Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų
Įkelta:
2021-10-02
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Aprašymas

Midijos

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis. Būtent dėl šios priežasties, prekybos tinkle esame paruošią platų jų asortimentą: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – spaudai išplatintate pranešime cituojama V. Juodkazienė. 

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Pasak maisto ekspertės, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar į įvairiausius jūros gėrybių troškinius. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais. 

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios kovo mėnesį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas. 

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams – gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas. 

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypatingai sveikai – gaminkite jas garuose. 

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi, midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos.  

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir čili pipirais ar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos sriracha, o Azijoje – žuvies padažu. 

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus, su šiomis nepaprasto skonio jūros gėrybėmis. 

Midijos grietinėlės padaže

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Svogūno

Šlakelio sultinio

Gabalėlio sviesto

Pusės puodelio grietinėlės

Žiupsnelio druskos 

Saujos šviežių petražolių

Pagaminimas:

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą. Verdamos midijos turi atsiverti. Po 10 minučių jos jau bus išvirusios. Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Poros skiltelių česnako

Svogūno

Kelių stiebų saliero

Pusės puodelio sultinio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

Saujos šviežių krapų

Pagaminimas:

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės. Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės. Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!

 

 



 

Nuotrauka
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
prieš 18 valandų
Jeigu planuojate daryti tikrą moliūgų vakarėlį ir pasikviesti būrį svečių, jums prireiks daugiau nei kelių gabalėlių moliūgų. Svarbiausia, kad iki puotos jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis. Ilgai išlaikyti prapjautus moliūgus bus paprasta, jeigu užtikrinsite tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, jie užauga gan dideli, todėl šią daržovę galite laikyti rūsyje, garaže, o jeigu gyvenate bute – šaldytuve. Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.
Nuotrauka
Skaudvilės bažnyčia
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po dar vienos dovanotos saulėtos dienos penktadienis išaušo lietingas ir vėjuotas, ne ką geresni orai žadami ir savaitgaliui – bus debesuota, nerims ir vėjas, tiesa, lietaus bus mažiau. Tačiau savaitgalis tikrai nebus niūrus tiems, kurie pasirinks jį praleisti su poezija, daina ir šokių – tokių renginių mūsų krašte bus.
Nuotrauka
a
Margaritos Rimkutės nuotr.
Įkelta:
2021-10-14
Ketvirtadienį Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kartu su Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centru pristatė turistinį maršrutą „Gyvenimas šiapus ir anapus sienos“.  Ne tik pristatė, bet ir išbandė: renginio dalyviai bei šių dviejų kultūrinių įstaigų atstovai autobusu lankėsi maršrute pažymėtuose lankytinuose objektuose.
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Šalia B. Baltrušaitytės bibliotekos įkurdinta interaktyvi instaliacija iš tūkstančių medienos detalių su įvairiomis sentencijomis. Bet kas gali ištraukti sau patinkantį medinuką, o jei šis patinka – ir pasilikti sau. 
Nuotrauka
Pica
Įkelta:
2021-10-10
2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.  
Nuotrauka
Rudens derlius
Įkelta:
2021-10-10
Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokią nedžiuginančią statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai ypač aktualu rudenį, kai į šiukšliadėžes neretai iškeliauja nespėtos suvalgyti sodo ir daržo gėrybės. Savo ruožtu lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skelbia: to išvengti itin paprasta – tereikia vaisius ir daržoves tinkamai paruošti. Drauge su dietiste Vaida Kurpiene atskleidžiami naudingi patarimai apie derliaus gėrybių šaldymą, konservavimą, rauginimą bei džiovinimą. Taip pat dalijamasi dažniausiomis klaidomis, kurių galima lengvai išvengti.
Nuotrauka
a
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-10-08
Spalio 5–10 dienomis B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka organizuoja orientacinį žaidimą  „Pasibibliošniukštinėkim“ ir kviečia jame dalyvauti vyresnių klasių moksleivius (8–12 kl.).   
Nuotrauka
a
Gamintojų ir importuotojų asociacijos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-06
Lietuvoje vis dar apstu transporto priemonių, turinčių netvarkingą išmetamųjų dujų sistemą dėl juose pašalintų katalizatorių ir kietųjų dalelių filtrų. Šios automobilių dalys dėl jose esančių tauriųjų metalų yra vertingos atliekos, tačiau siekiantys uždarbio ar sutaupyti nesuka sau galvos, kad tokios transporto priemonės itin teršia aplinką.
Nuotrauka
seminarija
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-10-05
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ savo feisbuko paskyroje pasidalijo istorinėmis akimirkomis iš  Tauragės mokytojų seminarijos gyvenimo. Tarpukaryje šioje švietimo įstaigoje mokėsi lietuviai, žydai, vokiečiai, keletas rusų. Iš muziejaus pateikto pasakojimo galima susidaryti įspūdį apie tuometinių būsimų mokytojų gyvenimą Tauragėje.
Nuotrauka
a
Autoriaus nuotrauka
Įkelta:
2021-10-01
Po Lietuvos kaimus ir miestelius pastaruosius 5-erius metus keliavęs fotografas Tadas Kazakevičius įamžino paprastų žmonių gyvenimą. Kai kurių jau nebėra tarp gyvųjų. „Tai, ko nebebus“, – taip simboliškai pavadinta menininko paroda, atkeliavusi į Tauragės krašto muziejų „Santaka“. Joje lankytojai gali išvysti 21 fotografiją, tarp kurių viena pasakoja netekties istoriją, nutikusią jau po to, kai paroda ėmė keliauti per Lietuvą. 
Nuotrauka
a
Ekrano nuotrauka
Įkelta:
2021-09-30
Įprastai feisbuko grupėje „Pagalba vairuotojams Tauragėje“ vairuotojai vienas kitą įspėja apie kliūtis kelyje, kartais pasitaiko ir pašaipių publikacijų, oi štai šią savaitę viena vairuotojų pasidžiaugė drausmingu vairuotojų elgesiu kelyje.
Nuotrauka
a
Zigmo Mozuraičio nuotrauka
Įkelta:
2021-09-28
Pirmadienį minėta Socialinių darbuotojų diena buvo viena iš tų retų progų, kai Tauragės miesto ir rajono socialinės darbuotojos  turėjo progą susiburti kartu. Darbo dienos pabaigoje įvairių socialinių įstaigų, seniūnijų atstovės ir rajono savivaldybės socialinio skyriaus specialistės rinkosi M. Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur jų laukė šventiniai sveikinimai, o vėliau, kultūros rūmuose, –  ir muzikinis pasirodymas.
Nuotrauka
vaikas
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-27
Žinia apie skyrybas visiems šeimos nariams yra iššūkis. Skyrybos susijusios su didesne fizinės ir emocinės sveikatos sutrikimų rizika bei išaugusia konfliktų ir nemalonių jausmų išgyvenimo tikimybe. Vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbe neretai dirba su vaikais iš besiskiriančių šeimų ir dažniausiai jau sutrikdytų santykių. Kokios pagrindinės skyrybų metu suaugusiųjų daromos klaidos ir kaip jiems abiem išlaikyti sveiką santykį su vaiku, pasakoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Kristina Lekavičiūtė. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-23
Rugsėjo 11-ąją Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko ypatinga šventė – po 105-erių metų suskambėjo bažnyčios vargonai. Šventiniame renginyje dalyvavo vargonus suderinęs vargonininkas Vladimiras Tarasovas, dirigentas profesorius Franz Wassermann iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje, parapijos talkininkai ir kiti svečiai.
Nuotrauka
Bendruomenių namai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-09-21
Rugsėjo 24 dieną (penktadienį) Tauragės atvira jaunimo erdvė (TAJE), kartu su Tauragės rajono savivaldybės kultūros skyriaus specialistėmis Rita Matemaitiene ir Inga Meištininkaite organizuoja šeimadienį su augintiniais „Duok leteną“. Renginys skirtas Pasaulinei gyvūnų dienai paminėti.
Nuotrauka
a
Feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Tauragės visuomenės sveikatos biuras tęsia projekto „Sveikam gyvenimui sakome – TAIP“ iniciatyvą. Rugsėjo mėnesį Dauglaukio ir Norkaičių bendruomenėse rengiamuose psichoterapiniuose užsiėmimuose kraštiečiai mokosi pažinti ne tik save, bet ir kitus.
Nuotrauka
a
Nerijaus Žiurkaus nuotraukos
Įkelta:
2021-09-20
„Kiemturgis – 2021“ – taip buvo pavadinta bendra Lomių kultūros namų ir bendruomenės surengta derliaus šventė.  Daržovių parodoje išsirikiavo lomiškių išauginti sunkiasvoriai moliūgai, cukinijos, grakštuolės morkos, pilni krepšiai su raudonšoniais obuoliais ir kitomis rudens gėrybėmis. Vazos, primerktos įvairiaspalvių rudens gėlių, renginiui suteikė šventiškumo nuotaiką.
Nuotrauka
a
Feisbuko „Rakija Klezmer Orkestar“ paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Minint Lietuvos žydų Holokausto 80-metį, šiandien, rugsėjo 17 d. 18 val. prie Tauragės kultūros rūmų pasirodys žydišką muziką atliekanti grupė „Rakija Klezmer Orkestar“. Nykstanti vestuvėse bei miestelių šventėse skambėjusi muzika išskiriama dėl greito, šokti suburiančio temperamento, kurį išgirsti kviečiami ir tauragiškiai. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Rugsėjo 9-ąją Tauragės evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko naujos kartos Europe Direct Tauragė centro pristatymas ir diskusija „Pašnekesiai“ apie ES  dabartį ir ateitį. Diskutuota, kiek Europos yra kiekviename pilietyje. Diskusijoje dalyvavę svečiai  negailėjo gražių žodžių Tauragei. 
Nuotrauka
a
VSB nuotrauka 
Įkelta:
2021-09-16
Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad pasyvus gyvenimo būdas ir nepakankamas fizinis aktyvumas gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi. Dirbantys žmonės darbe praleidžia net trečdalį savo gyvenimo, o dirbant kompiuteriu beveik visas darbo laikas praleidžiamas sėdint. Visuomenės sveikatos specialistai pataria poilsio pertraukėles išnaudoti atliekant aktyvią ir linksmą mankštą darbo vietoje.