasario vidurio. Tuo tarpu grybų galiojimo laikas yra tik šeši mėnesiai. Todėl uždelsus, produktai ima gesti, gali susidaryti pelėsis. Pastarąjį pastebėjus, nereiktų jo nugrėbti ir valgyti. Pelėsis yra grybelis, į maistą išskiriantis toksinus. Dar nuodingesnius už jį patį“, – perspėja V. Kurpienė.

Pašnekovė priduria, kad taip pat veikia ir puvėsis. Jei, pavyzdžiui, obuolys jau įpuvęs, pažeista yra didžioji dalis vaisiaus, nors ir to plika akimi galima nepamatyti. Dėl to patartina vengti dėti į konservuojamas mišraines ir uogienes išpjaustytas derliaus gėrybes. Jau net nekalbant apie išsipūtusius indelių su daržovėmis dangtelius – tai signalizuoja, kad produktai yra sugedę.

Todėl, pasidalinusi gudrybėmis, kaip tinkamai paruošti rudens derlių tolimesniam vartojimui, ji siūlo išbandyti receptą, kuris pravers norintiems įvairesnės kasdienės mitybos.

Skanu, lengva ir naudinga: šaldytos pomidorų sultys

Reikės: tik pomidorų tyrės

Paruošti labai paprasta. Pirmiausia, pomidorų tyrę pasterizuokite – pakaitinkite. Tada atvėsinkite ir sušaldykite į ledo kubelius arba supilkite į 100 ml šaldymui skirtus maišelius. Juos sandariai uždarykite, laikykite šaldiklyje.

„Taip paruošta pomidorų tyrė puikiai tiks greitai ruošiant maistą. Ją pakaitinus, šiose daržovėse esantis likopenas – stiprus antioksidantas – pasisavinamas šešis kartus geriau. Taigi produktas yra skanus, sveikas ir natūralus. Tyrės kubelius galima dėti į padažus, gardinti troškinius, sriubas, grūdų bei makaronų patiekalus. Todėl toks pagardas tikrai įkvėps naujiems potyriams virtuvėje“, – pažada mitybos specialistė.

 

Nuotrauka
Asociatyvi tarnybos nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Vaikas turi teisę ir mokytis, ir pailsėti. Dar iki prasidedant mokslo metams dažnoje šeimoje nusprendžiama, kuo vaikai užsiims laisvalaikiu. Kaip pastebi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Jūratė Marcinkevičienė, neretai iš karto po pamokų vaikai vežami į būrelius, kurie ne visada yra poilsis, arba apiberiami klausimais: ,,Kada paruoši pamokas, ar susiradai pratybas rytojui, daiktus būreliui?“ ir pan. O gal reikėtų pirmiausia pagalvoti, ar vaikas nepavargo ir kaip jam geriausia pailsėti?  
Nuotrauka
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-23
Vakar prasidėjo tradicinis, jau  29-asis respublikinis mėgėjų teatrų festivalis „Kvartetas‘21“. Neabejingus teatrui tauragiškius ir miesto svečius jis kviečia ir šiandien – bus parodyti dar trys spektakliai.
Nuotrauka
a
Asmeninio albumo nuotraukos
Įkelta:
2021-10-22
Kalbinant menine kalvyste užsiimantį tauragiškį Kęstutį Plyskaitį išryškėja ir puokštė kiek labiau nuo kalvystės amato nutolusių laisvalaikio užsiėmimų. Tampa aišku, kodėl klientas, dėl užsakymo Kęstučiui paskambinęs jau kiek vakarop, gali išgirsti žvarbiai pučiantį vėją – šis ypač gerai girdisi medžioklės bokštelyje. Medžiokle ir šaudymo sportu besidomintis tauragiškis pasakoja, kad būtent lavindamas šaudymo įgūdžius atrado Lietuvoje dar nedidelio susidomėjimo sulaukusį graižtvinių šovinių pertaisymą.
Nuotrauka
a
Sigitos Flaksienės asmeninio albumo nuotrauka 
Įkelta:
2021-10-22
Spalio 22-ąją, 18 val., Pramonės g. 2A, 4 aukšte bus atidaryta Sigitos Flaksienės tapybos darbų paroda „Nesutikti žmonės“. Paroda veiks iki spalio 29-osios. 
Nuotrauka
a
Tauragės visuomenės sveikatos biuro nuotrauka
Įkelta:
2021-10-22
Spalio 18 d. Tauragės „Versmės“ gimnazijoje vyko 5-oji Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojama konferencija jaunimui „Sakau TAIP blaiviam gyvenimui“. Šiemet dėl esamos COVID-19 situacijos Lietuvoje konferencija buvo organizuojama ne Kultūros rūmuose, kaip įprastai, o tik vienoje mokykloje – „Versmės“ gimnazijos mokiniams. Konferencijos esminė žinutė – jauno žmogaus sveikas ir aktyvus gyvenimo būdas, vidinė motyvacija, savidisciplina bei teisingi pasirinkimai, padedantys pasiekti užsibrėžtų tikslų ir svajonių.
Nuotrauka
a
Stop kadras
Įkelta:
2021-10-20
Nors medžiotojai jau du kartus dalyvavo varyminėje medžioklėje ir sumedžiojo dešimt šernų, likusiems jų gentainiams liūdna giminaičių baigtis, pasirodo, nė motais. Tauragiškių dar knysliukais vadinamiems miško gyvūnams Žalgirių mikrorajonas – tarsi švediškas stalas prie kurio jie vis dar užsuka paskanauti. Tauragiškis su „Tauragės žiniomis“ pasidalijo vakar Ateities take įamžintais vaizdo įrašais, kuriuose matyti daugiabučių namų kieme vaikštantys šernai.
Nuotrauka
asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-17
Naminių obuolių ir slyvų pintinių bei arbatai paruoštų svarainių stiklainių prikrautu automobiliu tauragiškė Jolanta Jonikienė važiuoja autostrada Klaipėda–Vilnius. Sostinėje organizacijos „Ladies Circle Lithuania“ prezidentės laukia Vilniaus klubo susitikimas, kuriame klubo narės aptars ateinančiųjų metų planus. Lauktuvėms į devynioliktus metus skaičiuojančios tarptautinės organizacijos Lietuvoje susitikimą sodo gėrybes veždama moteris su džiaugsmu pasakoja apie jau įgyvendintus planus.
Nuotrauka
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2021-10-16
Jeigu planuojate daryti tikrą moliūgų vakarėlį ir pasikviesti būrį svečių, jums prireiks daugiau nei kelių gabalėlių moliūgų. Svarbiausia, kad iki puotos jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis. Ilgai išlaikyti prapjautus moliūgus bus paprasta, jeigu užtikrinsite tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, jie užauga gan dideli, todėl šią daržovę galite laikyti rūsyje, garaže, o jeigu gyvenate bute – šaldytuve. Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.
Nuotrauka
Skaudvilės bažnyčia
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-15
Po dar vienos dovanotos saulėtos dienos penktadienis išaušo lietingas ir vėjuotas, ne ką geresni orai žadami ir savaitgaliui – bus debesuota, nerims ir vėjas, tiesa, lietaus bus mažiau. Tačiau savaitgalis tikrai nebus niūrus tiems, kurie pasirinks jį praleisti su poezija, daina ir šokių – tokių renginių mūsų krašte bus.
Nuotrauka
a
Margaritos Rimkutės nuotr.
Įkelta:
2021-10-14
Ketvirtadienį Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kartu su Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centru pristatė turistinį maršrutą „Gyvenimas šiapus ir anapus sienos“.  Ne tik pristatė, bet ir išbandė: renginio dalyviai bei šių dviejų kultūrinių įstaigų atstovai autobusu lankėsi maršrute pažymėtuose lankytinuose objektuose.
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Šalia B. Baltrušaitytės bibliotekos įkurdinta interaktyvi instaliacija iš tūkstančių medienos detalių su įvairiomis sentencijomis. Bet kas gali ištraukti sau patinkantį medinuką, o jei šis patinka – ir pasilikti sau. 
Nuotrauka
Pica
Įkelta:
2021-10-10
2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.  
Nuotrauka
a
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-10-08
Spalio 5–10 dienomis B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka organizuoja orientacinį žaidimą  „Pasibibliošniukštinėkim“ ir kviečia jame dalyvauti vyresnių klasių moksleivius (8–12 kl.).   
Nuotrauka
a
Gamintojų ir importuotojų asociacijos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-06
Lietuvoje vis dar apstu transporto priemonių, turinčių netvarkingą išmetamųjų dujų sistemą dėl juose pašalintų katalizatorių ir kietųjų dalelių filtrų. Šios automobilių dalys dėl jose esančių tauriųjų metalų yra vertingos atliekos, tačiau siekiantys uždarbio ar sutaupyti nesuka sau galvos, kad tokios transporto priemonės itin teršia aplinką.
Nuotrauka
seminarija
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-10-05
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ savo feisbuko paskyroje pasidalijo istorinėmis akimirkomis iš  Tauragės mokytojų seminarijos gyvenimo. Tarpukaryje šioje švietimo įstaigoje mokėsi lietuviai, žydai, vokiečiai, keletas rusų. Iš muziejaus pateikto pasakojimo galima susidaryti įspūdį apie tuometinių būsimų mokytojų gyvenimą Tauragėje.
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-02
​​​​​​​Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.
Nuotrauka
a
Autoriaus nuotrauka
Įkelta:
2021-10-01
Po Lietuvos kaimus ir miestelius pastaruosius 5-erius metus keliavęs fotografas Tadas Kazakevičius įamžino paprastų žmonių gyvenimą. Kai kurių jau nebėra tarp gyvųjų. „Tai, ko nebebus“, – taip simboliškai pavadinta menininko paroda, atkeliavusi į Tauragės krašto muziejų „Santaka“. Joje lankytojai gali išvysti 21 fotografiją, tarp kurių viena pasakoja netekties istoriją, nutikusią jau po to, kai paroda ėmė keliauti per Lietuvą. 
Nuotrauka
a
Ekrano nuotrauka
Įkelta:
2021-09-30
Įprastai feisbuko grupėje „Pagalba vairuotojams Tauragėje“ vairuotojai vienas kitą įspėja apie kliūtis kelyje, kartais pasitaiko ir pašaipių publikacijų, oi štai šią savaitę viena vairuotojų pasidžiaugė drausmingu vairuotojų elgesiu kelyje.
Nuotrauka
a
Zigmo Mozuraičio nuotrauka
Įkelta:
2021-09-28
Pirmadienį minėta Socialinių darbuotojų diena buvo viena iš tų retų progų, kai Tauragės miesto ir rajono socialinės darbuotojos  turėjo progą susiburti kartu. Darbo dienos pabaigoje įvairių socialinių įstaigų, seniūnijų atstovės ir rajono savivaldybės socialinio skyriaus specialistės rinkosi M. Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur jų laukė šventiniai sveikinimai, o vėliau, kultūros rūmuose, –  ir muzikinis pasirodymas.
Nuotrauka
vaikas
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-27
Žinia apie skyrybas visiems šeimos nariams yra iššūkis. Skyrybos susijusios su didesne fizinės ir emocinės sveikatos sutrikimų rizika bei išaugusia konfliktų ir nemalonių jausmų išgyvenimo tikimybe. Vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbe neretai dirba su vaikais iš besiskiriančių šeimų ir dažniausiai jau sutrikdytų santykių. Kokios pagrindinės skyrybų metu suaugusiųjų daromos klaidos ir kaip jiems abiem išlaikyti sveiką santykį su vaiku, pasakoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Kristina Lekavičiūtė. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-23
Rugsėjo 11-ąją Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko ypatinga šventė – po 105-erių metų suskambėjo bažnyčios vargonai. Šventiniame renginyje dalyvavo vargonus suderinęs vargonininkas Vladimiras Tarasovas, dirigentas profesorius Franz Wassermann iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje, parapijos talkininkai ir kiti svečiai.