Nors mokytojui koplytstulpis „kainavo“ sveikatą, bet atnešė ir daug džiaugsmo
Įkelta:
2024-06-20
Nuotrauka
koplyt
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotraukos
Aprašymas

Vidas Galbogis ir koplytstulpį gaminę

,
Nuotrauka
koply
Aprašymas

Iškilmingas koplytstulpio atidengimas

,
Nuotrauka
koply
Aprašymas

Renginį stebėjo mokinių tėvai ir mokytojai

,
Nuotrauka
koply
Aprašymas

Sveikinimo žodį taria Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Venskus

,
Nuotrauka
koply
Aprašymas

Koplytstulpis pašventintas

Trečiadienį Tarailių progimnazijos kiemelyje, aštuntokų išleistuvių proga, mokyklos kiemelyje įkurdintas jų pačių gamintas koplytstulpis. Lietuvos mokinių liaudies dailės konkursinės parodoje „Sidabro vainikėlis“ dirbiniui suteiktas aukštas įvertinimas – jis laimėjo antrąją vietą. O kad visa tai įvyktų labiausiai stengėsi progimnazijos technologijų mokytojas Vidas Galbogis: vyras plušėjo kartu su trimis mokiniais, jiems talkino vieno jų tėtis ir mokyklos ūkinės dalies meistras. Lengva nebuvo: sunkų dirbinį gabenant į parodas pedagogą „susuko“ radikulitas.

Padėjo vienas tėvų

Nekas neatsiranda iš nieko: grožį sukuria žmonės, o tam, kad tai įvyktų juos dar reikia suburti, išaiškinti įdėjos prasmingumą ir numatyti veiksmų eigą. Koplytstulpio iškilmingo atidengimo metu sakė V. Galbogis: „vienas – lauke ne karys“ ir prieš renginio dalyvius padėkojo savo mokiniams Arnui Budginui, Tomui Lingaičiui ir Lukui Valskiui. Taip pat ir vieno mokinių tėvui Nedui Budginui bei ūkinės dalies meistrui Linui.

– N.Budginas yra mano buvęs mokinys, taip pat ir jo žmona. Nedas yra baldininkas, namuose turi įrangą. Kadangi norėjome labai įmantriai išraižyti fasadinę koplytstulpio dalį, jis mums padėjo. Moderniomis kompiuterinėmis frezavimo staklėmis išraižė tai, ką numatėme specialiame brėžinyje. Ten tokios smulkios detalės: gėlytės, lapeliai, stiebai, – pasakojo mokytojas.

Nuotrauka
koply

Siūlė pašalinti sparnus

Koplytstulpio gamyba truko apie dvejus metus, kuriam laikui darbai buvo sustoję, keitėsi įstaigos vadovai. Ir, kaip sakė V. Galbogis, dabartinio mokyklos direktoriaus Arūno Betingio paskatinti, vaikinai šiemet užsibrėžė baigti projektą. Ir ne tik baigė, bet ir dalyvavo Lietuvos mokinių liaudies dailės konkursinės parodoje „Sidabro vainikėlis“.

– Ieškojome internete projekto, svarstėme, ką galėtume dirbiniui pridėti nuo savęs, kad jis būtų kuo labiau autentiškas, išskirtinis. Norėjome jame atvaizduoti ką nors tokio, ko tradiciniame koplytstulpyje nėra. Išraižėme tulpes, kurios tuo pačiu atrodė, kaip sparnai. Ir Tauragėje įveikus konkursinės parodos pirmąjį etapą, komisija patarė, kad „jei norite įveikti ir antrąjį etapą, turite nupjauti sparnus". Bet mes nutarėme to nedaryti. Antrojo, regioninio, etapo metu, darbus vertino komisija iš Vilniaus. Jie buvo sužavėti mūsų darbu ir gavę aukščiausiąjį įvertinimą gavome leidimą dalyvauti respublikiniame etape. Pamenu, tada prie mūsų priėjo komisija iš pirmo turo ir atsiprašė, sakė „gerai, kad nenupjovėte tų sparnų“, – mena mokytojas.

 

Nuotrauka
koply

„Susuko“ radikulitas

Respublikinis turas vyko Panevėžio rajone, Upytės kaime. Mokytojas mena labai tingėjęs taip toli važiuoti, tačiau jam talkino Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro vadovė Jurgita Brazauskienė. Kuri išnuomavo transportą, pati jį vairavo ir padėjo mokytojui nešti koplytstulpį. Abiejų tautodailės mylėtojų misija baigėsi tuo, kad V. Galbogis susirgo radikulitu, o iš konkursinės parodos jiems teko grįžti jau ne tik su ir taip itin sunkiu ąžuoliniu koplytstulpiu, bet ir partempti juos konkurse nurungusią kitų dalyvių skrynią. Nes jos autoriai, jurbarkiškiai, patys parodoje nepasirodė.

– Parodoje buvome itin gerai įvertinti, tačiau pritrūko keleto balų. Mus įveikė jurbarkiškiai ir jų gaminta skrynia. Tačiau iš jų atstovų atvyko tik mokinys. Komisija mūsų paprašė tą skrynią parsigabenti į Tauragę, nes esą „jūs iš to pačio krašto“. Tai tempėme ne tik savo koplytstulpį, bet ir skrynią. Mes sakėme, kad galime parvežti, bet tik ne nešti: man rakino nugarą, Jurgita taip pat skundėsi skausmais, be to neturime, kur ją sandėliuoti. Na, bet taip nutiko, kad visi išsilakstė, kaip tos  bitės ir vis tiek ją tempėm, tiksliau Jurgita ją nešė. Laimei, tai nepaveikė jos sveikatos, o man teko atsigulti savaitei į patalą, – prisiminimais dalijosi technologijų mokytojas.

 

Nuotrauka
koply

Nostalgija Tarailiams

Skrynia dar kurį laiką gulėjo Tarailių progimnazijos patalpose tarsi priekaištas dėl neišplėštos pergalės. V. Galbogis juokiasi prisiminęs tokią absurdišką situaciją, tačiau dabar, žvelgiant į praeitį, jam smagu, kad va, progimnazijos kieme stovės jo ir jo mokinių gamintas ąžuolinis koplytstulpis. Mokytojo skaičiavimu, jei jis bus gerai prižiūrimas ir tepamas specialius tepalu, gal gyvuos ir kelis dešimtmečius.

– MSV (Tarailiams, – aut. past.) jaučiu nostalgiją. Čia prabėgo dalis mano vaikystės. Tėtis čia, MTS (Mašinų ir traktorių stotyje), pradėjo savo karjerą, jis buvo plačios kvalifikacijos staklininkas, tekintojas, frezuotojas, šlifuotojas. Gimiau aš. Tada čia buvo Tarailių kaimas. Vėliau persikraustėme kitur. Tėvas (Juozas Galbogis) yra vienas  Jūros krantinėje kadaise stovėjusių tautodailės skulptūrų autorių. Jis taip įprasmino savo veiklą. Va man kitą met sukaks 65-eri, pensijinis amžius, tad progimnazijos kieme įkurdintas koplytstulpis man neša didelį moralinį pasitenkinimą, – „Tauragės žinioms“ pasakojo Tarailių progimnazijos technologijų mokytojas V. Galbogis.

Koplytstulpį renginio metu pašventino Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Venskus. Tautodailės dirbinys kiekvieną rytą pasitiks į mokyklą skubančius mokinius ir primins jiems apie tai, ko galima pasiekti atkakliu darbu ir gerais santykiais bendruomenėje.

Nuotrauka
Baciuška
Įkelta:
prieš 1 valanda
Vakar medijose pasirodžiusi žinia, kad Šilalės ir Tauragės rajonuose bus kuriami du nauji kariuomenės poligonai, nustebino ne vieną. Naujiena, tarsi perkūnas iš giedro dangaus, iš pradžių šokiravo, o paskui iššaukė komentarų krušą ir liūtį.
Nuotrauka
gaistrinė
Įkelta:
prieš 3 valandas
Tauragės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba šiandien pristatė naują vidutinės klasės autocisterną „MAN“, kuri pagerins mūsų ugniagesių gelbėtojų darbo sąlygas bei leis greičiau ir efektyviau reaguoti į nelaimes. Ši moderni technika yra itin svarbi tiek savivaldybei, tiek jos gyventojų saugumui.
Nuotrauka
namai
Įkelta:
prieš 4 valandas
Siekiant taikliau ir efektyviau panaudoti mokesčių mokėtojų lėšas, labiau skatinti savivaldybes prisidėti finansiškai prie valstybės teikiamos jaunų šeimų įsigyti būstus paskatos, keičiamas finansinės paramos jaunoms šeimoms teikimo modelis. Seimas priėmė Vyriausybės pateiktą ir Seime patobulintą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo projektą.
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 9 valandas
Kaip informuoja Tauragės rajono savivaldybė, birželio 20 d. buvo atlikti maudyklų vandens tyrimai Jūros upės maudykloje, Balskų tvenkinyje, Keramikos tvenkinyje, Skaudvilės tvenkinyje, Draudenių ežere, Zumpės tvenkinyje bei vBaltrušaičių tvenkinyje.
Nuotrauka
poliginai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Bus steigiami du nauji Lietuvos kariuomenės poligonai Tauragės ir Šilalės rajonuose​​​​​​​Šiandien Valstybės gynimo taryba priėmė sprendimą steigti du  naujus Lietuvos kariuomenės poligonus  vakarų Lietuvoje  –  Tauragės ir Šilalės  karinius poligonus su būtina jų veiklai reikalinga infrastruktūra. Toks sprendimas priimtas įvertinus Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės teiktus pasiūlymus dėl galimos Lietuvos kariuomenės poligono vietos, kurioje galėtų treniruotis Lietuvos kariai.
Nuotrauka
gim
Įkelta:
2024-06-20
Birželio 17-19 dienomis Tauragės Žalgirių gimnazijos I-II klasių mokiniai vykdė trumpalaikius projektinius darbus tema „Žalioji Tauragė“. Gimnazistai galėjo rinktis vieną iš 21 mokytojų pasiūlytos projektinių darbų temos. Veiklos, kurios buvo vykdomos ne tik gimnazijoje, bet ir kitose netradicinėse erdvėse, vyko 6 grupėse: tiksliųjų mokslų; užsienio kalbų; visuomeninių mokslų, menų, technologijų ir fizinio ugdymo; gamtos mokslų; lietuvių kalbos ir literatūros.
Nuotrauka
globejai
R. Vaitkevičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-06-19
„Manau, kad globai reikia subręsti. Turi sutvirtėti viduje, įsišaknyti, kad galėtumei pasidalinti vaisiais su kitais“, – sako Vilija Burnelaitienė. Jurbarko rajone, vaizdingoje vietovėje, netoliese Panemunės pilies, gyvenančioje šeimoje šiuo metu auga keturi globotiniai – dvi sesės ir du broliai, o kartu – ir trys biologiniai vaikai.
Nuotrauka
rotary
Tauragės Rotary klubo nuotraukos
Įkelta:
2024-06-17
Savaitgalį Tauragės Rotary klubo prezidentas Paulius Jurkauskis iškilmingai perdavė regalijas verslininkui, visuomeninkui Dariui Stankui. Tauragės Inner wheel klubui dar vienerius metus vadovaus prezidentė Agnė Jurkauskė.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotrauka
Įkelta:
2024-06-11
Vos prieš mėnesį Tauragėje startavusios socialinės dirbtuvės „Metų ratas“ įgavo pagreitį – startavo neįgaliųjų rankomis sukurtų gaminių elektroninė parduotuvė. Pirkprasmingai.lt ragina žmones išleisti pinigus prasmingai.
Nuotrauka
turgus
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-04
Tauragės rajono savivaldybės administracija skelbia statinių (kioskų) Tauragėje, Spaustuvės g. 1, elektroninius nuomos aukcionus. Kiekvienas kioskas išnuomojamas 5 metų terminui (su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų). Numatytas veiklos pobūdis kiekviename kioske – prekyba (maisto produktais).
Nuotrauka
lauksargiai
Lauksargių globos namų archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-03
Birželio mėnesį Lauksargių globos namai mini trisdešimties metų sukaktį. Moderniai įrengtos patalpos, jaukus kiemelis yra namai senyvo amžiaus arba negalios kamuojamiems suaugusiesiems. Gyvenama čia, kaip šeimoje: gyventojai kartu švenčia šventes, vyksta į ekskursijas, čia mezgasi draugystės ir net simpatijos. Per trisdešimt metų įstaigoje buvo iškeltos keturios vestuvės.
Nuotrauka
Jazz
Ignas Skridlas ir TauragJazz.Lt foto
Įkelta:
2024-05-31
Jaunieji muzikantai vis dažniau ir aktyviau įsilieja į Tauragės džiazo festivalio renginius. Štai ir birželio 1-ąją Vasaros estradoje pamatysime ir išgirsime jungtinį Tauragės, Jurbarko ir Šilalės jaunimo džiazo projektą „Džiazo jūra 2024“.
Nuotrauka
vaikai
Asociatyvi Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-05-27
Kino teatruose šiuo metu rodomame Linos Lyte Plioplytės filme „Mėnesinės“ apie menstruacijas kalbama išsamiai ir nuotaikingai. Tad šis edukacinis filmas gali tapti puikia priežastimi pradėti arba pagilinti pokalbius su vaikais – moksleiviams rengiamos specialios filmo peržiūros su režisiere. Gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė Rusnė Kirtiklytė atkreipia dėmesį – jei suaugusieji informacijos nesuteiks patys, vaikai ją vis tiek susiras, tik nebūtinai iš patikimų šaltinių.
Nuotrauka
glorija
Choro „Gloria“ archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-23
Vis dažniau įvairių miesto švenčių proga tauragiškius džiuginantis miesto gospel choras „Gloria“ surengs pasirodymą ir artėjančios miesto šventės „Tauro ragas 2024“ metu. Koncertas vyks jau sutemus: krikščioniškos muzikos programą lydės šviesų šou, ketinama įrengti 16 m LED ekraną, kuriam rengiamos specialios vizualizacijos.
Nuotrauka
aplinka
Įkelta:
2024-05-21
2024 m. gegužės 20 d. Tauragės rajono savivaldybės administracijoje buvo apdovanoti Atliekų kultūros egzamino nugalėtojai. Juos sveikino Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas kartu su Viešosios tvarkos poskyrio vedėju Pauliumi Goštautu.
Nuotrauka
medžiai
Įkelta:
2024-05-21
Kaip informuoja Tauragės rajono savivaldybė,  pastarosiomis dienomis Tauragės miesto gyventojai gali džiaugtis didele ir reikšminga iniciatyva – didelių medžių sodinimu. Persodinant medžius siekiama ne tik praturtinti miesto grožį, bet ir sukurti komfortišką gyvenimo aplinką gyventojams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-18
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-05-17
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.