Savo megztomis kojinėmis močiutė prekiauja internete
Įkelta:
2021-01-01
Nuotrauka
moc
Aprašymas

Elytės Zvierkienės feisbuko paskyros nuotraukos 

 

,
Nuotrauka
moc
Aprašymas

Elytės Zvierkienės feisbuko paskyros nuotraukos 

 

,
Nuotrauka
p
Aprašymas

Elytės Zvierkienės feisbuko paskyros nuotraukos 

 

Spustelėjus lengvam šaltukui turgavietėse jau pasirodydavo močiučių megztų vilnonių kojinių, pirštinių, šalikų. Tauragiškiai savo mezginiais prekiaujančias močiutes buvo įpratę matyti sėdinčias prie turgelio Vytauto gatvėje. Dabar karantinas pagyvenusias auksarankes verčia likti namuose ir saugoti sveikatą. Tačiau uždarytos bobutės atrado internetą, kuris, jų pačių nuostabai, jau spėjo tapti tikru išganymu padeda vieną kitą eurą prie pensijos prisidurti, ir trokštamu dėmesiu pasilepinti. 

Prekyba persikėlė į internetą

„Ar nesušalote? Kviečiu įsigyti šiltų kalėdinių dovanėlių sau ir savo draugui. Kadangi karantinas, prie turgelio būti negaliu. Jūsų patogumui ir saugumui savo gaminių gausybę rodau čia. Kainos nedidelės, vilna avies, darbas – rankų. Tik pergyvenu, ar visiems norintiems užteks. Kreipkitės asmenine žinute. Saugus atsiėmimas iš namų“ – tokią žinutę feisbuko naudotojai gali rasti Tauragės turgelio paskyroje. Savo 78-erių metų mamai Elytei Zvierkienei socialiniame tinkle naują paskyrą sukūrusi dukra Rima „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad jos mama megzti labai mėgsta. Verandoje stovi pilnas maišas jos megztų kojinių ir pirštinių. Pasak jos, kai mama nebegalėjo prekiauti mezginiais gatvėje, labai nusiminė:

– Ją tiesiog depresija apėmė, – pasakoja Rima. – Sako, tai jau viskas, niekam mano mezginių nebereikia. Galvojau, kaip jai padėti. Ir sugalvojau – prekiauti internete!

Ir pati Elytė pasakoja nudžiugusi, kad atsirado būdas, kaip jos rankų darbo gaminiai galėtų pasiekti tuos, kam jų reikia.

Pavyzdžiui, už dideles, kokio 26 ar 47 dydžio kojai pritaikytų vyriškų kojinių porą močiutė prašo vos šešių eurų, mažesnes parduoda ir dar pigiau. Jos dukra Rima tikina, kad vien siūlai atsieina kokius tris eurus, taigi už darbą belieka du ar trys eurai. Tačiau Elytei ir tai pinigai – jos pensija minimali.

 

– Va, vos per kelias dienas jau kiek pirkėjų atsirado! – neatsidžiaugia ji. – Žmonės paskambina, susitariam, kaip perduosiu pirkinį, ir saugiai perduodam. Ir man keli eurai, ir pirkėjams nauda. 

Kojinių porą numezga per dieną 

Elytės mezginiai tikrai nebrangūs, o avies vilnos mezginiai šilti, juos nešioti sveika.

Kad nebrangūs – tikra tiesa. Pavyzdžiui, už dideles, kokio 26 ar 47 dydžio kojai pritaikytų vyriškų kojinių porą močiutė prašo vos šešių eurų, mažesnes parduoda ir dar pigiau. Jos dukra Rima tikina, kad vien siūlai atsieina kokius tris eurus, taigi už darbą belieka du ar trys eurai. Tačiau Elytei ir tai pinigai – jos pensija minimali. Anksčiau kirpėja dirbusi Elytė, susirgusi encefalitu, dirbti nebegalėjo, tad pensiją neužsidirbo mažą, o mezgimas tapo vieninteliu būdu bent šiek tiek prisidurti.

O kiek gi trunka numegzti kojinių porą? E. Zvierkienė sako numezganti jas per dieną. 

Siūlus E. Zvierkienė sako jau daug metų perkanti iš tų pačių prekiautojų kauniečių. Verpalai nepigūs, tačiau labai kokybiški. 

Nuotrauka
moc

Prie turgelio prekiavo ketvirtį amžiaus 

Moteris pasakoja mezganti visą gyvenimą. Išmokusi pati, žiūrėdama, kaip mama mezga. Jai paklūsta ir įvairiausi raštai, ir spalvų ornamentai. Anksčiau sako mezgusi ir megztinius, tačiau kad jų dabar niekas nebenori... Anksčiau galėdavusi megzti ir televizorių žiūrėdama, ir knygą skaitydama – viską vienu metu. Dabar mezga tik prie televizoriaus, skaityti jau per sunku.

O prekiauti prie turgelio ji sako pradėjusi maždaug prieš 25-erius metus. Kažkada, pasak jos, yra bandžiusi net policija vaikyti, esą gatvėje prekiauti negalima, tačiau paskui buvęs miesto seniūnas pasakė, kad ji gali ten prekiauti kada tik nori. Tik va dabar pandemija ir karantinas uždraudė...

Dalyvauja konkurse

Nuotrauka, kurioje E. Zvierkienė nusifotografavo su kalnu savo mezginių, panašiu į kalėdinę eglutę, paskelbta ir Tauragės kultūros centro paskyroje. Mat kultūros darbuotojai, kad ir karantino sąlygomis, rankų nenuleidžia ir dirba toliau, populiarindami senoviškus amatus. Jie ir sumanė konkursą „Jei mezgi, pasidalink savo talentu su kitais!“ – kviečia mezgėjas atsiųsti savo numegtų pirštinių nuotraukas. Kadangi E. Zvierkienė mezga ir pirštines, jos dukra, sužinojusi apie konkursą, suskubo mamos mezginius nufotografuoti ir nusiųsti. „Lietuvoje pirštinės mezgamos nuo senų senovės. Be to, kad yra šiltos ir gražios, pirštinės turi gilią istoriją ir netgi magišką reikšmę. Pirštinės nėra tik garderobo dalis, jos – lietuvių liaudies kultūra, kurioje glūdi mūsų šaknys, istorija“, – rašoma viešinant konkursą.

– Konkursas baigėsi gruodžio 20-ąją. Sulaukėme net kelių dešimčių mezgėjų darbų, kai kurios atsiuntė net ne po vieną, o po penkias ar šešias savo megztų pirštinių nuotraukas. Dauguma – išties išskirtinės, išpuoštos raštais, – sako konkurso sumanytoja Salvinija Žemaitienė.

Konkurso laimėtojus saldžios dovanėlės pasieks po švenčių. Dovanėlės sulauks ir E. Zvierkienė.

Nuotrauka
biblioteka
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko degustacija „Elzaso skonis ir kvapas“. Oceane Pierrotte šį kartą papasakojo apie Elzaso regiono vynus, jų ypatybes, skonius ir kvapus.
Nuotrauka
nuziejus
Fotografijų autorius Mindaugas Černeckas
Įkelta:
2024-03-15
Visoje Lietuvoje siekiama išsaugoti, įprasminti Sąjūdžio ir sąjūdiečių atmintį. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ jau keletą metų šiai temai skiria ypatingą dėmesį. 2021 metais Tremties ir rezistencijos muziejuje buvo įkurtas Sąjūdžio kambarys, pernai, minint LPS 35-etį, sukūrė dokumentinį filmą „Sąjūdis tauragiškių prisiminimuose“. Siekdami tiek filmą, tiek  informaciją apie Tauragės sąjūdį pristatyti patraukliau, įdomiau, lankytojams buvo pristatytas ir interaktyvus stendas. Tačiau, tauragiškių sąjūdiečių džiaugsmą, nuolat temdė vienintelis klausimas – „O kur mūsų archyvas, kur mūsų posėdžių protokolai?“ Ir jie atsirado!
Nuotrauka
dainų
Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-03-14
Kaip abiturientai nuo šimtadienio su džiaugsmu ir nerimu pradeda skaičiuoti dienas iki egzaminų, taip ir kultūros atstovai, saviveiklininkai po apžiūrų pradeda laiko atskaitą iki dainų šventės. Šiemet ji – neeilinė. Lietuvos Dainų šventė minės 100 jubiliejų. Net ir kelis dešimtmečius dalyvaujantys Dainų šventėse, jaudinasi, tikėdamiesi, kad būtent jų kolektyvas paklius į jubiliejinę šventę.
Nuotrauka
vaikai
Įkelta:
2024-02-29
Vasario 28 dieną Viešojoje bibliotekoje lankėsi vaikų rašytoja, žurnalistė Evelina Daciūtė. Į susitikimą su knygų autore atskubėjo per septyniasdešimt mokinių iš Tauragės M. Mažvydo ir Tauragės „Šaltinio“ progimnazijų.
Nuotrauka
knyga
Įkelta:
2024-02-28
2024 m. kovo 5 d., 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje, J. Janonio g. 9 pristatomos dvi knygos: Tauragės kraštotyros draugijos leidinys „Tauragės krašto dvarų beieškant“ ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos leidinys „Kuršių nerijos nacionalinis parkas“. Šios knygos skirtos mėgstantiems keliauti ir norintiems pažinti gimtąjį kraštą.
Nuotrauka
milžinas
Vaida Leščauskaitė
Įkelta:
2024-02-21
Praėjusį savaitgalį Briuselyje vykusiame tarptautiniame šviesos meno instaliacijų festivalyje „The Bright Festival“ atgijo tauragiškių Raimondo Kavaliausko ir Nerijaus Ališausko skulptūra „Pasakų milžinas“. Europos Sąjungai (ES) šįmet pirmininkaujanti Belgija prie festivalio kvietė prisijungti vietos kūrėjus bei Lietuvos ir kitų ES šalių kultūros partnerius. Pusę milijono lankytojų sulaukusiame festivalyje instaliacija pristatyta minint Lietuvos prisijungimo prie Europos Sąjungos 20-metį.
Nuotrauka
knyga
Įkelta:
2024-02-21
Vasario 21-ąją – Tarptautine gimtosios kalbos diena. Kaip teigiama Šventajame rašte, senais laikais žmonės kalbėję viena kalba. Jų kalbas sumaišęs Dievas, kai tie užsimanę pastatyti Babelio bokštą, kuriuo galėtų Dievą pasiekti.
Nuotrauka
milžinas
Vaida Leščauskaitė
Įkelta:
2024-02-16
Visi prisimename 2021 metų Kalėdas, kuomet Jūros upės parke praeivių žvilgsnius traukė  didžiulė milžino skulptūra, kuri mažiems ir dideliems pasakojo Elnio Devyniaragio istoriją, primenančią senovės lietuvių ir baltų mitologijoje sutinkamą kalėdinio laikotarpio versiją.  
Nuotrauka
pistatymas
Įkelta:
2024-02-05
Ketvirtadienio vakarą Viešojoje bibliotekoje pristatyta kraštiečio Kęstučio Macijausko knyga „Šordinas“. Knygos autorius – Klaipėdos dramos teatro aktorius ir režisierius, daugeliui pažįstamas kaip Algimantas iš TV serialo „Naisių vasara“. Už antraplanį vaidmenį 2015 m. pelnė Auksinį scenos kryžių.
Nuotrauka
sausio 13
Romualdo Požerskio nuotrauka
Įkelta:
2024-01-13
Minime 1991 metų Sausio 13-osios įvykius. Jau trisdešimt treji metai prabėgo nuo tų nepamirštamų dienų. Labai svarbu išsaugoti atminimą ir perduoti jaunesniesiems mūsų šalies piliečiams tų įvykių liudininkų pasakojimus. Tauragiškis Mindaugas Macas sutiko pasidalinti prisiminimais apie tuos laikus.
Nuotrauka
dainų dainele
Įkelta:
2024-01-11
Švelniai žiemišką sausio 10-ąją Tauragės meno mokyklos pilies salėje šurmuliavo gausus būrys jaunųjų atlikėjų, jų mokytojų, tėvelių ir gerbėjų. Salė buvo pripildyta muzikos garsų, žodžių, jaudulio, susikaupimo, nekantrumo, laukimo, geriausių linkėjimų ir džiaugsmo. Vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė 2024“ rajoninis etapas. 1974 metais prasidėjęs Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkursas „Dainų dainelė“ šiemet mini 50 metų jubiliejų! Džiugu, kad tauragiškiai myli šį konkursą ir aktyviai jame dalyvauja.
Nuotrauka
sausio 13
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-01-09
Sausio 12 d., penktadienį, Tauragėje bus minima Laisvės gynėjų diena. 1991 m. tūkstančiai beginklių Lietuvos žmonių drąsiai priešinosi sovietų karinei agresijai. Ši diena simbolizuoja pergalę ir pasipriešinimą, ragina branginti ir niekada nepamiršti aukų už laisvę.
Nuotrauka
minejimas
Aušros Norvilienės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-21
Šių metų gruodžio viduryje žymiai mūsų krašto partizanei Onai Lešinskaitei-Švedienei būtų sukakę šimtas metų. Tremties ir rezistencijos muziejus bei Lietuvos šaulių sąjungos 702-osios Tauragės J. Kasperavičiaus kuopos šauliai gruodžio 18 dieną organizavo partizanės gimimo šimtmečio paminėjimą.
Nuotrauka
sakviecio dirbtuves
Dorotos Ivanauskienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-19
Artėjančios Kalėdos ir pasiruošimas joms kelia malonių rūpesčių galvojant apie tai, kaip kuo šventiškiau pasipuošti namus, kuo pradžiuginti šeimos narius, kokią staigmeną padaryti draugams, artimiesiems. O štai bendruomeninį verslą sukūrusiai Šakviečio bendruomenei šis laikotarpis labai darbingas – džiugina ne tik įsivažiuojantis verslas, bet ir galimybė išpildyti klientų norus, įgyvendinti jų svajones. 
Nuotrauka
zasu turgus
Pagėgių savivaldybės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-12-15
Jau šį šeštadienį, nuo 11 val., Pagėgių savivaldybės kultūros centras kviečia į tradicinį kasmetinį „Kalėdinį žąsų turgų Mažojoje Lietuvoje“. Organizatoriai taip siekia atkartoti Smetonos laikų turgų, o dalyviams ir žiūrovams dovanoti teatralizuotą reginį.
Nuotrauka
sapelis
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-12-14
B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje pristatyta tauragiškio vaikų poeto Jono Jakštaičio knyga „Takelis į namus“. Tai jau dvyliktoji autoriaus knyga, tradiciškai papuošta Žygaičių gimnazijos moksleivių (mokytoja Birutė Bacevičienė) ir poeto vaikaičių kurtais piešiniais. 
Nuotrauka
jovarai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-13
Artėjant gražiausioms metų šventėms vis ryškiau ir išmoningiau puošiamos viešosios erdvės, džiugina ne tik Pilies aikštėje praėjusį savaitgalį įžiebta pagrindinė miesto eglė – šventinė nuotaika kuriama ir bendruomenėse. O štai Jovarų mikrorajone kalėdinę dvasią kelia ne tik eglutė, bet ir nykštukai. 
Nuotrauka
taurages kulturos rumai
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-08
Šį šeštadienį Tauragės kultūros rūmuose vyraus jaunimas. Kodėl būtent šį šeštadienį? Todėl, kad šį šeštadienį prasideda labai įdomus seminaras, susijęs su renginiais, o vakare šį seminarą vainikuos jaunimui skirta diskoteka.