Tauragės žinios logotipas
Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai,

Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis. Būtent dėl šios priežasties, prekybos tinkle esame paruošią platų jų asortimentą: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – spaudai išplatintate pranešime cituojama V. Juodkazienė.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė.

Pasak maisto ekspertės, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė.

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar į įvairiausius jūros gėrybių troškinius. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais.

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios kovo mėnesį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas.

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams – gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas.

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypatingai sveikai – gaminkite jas garuose.

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi, midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos.

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir čili pipirais ar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos sriracha, o Azijoje – žuvies padažu.

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus, su šiomis nepaprasto skonio jūros gėrybėmis.

Midijos grietinėlės padaže

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Svogūno

Šlakelio sultinio

Gabalėlio sviesto

Pusės puodelio grietinėlės

Žiupsnelio druskos

Saujos šviežių petražolių

Pagaminimas:

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą. Verdamos midijos turi atsiverti. Po 10 minučių jos jau bus išvirusios. Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Poros skiltelių česnako

Svogūno

Kelių stiebų saliero

Pusės puodelio sultinio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

Saujos šviežių krapų

Pagaminimas:

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės. Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės. Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!



Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd